Opis glavnih značilnosti računalnika

Osebni računalnik je večnamenska naprava, katere velikost, zmogljivost in cena so dostopni za osebno uporabo. Glavne značilnosti osebnega računalnika so namenjene končnemu uporabniku, ne računalniškemu strokovnjaku ali strokovnjaku. Prvi lastniki računalnikov v šestdesetih letih so morali napisati lastne programe za vsako koristno delo s stroji. Trenutno se programska oprema, kot tudi glavne tehnične značilnosti osebnega računalnika, običajno razvijajo in distribuirajo neodvisno od proizvajalca ali operacijskega sistema.


Zgodovina

Od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja so Microsoftovi operacijski sistemi in strojna oprema Intel prevladovali na trgu osebnih računalnikov, najprej iz MS-DOS-a in nato iz operacijskega sistema Windows. Alternative za operacijske sisteme Microsoft Windows zavzamejo manjši delež v industriji. Mednje spadajo MacOS od Apple in prosti Unixu podobni odprtokodni operacijski sistemi, kot je Linux. Advanced Micro Devices (AMD) zagotavlja glavno alternativo procesorjem Intel.

Kako je računalnik zgrajen: glavne značilnosti računalnika

Vsak popolnoma delujoč računalnik je sestavljen iz enakih osnovnih komponent. Spomnimo glavne značilnosti računalnika in glavne komponente:
 • procesor;
 • matične plošče;
 • telo;
 • RAM;
 • grafična kartica;
 • trdi disk;
 • optični pogon;
 • napajanje.
 • Osnovna oprema vključuje tudi periferno opremo, odvisno od ciljevuporabnika Spodaj je podroben opis glavnih značilnosti osebnega računalnika - za sedmi razred šole bo to najbolj uporabno pri proučevanju opreme naprave.


  Ohišje računalnika

  Telo računalnika je "škatla", ki vsebuje glavne komponente. Ponavadi so izdelani iz jekla ali aluminija v kombinaciji s plastiko, čeprav se za specializirane rešitve uporabljajo drugi materiali, kot sta les in kaljeno steklo. Škatle so na voljo v različnih velikostih in oblikah, ki jih običajno določa konfiguracija matične plošče, saj je to največja in osrednja komponenta večine računalnikov.

  Napajalnik

  Napajalnik (PSU) kot glavna značilnost računalnika pretvarja enosmerno napajanje v druge računalniške komponente. Nazivna izhodna moč napajalnika naj bi bila običajno približno 40% višja od porabe energije sistemov. Ščiti pred preobremenitvijo in poslabšanjem učinkovitosti. Naprava PC in njene glavne značilnosti vključujejo zmogljivost napajanja od 250 do 2000 W.

  CPU

  CPU je del računalnika, ki izvaja navodila za programsko opremo. Na novem računalniku procesor vsebuje več kot milijon tranzistorjev v enem čipu integrirano vezje, ki se imenuje mikroprocesor. V večini primerov se neposredno poveže z matično ploščo. Čip procesorja ima lahko radiator in hladilni ventilator. Računalniki, s katerimi so združljiviIBM PC z mikroprocesorjem, ki je združljiv z Intel x86, AMD, VIA Technologies ali Transmeta. Prvič, računalniki Apple Macintosh so bili izdelani z uporabo družine procesorjev Motorola 680x0, nato pa so prešli na serijo PowerPC. Leta 2006 so prešli na procesorje Intel x86.

  Matična plošča

  Matična plošča je glavno vezje v osebnem računalniku in določa namen, sestavo in glavne značilnosti računalnika. Druge pomembne komponente sistema se neposredno priključijo nanj ali prek kabla. Matična plošča vsebuje mikroprocesor, ki podpira CPU (predvsem integrirana vezja), ki zagotavlja vmesnik med pomnilnikom in perifernimi V /I verigami, glavnim pomnilnikom in orodji za nastavitev računalnika takoj po vklopu napajanja. V mnogih prenosnih in vgrajenih osebnih računalnikih matična plošča vsebuje skoraj vse glavne komponente računalnika. Pogosto matična plošča vsebuje tudi eno ali več zunanjih pnevmatik in fizične priključke za razširitev. Včasih je sekundarna hčerinska plošča povezana z njo, da zagotovi dodatno razširljivost.

  Glavni pomnilnik

  Glavni pomnilnik računalnika je primarna operacijska naprava za shranjevanje, ki je neposredno dostopna CPU in se uporablja za shranjevanje trenutnega izvedljivega programa in zahtevanih podatkov. Glavni pomnilnik računalnikov uporablja polprevodniško RAM (RAM) različnih vrst, kot je DRAM, SDRAM ali SRAM. Katera vrsta je odvisna od težavestroškov in uspešnosti v danem trenutku. RAM je veliko hitrejši od množičnih naprav za shranjevanje, kot so trdi diski ali optični, vendar običajno nestanovitne, kar pomeni, da ne shranjuje svoje vsebine (navodila ali podatke), pomanjkanje zmogljivosti. Kot rezultat, je glavni pomnilnik običajno ni primerna za dolgoročno skladiščenje ali arhivskih podatkov.

