CPU je naprava, značilnosti, glavne funkcije in namen CPE računalnika

Računalnik je sestavni del življenja sodobne osebe. Brskanje po internetu, delo na daljavo, hitra komunikacija s prijatelji in sorodniki v nekaj sekundah - vse to nam daje računalnik. Pred nekaj desetletji si ljudje niso mogli predstavljati, da bi gledanje najljubšega filma, naročanje hrane ali nakup knjige ne bilo brez stola. To zdaj ni samo za nas, ampak je vključeno v naše življenje. Poglejmo, kaj se dogaja z računalnikom. Sestavljen je iz množice komponent in komponent, od katerih je glavna RAM, CPU in grafična kartica. Seveda v računalniku obstaja več stvari, ki jih ne more delovati brez: napajalnika, trdega diska, matične plošče in elementov slušalk. Nadaljujmo podrobneje.


CPU naprava

CPU je vrsta možganov računalnika. V resnici, več kot procesor, v računalniku ni elementov, ki opravljajo naloge. Skozi centralni procesor je na stotine niti na sekundo. Obdeluje informacije in jih distribuira med druge komponente. Ni čudno, da se imenuje srce računalnika. Skozi to se prenesejo vse informacije in vsi procesi. Kaj je CPU v računalniku, so ugotovili, da bomo prešli na njegovo napravo.
Zgornji del procesorja je mehanski pokrov. To je potrebno za odvajanje toplote in v primeru udarca ali padca zaščititi procesor. Takoj pod tem pokrovomnekakšen kristal, ki je odgovoren za vse procesorje v računalniku. Osnova kristala je silicij. V primeru najmanjše škode se bo delo CPU prekinilo. Pod kristalom je posebno tesnilo, na katerega sta na hrbtni strani procesorja pritrjena značilne "noge" procesorja. Prav oni pridejo v stik z matično ploščo in posredujejo vse informacije. Tako kot v primeru kristala, če ni vsaj ene noge, se bo delo računalnika razbilo.


Funkcije CPE

Kot smo že omenili, procesor na računalniku opravlja zelo pomembno funkcijo. Moč procesorja je odvisna od tega, kako dobro se obnašajo druge komponente. Če moč procesorja ni dovolj za stalno nalaganje programa ali igre, se grafična kartica ne bo mogla manifestirati. Poglejmo, kaj naredi osrednji procesor:
 • vzorčenje (branje) izvršljivih ukazov;
 • vnos (branje) podatkov iz pomnilnika ali I /O naprave;
 • izhodni (pisalni) podatki v pomnilniku ali I /O napravi;
 • obdelava podatkov (operandi), vključno z aritmetičnimi operacijami na njih;
 • naslavljanje pomnilnika, to je naslov pomnilnika, ki ga je treba izmenjati;
 • prekinitev obdelave in način neposrednega dostopa.
 • To so glavne funkcije CPU. Vse te funkcije opravlja vsako sekundo svojega dela, kar zagotavlja stabilno delovanje računalnika.

  CPU in njegove značilnosti

  Vsak procesor ima svoje strukturne značilnosti. Značilnosticentralni procesor vam omogoča, da razumete, za katere naloge je bil ustvarjen. Različna arhitektura, frekvenca ure. Vse to je v vsakem procesorju drugačno:
 • tip arhitekture ali serije (CISC, Intel x86 RISC);
 • sistem podprtih ukazov (x86 IA-32 IA 64);
 • razširitev ukaznega sistema (MMX, SSE, SSE2 3Dnow!);
 • Izvedba konstrukcije (reža I, utor 2, vtičnica 340 vtičnica 478, reža A, vtičnica A);
 • taktna frekvenca (MHz, GHz);
 • frekvenca sistemskega vodila.
 • Prav tako je vredno posvetiti pozornost konceptu blokov CPU. Potrebne so za začasno shranjevanje nadzornih informacij. Ti bloki so potrebni, da procesor takoj dobi in uporabi informacije, ki jih potrebuje, če je to potrebno. Ponavadi je malo več kot 10 MB, vendar je hitrost v takem pomnilniku veliko višja kot v RAM-u.

