Kako izbrati spajkalno postajo za dom: Nasveti čarovnika

"Polnjenje" sodobnih naprav vsako leto postane težje, radio in elektronske komponente pa so vse bolj miniaturizirane. Te opreme preprosto ni mogoče popraviti s klasičnim klasičnim spajkalnikom. Za montažo ali zamenjavo različnih elektronskih komponent (čipov, čipov, procesorjev, SMD-elementov) danes profesionalne in amaterske uporabijo posebne spajkalne postaje. Takšna oprema močno poenostavi postopek spajkanja. Izbira teh naprav je trenutno dovolj široka za ceno, namen in funkcionalnost. Katera spajkalna postaja izberete je odvisna od kompleksnosti opreme, ki jo nameravate uporabiti za njeno popravljanje. Samo na ta način in na noben drug način.


Naprava in prednosti spajkalne postaje

Tehnološko je vsaka naprava sestavljena iz dveh glavnih sestavnih delov:
 • naprave za ogrevanje mesta spajkanja na želeno temperaturo;
 • krmilna in regulacijska enota.
 • Prednosti postaje (v primerjavi z običajnim spajkalnikom) so:
 • možnost namestitve in nadzora delovne temperature spajkanja. S tem se zmanjša tveganje toplotne poškodbe na montiranem delu in pregrevanja sosednjih komponent.
 • Popolna galvanska izolacija delovnega območja od omrežja (220 voltov). To preprečuje okvaro montiranih električnih elementov okvare.
 • Upamo, da vam bo naš pregledni članek pomagal razumeti, katera spajkalna postaja je boljša in kako izbrati napravo, ki bo najbolj primerna za izvedbo.posebne naloge za popravilo, vzdrževanje ali neodvisno proizvodnjo različnih elektronskih naprav.


  Sorte

  Glede na konstrukcijske značilnosti so vse spajkalne postaje razdeljene na več glavnih vrst:
 • stik (ogrevanje stika zaključkov radijskih komponent se izvaja z neposrednim stikom z od njih želo spajkalnika);
 • brezkontaktni: termo-zračni in infrardeči (spajkanje poteka pod vplivom vročega zraka ali infrardečega sevanja);
 • rušenje ali popravilo (opremljeni so s posebnim sesanjem, odstranijo napravo iz mesta priključitve);
 • skupaj (to so naprave "dve v eni" ali "tri v eni", ki omogočajo izdelavo različnih metod spajkanja).
 • Odgovor na vprašanje, katera izbira spajkalna postaja je odvisna od elementov, ki jih je treba razstaviti (ali obratno). Za popravilo domače avdio opreme vstopne ravni, bo dovolj, da pridobijo najlažje kontaktne naprave. Za obnovitev opreme z več SMD-deli je bolje uporabiti brezkontaktne postaje.

  Glavne tehnične značilnosti

  Glavne tehnične značilnosti sodobnih spajkalnih postaj (ne glede na sorto) so:
 • moč - od 8 do 3600 W;
 • razpon obratovalnih temperatur - od 50 do 550 ° C;
 • stabilnost vzdrževanja nastavljene temperature v celotnem obdobju proizvodnje (pri vrhunskih modelih -plus /minus 1 ° C);
 • Čas segrevanja do najvišje temperature (odvisno od vrste grelnega elementa in praviloma ne presega 1 minute).
 • Za odgovor na vprašanje, katera spajkalna postaja izbere glede na zgoraj navedene lastnosti, je precej težko.
  Opomba! 8-vatna kontaktna postaja je kot nalašč za lep nakit. Za spajkanje z uporabo ognjevzdržnih spajk, ki ne vsebujejo svinca, je potrebna moč pri 80-90 W ali več.

