Diskaste matrike RAID: kaj je to in zakaj?

Mnogi uporabniki so slišali za takšno stvar, kot je RAID, vendar v praksi malo ljudi predstavlja, kako je. Toda, kot se je izkazalo, tukaj ni nič težkega. Poglejmo bistvo tega pojma, ki se imenuje na prstih, na podlagi razlage informacij za povprečnega prebivalca.

Kaj so diskovni nizi RAID?

Najprej poglejmo splošno razlago, ki jo ponujajo spletne publikacije. Diskovni nizi so celoten sistem shranjevanja informacij, svežnjev dveh ali več trdih diskov, zaposlenih bodisi za povečanje hitrosti dostopa do shranjenih podatkov bodisi za podvajanje, na primer pri shranjevanju varnostnih kopij.


V takšni povezavi je število trdih diskov v smislu določanja teoretičnih omejitev. Vse je odvisno od tega, koliko povezav podpira matična plošča. Pravzaprav, zakaj uporabljati RAID polja? Tukaj je vredno pozoren na dejstvo, da so v smeri razvoja tehnologije (v smislu trdih diskov) že dolgo zamrznjeni na eni točki (hitrost vretena 7200 rpm, velikost predpomnilnika itd.). Izjema od tega načrta so samo modeli SSD, vendar so v bistvu le povečanje obsega. Hkrati se proizvodnja procesorjev ali slotov RAM izboljšuje. Tako se zaradi uporabe nizov RAID pri dostopanju do trdega diska poveča produktivnost.

diskovni nizi RAID: vrste, cilj

\ tKar se tiče samih nizov, jih lahko običajno delimo z uporabljenim oštevilčenjem (012, itd.). Vsaka taka številka ustreza izvedbi ene od navedenih funkcij.


Glavni v tej klasifikaciji so diskovni nizi s številkami 0 in 1 (jasno bo zakaj), saj so na njih dodeljene glavne naloge.
Pri ustvarjanju nizov s povezovanjem več trdih diskov morate najprej uporabiti nastavitev BIOS-a, kjer je konfiguracija RAID nastavljena v razdelku konfiguracije SATA. Pomembno je omeniti, da morajo imeti povezani diski popolnoma enake parametre v smislu obsega, vmesnika za povezavo, predpomnilnika itd. informacije (snemanje ali branje). Običajno imajo lahko v paketu dva do štiri trde diske.
Toda tukaj je glavni problem, da pri brisanju informacij na enem od diskov izgine in na drugih. Informacije se zapišejo kot bloki po vrsti na vsakem disku, povečanje produktivnosti pa je neposredno sorazmerno s številom trdih diskov (to je štiri diski dvakrat hitreje kot dva). Toda izguba informacij je povezana le z dejstvom, da so bloki lahko na različnih diskih, čeprav uporabnik v istem "Raziskovalcu" vidi datoteke v normalnem prikazu.

RAID 1

Diskovni nizi posameznih polj se zrcalijo (zrcaljenje) in se uporabljajo za shranjevanje podatkov s podvajanjem.
Groborekli so, da v tem primeru uporabnik izgubi pri delovanju, vendar je lahko natančno prepričan, da če bodo podatki izgubljeni iz enega dela, bodo shranjeni v drugem.

RAID 2 in novejši

Nizi s številkami 2 in več imajo dvojni namen. Po eni strani so namenjeni za zapisovanje informacij, po drugi strani pa za popravljanje napak.
Z drugimi besedami, diskovni nizi te vrste združujejo zmožnosti RAID 0 in RAID 1, vendar med uporabniki računalnikov niso posebej priljubljeni, čeprav je osnova njihovega dela uporaba kode Hamming.

Kaj je bolje uporabiti v praksi?

Seveda, če uporabljate računalniško intenzivne aplikacije, kot so sodobne igre, je bolje uporabiti polja RAID 0. Pri delu s pomembnimi informacijami, ki jih želite shraniti na kakršenkoli način, boste morali obrniti na niz RAID 1. dejstvo, da povezave s številkami od dveh in več niso priljubljene, in njihova uporaba je pogojena samo z željo uporabnika. Mimogrede, uporaba ničelnih nizov je praktična, če uporabnik pogosto prenese večpredstavnostne datoteke, kot so visokokakovostni filmi ali glasba za MP3 ali FLAC standarde. V ostalo se boste morali zanašati na lastne okuse in potrebe. To je iz tega in bo odvisno od uporabe določenega polja. In seveda, pri namestitvi povezave je bolje dati prednost diskom SSD, saj že imajo višjo zmogljivost v primerjavi z običajnimi trdimi diski.hitrost snemanja in branja. Vendar pa morajo biti popolnoma enake po svojih značilnostih in parametrih, sicer povezana kombinacija ne bo delovala. In to je eden najpomembnejših pogojev. Torej boste morali biti pozorni tudi na ta vidik.

Sorodne publikacije