Programska oprema - kaj je to? Vrste in klasifikacija programske opreme

Verjetno ni treba reči, da se vsaka oseba, ki dela z računalnikom, sooča s takšnim pojmom kot "mehka". Kaj je to v splošnem smislu je v bistvu vsakdo. Vendar ne vsak uporabnik zamišlja vprašanje programske opreme za klasifikacijo. O teh vprašanjih se bomo posvetili čim bolj podrobno.

Programska oprema: kaj je to v splošnem pomenu?

Skrajšano ime programske opreme v ruskem jeziku izhaja iz angleške besede Soft, ki po drugi strani ustreza izrazu Software. Da bi razumeli njegov pomen za začetek, je to le prevod samega izraza. Pomeni "mehko". Toda kaj je tako mehko v računalniku?
Tukaj si je treba zapomniti, da je računalnik lahko trden. To je tako imenovana računalniška strojna oprema ali strojna oprema. To pomeni, da so vse nameščene ali priključene naprave, ki se, če lahko tako rečete, čutijo. Od tu je mogoče sklepati o izrazu "mehka". Kaj je to? V splošnem je to vrsta programske opreme različnih vrst, skozi katero deluje računalnik, in oseba, ki z njo dela, lahko uporablja sistemske ali samo-namestitvene programe.


Programi (soft): sorte

Zdaj nekaj besed o klasifikaciji sodobne programske opreme (Software). V najpreprostejši različici je mogoče vsako programsko opremo (programe) razdeliti v dve široki kategoriji: programe, nameščene (zapisovanje) na trdi disk ali notranji pomnilnik (za mobilne sisteme) in tovarniško programsko opremo (primarni V /I sistemi BIOS in UEFI),v katerem so vse informacije shranjene na nameščenih napravah in v času začetka delovanja sistema, testiranje njihove funkcionalnosti.
Zelo izvirni sistemi so posebni čipi, ki so nameščeni na matični plošči. Imajo lastno programsko opremo. Kaj je to v tem primeru? To je posebna programska oprema (Firmware), katere delo ni odvisno od operacijskega sistema, ki je nameščen v računalniku.

Razvrstitev programske opreme po imenovanju

Ko govorimo o sodobnih računalniških sistemih, vključno z mobilnimi napravami, je mogoče za programsko opremo uporabiti drugo klasifikacijo, vendar je tudi namenjena. Takšne klasifikacije danes lahko najdemo precej, toda glavne kategorije v tej formulaciji vprašanja se imenujejo sistemska in aplikativna programska oprema. Nekateri strokovnjaki tukaj vključujejo stroške razvijalcev (programerjev), ki pravzaprav ustvarjajo programe ali operacijske sisteme, vendar se to mimogrede lahko pripiše aplikaciji, ki je za programerja.

Včasih je programsko opremo mogoče dopolniti z orodji za upravljanje sistema, vendar lahko enako vključujejo tako sistemsko kot aplikacijsko programsko opremo. Kar se tiče sistemske programske opreme, so operacijski sistemi in gonilniki naprav sami prvi tukaj, to je vse, brez katerega računalnik ne more delovati, in kot rezultat, uporabnik ne bo mogel uporabiti vseh zmogljivosti računalnika.
Aplikacije so največji razred, ki je vključen v izraz "mehko". Kaj je to? Ampak to je vsevseeno Obstajajo pisarniški programi, orodja za dostop do interneta in večpredstavnostna orodja ter protivirusna orodja ter diagnostični pripomočki ali optimizatorji ter inženirski programi in orodja za delo z arhivskimi podatki in zabavnimi programi ter sistemi za upravljanje baz podatkov in še veliko več. veliko vsega. Zapomnite si, kaj najpogosteje uporabljate pri vsakdanjem delu na računalniku. Skoraj vsi programi se bodo uporabljali za programske aplikacije. Danes je programska oprema za Windows 7 z drugačno različico sistema ali mobilne platforme tako raznolika, da opisovanje vsega, kar lahko uporabite, ne bo delovalo preprosto fizično.

Dodatna klasifikacija programske opreme

Nazadnje, sodobno programsko opremo lahko tudi razdelimo na dostopnost uporabnikov. Ni skrivnost, da je za številne aplikacije, ki so pravno intelektualna lastnina, včasih treba plačati. Vendar so v tem razdelku tri glavne skupine programov:
  • brezplačne;
  • shareware;
  • plačilo.
  • Pri prvi in ​​tretji kategoriji se zdi, da je vse jasno in tako. Vendar ima programska oprema za skupno rabo eno glavno značilnost: uporaba takšnih aplikacij brez plačila ali uporaba njihovega omejenega funkcionalnega sklopa je možna samo za določeno obdobje (običajno 30 dni), potem pa boste morali kupiti polno različico programske opreme ali vpišite poseben aktivacijski ključ ali licenco, za katero boste morali plačati. Če tega ne storite, aplikacije ne morete več uporabljati, ker je lahko blokirana alibo preprosto popolnoma onemogočen in ko ga boste poskusili zagnati, bo uporabnik vedno obveščen, da se je poskusno obdobje končalo, program pa mora biti kupljen ali aktiviran. Zanimivo je, da so resnično brezplačni programi in celotni operacijski sistemi, ki jih je licenciral GNU. Če druga programska oprema (tudi brezplačna programska oprema) ne more spreminjati, potem so izdelki programske opreme, ki se prodajajo pod takšno licenco, takšna priložnost, saj je izvorna koda odprta za njih.

    V zaključku

    To je vse, kar velja za glavne vrste programske opreme in njeno razvrstitev po različnih merilih. Glavna ugotovitev, ki kaže sam, je, da mora vsak uporabnik razumeti, da je programska oprema sama programska oprema (tako imenovani programski del). Brez nekaterih vrst (operacijski sistemi, gonilniki) vaš računalnik morda sploh ne bo deloval.

    Sorodne publikacije