PTZ kamera - kaj je to?

PTZ kamere predstavljajo razvejan segment kompaktnih naprav za video nadzor. Razvijalci te naprave so varnostne miniaturne kamere dvignili na novo raven, saj jim zagotavljajo učinkovitejše sisteme avtomatskega in v nekaterih primerih robotskega inteligentnega nadzora. Delno podobne tehnologije so bile uporabljene v prvi generaciji video nadzornih sistemov, vendar se sodobne rešitve izrazito razlikujejo po številnih parametrih, kar potrjuje tudi primer PTZ kamere. Kaj to pomeni v praksi? Prvič, ima več nadzora nad nastavitvami fotoaparata in v oddaljenem načinu. Poleg tega se ustvarjalci modelov PTZ osredotočajo na osnovne značilnosti fotografiranja, kar vam omogoča, da dobite visoko kakovostne slike in hkrati ohranite skromno velikost fotoaparata.


Splošne informacije o PTZ kamerah

To je nestandardna kamera, glavna razlika pa je v prisotnosti vgrajenega elektronsko-mehanskega pogona. Poleg tega sama matrica, ki zagotavlja fiksiranje video toka, popolnoma ustreza značilnostim tradicionalnega videokamere s kompaktnimi kamerami. Posebnosti so prav pogon z robotskim načelom nadzora, ki lahko mimogrede deluje kot ločen del celotnega sklopa. Vendar pa so najnovejši modeli te vrste različni in notranja naprava. Zlasti optični zoom vam omogoča, da spremenite kot gledanja, ki ga zajema PTZ kamera. Kaj je to v smislupotrošnika? V bistvu to pomeni spremenljivo goriščno razdaljo z optičnim zmanjšanjem in povečanjem ciljnega objekta. Signali za krmiljenje pogonskega mehanizma in notranjih senzorjev lahko pridejo iz daljinskega upravljalnika in jih lahko generirajo krmilniki, ki delujejo z računalnikom. To pomeni, da lahko uporabnik s pomočjo programske opreme vzpostavi popolnoma avtomatsko delovanje fotoaparata.


Glavne značilnosti kamere

Število slikovnih pik je glavni kazalnik kakovosti dela za vse tipe takšnih kamer. Najenostavnejše različice so opremljene z matricami 03 MP in visokotehnološkimi moduli s 5 MP. Število okvirjev na sekundo je običajno v razponu 6-30 enot. Seveda, pri ocenjevanju kakovosti slike ne more storiti brez ločljivosti naprave PTZ-HD-kamere, na primer, samozavestno podpira format 1920x1080. Istočasno je trenutna in zastarela matrika VGA 640x480. V varnostnih sistemih je uporaba takšnih modulov pogosto upravičena. Če pa so zgoraj opisane značilnosti popolnoma zaprte v vrsto kvalitet konvencionalnih CCTV kamer, potem ima PTZ veliko prednost pri struženju in povečevanju. Optični zoom je torej 36x, digitalni zoom pa 18x. Kar zadeva hitrost vrtenja, v sodobnih modelih doseže 400 ° /s. Tehnologije 3D objektov omogočajo tudi napredne spremembe.

Področja uporabe opreme PTZ

\ t
Strokovnjaki razlikujejo dve področji, na katerih je najbolj koristno razkrito operativnomožnosti takšnih kamer. To je varnostni sistem za varnostne in video konference v konferenčnih dvoranah. V obeh primerih uporabniki cenijo prilagodljivost opreme v smislu upravljanja in praktično neomejene možnosti za fizično namestitev opreme. Pomembno je tudi omeniti brezžične povezovalne sisteme, ki jih podpira moderna PTZ kamera. Kaj pomeni med operacijo? Brezžična tehnologija praktično odpravlja potrebo uporabnika za napajanje kablov napravi. Kar zadeva maskiranje, je to najboljša rešitev, saj bo napadalec manj verjetno, da bo zaznal znake sistema video nadzora. Nasprotno pa bo operativno delovanje obračalnega mehanizma fotoaparata omogočilo, da spremljate, kaj se dogaja v prostoru z najbolj zmagovalno pozicioniranje.

Vrste videokamer

Proizvajalci proizvajajo kamere tega tipa v več različicah. PTZ rotacijska komora v obliki poloble je postala najbolj razširjena. Ta tip se imenuje Speed ​​Dome in se odlikuje po visoki odpornosti na okvare. Sama oblika, zaradi geometrijske oblike, zmanjšuje tveganje, da prah in delci vlage pridejo v telo. Druga možnost - sferična konstrukcija, ki je v mnogih pogledih podobna kameram v obliki poloble. Takšni modeli so ponavadi opremljeni z močnim infrardečim osvetljevanjem in zaščito proti vandalu. Na splošno so PTZ kupole zasnovane tako, da imajo vse mehanske komponente polnila minimalne možnosti neposrednega stika z okoljem. To je zlasti dostojanstvoZdi se v primerih uličnih modelov, ki zaslužijo posebno pozornost.

