Zakaj računalnik ne vidi trdega diska: razlogi in reševanje težav

Vsak računalnik uporablja trdi disk, ki shranjuje programsko opremo in druge datoteke, ki so potrebne za delo. Upoštevajte, da je ta komponenta zelo občutljiva in pogosto se pojavljajo težave z njo. To je posledica prisotnosti diska, ki se giblje pri elementih visoke hitrosti. Ena od možnih težav je situacija, ko računalnik ne vidi trdega diska. Zakaj se to dogaja in kako ga rešiti? Pogovorimo se o tem.

Težava v povezavi ali napajalnem vmesniku

Najprej morate preveriti, ali pogon deluje. To storite tako, da ga povežete z drugim računalnikom. To je preprosto: preprosto odstranite 4 (ali celo 2) vijake, izvlecite napajalni krog in kabel SATA in se povežite z drugim računalnikom. Če vidi disk, bo jasno pokazal na težavo z računalnikom, na katerem je bil odstranjen pogon.


Zakaj računalnik ne vidi trdega diska, če ga je lahko videl drug sistem? Za to obstaja več razlogov:
 • Nepravilna zanka, ki prihaja iz napajalnika in je na voljo na trdem disku. Lahko poskusite uporabiti drugo zanko, ki je namenjena za pogon DVD. In čeprav je večinoma isti kabel, je priključek za napajanje primeren.
 • Neaktivni kabel SATA ali reža za matično ploščo. Poskusite zamenjati kabel in režo, kjer je bil priključen pogon. Alternativno lahko kabel SATA vzamete iz drugega računalnika.
 • Ni dovoljhrane Če ima napajalnik nizko moč, lahko trdi disk razpade zaradi moči. Zato se preprosto ne bo mogel vključiti in jasno je, da ga sistem ne bo mogel videti. V tem primeru je primerno zamenjati napajalnik z močnejšim računalnikom. Zamenjava pogona ne bo odpravila težave, saj imajo vsi modeli enako porabo energije.
 • Obstaja majhna verjetnost, da bo po izvedbi teh manipulacij trdi disk deloval. To je najbolj osnovna operacija, ki jo uporabnik lahko uporabi za rešitev tega problema. Če nič ne pomaga in še vedno ni znano, zakaj računalnik ne vidi trdega diska, potem morate iskati vzrok globlje.

  Nastavitev BIOS-a

  BIOS je morda razlog, da računalnik ne vidi trdega diska. Zato je treba njegove nastavitve spremeniti ali ponastaviti. Zadnja možnost je najlažja. To storite tako, da znova zaženete računalnik, se prijavite v sistem BIOS (ponavadi morate pritisniti tipko F2 ali Del) in poiskati točko menija "Load Optimized Defaults". Lahko je tudi linija "Load Optimal Defaults". Izberemo to postavko, pritisnemo Enter in sistem zahteva potrditev. Sedaj pritisnite F10 (shranjevanje in izhod), potrdite dejanje, računalnik se znova zažene. Nato bo sistem lahko videl trdi disk, po katerem se bo zagnal.

  Ni podpore za vmesnike

  Če računalnik ne vidi trdega diska, je vzrok lahko vmesnik SATA, ki ga starejši operacijski sistemi ne morejo uporabljati. Vendar pa obstajaMislil sem, da je ta problem rešen z nalaganjem gonilnikov za SATA ali z namestitvijo distribucije Windows, ki zahteva namestitev gonilnikov. Najpreprostejša možnost je, da namestite sveži operacijski sistem (na primer Windows 7), kjer so gonilniki privzeto zahtevani. Mimogrede, pomanjkanje gonilnikov v sistemu je možno v primeru uporabe piratskih kopij programske opreme v obliki različnih zbirk neznanih uporabnikov.

  Navzkrižje naprav

  Če je več različnih trdih diskov povezanih z različnimi vmesniki SATA v računalnik, lahko pride do konflikta naprav. Preverite, če je to zelo enostavno. Če želite to narediti, morate izklopiti vsak pogon in videti, kako se sistem odziva nanj. Lahko se izkaže, da ko je prvi disk odklopljen, bo operacijski sistem prosto določil drugi pogon in ko bo prekinil povezavo, bo drugi zagnal brez težav. V tem primeru bo očiten razlog, zakaj računalnik ne vidi novega trdega diska - konflikt naprav. Če nov disk, potem je zaželeno, da ga zamenjate z drugo - od istega proizvajalca kot glavni.

