Rendering: Kaj to pomeni?

Verjetno je veliko uporabnikov sodobnih računalniških sistemov naletelo na koncept upodabljanja. Večina jih običajno povezuje izključno z grafiko ali videom in programi za obdelavo in urejanje. To je globoka napaka, saj je upodabljanje širše razumevanje in uporaba v multimediji v najširšem smislu. Predlaga se, da se preuči, kaj je vizualizacija v najbolj splošnem primeru in glede na posamezne programe. Toda začnimo s samim izrazom.

Kaj je vizualizacija v splošnem pomenu?

Na podlagi najpogosteje uporabljenega prevoda lahko rečemo, da je ta proces preoblikovanje izvirnega grafičnega ali multimedijskega gradiva, ki se uporablja v določenem programu, v drugačno obliko, ki je univerzalna in prepoznavna z običajnimi sredstvi operacijskega sistema (ne glede na to, kateri je nameščen) ali aplikacije, vključene v standardne komplete.


V grafu je upodabljanje sredstvo za spreminjanje 3D slike v 2D format ali obratno. Tukaj lahko rečemo, da je takšna vizualizacija le v zvezi z grafičnimi uredniki namerno napačna izjava, čeprav ni brez pomena.

Izvor izraza

Veruje se, da se upodablja nanaša na kombinacijo angleške predpone re-, ki označuje redo, in besede dare ("poskusi"). Z drugimi besedami, upodabljanje je metoda ponovnega pretvarjanja nečesa v nekaj. Danes se predpostavlja, da se je pojavil izraz v isti angleščinina latinščini. Pravzaprav to ni tako pomembno, ker nas v tem trenutku bolj zanima tehnologija, s katero deluje.


Grafika v grafiki

V programih, ki so zasnovani za obdelavo in urejanje grafike in videa, se upodabljanje včasih razume kot proces risanja ali ustvarjanja ravne slike, ki temelji na tridimenzionalnem modelu.
To je potrebno pri pretvorbi 3D slik v najpogostejšo rastrsko sliko (in ne vektorsko). Poleg tega se v grafiki in videu upodabljanje aktivno uporablja v računalniških igrah pri nastavljanju nastavitev zaslona za prenosni računalnik ali monitor za stacionarni računalnik. Kaj je vizualizacija v povezavi s to situacijo? To je preprosta nastavitev optimalnih možnosti prikaza za grafično vsebino z nastavitvijo ustreznih nastavitev.

Applied Techniques

Vizualizacijska naprava v katerem koli grafičnem ali video urejevalniku je vgrajeno orodje za pretvorbo lastne oblike v programski modul, ki ne spreminja le razširitve končne datoteke, temveč tudi njeno vsebino (npr. Ločljivost slike ali video bit). Obdelava grafike se lahko opravi tudi na podlagi grobega primera v obliki tako imenovane vizualizacije, ki je shema konverzije ter oblika in tekstura. Najpogostejši načini izvajanja pa so sledenje žarkom (predstavitev lokacije kamere, ki odstrani izbrani predmet), rasterizacija (obdelava izbranih področij velikih površin) in izračun osvetlitve.predmet. Toda to ni vedno glavna stvar.

Razumevanje upodabljanja v zvočnih urejevalnikih

Konfiguracijo upodabljanja v zvočnih urejevalnikih ali DAW studijih je mogoče predstaviti kot primer FL Studio med končnim obvladovanjem.
Studio sam privzeto ohranja projekte v formatu FLP. Čeprav velja za enega od avdio formatov, se poleg programa samih ne odpre noben drug igralec (zaradi uporabe VST-pluginov in avdio datotek, ki jih standardni sistemi ne podpirajo).
FLP lahko pretvorite samo v isti MP3 WAV ali OGG z orodjem za upodabljanje. Kliče se prek menija izvoza ali kombinacije Ctrl + Shif + R (če želite format MP3, ki ga lahko vedno spremenite v nastavitvah). Nato je treba posebno pozornost nameniti bitni hitrosti (za najvišjo kakovost je treba nastaviti 320 kb /s, maksimalna globina zvoka pa ne 16 bitov, ampak 32 bitov). Šele potem lahko kliknete gumb za začetek postopka. Seveda je velikost datoteke pri izbiri optimalnih parametrov kakovosti lahko precej velika (tudi v MP3, da ne omenjam njene začetne valovne oblike WAV), vendar bodo poznavalci kakovostnega zvoka cenili. Poleg tega lahko v nastavitvah uporabite spremembo hitrosti vzorčenja. Privzeto je v vsakem virtualnem studiu običajno nastavljeno 441 kHz. Toda kaj preprečuje možnost nastavitve 48 ali celo 96 kHz? Ko je upodobljena, bo velikost končne datoteke veliko večja kot pri izvozu s privzetimi nastavitvami.Toda profesionalni glasbeniki, ki razumejo, o čem govorijo, se bodo strinjali s to izjavo.
Končno, eden najpomembnejših pogojev je uporaba gonilnikov ASIO4ALL, ki delujejo v virtualnem studiu z zvočno kartico ali povezanim sintetizatorjem (MIDI tipkovnico). Nastavitev na 10 ms ali 512 vzorcev je optimalna, vendar lahko uporabite največ 2048 za nastavitve ASIO ali koliko pomnilnika je še vedno mogoče uporabiti za povečanje medpomnilnika. S temi možnostmi je lahko povezano tudi prikazovanje napak.

Post mortem

Kot že lahko zaključimo, je sam proces upodabljanja omejen na pretvorbo lastnosti predmeta (tako notranje vsebine kot zunanje oblike, medtem ko se obdrži). Dejstvo, da se vse to nanaša izključno na urnik, ni mogoče reči (čeprav se veliko informacijskih virov osredotoča nanj). Rendering za video ali avdio enako je ena od vrst uporabe teh tehnologij. Vsaj tako lahko spremenite "native" obliko multimedijske aplikacije. Vprašanje je le v izbiri želenega programa, določitvi optimalnih nastavitev in parametrov ter ustreznih izvoznih pogojev. Gre za to, katere programe bo končna datoteka lahko odprla vsebino, ki naj bi jo imela, itd. Tako je pri pojasnjevanju vprašanja imenovanja teh procesov popolnoma jasno, da je sprememba vsebine in oblike, ne glede na to, programsko datoteko, ki je bila ustvarjena na začetku. Kot prejSeveda ne smemo misliti, da so vse te tehnologije izključno za grafiko. Primeri njihove uporabe lahko vodijo ne toliko, ampak zelo veliko.

Sorodne publikacije