Program za ustvarjanje besedilnih dokumentov: kaj je to in kaj lahko uredniki najdejo?

Kot veste, se danes zbiranje besedil in ustvarjanje ustreznih dokumentov lahko imenuje najpogostejše operacije. To pa ne velja samo za tiste formate, na katere je navaden večina uporabnikov. Dejstvo je, da taki dokumenti vključujejo tudi datoteke XML, ki jih mnogi uporabniki in koncepti novincev nimajo.

 • čisti urejevalniki besedil (Notebook in njegovi sogovorniki);
 • testni procesorji (Word in podobne aplikacije);
 • mešana orodja za urejanje (npr. Datoteke PDF).
 • Standardni zvezek in njegovi analogi

  Najprej razmislimo, kot vsi mislijo, primitivni Beležnici. Toda program za ustvarjanje besedilnih dokumentov te kategorije se na prvi pogled zdi tako preprost. Vsebina besedila v njem temelji na enakem principu kot trenutno neuporabljeni sistemi DOS, kjer je klic ukazne mize za urejanje besedila klical ukaz za urejanje ali virtualni gumb F4 v istem Norton Commanderju.


  te vrste proizvajajo eno glavno značilnost - podpirajo skladnjo večine današnjih znanih programskih jezikov. Kaj to pomeni? Ampak edina stvar je, da ko je ukaz napačno vnesen, je linija označena in kompilacija brez popravka postane preprosto nemogoča.
  Še en plus je upravljanje dodeljevanja razširitev. Na primer, datoteke TXT sploh ni treba ustvariti. Če vnesete zahtevane ukaze, je paket plačan (vendar ne vsehrazličice, da ne omenjamo mobilnih programčkov). Njegove priložnosti so tudi zelo nenavadne.
  Urejanje besedila je že opravljeno z uporabo določenega sloga oblikovanja, vključno s spreminjanjem velikosti besedila, vrste pisave, zamikov in razmikov med vrsticami itd. Poleg tega lahko vstavite avdio in video, slike, povezave do drugih predmetov, ki ne štejejo uporabe podatkov iz drugih pisarniških aplikacij (kot je Word, lahko preprosto vstavite Excelovo preglednico ali Access). Samoumevno je, da lahko ustvarjene datoteke shranite tudi v različnih formatih, vendar ročno dodelite izhodni format, kot je to storjeno v programih, kot je Notepad, ne bo delovalo. Morala bo iti samo od tega, kar je podprto.

  Orodja PDF

  Zanimivo je, da se to lahko sliši, vendar pa lahko vsak program, ki temelji na besedilu, razlagamo kot urejevalnik PDF, ki je daleč najbolj univerzalen. Res je, da takšnih programov ne moremo imenovati uredniki celotnega besedila, saj združujejo sredstva za delo z besedili in orodja za obdelavo grafičnih podob. Po drugi strani pa zakaj ne? Konec koncev, samo dodaja pole takšnih paketov.

  Ustvarjanje dokumentov z besedilom: plačana in brezplačna. Kaj je mogoče storiti v njih?

  Toda to so bile le splošne značilnosti. Kot je že jasno, lahko besedilo beležnice uporabite za ustvarjanje datotek katere koli vrste (ni nujno besedilnega, saj je razširitev pri shranjevanju datoteke mogoče nastaviti tudi kotsistem ne obstaja).
  Beseda in njene analogije se lahko uporabljajo tudi kot najpreprostejši HTML-urejevalci in, z drugimi besedami, primitivna orodja za hitro ustvarjanje spletnih strani z naknadno objavo na spletnem gostovanju. Tabele v takšnih programih so bolj vizualne kot računalniške, čeprav lahko določite količino vsote, da bi poznali potrebna orodja za to. Še en plus je sposobnost vnašanja matematičnih formul, tako rekoč, v grafični različici, kot pri lekcijah algebre in geometrije, otroci to počnejo v zvezkih.

  Kaj je treba uporabiti?

  Tukaj je kratek opis vsega, kar zadeva obravnavo, kaj je lahko program za ustvarjanje besedilnih dokumentov. Dodati je še treba, da se lahko vprašanje prednosti pred uporabljenimi programčkami obravnava le v okviru tega, kaj naj besedilo vnese in katera datoteka želi uporabnik. Seveda lahko uporabite standardna Microsoftova orodja, vendar pa razvoj, kot sta Lotus Pro ali OpenOffice, nekje na nekem mestu gleda na glavo. Druga stvar je, da od uporabnikov Windows in standard "Office" v resnici, praktično nihče ni poskusil. Toda zaman

  Sorodne publikacije