Ves svet je odprt: igre, kjer lahko počnete, kar želite

Igre, kjer lahko naredite vse, kar želite, so postale nov trend svetovnega igralca. Ni presenetljivo, da igralca privlači priložnost, da izvede natančno scenarij odlomka, ki se mu zdi najprimernejši za izbrani slog ali vlogo. Vsako leto taki projekti postajajo vse večji, stopnja svobode pa narašča. Če bi se pred "peskovnikom" lahko imenoval strelec ali arkadna igra, kjer lahko izberete svojo lastno končnost, zdaj igralcu ni treba iti skozi glavno ploskev, ki samo dodaja zanimanje. Preden igralec odpre ves svet za raziskave, veliko gostov in variacij njihovega prehoda. Vse to naredi peskovnik ne le fascinanten, temveč tudi zamude. Dobro je preživeti nekaj tednov ali celo mesecev za takšen projekt.


Minecraft

Med igricami, kjer lahko naredite kar hočete, je kategorija urbanih simulatorjev, kjer je igranje omejeno le na igralčevo domišljijo in njegovo pripravljenost prevzeti odgovornost za majhno vas ali mesto. "Maincraft" izstopa glede na njihovo ozadje. Konec koncev, ta projekt omogoča igralcu dobesedno uresničiti katero koli od njihovih fantazij, ne glede na njihovo kompleksnost. S storitvami igralca, gradnjo lastnih domov, lovom za viri, rivalstvom z drugimi strankami ali računalniškimi pošto in še veliko več. Skript je na voljo za vsak okus, tako za pasivne kot za aktivne kategorije. Igra Maincraft, kjer je vse mogoče, je povzročila celo vrsto projektov. Tako, na primer, do sedajudeleženci so trdili, kdo je prednik segmenta - "Meinkraft" ali "Teraria". V bistvu so ti peskovniki v mnogih pogledih podobni: igralec je omejen izključno z zunanjimi dejavniki ali popolnoma neomejen. Hkrati pa od igralec potrebujejo za izgradnjo in spremljanje ravni porabe virov. Svet se proizvaja naključno, kakor tudi količina mineralov.


Drugi tovrstni peskovniki so Factorio, trdnjava Dwarven, Rust, Arc, Forest. Odvisno od stopnje ogroženosti igralca, omejenih sredstev in izbranega ozadja za pustolovca, se starostna skupina za sodelovanje v takšnih projektih razlikuje.

Drugo življenje

To je igra, kjer lahko dobesedno narediš kar hočeš. O tem govori tudi naslov. Igralcu je dana priložnost, da živi drugo življenje. S storitvami igralca, izgradnjo lastnih stanovanj, celo celo mesto, izbiro značaja, do podrobnosti in celo stopnjo svobode stika z drugimi člani virtualne družbe. Če želi igralec razviti svoj lik v izolaciji ali ga dvigniti na vrh finančne piramide, takšno priložnost priskrbijo razvijalci. Igralnost je premišljena do najmanjše podrobnosti, vendar obstajajo nekatere pomanjkljivosti. Rusko govoreča družba je v projektu precej omejena in težko se bo prilagoditi novincem.

Just Cause

Projekt, ki je igralcem igralcem odprl nova obzorja uničenja. Po izpustu prvega dela JC je napovedal prihodnost GTA klona z nadaljnjimi poplavami v neznanem zaradi oglušujočega uspeha svojega konkurenta, vendar je projekt uspel utrditi v segmentu in osvojiti svojeoboževalcev.
Skrivnost takega uspeha je preprosta - popoln in popolnoma destruktiven igralni svet. Če je v prejšnjih igrah s tega seznama uporabnik dobil nalogo gradnje, potem je razvijalec skrbel, da je igralec imel impresiven arzenal orožja. V Just Cause, je absolutna svoboda, igralec ne more niti razmišljati o parceli črto ali motiv posameznega lika je dejanje, ko lahko preprosto teči najbližji prehod v zraku s pomočjo eksploziva. Zato mnogi JC kritizirajo zaradi pretirane krutosti.

The Elder Scrolls

Projekt Bethesda je postal pravi gut svežega zraka za ljubitelje fantazije z globoko premišljenim svetom. Vesoljni svitki imajo svoje bogove in demone, kralje in junake, med katerimi se vsakič pojavi glavni lik. Pod nadzorom igralca lahko spusti ali dvigne vladarje, celo sam zasede mesto vodje klana ali avatar božanstva. Ali ni popolna svoboda delovanja? Med igricami, kjer lahko naredite vse, kar želite, serija The Elder Scrolls izstopa tako, da podrobno predstavi svet in oblikuje tudi manjše naloge skupaj s sistemom razredov, ki je neločljivo povezan z žanrom RPG. To daje igralcu neomejen potencial na področju raziskav in razvoja, kar vzbuja zanimanje za projekt.

Fallout

Prvi del Fallouta je postal za igralce poseben standard kakovosti med peskovniki. Igre, kjer lahko počnete, kar želite, so se pojavile v segmentu relativno pred kratkim in mnogi menijo, da se je razvoj žanra začel s Falloutom. Že sama ideja o preživetju radioaktivnih odpadkovIzid projekta je veljal za novost in velika zapletenost prehoda je le navdušila igralce, da se vedno znova igrajo kot domorodci. Vendar pa dragoceni Fallout ni samo to. Igra vam omogoča, da dobesedno vstopite v izbrano vlogo in izvedete celotno igro. Če želite prenesti ploskev do konca, je možno, da ubijete vsakega nasprotnika ali ne naredite niti enega posnetka. Rešitev vsakega igralca na tak ali drugačen način vpliva na nadaljnji razvoj dogodkov.

The Sims

Ko gre za igre, kjerkoli lahko naredite karkoli, dobesedno živijo še eno življenje, potem združenja pogosto pridejo z The Sims. Igra je bila izjemno uspešna na svetu, kar je povzročilo nekaj deset dodatkov. Bistvo igre je ustvariti natančno kopijo igralca (ali ne) - Sim, ki bo šel na delo, vezal odnose, tekel v telovadnici in dosegel karierno rast. Neomejena zmožnost razvoja življenja izbranega značaja je vodila do vedno večjega povpraševanja med igralci.

Wasteland

Wasteland se imenuje vreden privrženec tradicije Fallout, vključno s popolno svobodo delovanja. Gnezdenje je postalo lepše, težje in bolj premišljeno, zdaj pa bo igralec moral voditi celo ekipo, katere člani se lahko prepirajo ali umrejo drug za drugega. Svoboda izbire je praktično neomejena. Enak problem je mogoče doseči z oborožitvijo ali prepiranjem tatovih voditeljev, da se predajo. Ogromna raznolikost priložnosti, svet je ustvaril in zanimivo parcelo drži Wasteland v vrhu po priljubljenosti, saj je projektustvarili amaterji in oboževalci na podlagi platforme množičnega financiranja. Igre s popolno svobodo delovanja se vedno bolj pojavljajo. Naj kritiki pravijo grožnjo naraščajoče odvisnosti od takšnih projektov, ko igralec pobegne od resničnih problemov v virtualnem svetu, ampak priložnost, da živi življenje junaka ali zločinca, nato pa poskusi znova, vse pritegne tudi občinstvo. Zato se bodo igre in peskovniki nadaljevali, svoboda delovanja v njih pa se bo povečevala, pa tudi realizem.

Sorodne publikacije