Črni zaslon in kazalec, ko se Windows zažene: kaj storiti?

Kljub oprijemljivi privlačnosti desete različice operacijskega sistema Windows, je po namestitvi ali namestitvi posodobitev pogosto mogoče opaziti trenutke, ko se namesto zagonskega sistema pojavi črn zaslon in kazalec, ki včasih manjkajo. Kakšen je razlog za ta pojav in kako se z njim spopasti, berite dalje.

Črni zaslon in kazalec, ko se Windows 10 zažene: kaj je razlog?

Na splošno velja, da je za vse operacijske sisteme Windows ta problem običajno posledica nepravilnega delovanja video adapterja, kljub temu, da BIOS, ko je računalnik vklopljen, signalizira, da je sistem v redu in da vse naprave delujejo normalno (to določa dolg signal dinamike sistema).


Vendar ni vse tako preprosto. Sam operacijski sistem je tak, da grafični pospeševalnik ni vedno neposredno povezan s problemom pojavljanja črnega zaslona ob zagonu. Kaj storiti ni vsakdo. Medtem je treba paziti na nekatere komponente samega operacijskega sistema. Prvič, ne deluje pravilno ali se zruši pri delovanju storitve explorer.exe, onemogoči hiter zagon, aktivira ponovno licenciranje, zastarele, nepravilno nameščene ali manjkajoče gonilnike grafične kartice.

Obnovitev sistema

Črni zaslon in kazalec na začetku operacijskega sistema Windows 10 lahko izbrišete na več načinov. Vendar pa je najpreprostejša rešitev, da izklopite računalnik ali prenosni računalnik z naslednjim ponovnim zagonom (pot, seveda, je precej barbarska). Ampak potem lahkopojavijo ali preverite trdi disk za poškodbe sistemskih datotek in poškodovanih sektorjev ali se bo zagnalo orodje za obnovitev sistema.


V drugem primeru bodo vse operacije izvedene samodejno brez udeležbe uporabnikov. Zelo verjetno je, da se bo po pol ure čakanja, odvisno od konfiguracije strojne opreme, vse uresničilo. Če ta rešitev ne deluje, lahko uporabite namestitveni disk ali obnovitveni disk (ali bliskovni pogon), vendar morate zagotoviti, da boste takšne medije ustvarili vnaprej.

Vračanje v stari sistem

Če je bila deseta različica nameščena nad obstoječo posodobitvijo (na primer Windows 7), lahko z orodjem vrnete na stari OS (samo če 30-dnevno obdobje ni poteklo od namestitve) .
Če želite to narediti, pojdite na razdelek z nastavitvami in izberite razdelek za posodobitev in varnost, nato uporabite ustrezno vrstico. Mimogrede, in po tem se lahko ob zagonu operacijskega sistema Windows 7 pojavi črn zaslon in kazalec (to pomeni situacijo po vrnitvi v stari OS). Ampak tukaj je razlog, da morate pogledati v gonilnike grafičnega pospeševalnika.

Težava: črni zaslon, ko se sistem zažene. Posodabljanje gonilnikov za grafične kartice

Posodabljanje gonilnikov grafične kartice - Metoda je zelo učinkovita. Pogosto pomaga pri situacijah, ko sta v sistemu nameščeni dve kartici - diskretni in integrirani. Glavne napake se nanašajo na diskretne kartice.
V tem primeru lahko preklopite na integriran pospeševalnik. Vzporednoboste morali znova namestiti ali posodobiti gonilnike glavnega adapterja (priporočljivo je, da jih najprej popolnoma izbrišete). To naredite v upravitelju opravil tako, da prikličete ustrezne ukaze v meniju PCM.

Varni način in ukazni poziv

Črni zaslon in kazalec, ko zaženete operacijski sistem Windows 7 ali 10, lahko odstranite z drugo univerzalno metodo, ki je mnogi uporabniki računalnika ne poznajo. Uporabiti morate ukazno konzolo (ni razlike, prenesena v sistem ali pri zagonu z izmenljivega medija). V nameščenem sistemu, ki ste ga prenesli v varnem načinu, je ukazna vrstica nujno zagnana v imenu skrbnika, pri prenosu z diska ali bliskovnega pogona pa ni potrebna nobena izbira. V ukazno mizo se vnese vrstica bcdedit /set {globalsettings} advancedoptions true, po kateri bo mogoče pri ponovnem zagonu izbrati orodja za delo s sistemom. Ukazna vrstica v trenutnem sistemu se kliče prek menija Run s kombinacijo cmd, Shift + F10 pa se uporablja v obnovitveni konzoli na izmenljivem mediju.
V sami konzoli morate predpisati sfc /scannow in počakati na dokončanje preverjanja integritete sistemskih datotek. Morda bo ta postopek pomagal. In res je, no, ne prepišite celotnega zagonskega nalagalnika in zagonske regije (čeprav je to preprosto).

