Termočlen - kaj so preproste besede?

Uporaba plina za ogrevanje zasebnih nepremičnin, ne glede na to, ali gre za podeželsko hišo ali kočo, koristno z gospodarskega vidika. Vendar je tu resna nevarnost. Če gorilnik ugasne in se oskrba s plinom ne bo pravočasno ustavila, bo prišlo do puščanja. Vse se lahko konča tragično, saj je vsakdo, ki je v sobi, v nevarnosti. Samo za takšne namene obstaja posebna naprava. Toda kaj je termoelement (termoelektrični pretvornik), kaj je to? Kaj točno je namenjeno, ali je mogoče brez njega?

Morda je veliko vprašanj, zato je vse to vredno. Ugotovite, katere vrste obstajajo in se dotaknite najpogostejših okvar, ki se lahko pojavijo.

Kakšna je naprava?

Termočlen se nanaša na posebno napravo, ki služi za merjenje temperature delovnega okolja. Takšna naprava je razširjena v industriji, medicini in na drugih področjih človeškega življenja. Vendar pa povsod, kjer je potrebna visoka natančnost meritev.


Z konstruktivnega vidika obstajata dva različna prevodnika, ki sta spajkana (ali sta na enem koncu privarjena drug drugemu, lokacija njihove povezave se imenuje spamming in kot vodnik se uporabljajo različni materiali in odvisno od Iz tega sledi, da je razpon temperature, izmerjene s termoelementom, od -250 ° C do 2000 ° C, in še več.V večini primerov se te kovine, polprevodniki uporabljajo redkeje.

Za kaj se uporablja termoelement?uporablja se na skoraj vseh področjih za merjenje temperature v različnih okoljih:
 • zrak;
 • voda;
 • maziva.
 • Glavna naloga, s katero se sooča naprava te vrste, je zagotavljanje samodejnega izklopa opreme v primeru okvare plinskega kotla. Značilno je, da je termoelement prisoten ne samo v kotlih, ampak tudi v ploščah, prav tako deluje na takem gorivu. Naprava služi za električni vžig plina pri dovajanju. To je njen glavni element in delo termočlena se zmanjša na nadzor ventila varnosti plinskega žerjava. To pomeni, da naprava ustvari njeno odpiranje ali zapiranje, odvisno od tega, ali je plamen ali ne. Poleg tega lahko termočlen deluje kot temperaturni senzor.

  V drugih napravah je lahko prisoten termočlen. Opremljeni so z nekaterimi modeli spajkalnika. Obstajajo modeli multimetrov, ki omogočajo merjenje temperature. V tem primeru dostavni komplet vključuje takšne naprave s posebnimi priključki za povezavo z napravo.

  Značilnosti termočlena

  Običajno se za proizvodnjo termočlenov uporabljajo navadne kovine. In da bi zaščitili delovne elemente pred vplivi zunanjih dejavnikov, jih namestimo v cev, opremljeno s premično prirobnico. Služi kot sredstvo za določanje zasnove. Cev za termočlen za plinski kotel je izdelana iz navadnega ali nerjavnega jekla in izključuje stik med elektrodama, kot so azbest, cevi iz porcelana.ali keramična ogrlica. Čeprav so termoelementi v bistvu izdelani iz navadnih kovin, lahko plemeniti materiali bistveno izboljšajo natančnost meritev. Tu se zdi, da je termoelektrična heterogenost v manjši meri. Poleg tega so bolj odporni na oksidacijo, zato so takšni modeli zelo stabilni. Samo takšne naprave so drage.
  Termočleni se lahko konstruirajo na različne načine. To je različica brez korpusa, kjer povezava dveh vodnikov ni zaprta. Ta naprava zagotavlja skoraj takojšnjo meritev temperature, vztrajnost pa je opazno nižja.
  Druga izvedba termočlena za plinski štedilnik ali kotel je sonda. Ta oblika je najbolj razširjena, saj je pomembna za industrijske namene, ki zahtevajo zaščito delovnih elementov pred agresivnimi merilnimi mediji. Toda v vsakdanjem življenju se uporabljajo tudi pogosteje kot prvi tip.

  Sorte termoelementov

  Glavna razlika med termočlenoma je v materialu, ki se uporablja za izdelavo prevodnikov. Hkrati pa obstajajo precej nenavadna imena zlitin, ki jih lahko poznajo samo ljubitelji križank ali skenerjev. Glede na to so vse naprave razdeljene na več tipov. Bolj jasno je to razvidno iz spodnje tabele.