  Kontaktne postaje

  Kontaktne postaje so bile prve, ki so nadomestile "arhaični" spajkalnik. Ravno zaradi cenovno ugodne cene, širokega spektra modelov in običajne metode spajkanja so bili najbolj razširjeni kot gospodinjski aparati. Po načelu ohranjanja konstantne temperature same peči, so ti izdelki razdeljeni na:
 • analogni (napajalna napetost grelnega elementa se občasno izklopi z elektromagnetnim relejem);
 • digitalno (konstantna temperatura stomatalizacije je podprta s posebnim elektronskim regulatorjem).
 • Grelniki na kontaktnih postajah so:
 • nikrom (najcenejši, vendar zaradi kratkega življenjskega cikla in vztrajnost pri sodobnih modelih praktično ni uporabljen);
 • keramika;
 • indukcija (segrevanje peči poteka s pomočjo visokofrekvenčnih tokov).
 • Če želite izvedeti, kaj izbrati najboljšo spajkalno postajo (kontakt), morate prebrati uporabniške preglede. Ne samo o samem izdelku, ampak tudi o njegovem proizvajalcu.

  Priljubljeni modelikontaktne spajkalne postaje

  Kompaktna spajkalna postaja Rexant ZD-99 z analognim regulatorjem temperature (v območju od 100 do 450 stopinj), 48-vatni spajkalnik (s keramičnim grelnim elementom), priročen držalo (z gobo za čiščenje želodca) danes je vredno 1700-1800 rubljev.
  Strošek kontaktne digitalne postaje 937D je približno 3000 rubljev. Na ruskem trgu je znana pod različnimi blagovnimi znamkami: Kendal, Element, WEP, Zeny. Med značilnostmi je treba opozoriti na indikator delovne temperature LED in niz šestih spremenljivih aktuatorjev (vključenih v dobavi). Moč - 50 W, delovna temperatura - 200-480 ° S.
  Kaj izbrati spajkalno postajo - analogno ali digitalno? Če želite prihraniti denar, potem prvi, če je natančnost namestitve obratovalne temperature (in, posledično, varna namestitev radio komponente), je drugi. Hitra 202D indukcijska postaja zagotavlja hiter toplotni udar z visokofrekvenčnimi tokovi (400 kHz). Zmogljiv spajkalnik (90 W) in širok razpon regulacije temperature (od 80 do 480 ° C) omogočata uporabo te naprave za spajkanje različnih elementov in komponent (vključno s spajkanjem brez svinca). Temperaturni senzor, nameščen na konici peči, zagotavlja natančno (± 2 ° C) vzdrževanje nastavljene temperature med celotnim postopkom spajkanja. Nastavljiv način samodejnega izklopa (v razponu od 1 do 99 minut), zaslon s tekočimi kristali in zvočna signalizacija (ko temperaturno odstopanje od nastavljenih vrednosti) doda udobje za uporabo. Strošektaka naprava je 9500-9700 rubljev.

  Zračno hlajene spajkalne postaje

  Kako deluje zračno hlajena spajkalna postaja in kaj izbrati? V takih napravah se mesto spajkanja segreje na želeno temperaturo s pretokom vročega zraka. Konstruktivno je taka postaja sestavljena iz:
 • naprave za dovajanje vročega zraka (sušilnika za lase);
 • grelnega elementa;
 • črpalka za vbrizgavanje (turbina ali kompresor);
 • krmilna enota.
 • Obstajata dve vrsti takih postaj:
 • kompresorji (grelni element in črpalka sta nameščeni v krmilni enoti in vroč zrak se dovaja v sušilnik skozi cev);
 • turbine (grelni element in črpalka sta nameščena v sam ventilator, ki je s krmilno enoto povezan z električnim kablom).
 • ​​Obe sorti imata regulatorje temperature in intenzivnosti pretoka zraka. Kakšno spajkalno postajo s sušilnikom za lase izberemo za hišo: kompresor ali turbino? Prve so opremljene z bolj trpežnimi grelnimi elementi in črpalkami, pri uporabi pa je treba preprečiti previsne (ali vpenjalne) zračne cevi. Drugi je bolj primeren za uporabo in to je pomembno ceneje. Nedvomna prednost obeh sort je možnost istočasnega segrevanja več zaključkov katere koli radio-elektronske komponente, ne glede na njeno geometrijsko konfiguracijo. Opomba! Za avtomobiliste je odgovor na vprašanje, katera spajkalna postaja izbrati za odbijače (popravilo razpok in čipov, ki jih je treba narediti precej pogosto), nedvoumen.- klimatsko napravo Konec koncev, kot spajkanje, je enostavno pobrati kos plastike (podoben material, iz katerega je izdelan odbijač vašega avtomobila).

