Krmilnik moči Simistor z lastnimi rokami

V članku bomo govorili o tem, kako narediti simulatorski regulator moči z lastnimi rokami. Kaj je simistor? To je naprava zgrajena na polprevodniškem kristalu. Ima kar 5 p-n-križišč, tok lahko prehaja v smeri naprej in v nasprotni smeri. Toda ti elementi so zelo razširjeni v moderni industrijski opremi, ker imajo visoko občutljivost na ovire elektromagnetne narave. Prav tako ne morejo delovati pri visoki frekvenci toka, dodeliti veliko količino toplote, če proizvajajo komutacijo velikih obremenitev. Zato se IGBT tranzistorji in tiristorji uporabljajo v industrijski opremi. Toda sithistors tudi ne bi smeli spregledati - so poceni, imajo majhnost, in kar je najpomembnejše - visok vir. Zato jih je mogoče uporabiti tam, kjer zgornje slabosti ne igrajo velike vloge.


Kako deluje Simistor?

Meet danes simistor moč krmilnik je lahko v vseh gospodinjskih aparatov - v bolgarskih, izvijači, pralni stroji in sesalniki. Z drugimi besedami, povsod, kjer je potrebna gladka nastavitev hitrosti motorja.
Regulator deluje kot elektronski ključ - zapira se in odpre z določeno frekvenco, ki jo podaja nadzorna shema. Ko je naprava odklenjena, skozi njo preide polvalna napetost. Posledično pride do obremenitve manjši del minimalne moči.

Ali lahko to storite sami?

Veliko radioamaterjev proizvaja svoje rokeRegulatorji moči Simistorja za različne namene. Z njegovo pomočjo lahko nadzirate segrevanje žleba za spajkanje. Ampak, na žalost, na trgu pripravljene naprave je mogoče najti, vendar precej redko.


Imajo nizke stroške, vendar naprave pogosto ne izpolnjujejo zahtev potrošnikov. Zato je veliko lažje, se izkaže, da ne kupite pripravljenega regulatorja, ampak da to storite sami. V tem primeru boste lahko upoštevali vse nianse uporabe naprave.

Shema regulatorja

Upoštevajmo preprost simistorski krmilnik moči, ki ga lahko uporabimo pri vseh obremenitvah. Fazno pulzni nadzor, vse komponente so tradicionalne za takšne modele. Uporabiti je treba naslednje elemente:
 • Neposredno simistor, zasnovan za napetost 400 V in tok 10 A.
 • Dinistor s pragom odpiranja 32 Art.
 • Za nadzor moči se uporablja izmenični upor.
 • Tok, ki teče skozi izmenični upor in upor, polni kondenzator iz vsakega polavala. Takoj, ko se bo kondenzator nabral in se napetost med ploščama 32 odpre, se bo dinsister. V tem primeru se kondenzator razpusti in se upira krmilnemu vhodu sismistorja. Slednji se istočasno odpre, tako da se tok prenese na obremenitev.
  Če želite spremeniti trajanje impulzov, morate dvigniti izmenični upor in omejiti napetost dinistorja (vendar je to konstantna vrednost). Zato bo moral "igrati" z uporom izmeničnega upora. Pri obremenitvi je moč neposredno sorazmerna z uporomizmenični upor. Diod in konstantni upor nista potrebna, veriga je zasnovana tako, da zagotavlja natančnost in gladkost regulacije moči.

  Kako deluje naprava

  Tok, ki teče skozi diesistor, je omejen na konstantni upor. Z njegovo pomočjo se prilagodi širina impulza. S pomočjo varovalke je tokokrog zaščiten pred kratkim stikom. Opozoriti je treba na dejstvo, da se dinistor v vsaki polovici valov odpre do enega in istega kota. Zato ravnanje toka ne pride, lahko povežete celo induktivno obremenitev na izhod. Zato je mogoče uporabiti silicijev regulator moči in transformator. Za dviganje časovnikov je treba upoštevati, da je za obremenitev 200 W potrebno, da je tok enak 1 A.
  V shemi se uporabljajo naslednji elementi:
 • tip DINISTER DB3.
 • Simistorji tipa ВТ136-600 ТС106-10-4 in podobni z nazivnim tokom do 12 A.
 • Polprevodniške diode germanij - 1N4007.
 • Elektrolitski kondenzator z napetostjo večjo od 250 V, zmogljivostjo 047 uF.
 • Variabilni upor 100 kOhm, konstanten - od 270 ohmov do 16 kOhm (izbran po izkušeni poti).
 • Značilnosti vezja regulatorja

  Taka shema je najpogostejša, vendar jo je mogoče najti in njene majhne spremembe. Na primer, včasih namesto dinistorja diodni most. V nekaterih shemah obstaja veriga kapacitivnosti in odpornosti za preprečevanje motenj. Obstaja več sodobnih modelov, v katerih se uporablja shema nadzorana mikrokontrolerjih. Ko uporabljate to vezje, dobite natančno regulacijo toka in napetosti, vendar je težje izvedljivo.

  Pripravljalna dela

  Za sestavljanje simulatorja moči električnega motorja je dovolj, da upoštevate naslednje zaporedje:
 • Najprej morate določiti značilnosti naprave, ki bo povezana z regulatorjem. Značilnosti je mogoče pripisati: število faz (ali 3 ali 1), potreba po natančni prilagoditvi moči, napetosti in toka.
 • Sedaj morate izbrati določeno vrsto naprave - digitalno ali analogno. Po tem lahko izberete komponente moči obremenitve. Načeloma lahko za simulacijo uporabljate posebno programsko opremo.
 • Izračunajte odvajanje toplote. V ta namen pomnožite dva parametra - nazivni tok (v amperih) in padec napetosti na simistorju (v voltih). Vse te podatke lahko najdemo med značilnostmi elementa. Posledično dobite razpršilno moč, izraženo v vatih. Na podlagi te vrednosti morate izbrati radiator in hladilnik (če je potrebno).
 • Kupite vse potrebne predmete ali jih pripravite, če jih imate.
 • Sedaj lahko nadaljujete neposredno z montažo naprave.

  Sestavljanje krmilnika

  Pred sestavljanjem krmilnika moči simistorja morate narediti vrsto dejanj:
 • Ponavljajte skladbe na plošči in pripravite področja, kjer želite namestiti elemente. Prednastavite mesta zamontaža somistorja in radiatorja.
 • Namestite vse predmete na desko in jih spajate. V primeru, da ne morete izdelati tiskanega vezja, je dovoljeno uporabiti zgibno pritrditev. Žice, ki povezujejo vse elemente, morajo biti čim krajše.
 • Bodite pozorni na dejstvo, da se pri priključitvi sismistorja in diode opazita polarnost. Če oznak ni označenih, pokličite predmete z multimetrom.
 • Preverite delovanje tokokroga z uporabo multimetra v načinu merjenja upora.
 • Zaščitite simistor na radiatorju, zato je priporočljivo uporabiti termopast za boljši stik površin.
 • Celotno vezje se lahko namesti v plastično ohišje.
 • Postavite gumb spremenljivega upora v levi položaj in vklopite aparat.
 • Izmerite napetost na izhodu naprave. Če zavrtite ročico upora, naj se napetost gladko poveča.
 • ​​Kot lahko vidite, je simulatorski generator, ki ga proizvajajo lastne roke, koristna oblika, ki se lahko uporablja v vsakdanjem življenju brez omejitev. Popravilo te naprave je veliko, saj so stroški precej nizki.

  Sorodne publikacije