  Tip  Označevanje (domače)  Uporabljene zlitine  območje, ° C  B  TPD  platina in rodij

  )

  1001800  E  TKKn  kromel in konstantan  0600  J  TGC  železo in konstantan  -1001200  K

  89)
  THA  kromel in alumel  -2001300  L
  )


  kromele in kopel  -200850


  118) N  TNN  Nyssil in Nissi  -2001300

  )

  R  TPP13  platina in rodij  01700 147)


  S  TPP10


  TMKn  baker in konstantan  -200400

  V tem primeru iz vseh navedenih vrst gospodinjske plinske opreme z avtomatiko je opremljen s samo tremi - to so sorte K, E in N.

  Koristi

  Jasnejša predstavitev termoelementa in načelo delovanja v preprostih besedah ​​lahko da obstoječe prednosti. Širok spekter uporabe takih naprav je prav zaradi številnih prednosti:

 • Opravlja več funkcij: nadzoruje plamen in meri temperaturo.
 • V napravi teh elementov ni nič zapletenega, ker ni dodatnih podrobnosti.
 • Sposobnost vzdržati širok razpon izmerjenih temperatur.
 • Velika natančnost meritev, zaradi česar so te naprave opremljene s plinskimi kotli in stebri.
 • Enostavna namestitev in vzdrževanje, ki lahko popolnoma obvladuje vse lastnike zasebnih nepremičnin.
 • Dolgoživljenjska doba.
 • Zanesljivost.
 • Zaradi enostavnosti konstrukcije je termoelement enostavno izdelati.
 • Vse te in številne druge prednosti, ki jih imajo termočleni za sodobne kotle, so znani večini proizvajalcev plinske opreme.
  In zdaj z njihovo pomočjo je mogoče varno zagnati kotel ali kotel kot prej. Mi, kot navadni potrošniki, tudi razumemo, kje so takšne naprave zelo priljubljene.

  Pomanjkljivosti

  Na žalost, pri takšnih enostavnih napravah, skupaj z očitnimi prednostmi, obstajajo nekatere pomanjkljivosti. Najprej si je treba zapomniti napako, ki je ponavadi 05-2 stopinj. Da bi dobili natančnejše indikacije (do ± 001 ° C), je zato treba kalibrirati individualno termično kalibracijo.
  Enostavna zasnova in visoka zanesljivost, ki je poleg tega neprecenljiva prednost, je tudi minus. Kako je to mogoče? Vse je zelo preprosto - v primeru odpovedi termoelementa je ni mogoče popraviti, le da ga zamenjate. Na srečo takšno pomanjkanje termočlenov za plošče ni tako pomembno, saj stroški niso tako visoki.

  Načelo delovanja naprave

  Načelo delovanja termočlena temelji na pojavu, ki ga je leta 1821 odkril nemški fizik Thomas Johann Zeebeck. Spomnili so se, da bi se, če bi se oba so-vodnika heterogenih materialov segrela, potem pojavila napetost, imenovana termočlen. V tem primeru je njegova vrednost odvisna od stopnje ogrevanja mesta priključitve teh vodnikov. Posledično je učinek dobil ime njegovega odkritelja. Na primer, pri ogrevanju železa obstaja pozitivna napetostenako 15 μV za vsak 1 ° C, medtem ko je pri niklju nastala negativna trenutna vrednost -208 μV. Ker se v večini primerov uporablja aluminijeva zlitina s kromeli, se pri "segrevanju" na temperaturo 300 ° C "piha" teh kovin z napetostjo 12 mV.
  To je dovolj, da sproži elektromagnetni rele, ki drži varnostni čep odprt. Obstaja pa samo temperatura, ki pada (kar se dogaja skoraj v trenutku), rele se izklopi, kar povzroči zapiranje ventila. Takšna razlaga načela termoelementa v preprostih besedah ​​bo za mnoge zelo jasna.

  Napaka termoelementa

  Vsaka naprava ima šibke točke in termoelektrični pretvornik ni izjema. Ima posebno občutljivost na stanje senzorja, ki je njegov "vroč" konec. Na njeni površini lahko pride do intenzivnega ogljika ali druge kontaminacije. Iz tega razloga termočlen ni sposoben proizvesti potrebne napetosti, kar povzroči delovanje plošče ali ne deluje v celoti s prekinitvami. Kako se to manifestira? Ko pritisnete gumb za vžig, se prižge en gorilnik, vendar ga sprostimo - plamen ugasne. Če se to zgodi, lahko poskusite očistiti senzor z finim brusnim papirjem. Če se rezultat ne spremeni, ali meritev termočlena ne povzroči natančno, najverjetneje morate zamenjati termočlen.

