Prenos datotek preko WiFi med računalniki: navodila

Kaj ne morete reči, in žične povezave med računalnikom in mobilnimi napravami, tudi z ustvarjanjem lokalnih omrežij, gredo v pozabo. To je razumljivo, ker za vzpostavitev povezave ne boste vedno lahko nosili s seboj ustreznega kabla ali celo več različnih kablov. Zato se danes brezžična tehnologija vse pogosteje uporablja za izmenjavo podatkov, zlasti za prenos datotek preko WiFi, tudi pri nižji hitrosti v primerjavi z žičnimi povezavami. O tem, kako se te operacije izvajajo in kaj je treba narediti, preberite.

Prenos datotek prek WiFi: Možnosti osnovnih ukrepov

Za začetek upoštevajte glavne korake, ki jih je treba sprejeti za izmenjavo podatkov med različnimi napravami, da ne omenjamo zlasti tehničnih podrobnosti pretoka procesov.


Na splošno sodobna tehnologija omogoča uporabo prenosa datotek preko WiFi iz računalnika na računalnik, mobilno napravo ali celo televizijski sprejemnik ali panel na več osnovnih načinov:
 • odpiranje skupnih datotek in map neposredno na napravi z možnostjo kopiranja zahtevane podatke, kot je to storjeno v običajnem lokalnem omrežju;
 • Pošiljanje in prejemanje informacij z uporabo neposredne povezave med napravami prek WiFi, kot je na voljo za uporabo povezav, ki temeljijo na Bluetoothu.
 • Prva tehnika je primernejša v primerih, ko se izmenjujejo podatkiRačunalniki so vključeni, druga dva pa se najpogosteje uporabljata za mobilne pripomočke, čeprav bo namestitev ustrezne programske opreme in izpolnjevanje določenih pogojev enako primerna za iste zvezke. Kot je že jasno, je glavni pogoj za uporabo katerega koli od opisanih variant delovanja prisotnost na napravi brezžičnega modula WiFi. Povezave s televizijskimi ploščami, ki temeljijo na tehnologiji LAN, ne upoštevamo, ker je to ločen pogovor.


  Omogoči odkrivanje omrežja

  Torej, najprej poglejmo prenos datotek prek WiFi med računalniki. Najprej predpostavimo, da je usmerjevalnik pravilno konfiguriran. Za udobje lahko na enem od terminalov ustvarite strežnik VPN, vendar to ni predpogoj. Dovolj bo, da se računalniški terminali, prenosni računalniki ali mobilne naprave lahko povežejo z obstoječo povezavo. Za izvedbo izmenjave podatkov morate omogočiti odkrivanje naprav v omrežju in vzpostaviti skupno rabo potrebnih pogonov, datotek in map. Seveda, v dobesednem smislu, ta prenos datotek preko WiFi ne more biti imenovan, vendar je samo ta različica je najlažji.
  Za nastavitev možnosti morate vnesti odsek omrežnih povezav in uporabiti nastavitve dodatnih parametrov. V novem oknu vklopite odkrivanje omrežja in omogočite skupno rabo datotek in map.
  Za lažjo povezavo lahko izklopite zaščito z dostopom do gesla. Ampak to je tone vse.

  Skupni dostop do datotek in imenikov

  Čeprav se zdi, da je bil javni dostop aktiviran v omrežnih nastavitvah, prenosi datotek prek WiFi-ja ostajajo nedostopni. Zakaj? Ampak samo zato, ker morate določiti, katere mape ali datoteke bodo na voljo za ogled iz drugih računalnikov ali mobilnih pripomočkov. Če želite nastaviti te možnosti, uporabite razdelek z lastnostmi, ki se v izbranem imeniku ali datoteki kliče prek menija PCM v ustreznem zavihku, nato pa nastavite možnosti dostopa s klikom na gumb dodatnih parametrov (in ne na običajno odkritje).
  Tu je glavni parameter nastavitev dovoljenj za izvajanje določenih dejanj za vse uporabnike.

  Domača skupina

  Ko govorimo o souporabi, je treba omeniti, da jo lahko uporabite tudi za ustvarjanje domače skupine. V tem primeru bodo datoteke in mape na voljo le za naprave, ki so del njih.
  Konfiguracija je iz istega razdelka za upravljanje omrežja, vendar bo v tem primeru operacijski sistem ustvaril geslo, ki bo uporabljeno za dostop do odprtih virov prvega računalnika iz drugih naprav. Zdaj, če želite, na drugem računalniku v istem "Raziskovalcu" lahko izberete povezavo omrežnega pogona, po katerem seznam prikaže vsa razpoložljiva omrežja in povezane naprave. Z izbiro zahtevanega vira in vnosom gesla za dostop lahko z njimi delate kot pri običajnih particijah.

  Uporaba Wi-Fi Direct

  Končno, nekaj besed o neposrednem prenosupodatkov. Ne da bi se spuščali v tehnične podrobnosti protokolov Wi-Fi Direct, lahko le opazimo, da vam uporaba take povezave omogoča, da brez usmerjevalnika. Običajno se ta vrsta izmenjave podatkov uporablja na mobilnih napravah z operacijskimi sistemi Android. Aktiviranje načina, če je seveda podprto, se izvaja v odseku WiFi z izbiro dodatnih parametrov, tako na oddajniku kot na sprejemni napravi. Ko dolgo pritisnete na datoteko, se prikaže meni za pošiljanje, ki se izvede po iskanju in izbiri naprave, ki jo želite sinhronizirati. V praksi pa ne deluje vedno (večinoma samo za Samsungove pripomočke). Za naprave drugih proizvajalcev pa lahko uporabite dodatne pripomočke za programsko opremo.

  Potrebna programska oprema

  Tako je na primer zelo zanimiva aplikacija, ki ima visoke hitrosti prenosa podatkov brez omejitev glede velikosti datotek, pripomoček ShareIt. Preprosto generira dostopno točko, na podlagi katere se izvaja sinhronizacija in prenos. Ne manj priljubljenih programov se lahko imenuje WiFiShooT, SuperBeam, itd. Ampak, da je aplikacija z eno samo funkcijo včasih nedonosna.
  Zato lahko uporabite univerzalnega odjemalca X-Plore, ki deluje kot upravitelj datotek, vloga organizatorja dostopne točke za povezovanje prek Wi-Fi. Kot je jasno, računalnikom ni treba namestiti podobne aplikacije za prenos datotek prek WiFi. V takih situacijah lahko storite enakoWindows operacijski sistemi.

  Sorodne publikacije