Ponovni zagon storitve explorer.exe

Druga možnost, s katero se srečujejo uporabniki, ki poskušajo razumeti, zakaj črn zaslon in kurzor nenehno visita, je povezan z Explorerjem (ne sme se zamenjati z Raziskovalcem).
Če pa sistem še vedno pride v stik, ga lahko uporabiteznova zaženite proces (če zaslon visi, bo moral delati slepo). Tukaj morate poklicati "upravitelja opravil", dokončati postopek explorer.exe prek menija PCM in nato znova zagnati. Meni ima tudi ukaz za hiter začetek, vendar se zdi, da ni dovolj učinkovit, zato je najbolje, da najprej postopek najprej dokončate in ga nato znova zaženete. Uporabite lahko drugo metodo. Za normalen zagon ob zagonu se nekajkrat pritisne presledek in nato petkrat tipka Tab.

Omogoči hitri zagon

Seveda je zaželeno, da se vse nastavitve sistema izvajajo v varnem načinu (to je neobvezno, vendar priporočeno).
Toda črni zaslon in kurzor Windows 10 se lahko pojavita tudi pri namestitvi napajalne sheme, ki iz nekega razloga ni uspela. V tem primeru morate v ustreznem razdelku »Nadzorna plošča« ali pa ga pokličete iz menija PCM na ikoni baterije na prenosnem računalniku. Na domači strani morate le, če zapustite stanje mirovanja ali mirovanja (če je omogočeno), označite le poziv za hiter začetek.

Prekinitev vklopa

Črni zaslon in kurzor sta lahko tudi zaradi omogočene storitve aktiviranja. Zato je rešitev zaprta. Z uporabo programa Explorer ali katerega koli drugega upravljalnika datotek morate omogočiti prikaz skritih objektov in poiskati imenik tehnologij aktivacije sistema Windows. V 64-bitnih sistemih se nahaja neposredno v imeniku Windows, v sistemih z 32-bitno arhitekturo pa ga je treba iskatiMapa System32. Nato morate izbrisati mapo in njeno celotno vsebino (če odstranitev kataloga ni mogoča, je treba elemente v njem ročno izbrisati enega za drugim). Po tem morate dokončati ponovno zagon sistema. Morda potem črn zaslon in kazalec uporabnika ne bosta motila.
Podobne ukrepe lahko izvedete v razdelku Storitve (ustavi in ​​onemogoči zagonski postopek), vendar bo to trajalo dlje.

Kratek povzetek

Tukaj pravzaprav vse metode, ki omogočajo iskanje rešitve v tako neprijetni situaciji. Seveda pa niso vsi vidiki povezani z dejstvom, da se namesto nalaganja sistema pojavi črn zaslon in kurzor, toda te situacije so najbolj razširjene. In dejstvo, da vsi gonilniki video pospeševalnikov niso vedno glavni vzrok (kot da bi prišlo do konfliktov med sistemom in predhodno nameščenimi gonilniki, če Windows 10 ostane nespremenjen med namestitvijo). Tukaj, kot vidimo, je vprašanje še vedno v samem sistemu. Karkoli je bilo dobro, je v njem dovolj pomanjkljivosti. Mimogrede, na najslabšem koncu, lahko samo poskusite spremeniti dovoljenje stacionarnega monitorja iz svojega menija. Upam, da bo, seveda, malo, vendar pravijo, kaj hudič ne šali.Ampak resno, ko ne pomaga ničesar, poskusite zapisati zagonski sektor z naslednjimi kombinacijami:
  • bootrec.exe /fixmbr prvi;
  • nato bootrec.exe /fixboot;
  • in končno bootrec.exe /rebuildbcd.
  • Ta operacija pomaga v 99% primerov s 100. Pri nalaganju iz izmenljivega medija lahkobiti obveščeni, da ti ukazi niso podprti. Nič slabega, lahko jih prezrete ali pa uporabite sistemski pregledovalnik sfc /scannow, chkdsk /x /f /r in shutdown -t 0 -r -f, da znova zaženete in preverite sistem, preden jih izvedete. Če nobena od možnosti ni ustrezna, boste morali preveriti sistem za viruse s prenosom iz Kaspersky Rescue Disk-a in če bo sistem uresničen, uporabite pripomoček Microsoft Fix It in dodatno orodje - DLL Suite za obnovitev, prenos in integracijo v okolje. Windows 10 manjka ali je nepravilno nameščen dinamične knjižnice.

    Sorodne publikacije