  Modeli klimatskih postaj

  V številnih lastnikih igralnih konzol, ki imajo določeno znanje radijske elektronike in so navajeni, da svoje lastne roke obnovijo učinkovitost gospodinjskih aparatov, se postavlja vprašanje, katera spajkalna postaja s sušilnikom za lase izbere za popravilo PS3 PC4 in podobno. Ni jasnega odgovora, vendar lahko glede na povratne informacije uporabnika priporočamo dva najbolj priljubljena razmerja med ceno in kakovostjo modela. Kompresorski grelnik zraka Yihua 850 je trenutno 3400-3500 rubljev. Temperatura toplega zraka je regulirana znotraj 200-480 ° C. Sušilnik za lase je priključen na krmilno enoto fleksibilne cevi iz toplotno odpornega silikona dolžine približno 1 meter.
  Cena bolj kompaktnega turbinskega modela SumSor 858D je 2400-2500 rubljev. Temperaturno območje je 100-450 ° C. Dolžina električnega kabla od sušilnika za lase do kontrolne enote je 1 meter.
  Komplet obeh postaj vključuje 3 šobe za sušilnik za lase različnih premerov.

  Kombinirane naprave

  Če se obotavljate in se ne morete odločiti, katera spajkalna postaja se bo odločila za popravilo mobilnih telefonov, bi morali razmisliti o nakupu univerzalne naprave "dva v enem". Združuje vse prednosti kontaktnih in termo-spajkalnih spajkalnih postaj. Če želite na primer zamenjati priključek za polnilnik akumulatorja ali priključke baterije, glejte strUspešna uporaba spajkalnika. Toda za namestitev elementov površinske montaže je bolje uporabiti sušilnik za lase. Pravilna izbira metode in temperatura spajke vam omogočata uspešno popravilo mobilnega pripomočka. Univerzalna postaja "2 v 1" Lukey 702 s 50-vatnim spajkalnikom s 750-vatnim sušilcem za lase stane 4200-4500 rubljev. Neodvisni regulatorji temperature za oba grelna elementa in dva ločena temperaturna indikatorja omogočata hkratno uporabo obeh delov postaje (kontakt in termo-zrak). Kompaktne dimenzije (300 x 250 x 140 mm) in majhna teža (približno 1 kg) olajšajo shranjevanje in transport naprave.
  Katera spajkalna postaja izbere - visoko specializirana ali kombinirana - je seveda odvisna od osebnih preferenc in finančnih zmožnosti. Vendar pa multifunkcionalnost univerzalnih naprav prispeva k njihovi naraščajoči priljubljenosti med ljudmi, ki imajo "spretne peresa".

