Kako preveriti združljivost matične plošče in RAM: nekaj preprostih načinov

Verjetno vsak uporabnik sodobnega računalnika poskuša nadgraditi, da bi povečal hitrost z namestitvijo dodatnih slotov RAM-a, ve ali vsaj domneva, da je nakup novega modula le eden in ga vstaviti v ustrezno režo na matični plošči Plačilo ni omejeno na primer. Če ne upoštevate nekaterih osnovnih parametrov in ne izpolnjujejo zahtevanih pogojev, lahko pride do konfliktov. Zato je najprej potrebno preveriti združljivost RAM-a in matične plošče. To je mogoče storiti na več načinov, o katerih bomo nadalje razpravljali.


Zakaj moram preveriti združljivost matične plošče in RAM-a?

Prej, ob zori razvoja računalniške tehnologije, ko so v bistvu izdelovali samo palice standardnega DDR SDRAM-a, se težave z njihovo namestitvijo niso pojavile. Vprašanje je bilo le v obsegu.
S prihodom novih standardov je preverjanje združljivosti matične plošče z matično ploščo postalo pomembnejše, saj niso vsi proizvajalci uspeli ponovno pridobiti nove vrste RAM-a. Danes se situacija ponovi na ravno nasprotno: proizvajalci matičnih čipov zavrnejo podporo starim spremembam RAM-a brez njihove podpore. S starimi matičnimi čipi je situacija podobna. To lahko pojasnimo z zgledom. Na primer, "matična plošča" podpira delo pomnilniških kartic OPERATIVE DDR3 s frekvenco 1333MHz, uporabnik kupil in vstavil režo DDR3 v režo, vendar deluje na frekvenci 1600 MHz. Kaj dobi kot rezultat? Da, bar bo deloval. Toda! Na frekvenci matičnega čipa in ne na tisti, na kateri se izračuna. Hkrati pa ni zagotovljeno stabilno delovanje. In če prepustnost palice ni primerljiva z istim indikatorjem CPU, počakajte na težave.


Katere parametre je treba upoštevati pri zamenjavi postavitev RAM

Glede na osnovne parametre, ki jih je treba upoštevati pri namestitvi novih ali dodatnih modulov RAM, se med glavnimi razlikujejo naslednji:
 • yati in generacija;
 • delovna frekvenca;
 • količina pomnilnika vsakega posameznega traku;
 • časovni presledki;
 • delovna napetost;
 • proizvajalec;
 • vrsta računalniške naprave (stacionarni računalnik ali prenosni računalnik).
 • Kako ugotoviti, ali sta združljivost na matični plošči in RAM najpreprostejša metoda?

  Zdaj, prav o pregledu. Vsi vedo, da je ob nakupu računalniške naprave priložena ustrezna tehnična dokumentacija (razen če je bila kupljena z rokami). Tako je združljivost matične plošče in RAM-a osnovno preverjena v potnem listu matičnega čipa. Praviloma vsi proizvajalci navedejo potrebne tehnične parametre in seznam podprtih naprav ali proizvajalcev. Kaj pa, če uporabniku ne obstaja taka dokumentacija? V tem primeru boste morali iti na internet.

  Kje najti parametre čipov?

  Ampakvnaprej je treba poznati nekatere osnovne značilnosti same matične plošče ali vsaj poznati številko modela. Na stacionarnih osebnih računalnikih takih težav ni. Lahko preprosto odstranite stranski pokrov in si ogledate določeno spremembo.
  Pri prenosnih računalnikih je ta možnost manj priročna, zato lahko uporabite Run Console, jo vstavite v msinfo32 in nato pregledate osnovne značilnosti vsake komponente, vključno z glavnim čipom. Informacije o sistemu morda ne bodo prikazane. V tem primeru preverite združljivost matične plošče in RAM-a lahko najdete na strojni opremi spletne strani proizvajalca. Pri prenosnih računalnikih je to idealna možnost.
  Na primer, združljivost pomnilnika RAM in matične plošče ASUS je mogoče najti neposredno na uradnem viru. Ko vstopite na spletno mesto, preprosto vnesete številko modela prenosnega računalnika, nato pa pojdite na glavni del čipa in uporabite zavihek lastnosti ali podporo. Prva različica je namenjena tako imenovanim naprednim uporabnikom, kjer bodo v pomnilniku prikazani vsi glavni parametri podprtih modulov. Drugi zavihek vsebuje povezavo za prenos glavnega seznama. Po prenosu lahko vidite, katere zahteve so predstavljene OPERATIVNIM spominskim ploščam in katere proizvajalce so vključene na seznam uradno podprtih.

  Uporaba programa AIDA64

  Načeloma, da ne bi šli daleč, lahko uporabite tudi univerzalna orodja za preverjanje konfiguracije računalniškega sistema,eden izmed njih je najmočnejši program AIDA64.
  Prvi korak je preveriti skladnost matično ploščo in spomin glede na največjo količino RAM. Če želite to narediti, uporabite Glavni del "Motherboard" Poiščite ga v vrstico "čipov" ali prek menija »Možnosti severno premostiti" pogled element "največjo spomin".
  Toda to so le splošne informacije. Podrobnejše možnosti so predstavljene v oddelku SPD. Vendar pa obstaja že vse glavne značilnosti, ki jih je treba upoštevati pri izbiri novih trakov RAM (seznam zgoraj). Na podlagi teh podatkov bo mogoče izbrati, kaj je najbolje za matični čipov.

  Zaključek

  Če povzamemo Skratka, še dodati, da je združljiv matično ploščo in RAM na nabavnih dodatnih pomnilniških modulov ali z zamenjavo starih z novimi letvicami bi morali obvezno, sicer spore , ki lahko povzroči popolno okvaro računalnika ali prenosnega računalnika, se ne morete izogniti. V zvezi z metodami lahko priporočljivo, ali pa se obrnite na proizvajalca opreme, ali pa uporabite AIDA64 ali kaj podobnega. Šele po tem, tudi na internetu, bo mogoče prevzeti zahtevane plasti RAM-a.

  Sorodne publikacije