Spremenljivke okolja Windows: Kaj je to in zakaj se uporabljajo?

Večina uporabnikov sodobnih računalniških sistemov nima pojma, da ima Windows tako imenovane spremenljivke okolja. Kaj je to, mnogi ne razumejo, čeprav se z njo soočajo skoraj vsak dan. Poskusimo zapolniti to vrzel, še posebej, ker ni nič zapletenega pri opredelitvi tega izraza.

Kaj so spremenljivke okolja Windows?

Za popolno razumevanje tega, kar predstavlja to sistemsko orodje, je treba omeniti najpomembnejšo stvar. Če govorite v preprostem jeziku, je to način shranjevanja začasnih datotek, ki se lahko pojavijo na sistemu, ko izvajate določene programe ali brskate po internetu.


Če pa pogledamo globlje, lahko rečemo, da se v tem primeru uporabnik ne ukvarja toliko z mapami, ki so shranjene začasne predmete, ampak z navedbo poti do mape, v kateri so takšni podatki.
Menijo, da so spremenljivke okolja privzeto konfigurirane, tako da jim ni treba določiti absolutne poti, ker so imenike skriti. Običajno začasne datoteke in mape uporabljajo imenike TMP in TEMP. Sami delujejo kot izmenična okolja.
Veliko ljudi verjetno ve, da v glavnem imeniku sistema in v lokalnih nastavitvah uporabniških podatkov obstaja ista mapa TEMP (imenik Local Settings). Kot smo že omenili, so ti predmeti skriti, in da bi jih lahko videli v "Raziskovalcu" ali kateremkoli drugem upravljalniku datotek, morate vključitiprikaz takih objektov v meniju "Pogled".


Uporaba glavnega operaterja

Vendar pa to sploh ni potrebno, ker v vsakem sistemu Windows obstaja posebno orodje, ki omogoča iskanje ali prehod na skrite mape. To je operater, ki je označen z znakom za odstotek (%). Tako, da bi našli želeni predmet, je potrebno le v iskalni poizvedbi označiti s tem simbolom na začetku in na koncu poizvedbe. Na primer, za imenik TEMP je iskalni pogoj videti kot% TEMP%. Če se iskanje izvede na vseh lokalnih diskih ali particijah diska, bodo rezultati prikazali vse objekte, ki ustrezajo vnesenemu imenu.

Okoljske spremenljivke 7. različice sistema Windows in zgoraj: nastavitve nastavitev

Zdaj nekaj besed o nastavitvah. Spremenljivke okolja Windows 10 ali razvrstitev sistema spodaj lahko konfigurirate, če uporabite kontekstni meni desnega klika na ikoni računalnika z izbiro lastnosti.
Po tem se izvede prehod na dodatne parametre. V spodnjem polju je poseben gumb z istim imenom ("Spremenljivke okolja"), ko kliknete, na katerega uporabnik pride v del nastavitev. Načeloma se ničesar ne da spremeniti brez potrebe.
Spremembe ali dodatne nastavitve so lahko potrebne le, če je nameščena posebna programska oprema, kot je paket JAVA SDK, ko sistem ne nastavi samodejno zahtevanih parametrov.
Tukaj bo treba navesti pot do začasneSkladišče, ki ga uporablja paket, je izključno v ročnem načinu.

Možne težave in kako jih odpraviti

Na žalost, če so spremenljivke okolja nepravilno konfigurirane ali če začasne mape vsebujejo preveč predmetov, se lahko pojavijo napake v programski opremi, kot je nezmožnost namestitve posodobitev OS.
Kar je še slabše, sam sistem nima orodja za samodejno čiščenje začasnih imenikov. Zato je treba v najboljšem primeru uporabiti optimizatorje uporabe. Če ti niso nameščeni v računalniku, morate ročno očistiti mape. V določenem smislu je uporaba optimizatorjev bolj upravičena, saj čistijo predpomnilnik brskalnika in predpomnilnik nedavno uporabljenih aplikacij. In nekateri so celo sposobni raztovoriti sistemske procese RAM-a, kar je prav tako pomembno. In v večini primerov bo le takrat mogoče iskati in namestiti posodobitvene sisteme v samodejnem načinu. Če so mape napolnjene pred zavrnitvijo, tudi ročno iskanje s poskusi nadaljnje integracije posodobitev v sistem ne bo povzročilo ničesar.

Zaključek

Kot vidimo, pojem okoljskih spremenljivk ni tako zapleten, kot bi mnogi mislili na prvi pogled. Najpomembnejša stvar je, da jasno razumete, zakaj potrebujete začasne imenike datotek, kako dostopati do njih ali pa jih preprosto najdete v računalniku. Če je problem z nastavitvijo specializiranih parametrov, na splošno, in tukaj ni nič zapletenega, ker je potrebno le določiti pravilno pot, in to lahko storite s pomočjogumbi za pregledovanje imenika. No, samoumevno je, da je treba sistem vzdrževati na čist in urejen način, občasno čistiti, kateri računalniški odpadki so nastali. Kot je jasno, da tega ne naredimo ročno, je najbolje uporabiti posebne optimizatorje. Na ta način lahko ne samo očistite sistem, temveč celo povečate njegovo produktivnost.

Sorodne publikacije