LED žarnice 12V za dom: kako izbrati?

Nizkonapetostne 12V žarnice so ena najpogostejših možnosti osvetlitve. Takšne naprave se ne razlikujejo po visoki zmogljivosti in obsevanju sevanja v primerjavi z uličnimi svetilkami in reflektorji, vendar brez njih ni moderne hiše. To je prav o modelih Led, ki bi že več let ostajali na trgu in bi lahko opazno potisnili tradicionalne vire domače razsvetljave. Uporabljajo LED žarnice 12V in kot elemente točkovne razsvetljave ter za razsvetljavo posameznih dekorativnih niš, kot tudi v sklopih krajinskih arhitekturnih kompleksov.


Splošne informacije o 12V LED svetilkah

Svetleče diode se med seboj razlikujejo tako v operativni kot tudi v kompleksni obliki, kar podaljšuje tudi nadzor takih vpenjalnih naprav. Glede na operativne prednosti, skoraj vse Led-naprave izkazujejo visoko trajnost, varčevanje z energijo, svetlost, enakomernost sipanja svetlobe itd. V vsakem primeru so v primerjavi s konkurenčnimi napravami na voljo tudi na trgu za običajnega uporabnika. Obstaja več funkcij v načrtu načrtovanja. Najprej je treba opozoriti, da so 12-v-1 LED-sijalke opremljene s posebnimi pretvorniki za voznika. Zaradi te uporabe tok prehaja v konstantno stanje. V ta namen je treba dodati razpoložljivost razpršilnikov, stabilizatorjev, varovalk in drugihpomožna in zaščitna oprema, ki je postala obvezna pri zagotavljanju LED.


Za kakšen namen je vredno kupiti 12V žarnice?

Domača raba je v ospredju svetilk majhnega formata, vendar tudi pri dekorativni ulični zasnovi brez njih ni mogoče brez njih. Pri tem je pomembno upoštevati pomembno omejitev. Dejstvo je, da se v družini LED svetilk model pri 12V šteje za najmanj zaščitenega in muhast do zunanjih vplivov. Zato jih na primer pri temperaturah nad 40 ° C ni zaželeno uporabljati. To ne velja le za neposredne sončne žarke, temveč tudi za sisteme razsvetljave savn, kopeli, ploščadi s kotlovnicami itd. Dejstvo je, da za polno funkcijo razsvetljave takšni modeli niso primerni, ampak občutljiv, estetski in kompaktni vir, je mogoče najti mesto v vsakem domu.

Osnovne možnosti izbire

Paramount parameter je moč. Ta indikator je običajno med 2 in 6W. V tem primeru ni smiselno izbrati enega elementa te vrste za razsvetljavo. Običajno se uporabljajo v seriji celih serij. V ta namen se kupijo posebni trakovi, škatle ali niše, v katerih se lahko združijo svetilke. Tudi povprečna moč teh elementov je 3W pri napetosti 12V. Toda tukaj je še en odtenek. Pri izbiritransformatorska enota ne bi smela upoštevati povprečne vrednosti moči med napeljavami, skupni - ta kazalnik pa bo nadzoroval regulator. Pomembna značilnost je barvna temperatura. V srednjem segmentu je 12V LED, ki zagotavljajo temperature v območju 2700-6500K. Med njimi lahko najdete modele rumenih, hladnih in nevtralnih odtenkov.

Izbira modela

Tip konstrukcije je v glavnem določen z obliko pokrovčka. Na primer, pri označevanju je mogoče naleteti na oznake G in E. V prvem primeru se nanaša na osnovo tipa zatiča, v drugem pa na navojni mehanizem. Prav tako skupaj s črko označuje premer priključnega dela. To pomeni, da mora uporabnik vnaprej vedeti o opremi, v kateri je načrtovana integracija naprave. Ne bo nobenih težav, če se načrtuje namestitev tipičnih 12V LED žarnic za dom. Kako izbrati naprave za te namene? Osredotočenje na formate E27 ali E14. To so najpogostejši podstavki. Posebni primeri so sistemi GU10 MR16 in R50. Zahvaljujoč tem bazam lahko dobite rotacijsko napravo, namestite element z reflektorjem ali pa uporabite refleksno svetilko.

Optimalni kot svetlobnega stožca

Za razliko od klasičnih žarnic z žarilno nitko in modelov halogenskih svetlečih diod so dobile širše možnosti glede nadzora sipanja svetlobe. V praksi to pomeni, da svetilka ne bo pokrivala vse razpoložljive svetlobe, temveč le tisti del, ki jeali jih je oblikoval ali namestil uporabnik. Zgoraj omenjene 12V refleksne LED diode zagotavljajo najbolj ugodne pogoje v zvezi s tem. Tak model ne razprši svetlobe neuporabno v nepotrebna območja, ampak se osredotoči na določene objekte. Pravzaprav je to načelo optimalnega sistema točkovne razsvetljave, katerega značilnosti in zmožnosti je treba upoštevati.

Kako namestiti LED žarnice 12V?

Instalacijska dela se morajo začeti s pripravo napajalnega kabla in namestitvijo vpenjala. Glede na obliko vložka in vrsto komponente se lahko mehanika vgradnje naprave v kartušo razlikuje. Na primer, včasih so na voljo posebni obroči, ki zagotavljajo učinek dušenja in vpenjanja med svetilko in nišo instalacije. Najbolj problematična pri vgradnji 12V stropne žarnice za dom. Namestitev takšnih modelov je treba najprej opraviti z izračunom integracije v podkonstrukcijo. Dejstvo je, da so takšne naprave integrirane neposredno v konstrukcijsko osnovo obešenega stropa. Vsaj v posebni niši je treba pritrditi s sponkami ali oklepaji. Toda pred tem se morate priključiti na električno omrežje.

Kateri proizvajalci dajo prednost?

Osram in Philips nudita najboljše modele kakovosti. Za izdelke teh podjetij velja, da so tehnološko najnaprednejši tako v smislu funkcionalnosti kot tudi glede osnovne zmogljivosti. Ampak to so iste žarnice in najdražje. KotAlternativo priporočajo tudi Era, Gauss, Camelion, Feron in drugi. Ti vladarji ponujajo cenovno ugodne 12V LED žarnice za dom, vendar se njihova kakovost ne ujema vedno z ravnjo dveh zgoraj omenjenih blagovnih znamk. Vendar pa se nekateri proizvajalci drugega reda pogosto obrnejo na iste Philipsove dodatke za svoje popolne nastavitve.

Sklep

Modeli žarnic z 12V imajo posebno nišo v celotnem segmentu elektrotehnike. Njihova specifičnost je posledica številnih značilnosti, ki izločijo takšne modele iz splošnega obsega. Dovolj je omeniti nizko moč, skromno napetost in majhne velikosti. Zdi se, da sodobne 12V LED žarnice poleg dekorativnih lastnosti ne morejo pritegniti ničesar. Toda to ni ravno tako. Kombinacija zahtev majhne moči in prilagodljivih konfiguracijskih možnosti v smislu postavitve močno razširja področje uporabe teh naprav. Seveda obstajajo precej logična opozorila proizvajalcev, če pa gre za sistem domače razsvetljave, je lahko število variacij oblikovanja omejeno kot lastniška fantazija.

Sorodne publikacije