Spletna kamera: Kaj je to in za kaj je potrebna?

Spletna kamera je digitalni fotoaparat, povezan z računalnikom. Naprava je zasnovana za skeniranje, obdelavo in prenos slik prek interneta v realnem času. Večinoma se uporablja za spletne oddaje in video klice.

Prva spletna kamera je izum Cambridgeovih genijev Quentin Stafford-Fraser in Jardetsky Floors. Devays se je pojavil leta 1991 zaradi ljubezni do kave. Takrat je celotna služba za oblikovanje računalnikov imela samo en kavni lonček v trojanski sobi. Znanstveniki so pogosto morali zaman premagati dolgo pot za skodelico te veličastne pijače. Da bi kdorkoli videl, ali je pripravljena kava, ne da bi izstopila iz delovnega mesta, je bila ustvarjena spletna kamera.


Na začetku je bila slika predvajana samo v delovnih računalnikih oddelka v lokalnem omrežju in je bila 128 x 128 pik. Razvili so ime odjemalca XCoffee po protokolu X Window System. Oddaja v živo je trajala 10 let. Leta 2001, kljub protestom navijačev, je bila kamera izklopljena. Kantina je postala znana redkost in je bila prodana na dražbi eBay za 3350?

Sodobna spletna kamera

Glavni del spletne kamere je slikovni senzor ali matriks CCD. To je polprevodniški čip, ki je sestavljen iz milijonov drobnih fotosenzitivnih kvadratov, ki so razporejeni v obliki mreže. Ti kvadrati se imenujejo piksli. Osnovne spletne kamere uporabljajo sorazmerno majhne senzorjeveč sto tisoč slikovnih pik.


Poleg CCD ali ROM matrike fotoaparat vsebuje tudi objektiv, analogno-digitalni pretvornik, imenovan tudi kartica za zajem videa, mikroprocesor in kompresor. Nekateri modeli IP kamer vključujejo vgrajen spletni strežnik in RAM.

Načelo spletne kamere

Standardna spletna kamera je ločena naprava, povezana z računalnikom. Deluje takole:
  • Skozi objektiv pred kamero posname svetlobo in jo projicira v integrirano mikrovezje, sestavljeno iz mikroskopskih detektorjev svetlobe.
  • Kartica za zajem videa pretvori analogno sliko v digitalno, tj. Bajtno kodo ničel in enot.
  • Stiskanje blokira digitalni signal v formatih MJPEG ali MPEG.
  • Naslednje informacije se prenesejo v računalnik prek vmesnika USB in nato na internetu.
  • V primerih z IP kamerami povezovanje z računalnikom ni potrebno. Naprava ima svoj IP naslov, zahvaljujoč vgrajenemu spletnemu strežniku, pretakanje pa poteka neposredno v omrežje.

    Parametri spletnih kamer

    Če razstavimo dve spletni kameri v delih, dobimo enako vrsto podrobnosti: kartico z fotoobčutljivo matrico in lečo. Kako razumeti, kaj deluje dobro in kaj ne?
  • Dovoljenje - število slikovnih pik v navpični in vodoravni matriki. Bolj kot so, boljša in dražja je naprava. Sodobne HD spletne kamere v realnem času prenašajo slike z ločljivostjo med 1280x720 in 1600x1200, to je 3-2,0 Mpx. Pri proračunskih modelih je ta nastavitev 320x240 ali 640x480. Slika prihaja vengranuliran, včasih nejasen. Vendar ne bo vsaka internetna povezava potegnila fotoaparat 2,0 Mpx. Če je hitrost prenosa podatkov nizka, do 10-20 MB, se bo slika "utopila".
  • FPS je število posnetkov na sekundo, ki jih lahko upravlja fotoaparat. Pri poceni modelih je frekvenca okoli 24 slik na sekundo, pri PRO-kamerah pa ta vrednost doseže 50–60. Srednje kamere, kot je Microsoft VX-1000 ali VS-800, imajo hitrost sličic 30 sličic na sekundo z ločljivostjo 640x480. Če med video klepetom sedite nepremično, tudi če je nizka hitrost, bo slika dovolj jasna. Za snemanje v gibanju mora biti frekvenčni indeks višji od 40 sličic na sekundo.
  • To sta dva ključna parametra, ki določata raven spletne kamere. Obstajajo dodatne možnosti, ki skoraj ne vplivajo na kakovost naprave in slike. V bistvu vplivajo na ceno in niso vedno upravičene.