  Napaka v delovanju kotlovskih naprav

  Kot pri plinskih kotlih, je termoelement pogosto neurejen med vsemi deli opreme. Motnjo je mogoče odkriti na enak način kotv primeru peči. Znak izgleda takole: pritisnjen je plinski gumb, vžigalnik se prižge in hrani 30 sekund (po navodilih) in sprosti. Hkrati gorilnik takoj izgine, kar mora biti pozorno. To lahko pomeni, da je termoelement pokvarjen in ga je treba zamenjati, ker ni primeren za uporabo. Ali med napravo in elektromagnetnim ventilom je slab stik.
  V tem primeru lahko samostojno opravite preprosto diagnozo, vendar popolnoma odpravite težavo, ne da bi pritegnili strokovnjaka. V tem primeru ni treba natančno vedeti, kateri termoelement je načelo delovanja. Kaj morate storiti:
 • Vpenjalna matica, ki drži termočlen na elektromagnetnem ventilu, se odvije, po tem pa se naprava izvleče.
 • Previdno preglejte priključek - obstajajo oksidi ali onesnaževalci? V tem primeru pojdite na majhno kožo.
 • Preverite delovanje z multimetrom. V ta namen se en konec naprave poveže z napravo, drugi pa se mora ogreti. Uporabite lahko ročni plinski gorilnik ali kaj drugega (svečo). Pri ustreznem termočlenu mora biti napetost do 50 mV.
 • Če je bila diagnoza uspešna, je treba namestiti termočlen na njegovo mesto in ponovno zagnati kotel.
 • Kdor ve, kaj je termoelement, lahko pride do pravih zaključkov - primer je v samem elektromagnetnem ventilu. Vendar pa je lahko tudi uporabna. Potem morate očistiti povezavo vodnika in nato poiskati dober položaj pritrdilne matice, ki zagotavlja dober stik.

  Koristna priporočila

  Zavedati se je treba, da je ne le učinkovitost opreme odvisna od tega, kako dobro je termoelektrični pretvornik vgrajen v plinski kotel ali peč. Ogrožena je tudi osebna varnost vseh prebivalcev hiše. Konec koncev, če je naprava poškodovana, potem ne more delovati pravočasno, kar bo povzročilo uhajanje plina. To pa vodi do eksplozije. Zato je izjemno pomembno, da se preverjajo pravilni odčitki naprav. To bo preprečilo resno katastrofo. Na kakovost meritev lahko vplivajo številni dejavniki:
 • kakovost šablona;
 • prisotnost električnega hrupa;
 • je uhajanje plina;
 • termoelektrična heterogenost.
 • Ni dovolj, da vemo, da je tak termoelement potreben za razumevanje - tisti termoelementi, ki so nameščeni v ploščah, zagotavljajo ne le kakovostno delo tehnike, temveč tudi odgovornost za varnost. Če je poškodovan, ga je bolje takoj zamenjati z novo napravo. To lahko storite sami, vendar je bolje, da se obrnete na strokovnjaka.

  Ljudski izdelki

  Številni ljudski obrtniki, ki uporabljajo termoelektrični pretvornik, izdelujejo domače polnilne naprave ali miniaturne elektrarne za polnjenje telefonov in drugih naprav z nizko porabo. In prihaja iz požara ali katerega koli drugega vročega izvira.
  Nekateri ljudje poskušajo izdelati termočlen z lastnimi rokami na podlagi že pokvarjene naprave. Samo takšne obrti se dolgo ne morejo uporabljati. Ampak kot začasna zamenjava sofit.

  Kot zaključek

  Priljubljenost in prednosti termočlena je trenutno težko zanikati ali dvomiti. Konec koncev, ti elementi niso samo glavni deli, ne samo v plinski opremi (kotli, plošče, stebri). Najdemo jih v številnih modelih termoregulatorjev in termometrov za gospodinjsko in industrijsko uporabo. Da bi razumeli, da je takšen termoelement preprost, vendar veliko bolj pomemben v času, da bi odstranili vse znake njegove napake!

  Sorodne publikacije