Program za skeniranje in prepoznavanje: pregled orodja

Na voljo je veliko specializiranih orodij za digitalizacijo knjig ali prevajanje besedila iz grafične slike v obliko, ki jo je mogoče urejati. Najboljši izmed njih so opisani v tem članku.

ABBYY FineReader

FineReader je profesionalni program za skeniranje in prepoznavanje besedila. Uporabljajo jo navadni uporabniki in strokovnjaki velikih podjetij. Ta uporabnost je daleč najbolj priljubljena v svojem segmentu. Njegova edina pomanjkljivost je potreba po nakupu licence. Poskus lahko prenesete iz uradne strani. Obdobje uporabe je omejeno na petnajst dni, vendar je takrat mogoče prepoznati več kot 50 strani.


S programom FineReader lahko ustvarite besedilo, ki ga je mogoče urejati, iz papirne knjige (to zahteva optični bralnik), PDF ali sliko. Program za skeniranje lahko deluje na 179 jezikih. Izvoz rezultatov je možen v priljubljenih oblikah elektronskih dokumentov ali Outlook mail managerja. Program za skeniranje popolnoma shrani strukturo najdenih dokumentov. Vsi podnapisi, tabele, ilustracije, odstavki ostanejo na istem mestu kot v izvirniku.
Vmesnik je preprost in razumljiv. Razumeti v kontrolah lahko celo neizkušen uporabnik. Napisi na vseh elementih so prevedeni v več jezikov. Če želite izbrati ruski jezik, morate med namestitvijo preklopiti izbirnik.

CuneiForm

CuneiForm je popolnoma brezplačen program za skeniranje besedila in njegovo kasnejše prepoznavanje. Razvita je v ruskem jezikuKognitivni OpenOCR. Ustvarjalci sami imenujejo svoje otroke intelektualni sistem, katerega cilj je poenostaviti preoblikovanje slik ali papirnih dokumentov v obliko, ki jo je mogoče urejati. Tako kot FineReader program shrani strukturo dokumentov.


V nasprotju s tem pa vgrajeni algoritmi določajo tudi pisave, uporabljene v besedilu. Zaradi tega digitalizacija dokumentov traja manj časa. Uporabnik lahko obdeluje datoteke v zameno za popoln nadzor nad procesi ali v paketnem načinu.

Glavne značilnosti programa

Glavne značilnosti programa:
 • uporaba optičnega bralnika;
 • delo v dvajsetih jezikih;
 • podpora elektronskim, časopisnim in knjižnim pisam;
 • opredelitev tabel z mrežo in brez nje;
 • delo z barvnimi in črno-belimi viri.
 • Utility prepoznava besedilo tudi iz slabe kakovosti skeniranja. Algoritmi programa se odlično ukvarjajo s faksi, fotokopijami, iztisi iz matričnih tiskalnikov. Če posamezne črke besed niso pravilno prepoznane, jih bo aplikacija označila. Nato lahko besedilo obdelamo v vgrajenem slovarju. Hkrati se lahko dodajo besede. Po prepoznavanju lahko besedilo spremenite v pripomočku, saj ima vgrajen urejevalnik.
  Program za skeniranje ima preprost vmesnik, tako da lahko v njem delajo tudi neizkušeni uporabniki. Glavno okno vsebuje velike gumbe, ki sprožijo glavne operacije. S klikom na ikono s sliko čarobne palice se vklopi pomočnik korak za korakom. Zadržal se bouporabnik v vseh fazah: skeniranje, prepoznavanje, urejanje, shranjevanje. Samo sledite navodilom.
  Edina pomanjkljivost javnih služb je pomanjkanje podpore za dokumente v formatu PDF in takšne datoteke se pogosto pojavljajo.

  VueScan

  VueScan je program za skeniranje z vgrajeno podporo za več kot 3000 modelov optičnih bralnikov. Združljiv je z vsemi priljubljenimi operacijskimi sistemi družine Windows. Ena njegovih glavnih prednosti je ustvarjanje visoko kakovostnih skenov. Aplikacija dobesedno aktivira skener za samo nekaj klikov. Vgrajena orodja vam omogočajo ne samo prenos vsebine papirja v digitalne formate, ampak tudi prilagoditev svetlosti, kontrasta, ločljivosti in razmerja stiskanja. Ta funkcija bo privlačna za uporabnike, ki delajo z grafičnimi slikami. Skenirane dokumente lahko shranite v treh oblikah: PDF, TIFF, JPG. Program za optično branje zahteva nakup licence, vendar ga lahko poskusite brezplačno. Vmesnik za ruski jezik ni preveden. Seveda VueScan ni konkurenca dvema zgoraj navedenima programoma. Prvič, priporočljivo je uporabnikom, katerih oprema ne deluje skupaj s sodobno programsko opremo.

  Sorodne publikacije