Značilnosti uličnih modelov

Izkoriščanje sistemov zunanjega videonadzora zahteva upoštevanje številnih dodatnih dejavnikov. Med njimi so nianse komunikacije med kamero in nadzorno ploščo, organizacija napajalnega sistema in zaščita opreme pred zunanjimi vplivi. Kar zadeva zaščito, je ohišje običajno opremljeno s toplotnim ohišjem z zaščito pred prahom in vlago. Nekateri modeli so dodatno opremljeni z grelcem in prezračevalnim sistemom, ki zagotavljajo možnost hladnega zagona pri najvišjih negativnih in pozitivnih temperaturah. Moč se lahko zagotovi neposredno ali na račun baterij. Mimogrede, upravičuje uporabo virov neprekinjenega napajanja. Tudi tipične nastavitve PTZ kamere vam omogočajo avtomatizacijo postopka preklopa nazaj na napajanje v primeru nestabilnega napajanja omrežja. Komunikacija je prav tako organizirana neposredno ali prek kabelske ali brezžične tehnologije z uporabo radijskega modula.

Analogni in digitalni modeli

Pri analognih modelih se prejeti zapis samodejno obdela z digitalnim procesorjem. Nato se material pošlje v elektronski pretvornik, ki se ponovno pretvori, vendar v obratnem načinu. Komunikacijsko opremo take opreme zagotavljajo koaksialni kabli. Slabosti modelov te vrste vključujejo nizko ločljivost, ki ne dopuščapri fotografiranju na oddaljenih razdaljah. Digitalne PTZ kamere za video nadzor zagotavljajo tudi procesorsko obdelavo v procesorju, nato pa se material lahko najprej prenese preko TCP /IP protokolov v določeni obliki. Glavna prednost digitalnih modelov je prav visoko kakovostna "slika", saj se v smislu komunikacijske in strojne opreme analogne naprave v nekaterih primerih izkažejo za bolj zanesljivo rešitev.

Upravljanje kamere

Poleg prilagoditve osnovnih nastavitev PTZ kamere fotoaparata zagotavljajo veliko možnosti upravljanja že v neposredni uporabi naprave. Pri namestitvi fotoaparata na objekt lahko uporabnik predhodno programira na stotine uveljavljenih položajev. Za vsak način je na voljo niz parametrov položaja, vključno s kotnimi vrednostmi, stopnjami skaliranja itd. Na primer, PTZ kamera na tem področju je najbolj razvita, saj mora pokrivati ​​velika območja, vključno s tistimi z oddaljenimi načrti. Daljinski upravljalnik pa omogoča pravilno fotografiranje panoramskega nagiba. Za to najpogosteje uporabljeno telemetrijsko konzolo.

Proizvajalci PTZ kamer

\ t
Visokotehnološki segmenti se hitro napolnijo z izdelki velikih proizvajalcev. V tem primeru so razmere nekoliko drugačne, saj najbolj uspešna dogajanja dokazujejo manj znana podjetja. Vodilne položajezavzema kamero Axis PTZ, katere modifikacije so osredotočene na specializirane in univerzalne naloge video nadzora. Omeniti velja tudi ponudbo Dahua, Geovision in integriranih rešitev podjetja Optimus. Od velikih svetovno znanih blagovnih znamk so tehnologijo PTZ dobro obvladali Samsungovi inženirji, čeprav zaradi visokih stroškov ti izdelki niso tako priljubljeni kot analogi zgoraj omenjenih proizvajalcev.

Sklep

Tovrstni sistemi videonadzora niso tako izraženi in potrošniki sami. Kljub očitnemu tehnološkemu prodoru posameznih rešitev izdelek še vedno zavzema ločeno ozko nišo. To je razumljivo za proizvajalce, ki poskušajo razviti nove možnosti in funkcionalnost, ki lahko načeloma posedujejo PTZ kamero. Kaj to pomeni v kontekstu celotnega razvoja segmenta? Na tej stopnji tehnologi stavijo na optimizacijo komunikacijske interakcije same kamere in nadzornega sistema. V praksi bo to pomenilo poenostavitev komunikacijskih zmogljivosti med posameznimi komponentami sistema CCTV in hkrati bolj gosto vzpenjanje mehanike kamere in programske opreme.

Sorodne publikacije