  Video kartica

  Ko govorimo o CPU CPU in drugih komponentah računalnika, si ne moremo privoščiti, da bi porabili čas za tako pomemben del vsake naprave kot video adapter. Video kartica je naprava, ki sliko, shranjeno v obliki informacij, pretvori v sliko, ki je polna in dobro znana. To pomeni, da procesor sprejema, obdeluje in prenaša informacije na grafično kartico in jo nato pretvori v grafično podobo. Moč video adapterja je odvisna od kakovosti slike, ločljivosti in števila okvirjev. CPU je tudi komponenta, na kateri so okviri odvisni od zaslona. Število sličic na sekundo pomeni število posodobitev, ki se pojavijo na zaslonu za določeno časovno enoto. Sprejemljivo je 25 okvirov in več, vendarza standard vzeti vsaj 30 okvirjev. Zanimivo je, da pogostost posodabljanja slike več kot 60-krat na sekundo ni smiselna, saj naše oko ne vidi več tako majhne razlike. Videokartice so običajno razdeljene v tri vrste:
 • Za 3D delo.
 • Za igre.
 • Za domače računalnike.
 • Analizirali bomo vsako vrsto grafične kartice. Do 1 tipa vključuje video adapterje, ki so posebej izostreni za simulacijo. Takšne grafične kartice stanejo precej veliko, saj so veliko bolj kompleksne in zahtevnejše kot druge vrste. Drugi tip je najbolj masiven in razširjen, kateremu pripadajo vse grafične kartice iz Nvidie, imenovane GTX, in AMD z znakom "x" na koncu (na primer, R7275x). Te grafične kartice so natančno izostrene v igri, vendar se prav tako popolnoma pokažejo za normalno in tiho delo. No, do 3 vrste vključujejo video kartice za brskanje po internetu ali za delo v pisarni, ne zahtevajo visoke zmogljivosti.

  Učinek "ozkega vratu"

  Treba je povedati, da mora biti povezava procesorja in grafične kartice pravilno izbrana. V nasprotnem primeru lahko naletite na pojav, kot je ozko grlo. Prevedeno iz angleščine pomeni "ozko grlo". Razumimo, kaj je to in zakaj. CPU je pomemben računalniški modul, in če je v celoti naložen in grafična kartica še ni prisotna, se imenuje učinek ozkega vratu, ko zmogljivost računalnika ostane v moči procesorja in ne v grafični kartici. Da bi se izognili takšnim situacijam, je treba izbrati močnejši procesor od tistega, ki se ujema z grafično kartico.

  Kasanje

  Vožnja je proces zaščite procesorja pred mehanskimi poškodbami med pregrevanjem. Zaradi tega se pogostost procesorja in moč računalnika na splošno bistveno zmanjšata. Pojav je neprijeten in se dogaja le redko, le s precejšnjim pregrevanjem osrednjega procesorja. CPU je zelo krhka in pomembna komponenta računalnika, ki se varuje v primeru nevarnosti neuspeha. Na primer, procesor s 4 jedri in 8 tokov v primeru pregrevanja zaradi visoke obremenitve poveča obremenitev prvih dveh jeder, saj so privzeto privzeto v skoraj vseh procesorjih. Medtem ko se druga jedra ohladijo, prva dva delujeta polno, in če se obremenitev samo poveča, se bosta kmalu pregrevala in vklopila tropanje, s čimer bodo dejansko izključila ta jedra, prestavila obremenitev na druga dva jedra, ki se bo kmalu pregrela, frekvenca procesorja pa se bo precej pregrela. Da ne bi prišli v to situacijo, je potrebno spremljati hlajenje procesorja. Računalnik očistite od prahu, vključno s hladilnikom, ki hladi procesor. Potrebno je tudi zamenjati termopast za boljšo toplotno prevodnost. Računalnik mora biti vsaj 50 cm oddaljen od stene, za prosti pretok zraka, sicer se bo procesor pregreval, ampak celoten računalnik kot celota. Za zmanjšanje temperature procesorja se kopira. To je zamenjava tekstolita, ki se nahaja pod pokrovom procesorja, ki prenaša toploto iz kristala v pokrov in hladilnik.

  RAM

  Tudi eden odNajpomembnejši sestavni deli računalnika so RAM ali pa se imenujejo tudi RAM (operativna pomnilniška naprava). Za razliko od trdega diska RAM vsebuje začasne informacije. To pomeni, da je pri zagonu igre sama igra na trdem disku in dejanja, ki se trenutno odvijajo v igri na zaslonu, so shranjena v operativni napravi za shranjevanje. Zakaj tako, ne na trdem disku? Ker je pasovna širina pomnilnika RAM desetkrat višja od pasovne širine glavnega pogona računalnika, shranjuje podatke vmesno. Ko nalagate lokacijo v igri, morate hitro naložiti datoteke in za to morate preskočiti RAM ali trdi disk. Ker bo prenos skozi trdi disk daljši od tega, se uporablja RAM.

