Kakšna je ločljivost inkjet tiskalnika

V tem gradivu bomo razpravljali o tem, katere tehnične značilnosti se skrijejo z izrazom "dovoljenje za brizgalni tiskalnik". Prav tako bodo podana priporočila o tem, katera naprava naj bo najboljša za vsak primer posebej. No, in končno - o možnostih za razvoj te metode oddaje dokumentacije.

Tehnologije tiskarskih sistemov

Trenutno so razširjene tri metode tiskanja:
 • Matrica.
 • Laser.
 • Vrtenje.
 • Prvi je zasnovan na nizu igel in filmu s tonskim zaključkom. Z njihovo pomočjo se na površini nosilca doseže niz točk (slika). Slabosti metode so nizka zmogljivost, hrup med delovanjem in slaba kakovost tiska. Prednosti - učinkovitost in enotnost voznikov. Takšne tiskalnike je mogoče najti zelo redko in le tam, kjer so zahteve za kakovost tiska minimalne. Bistvo laserske tehnologije je v tem, da se prah tonerja posebej nanaša na površino posebnega bobna, segreje in "vdihuje" na površini papirja. Prednosti te metode so visoka zmogljivost, stroškovna učinkovitost, nizka raven hrupa in enostavna prilagoditev. Negativno v tem primeru je le ena nižja kakovost v primerjavi z metodo inkjet. Pri uporabi te tehnologije so v ospredju hitrost in zmanjšani stroški.


  Najnovejša metoda tiskanja je brizgalni curek. Ta koncept temelji naker se tekoče črnilo postopoma nanaša na površino listov papirja in se na tej površini oblikuje slika. Kratka ločljivost inkjet tiskalnika označuje kakovost njenih odtisov. Višja kot je, boljša je slika.

  Opredelitev

  Slika na površini papirja, ne glede na uporabljeno tehnologijo tiskanja, se oblikuje iz točk. «Večja kot je višja kakovost slike, ki je lahko slika, fotografija in besedilo, tabela in celo grafika. Toda resolucija jet tiskalnika je število pik na kvadratni palec medijev.Ta vrednost je lahko tudi fizična, lahko pa je prilagodljiva. V tem primeru so besede "pixel" in "point" vklopljene Ooty sinonim.

  Realno, fizično dovoljenje

  V obdobju 2004–2005 je prišlo do pomembnega dogodka za svet brizgalnih tiskalnikov. Razvijalci takšnih perifernih naprav so se upirali največji gostoti slikovnih pik na površini medija, ki je bila 600x1200. Za to vrednost, vključno s točkami, ki so na papirju ločeno, in to je največja ločljivost črnilnih tiskalnikov na fizični ravni doslej. Nad 1200h600 ni mogoče dvigniti. Vsaj z uporabo obstoječih tehnologij. Toda, če je bilo to dovolj za besedilo, so se fotografije pojavile zrnate. Zato je stroga mreža točk na naslednji stopnji postala "zamegljena". To pomeni, da so piksli zdaj na poseben način premaknjeni in postavljeni drug na drugega. Vseintervali so bili napolnjeni s črnilom. Ta razporeditev točk na papirju se imenuje adaptivna. To je omogočilo povečanje kakovosti slik.

  Prilagodljiva resolucija

  Sodobni brizgalni tiskalnik visoke ločljivosti tiska slike in fotografije, kot je že bilo omenjeno, v prilagodljivem formatu. To pomeni, da pri prehodu na tak način delovanja piksli ne bodo več ločeni elementi. Prostori so napolnjeni s črnilom, kar bistveno izboljša kakovost slike. Zaradi prehoda v tak način se lahko gostota točk na strani poveča na 5760-1440. V takšni kakovosti lahko tiskate samo fotografije na posebnem papirju. Če se to priporočilo ne upošteva, bo povečana koncentracija črnila na navadnih straneh povzročila popačenje slike.

  Monokromatski koncept

  V načinu črnega in belega tiskanja so glavne informacije prikazane v besedilu ali v obliki tabele. Posledično se način visokokakovostne izhodne strani v tem primeru ne uporablja, število pik na palec pa se zmanjša na 600x600 ali 600x1200. To je ločljivost tiskalnika za brizgalne tiskalnike v enobarvnem načinu. Tudi v tem primeru govorimo o resnični, fizični razporeditvi slikovnih pik.

  Barvni način

  Ampak dovoljenje za brizgalni tiskalnik pri risanju slik je lahko fizično ali prilagodljivo. V prvem primeru bo slika zelo zrnata in posamezne piksle v njej bodo lahko brez težav tudi s prostim očesom. Toda pri uporabi prilagodljivega načina se bo kakovost izhoda izboljšalapo naročilu. Ločene točke v tem primeru bodo nejasne. Natančneje, združijo se.

  Rešitve začetne in srednje ravni med postopkom uporabljajo štiri barvne odtenke: črno, vijolično, modro in rumeno. Prva je uporabljena v monokromatski obliki strani. Toda pri tiskanju v barvah se uporabljajo vse vrste črnila. Vse to velja tako za tiskalnike kot za večfunkcijske naprave. Komplet inkjet foto tiskalnikov dopolnjujejo še dve barvi: svetlo vijolična in svetlo modra. To poveča količino odtisov in izboljša kakovost slike.

