Enote količine informacij (bit, bajt, kilobajti, megabajti, gigabajti, terabajti

"Če se nekaj meri, potem je to nekdo potreben". Majakovski bi to lahko rekel, vendar so ga bolj zanimale zvezde. Vseeno pa je vse v merilu in ali je vedno vredno delati? Nekaj ​​moramo pustiti pesnikom. Za vse ostalo lahko uporabite merilnik in čeljusti.

Kaj je bila enota informacij?

Celo primitivna gradnja ni mogla brez določitve dolžine, širine in višine. Vojaški ukrepi, ki so jih naši predniki počeli že prej, kot so začeli graditi nekaj, so zahtevali tudi izračun razdalj, zahteve za vlečno silo, itd. Prebivalci otoka, ki na srečo niso imeli le koledarja, so to vprašanje zastavili, vendar neuspešno. Čeprav je raztopina ležala na površini.
Dejansko vprašanje ni tako zapleteno. Vse prve enote so zagotovile naravo. Ljudje so imeli roke in noge. Ni presenetljivo, da so se pojavili prvi "komolci" in "noge". "Človek je merilo vseh stvari" - filozofska definicija ni nastala na praznem mestu.


Medtem ko natančnost ni bila potrebna

Prvotno so bile približne meritve nikogar še posebej zaskrbljene. Toda v času faraonov so graditelji začeli uporabljati bolj napredna orodja. Če bi piramida padla, nihče ne bi udaril okoli glave. Vendar so še vedno tam. Ko je bilo treba najprej izmeriti informacije, kolo ni začelo izumljati. Rabljeni stari dobri števci in kilogrami. Ker so bile informacije posnetepapirja Papir ima majhno težo in prostornino. O enotah informacij še ni bilo jezika in ne bi bilo mogoče.

Vendar so obstajali računalniki

. Vprašanje se je pojavilo celo v teoretični fazi. Ker je merjenje količine podatkov v enotah dolžine in teže postalo nemogoče.
In brez teh podatkov računalnika ni bilo mogoče ustvariti. Čeprav so računalniška orodja že obstajala in se popolnoma spopadla z njihovo nalogo. Vzemite vsaj "železni Felix", ki ga spominjajo le tisti, ki so daleč petdeset.


Numerični sistemi

Kako izračunati število ovc v čredi? To je enostavno, če veste, koliko prstov na roki. Ena, dva deset. Na stran postavimo enega kamenčka, ponovimo postopek. Približno se je pojavil prvi sistem numerologije. In če so naši predniki imeli šest prstov namesto pet? Ali bi nastal dvanajststopenjski sistem? Podobno kot ne, ne. Čeprav še niso našli ostankov šestoplaščnih homo sapiensov, je bil tak sistem ustvarjen. Kriptoni iz Babilona so izkoristili prednost gležnjev prstov ene roke.
Postopoma je postalo jasno, da so lahko številski sistemi poljubno število. Za šestnajstiških 16 znakov. Osemni je dovolj 8. Binarni in še manj - samo nič in enota.

"Yin" in "Yang" digitalnega sveta

Binarni sistem številk je bil zadnji. Preprosto je nemogoče najti kaj lažjega. Toda dolgo ga nihče ni uporabljal. Kar lahko storite, so ljudje šteli na desetine. In bilo je, dokler se niso pojavili prvi računalniki. Predpostavimo, da je treba imeti sistem izračuna. Tukaj omenimo nič in enoto. Kernapetost je tam ali ne. Ni bilo treba razmišljati ničesar. Vse je bilo že na svojem mestu.
Binarni sistem, kot se je izkazalo, je prinesel vseprisotne kitajske. Cesar Fu Xi, ki je bil tudi filozof, ki je delal s krajšim delovnim časom, je opredelil sistem celo 4000 let, preden se je rodil Leibniz. Izjemen matematik in poročal leta 1703 te pikantne novice. Toda koliko kilobajtov v gigabajtih ne bi mogel povedati. Ni bilo niti enega niti drugega.