  Komponente računalnika z overclockingom

  Uporabniki so pogosto nezadovoljni z močjo in zmogljivostjo svojega računalnika. Za to so razvijalci grafičnih kartic, procesorjev in tako naprej zagotovili neodvisno povečanje moči računalnika doma. Overclocking vsakega računalniškega modula je drugačen in zahteva previdnost.

  Pospeševanje CPU

  CPU je najpomembnejši del računalnika. Njegova razpršenost poveča moč računalnika. Kot je že bilo omenjeno, če računalnik počiva moč v procesorju, potem vpliva na vse zmogljivosti. Kaj naj naredim za overclock?
 • Najprej ugotovite, ali ne veste, kateri procesor imate.
 • Poskusite najti informacije o vašem overclocku na forumih na internetumodeli uporabnikov iz procesorjev. Tam bo določena največja možna frekvenca, ki jo lahko drugi uporabniki prinesejo procesorju.
 • Zaženite računalnik z Bios.
 • Vsaka matična plošča ima drugačno napravo Bioshock, zato poiščite internet, ko greste v meni za procesor z overclockingom.
 • Ko pritisnete meni, lahko izberete vrste pospeševanja: samodejno ali ročno. Prav tako so pogosto že overclockirani parametri overclockinga, vendar procesorja ne pretiravajo do 10%. Zato je priporočljivo, da izberete ročni način.
 • Poskusite povečati množitelj procesorja za 10-15% (predpostavimo, da bo 220 in boste postavili 330).
 • Zaženite računalnik in opazujte njegovo delo.
 • Če se računalnik ne zažene ali ko se pojavi modri zaslon smrti, ste verjetno pretiravali.
 • Zakaj imajo različni uporabniki različne procesorje za overclocking skenerjev istega modela?

  Vsak uporabnik ima drugačen model hlajenja in matične plošče. Vsaka deska je zasnovana za določene potrebe. Ena je za pisarniško delo, druga za aktivno uporabo računalnika doma, tretja pa samo za overclocking in igre. Nekdo ima močnejšo matično ploščo in zato možnost zgoraj overclockinga. Tudi seveda vpliva tudi na stopnjo hlajenja procesorja. S povečanjem procesorske frekvence povečamo toplotno moč. Vsak hladilnik ima omejitev temperature hlajenja, ena je 90 TDF, druga 120 TDF in tako naprej. Če je toplotna moč procesorja višja od hladilnika, je stabilnasistem ne bo več deloval. To je dve glavni komponenti v pospešku procesorja - je matična plošča in hladilni sistem.

  Overclocking grafične kartice

  Video kartica in procesor sta predmet overclockiranja. S povečanjem moči lahko izboljšate kakovost slike in povečate število sličic v igrah. Če želite to narediti, morate narediti nekaj preprostih korakov:
 • Prenesite aplikacijo za overclock video kartice.
 • Še enkrat, ugotovite v forumih, da lahko do določene frekvence razpršite samo svojo grafično kartico.
 • Opišite želeno zmogljivost.
 • Gledanje računalnika, če se zaslon pojavi v smrti, pomeni, da ste preveč zadeti, samo spustite metrike.
 • Pospešitev RAM-a

  Povečana zmogljivost RAM-a se izvaja na enak način kot pospešek procesorja. Pojdite v BIOS, poiščite točko razpršitve in postopoma povečajte kazalnike. Zakaj potrebujete overclock za RAM? Z razširitvijo povečate hitrost prenosa podatkov in s tem pospešite delo aplikacij in iger na vašem računalniku. Prav tako je vredno omeniti, da je overclockiranje RAM-a najbolj nevarno, saj lahko povzroči nepopravljive posledice, do razčlenitve matične plošče.

  Sklep

  Članek je v celoti upošteval napravo CPU in drugih komponent. Vsakdo se lahko razširi doma in izboljša svoj računalnik. Vedno pa se morate zavedati, da v primeru okvare nihče ne bo popravil vašega računalnika brezplačno, saj ga razširi,prevzamete odgovornost za sebe.

  Sorodne publikacije