    Zakaj potrebujem spletno kamero?

    Naloga spletne kamere - prikaz predmetov, ki niso vidni in dosegljivi. Z njegovo pomočjo lahko na daljavo gledate ljudi, sobe v realnem času. Na primer, če ste zbrani v drugem mestu ali na morju, bo spletna kamera bolje prikazala vreme kot katera koli sinoptična. 90% uporabnikov dobi pripomoček za video klice, klepetalnice in videokonference prek interneta. V ta namen morate v računalnik namestiti posebno programsko opremo, ki podpira VoIP: Skype, ooVoo ali Viber. Namesto programske opreme odjemalca lahko uporabite razširitev za brskalnik Appear.in ali brskalnik Hangouts. Toda pri video klepetih se obseg možnosti fotoaparata ne konča:
  • Prikaže se spletno oddajanjenajbolj priljubljenih kotičkov zemlje. Spletne kamere v Sočiju, New Yorku in v bližini Niagarskih slapov vam omogočajo, da potujete brez vstajanja iz računalnika.
  • Varnostna podjetja in varnostne službe široko uporabljajo to tehniko za spremljanje objektov.
  • Videoposnetke s spletne kamere lahko posnamete, uredite, objavite na internetu, na forumih, na seznamu predvajanja na YouTubu ali v spletnem dnevniku. Za te namene obstaja veliko programov, eden od njih je Windows Movie Maker ali Camtasia Studio.
  • Z uporabo spletnih aplikacij ustvarite e-pošto v video formatu.
  • Izvedite plačane izobraževalne spletne seminarje in zaslužite z uporabo pripomočka.
  • Nekonvencionalni načini uporabe spletne kamere

    Prevodi iz spletnih kamer v morje, nasipi, iz gnezda orla v Himalaji, niso presenečenje. Obstaja pa nekaj nenavadnih in zabavnih načinov za uporabo pripomočka:
  • Interaktivne igre: OvO Spletne igre ali GloopIt spletna kamera. Udeleženci upravljajo svoje znake prek spletne kamere. Za to vrsto zabave mora monitor izvajati naloge na sebi in premike vseh delov telesa. Gaming ZA se prenese iz interneta in je nameščen v računalniku.
  • Programska oprema za prepoznavanje gibov nadzoruje namizno programsko opremo, predvajalnike YouTube, Pandora, Grooveshark in Netflix v brskalniku Chrome. Miška in tipkovnica se ne uporabljata, samo gibanje čopiča. Razvoj se imenuje Flutter in je še vedno pod alfa testiranjem.
  • Ustvarjanje animiranih GIF-ov in avatarjev z uporabo WebCam Avatar ali PsykoGif.
  • Uporabite program za prepoznavanje oseb zase prijavite v račun brez vnosa gesla.
  • Iz spletne kamere z vgrajenim mikrofonom, računalnikom in Skypeom lahko vsak skrbni starš postavi video predvajalnik. Če želite to narediti, morate v sporočilu ustvariti nov račun za ime otroka, narediti sebe in sorodnike na seznamu stikov. Konfigurirajte Skype tako, da se samodejno odzove na videoklic in vklopite fotoaparat. Računalnik s pripomočkom mora biti nastavljen tako, da je mogoče videti vse otroke, vključno z otrokom. S pomočjo takšnega znanja lahko otroka kadarkoli opazujete.

    Sorodne publikacije