  , trdi disk

  Naprave za shranjevanje, ki vsebujejo programe in podatke, tudi ko je napajanje izključeno. Ti zahtevajo pooblastilo za opravljanje brati in pisati funkcij med uporabo. Če krmilnik masovni pomnilnik zagotavlja dodatna vrata za širitev, lahko računalnik nadgradili tudi z dodajanjem dodatnih trdih diskov ali optičnih. Standardni vmesnik za povezavo notranje naprave za shranjevanje je PATA, SATA in SCSI. Solid state diski (SSD) je veliko hitrejša zamenjava za tradicionalne mehanskih trdih diskov in dražji v smislu stroškov v gigabajtov.

  Visual Display

  Računalniški monitor ali zaslon - je del električne opreme, ponavadi ločen od računalnika, ki prikazuje vizualno podobo brez stalne računalniškem zapisu. Zaslon vsebuje elektronsko vezje, ki ustvarja slikovne signale, prejetih iz računalnika. Znotraj računalnik vgrajen v matično ploščo ali z njim povezana kot razširitveno kartico je shema predobdelava zapretvorbo izhodnih podatkov mikroprocesorja v format, ki je združljiv s prikazovalnim vezjem. Prvič, slike iz računalniških monitorjev so vsebovale samo besedilo, vendar so se pojavili grafični uporabniški vmesniki, ki so začeli prikazovati več slik in večpredstavnostnih vsebin.

  Video kartica

  Videokartica, drugače imenovana grafična kartica, grafični vmesnik ali video adapter, obdeluje grafični izhod iz matične plošče in ga prikaže na zaslonu. Je sestavni del sodobnega multimedijskega računalništva. Grafični diagram se lahko integrira z matično ploščo ali pa je na kartici v režah PCI, AGP ali PCI Express.

  Tipkovnica

  Računalniška tipkovnica kot glavna značilnost računalnika je kombinacija gumbov, od katerih vsak ustreza funkcijam, črkam ali številkam. To so glavne naprave, ki se uporabljajo za vnos besedila. V večini primerov vsebujejo niz ključev, posebej organiziranih z ustreznimi črkami, številkami in funkcijami, natisnjenimi ali vgraviranimi na gumbu. Običajno se razvijajo v jeziku operaterjev in obstaja veliko različnih različic za različne jezike.
  V angleščini je najpogosteje uporabljena postavitev QWERTY postavitev, ki je bila prvotno uporabljena v tiskarskih strojih. Sčasoma so se razvili in spremenjeni za uporabo na računalnikih z dodatkom funkcijskih in numeričnih tipk, puščičnih tipk in gumbov, povezanih z operacijskim sistemom. Poleg abecednih tipk imajo računalniške tipkovnice običajno številsko tipkovnico in številkofunkcijske tipke in posebne tipke, kot so CNTRL, ALT, DEL in Esc. Številne tipkovnice vključujejo LED indikatorje pod tipkami, ki povečujejo vidnost črk ali simbolov v slabih svetlobnih pogojih.

  Računalniška miška

  Računalniška miška kot glavna značilnost računalnika je majhna naprava, ki jo uporabniki držijo in drsijo na ravni površini, kažejo na različne elemente grafičnega vmesnika z uporabo kazalke na zaslonu, in tudi izbere in premakne Uporabite z gumbi. Miške lahko priključite na poseben priključek ali na vrata USB in jih lahko brezžično priključite. Naprava vključuje enega ali več gumbov, ki uporabniku omogočajo, da signalizira računalniku, da izvede katerokoli operacijo, na primer z izbiro možnosti menija na zaslonu. Miška je lahko kolesce za pomikanje, tako da lahko uporabniki premaknejo kratko sliko. Valj lahko potisnete in uporabite kot tretji gumb. Nekatera kolesa miške se lahko nagibajo od ene strani do druge, da omogočite pomikanje na stran. Mehanske miši so uporabile kroglo, ki je vodila pulzne generatorje, da bi zaznale gibanje po osi "sever-jug" ali "vzhod-zahod". Optične miške uporabljajo posebno miško z natisnjeno mrežo za zaznavanje gibanja ali uporabijo čip, da ustvarijo sliko, ki lahko zazna gibanje na praktično vsaki neprozorni površini.

  Operacijski sistem

  Operacijski sistem (OS) upravlja računalnikin programerjem zagotavlja vmesnik, ki se uporablja za dostop do teh virov. Obdeluje sistemske podatke in uporabniške vnose ter se odziva z distribucijo in upravljanjem nalog ter notranjih sistemskih virov kot storitev za uporabnike in aplikacije. Operacijski sistem izvaja osnovne naloge, kot so upravljanje pomnilnika in njegova distribucija, dajanje prednosti sistemskim zahtevam, upravljanje vhodnih in izhodnih naprav, poenostavitev računalniških omrežij in upravljanje datotek. Običajni sodobni namizni operacijski sistemi so Microsoft Windows, MacOS, Linux, Solaris in FreeBSD. Windows, MacOS in Linux.

  Sorodne publikacije