Beat in njegov avtor

Algebra binarnega števila tokokroga, v katerem teče tok, je prvič opisal ameriški Claude Shannon leta 1940. Uspel je združiti elektriko in matematiko v svoji doktorski disertaciji. V njej je uporabil Boolove algebre za opis relejskih vezij. Logična matematika deluje z dvema konceptoma: lažjo in resnico. Električna stikala in releji se lahko vklopijo ali izklopijo. Čudno je, da nihče ni nikoli stopil v stik.
8 let kasneje, leta 1948, je uvedel uporabo enote količine informacij in jo poimenoval. Kratka beseda, ki je zdaj znana skoraj vsem, si je izposodil od Johna Tukea. Ni mu bilo všeč dolgih naslovov in rabe bitne redukcije namesto Binary digiT. Ta stavek je preveden v ruski jezik kot "binarna številka". Tako se je svet naučili, da je bit - najmanjša enota za merjenje informacij. V najbolj splošnem smislu se informacija imenuje stopnja heterogenosti. Popolnoma homogen prostor pomeni popolno pomanjkanje informacij. Slučajno ali ne, toda ustvarjanje sveta, ki ga je Gospod začel z dejstvom, da je ločil svetlobo od teme. V tem trenutkupojavile so se informacije, enake enemu bitu.

Rulete so drugačne

Zagovorniki iger na srečo so lahko razočarani. V okviru merilnega traku se razumejo ne tiste, iz katerih so ponudbe. Še vedno obstaja merilni instrument z istim imenom. Na njej so postavljeni milimetri, centimetri in decimetri - enote za merjenje dolžine. Vsaka naslednja delitev na ruleto je večja od prejšnjih 10-krat. Tako se sprosti centimetre, decimetre, metre in kilometre. Jasno je, da je ta gradacija povezana s sistemom, ki se uporablja za merjenje dolžine. In kaj je na informacijski ruleti? Tu sem moral dati načelo. Binarne številke ne ustrezajo decimalnim merilnim enotam. Ker je osnova delitve stopnja števila 2.

Kaj je bit?

Naslednja enota se imenuje bajt. Če želite razumeti, koliko bitov je vsebovano v 1 bajtu, morate zmanjšati 2 na tretjo stopnjo. Osem bo. Najmanjše število bo predstavljeno v obliki 00000001 največ 11111111. Zakaj je to le dolžina, izbrana za izbrane bajte? Delno zato, ker je število možnih kombinacij ničel in enot 256. To se je izkazalo za dovolj za kodiranje številk, abeced in servisnih simbolov za teletype in telegraf. Toda kmalu bajt ni bil dovolj. Long ni naredil trika. Vse naslednje enote so bile dodeljene že znanim konzolam: "kilo", "mega", "giga", "tero" itd. Postalo je mogoče izračunati, koliko bajtov v kB in odgovor, kot Mb razlikuje od GB. Toda tam je začelo protislovje.

Tisoč kilogramov, ki se razlikujejo od kilobajtov?

Če odvrneš pozornostpredmet merjenja, potem skoraj nič. Predpona "kup" pomeni "tisoč". V enem primeru imamo tisoč gramov, v drugem pa toliko bajtov. Vse je preprosto in jasno. Pomeni, da je megabajt milijon, gigabajt je milijarda, terabajt pa trilijone bajtov.

Razlika še vedno obstaja. Kilogram - on je v Afriki kilogram, vendar kilobajt ni vedno tisoč bajtov. Bistvo je, da v stopinjah dveh ni števila 1000. 2 9 = 512 in naslednja stopnja, 2 10, je že 1024. Zato naj kilobajt ne vsebuje tisoč, ampak 1024 bajtov.

Kaj meriti vse informacije na svetu?

Vse druge delitve skale bajtov se prav tako pojavijo s številom 2 stopinj, večkratnimi 10:
  • megabajti - 1024 KB (2 20);
  • gigabajtov - 1024 MB (2 30);
  • terabajtov - 1024 GB (2 40).
  • V katerih enotah se količina slike meri na sliki.
    Obseg vseh informacij na svetu v letu 2009 je bil ocenjen na 08 zeta-bajtov. In leta 2020 naj bi se dvignilo na 44. Ali je to veliko ali ni dovolj? Če si predstavljate disk z video posnetkom tega nosilca, bi bilo za gledanje filmov potrebno 63 milijonov let. Dokonča številne iotabe. Vsebuje 1024 zeta bajtov ali 2 80 bajtov.

    Sorodne publikacije