  Razmerje med hitrostjo in ločljivostjo. Načini

  Tiskalniški tiskalnik lahko strani prikaže na popolnoma drugačen način. Dovoljenje, hitrost tiskanja in kakovost so med seboj povezani parametri. Prilagoditi jih je mogoče na ravni gonilnikov tiskarskega sistema. Proizvajalci v programsko opremo postavijo naslednje načine izhodnih strani:
 • Chornovy. Ko je aktivirana, se ločljivost zmanjša na 600x600 /1200x600. To pa poslabša kakovost, vendar poveča hitrost izpisa listov. Ta način se najbolj optimalno uporablja za tiskanje besedila ali preglednic.
 • Nizka kakovost začetne ali, kot jo včasih navajajo proizvajalci. Ločljivost nosilca pri tem načinu delovanja se poveča na 2400x1200, kakovost postane boljša, vendar se hitrost zmanjša. Tako kot prejšnji način je tudi najprimernejši za prikazovanje besedila ali preglednic.
 • Za povprečni način je značilno še večje povečanje številatočk na palec do 4800x1200. Hitrost sistema dela se zmanjšuje, vendar se kakovost bistveno izboljšuje. V tem primeru je bolje natisniti običajne slike.
 • Maksimalna /kakovost fotografije. Ta visoka kakovost se optimalno uporablja samo za fotografski izhod. Dovoljenje v tem primeru je največje in lahko doseže 5760h1440. Hitrost delovanja se zmanjša na 90 sekund na posamezno fotografijo 10 x 15.

 • Možnosti za razvoj

  Črnilo na vodni osnovi je glavni dejavnik, ki ne omogoča povečanja dovoljenja za brizgalni tiskalnik. Canon, HP in Epson trenutno razvijajo nove metode tiskanja. Seveda se koncept jet metode ne spremeni. Ključna razlika je vrsta uporabljenega črnila, ki se imenuje pigment. To je za te podvrste brizgalne tiskalnike in prihodnost. Sodobne naprave lahko zagotovijo velikost kapljic približno 15-2 pl. Po mnenju istih strokovnjakov je meja rasterizacije človeškega očesa 1 kvadratni kilometer. Prehod iz vodnega črnila v pigment lahko v celoti in popolnoma reši problem z možno zrnavostjo slike. Sodobni fotografski tiskalniki v procesu delovanja uporabljajo 6 barv. Eden od njih je v monokromatskem načinu in je črna barva. Obstajajo tudi tri glavne barve - vijolična, rumena in modra. Da bi povečali stopnjevanje proizvajalcev odtenkov, je bil ta komplet dopolnjen s svetlo vijolično in svetlo modro barvo. Morda bo ta seznam šestih barv dopolnil še dve barvi. Vendar o tem vprašanju ni bilo doseženo soglasje into vprašanje še vedno obdelujejo proizvajalci sistema za upravljanje z dokumenti.

  Priporočila za izbiro naprave

  Primarni tiskarski sistemi so najbolj primerni za domačo uporabo. Imajo povsem dostopno ceno in sprejemljive kakovostne strani. Toda, spet, takšna izbira je upravičena, če ni potrebe, da bi fotografije čim bolj kakovostno. Če je zadnji dejavnik zadnji, potem brez specializiranega foto tiskalnika zagotovo ne bo dovolj. V pisarni, najučinkovitejši način za uporabo mednarodnih finančnih institucij, ki poleg običajnih funkcij lahko delujejo tudi kot faks. Toda, ko ste končali center za tiskanje fotografij brez profesionalnega sistema tiskanja ne more storiti. Največja ločljivost inkjet tiskalnika v tem primeru mora biti čim večja. To bo povečalo kakovost izhodnih slik, fotografij in slik. Nazadnje je treba omeniti še eno pomembno točko: vsi takšni sistemi obtoka dokumentov morajo biti opremljeni z nacionalnimi kontaktnimi točkami. Poleg tega jih je dovoljeno uporabljati tako v vgrajeni izvedbi kot v integrirani. Ta komponenta periferne naprave, ki vam omogoča, da zmanjšate stroške tiskanja in brez njene uporabe, ekonomski učinek uporabe MFP ali tiskalnika temelji na jet metodi izhoda informacij na papir.

  V zaključku

  V okviru tega gradiva koncept ne le dovoljenja za brizgalni tiskalnik, ampak tudiPodana so priporočila za izbiro takšnih tiskarskih sistemov. V bližnji prihodnosti so opisani tudi možni načini razvoja te tehnologije. Karkoli je že bilo, bodo sistemi tiskanja z brizgalnimi tiskalniki dolgo časa ostali brez konkurence, odvisno od kakovosti natisnjenih strani. Obenem obdelava strojne in programske opreme povečuje hitrost dela skoraj do ravni laserskih naprav. Vse to skupaj omogoča uporabo takšnih rešitev v pisarni, doma, v fotolaboratoriju in celo v kopirnem centru.

  Sorodne publikacije