  Značilnosti uporabe infrardečih spajkalnih postaj

  Klasične čipe ali čipe, v katerih so kontakti nameščeni na obodu ohišja v obliki kovinskih "brk", se lahko uspešno odstranijo /zložijo s pomočjo toplotnega sušilnika za lase (v nekaterih primerih celo z običajno kontaktno točko). ) Široko uporabljeni v sodobni računalniški tehnologiji imajo čipi v ohišju BGA značilno tehnološko lastnost: kontakti se nahajajo na dnu ohišja in so miniaturne kovinske blazinice, zato je namestitev /demontaža takih elementov nemogoča z uporabo standardnih tehnik spajkanja. Če ne vesteKakšno spajkalno postajo izbrati za popravilo prenosnih računalnikov in telefonov (kot tudi različne igralne konzole), kjer se BGA čipi pogosto uporabljajo, bodite pozorni na posebno visokotehnološko napravo s termičnim infrardečim oddajnikom, ki deluje v območju od 2 do 10 mikronov. Pri načrtovanju takšnih naprav sta nameščena dva grelna elementa: zgornji in spodnji. Prvi je enakomerno segreje čip kontaktov. Poleg tega se za preprečevanje pregrevanja sosednjih delov uporabljajo posebni vzorci ostrenja, katerih velikosti ustrezajo dimenzijam nadomestnega elementa. Drugi greje krovu od dna (na mestu namestitve čipa), kar močno olajša postopek spajkanja in preprečuje izkrivljanje temperature tekstolita. Odgovor na vprašanje, katero infrardečo spajkalno postajo izberemo, je odvisen od tega, kako pogosto in v kakšne namene ga nameravate uporabiti. Če je vaš hobi popravilo prenosnih računalnikov za prijatelje in znance, potem je priporočljivo, da najprej kupite najenostavnejši komplet, sestavljen samo iz infrardečega oddajnika pištole in kontrolne enote. Po treningu na matičnih ploščah in nakupu dodatnega pribora (npr. Stojala in spodnjega grelnika), lahko cenite prednosti infrardečih adapterjev za spajkanje v zelo kratkem času. Ampak, če je v procesu poklicne dejavnosti potrebno soočiti z obnovo delovanja matičnih plošč, ne samo prenosnih računalnikov, ampak tudi strežnikov, različnih igralnih konzol in druge sodobne digitalne elektronike, potem brezvečnamenska infrardeča postaja, opremljena s posebno montažno mizo in opremljena z vsemi potrebnimi napravami, ne more storiti.

  Modeli spajkalnih postaj z IR grelci

  Najenostavnejši model Tornado Infra Station z ročnim keramičnim grelnim elementom (pištolo), maksimalna ogrevalna cona s premerom 50 mm, temperaturno območje od 130 do 520 ° C, digitalna kontrolna enota in 4-bitni zaslon s tekočimi kristali danes znaša približno 14.000 rubljev. Temperaturo v delovnem območju nadzoruje poseben daljinski termometer (vključen v dostavi). Seveda bo za učinkovito delo s takim orodjem potrebno nekaj časa za izvedbo operacij razstavljanja /montaže usposabljanja (poskusov).
  Na vprašanje "kakšno infrardečo spajkalno postajo izbrati za strokovno popravilo računalniške opreme kakršne koli kompleksnosti" (vključno z razstavljanjem /vgradnjo čipov v telo BGA), mnogi strokovnjaki dajo nedvoumen odgovor - popravljalni kompleks Jovy Systems RE-8500 . In čeprav je cena za danes okoli 92000 rubljev, je njena uporaba za specializirane storitvene centre ekonomsko upravičena. Značilnosti in funkcionalna oprema te naprave so impresivne:
 • največja dimenzija komponente (za montažo /demontažo) - 60x120 mm;
 • skupna zmogljivost grelnih elementov - 3600 W (zgornji - 600 W, tri nižje - po 1000 W);
 • primerna montažna miza za pritrditev matičnih plošč;
 • izvaja nadzorpotek dela z uporabo računalnika prek vgrajenega vmesnika USB;
 • sklop reflektorjev za zgornji grelni element (za različne velikosti sekancev);
 • vakuumsko dvignjen čip (tehtanje do 200 g);
 • ohranjanje nastavitev naprave za pogosto ponavljajoče se postopke.
 • Visoka produktivnost takšnega izdelka omogoča uporabo tudi v majhnih tovarnah, specializiranih za razvoj in proizvodnjo elektronike različnih uporab.

  Na koncu

  Upamo, da vam bodo zgornje informacije pomagale odgovoriti na vprašanje, katera spajkalna postaja bo izbrala za dom. V vsakem primeru bo celo najpreprostejša analogna kontaktna naprava veliko bolj učinkovita od starega spajkalnika.

  Sorodne publikacije