Grafične kartice AMD Radeon R2 Grafika: Funkcije, Zgodovina videza

Grafične kartice so dolgo časa ostale samostojna komponenta osebnega računalnika. Napredek v polprevodniški elektroniki pa se je hitro razvijal, kar je povzročilo zmanjšanje fizične velikosti čipov s povečanim številom elektronskih komponent v njih. Tako je združevanje več komponent v eno napravo ostalo le vprašanje časa. Danes bomo pogledali, kako so se pojavili in katere značilnosti AMD Radeon R2 Graphics.

Zgodovina prvega APU

Pionir v združevanju video jedra in procesorskega dela na enem substratu je Intel, ki je leta 2009 predstavil procesorje Intel Atom na energetsko učinkovitem jedru Pine Trail, prvi CPU z video pospeševalniki. Je res? značilnosti vgrajenega video jedra so bile precej skromne in jih ni bilo mogoče uporabiti dovolj udobno tudi za najbolj preproste igre.


Podjetje AMD, ki je leta 2006 absorbiralo tehnologijo ATI Technology, je do takrat dobilo dostop do najsodobnejših tehnologij v proizvodnji video pospeševalnikov. Prvi v kombinaciji CPU in GPU v tem podjetju so bili procesorji serije E za gospodarske sisteme in netbooke, katerih vrh je bil priljubljen v tem obdobju. Čeprav se značilnosti teh procesorjev ne morejo pohvaliti z rekordno zmogljivostjo, so v industriji uvedli nov koncept - APU (Accelerated Processing Unit), ki združuje glavne dele računalnika v enem kristalu.

Grafika AMD Radeon R2. Značilnosti

Spomladi 2014 je AMD uvedel nadaljevanje linijeEnergetsko učinkoviti APU-ji so novi družinski procesorji Beema, ki so namenjeni za poceni in ultra lahke prenosnike in Mullins, namenjene prenosnim napravam, večinoma tabletam.


To je bila že APU tretje generacije z zmogljivejšim procesorjem in video delom, s še manjšo porabo energije. Uporabili so grafiko GCN (Graphic Core Next) nove generacije, pa tudi izboljšan energetski sistem, ki je omogočil povečanje delovne frekvence vgrajenega video jedra. Novi grafični podsistem se imenuje AMD Radeon R2 Graphics, katerega značilnosti so:
 • Beema - 128 shader procesorjev, frekvenca grafičnega jedra R2350-500 MHz.
 • Mullins - 128 shader procesorjev, urna frekvenca grafičnega jedra R2300 MHz.
 • Predstavljenih je bilo 4 modeli družinskih procesorjev Beema, od tega 2 z grafično kartico AMD Radeon R2: specifikacije E2-6110 in E1-6010. In tudi trije modeli družine Mullins, med katerimi je bil tudi grafični podsistem AMD Radeon r2 Graphics, in sicer E1 micro-6200T.

  Arhitektura Beema-Mullins: video podsistem

  Grafično središče novega APU vsebuje 2 CU (Compute Units), ki ga sestavlja 128 ALU-jev na podlagi prejšnje arhitekture GCN. Ta shema velja za vse modele linije BeemaMullins, delitev grafičnih podsistemov na R2-R4 in R6 pa je odvisna samo od urne frekvence grafičnega procesorja.
  V primerjavi s prejšnjimi generacijami APU je bilo mogoče znatno zmanjšati porabo električne energije čipov. Zdaj leži znotraj 10-15 W, kar je 40-50% manj od rešitev, ki jih ponuja Intel, in to je posledica večje učinkovitosti grafike AMD Radeon R2. Značilnosti grafičnega jedra najmlajšihpredstavniki v skladu z novimi APU-ji so na ravni proizvodov srednjega razreda podjetja Intel.

  Sklepi

  Nove APU z grafičnimi karticami AMD Radeon TM R2, katerih značilnosti omogočajo, da z gotovostjo trdimo, da je AMD uspel potisniti Intelov monopol na trg za poceni in ultra lahke prenosnike in tablice. To še posebej velja za Mullinsovo paleto APU-jev z značilnostmi, ki jim omogočajo uporabo v produktivnih tabletah, pri tem pa ne upoštevajo tehničnih značilnosti fizičnih dimenzij naprave.
  AMD še naprej izboljšuje svojo arhitekturo v novem APU in izboljšuje učinkovitost grafičnega podsistema. V letu 2016 je izšla 7. generacija procesorjev te linije, v kateri so najmlajši predstavniki AMD Radeon R2 Graphics prejeli 56% večjo zmogljivost kot najnovejši Intelovi procesorji z vgrajeno grafično kartico HD4000. Tako je sodobnemu uporabniku možno izbrati napravo s potrebno zmogljivostjo.

  Sorodne publikacije