  Težave v operacijskem sistemu

  V nekaterih primerih ni jasno, zakaj računalnik ne vidi trdega diska, Windows se nato prenese in v BIOS-u se prikažejo informacije o njem. V tem primeru obstaja težava pri delovanju operacijskega sistema. To težavo lahko poskusite rešiti s sistemom Windows. Če želite to narediti, odprite "Nadzorna plošča" in pojdite napoglavje "Uprava". Obstaja element "Upravljanje računalnika". Izberemo ga in vidimo v drevesu na levi strani »Upravljanje diskov«. Na njem pritisnemo desni gumb, imenujemo kontekstni meni, pritisnemo "Spremeni črko pogona ali pot". Odpre novo okno, v katerem lahko spremenimo črko pogona. Navedemo novo črko, pritisnemo "OK", ponovno zaženemo računalnik.

  V številnih primerih to pomaga rešiti problem, vendar ne vedno. Ta rešitev deluje, če ima druga naprava (kot je pogon DVD) že D-znak, ki se uporablja za označevanje privzete particije glavnega diska.

  Ko sistem ne vklopi disk

  Pri priklopu dodatnega trdega diska sistem morda ne uspe ali ga pripravi. Vendar pa lahko to storite ročno. V ta namen pojdite na isti razdelek »Upravljanje diskov«. Prikazani bodo vsi pogoni, povezani z računalnikom - delovni ali ne. V nasprotnem primeru se vrstici "Ni podatkov" doda dodatnemu pogonu, to pomeni, da ni inicializirana. Z desno miškino tipko kliknemo nanj in izberemo postavko "Initialize". Tudi nasproti diska lahko pišete "Not Distributed". S klikom nanj kliknemo z desno tipko na miški, izberemo možnost »Ustvari preprost volumen« in sledimo navodilom sistema. Če je podan sistem diska RAW, to pomeni, da morate disk formatirati v datotečnem sistemu NTFS ali FAT32. Z desno miškino tipko kliknemo nanj in izberemo postavko "Format". Vse informacije iz pogona bodo izbrisane.

  Če računalnik nividi zunanji trdi disk

  Upoštevajte, da je zunanji pogon bolj sodoben analogni pogon. Povezuje se prek vmesnika USB. Torej, če računalnik ne vidi zunanjega trdega diska, ga morate najprej povezati z drugim USB priključkom.
  Če to ne pomaga, morate spremeniti črko pogona. Zgoraj opisana metoda je, kako to storiti. Prav tako ne pozabite, da novi pogon ni formatiran. To bo moral narediti sam. Format, ki je potreben v sistemu FAT32 ali NTFS v istem razdelku Upravljanje diskov. Bodite previdni, saj so vsi podatki trajno izbrisani. Pomanjkanje gonilnikov je še en razlog, zakaj računalnik ne vidi trdega diska. Kaj storiti v tem primeru? Torej morate namestiti gonilnik. Morda v kompletu za zunanji trdi disk je bil uporabnost - jih je treba namestiti. Če ni diska, lahko najdete zahtevano "drva" na spletu, prenesete in namestite. In čeprav se v 90% primerov Windows samodejno poveže z zunanjimi trdimi diski (gonilniki že obstajajo v sistemu), se včasih zgodi, da je treba aplikacijo prenesti sama.

  Skratka,

  To so glavni razlogi, zakaj računalnik ne vidi trdega diska. Kaj morate storiti v teh primerih, veste zdaj, če pa se nič ne zgodi in sistem ne more prepoznati prisotnosti pogona, potem strojne odpovedi naprave ni mogoče izključiti. Določite ga lahko popolnoma natančno tako, da priključite disk na drug računalnik. In če ga še en sistem ne bi mogel prepoznati, je to očitnozdrobljen Vendar, če je nova, potem bo nujno nadomestiti z garancijo. Za starejše diske, ki so starejši od 5 let, za njih ni vredno živeti, saj nimajo najdaljšega trajanja. Pogoni predstavljajo zelo občutljive naprave, v njih so gibljivi deli. In če gre za SSD-je, potem so ti in imajo omejeno življenjsko dobo, saj so pomnilniške celice izgubljene pri snemanju in brisanju informacij. Na splošno razumete, zakaj računalnik ne vidi trdega diska in kako ga odpraviti. Upoštevajte, da je to pogost pojav, ki je v večini primerov rešen s programsko metodo.

  Sorodne publikacije