Kako dodati stolpec v Excelu na več načinov

Excelove preglednice so zasnovane za shranjevanje podatkov in izvajanje izračunov ter za analiziranje informacij in zbiranje statističnih podatkov. To pomeni, da uporabnik potrebuje metode za izračun skupnih vrednosti in statistik, ki ustrezajo njegovim zahtevam. Program ponuja različne možnosti.

Uporaba funkcij

Ena izmed najbolj zahtevnih nalog za uporabnike programa Excel je izračun količine podatkov, shranjenih v enem stolpcu. Naučite se, kako povzeti stolpec v Excelu z različnimi metodami. Najlažji način za iskanje podatkov, ki se nahajajo na listu, je uporaba formule. Najpreprostejša od njih je funkcija SUM (). Pokažimo njeno delo na zgledu. Turistična agencija vodi evidenco turistov, ki so v obdobju poročanja prišli v hotel. Hotel ponuja hotelske številke, ki jih hotel ponuja svojim gostom. Gostje plačajo za počitnice podjetja, podjetje pa plača hotelske sobe. Naloga je, da izračunamo, koliko denarja mora podjetje plačati hotelu, koliko agencij naj bi turisti, koliko ljudi bo prispelo v določenem obdobju in koliko vsote nočitev bodo preživeli v hotelu.


Če želite dodati stolpec v Excelu kot niz celic, uporabimo formulo. Za vstavitev dodamo znak enačbe v celico in izberemo funkcijo SUM (). V oknu za vnos podajte stolpec, iz katerega bodo dodani podatki. V zadnjem polju dobimo vsoto vrednosti stolpca.

Autosum

Drug način za pridobitev končnih rezultatov -uporabi vmesne vsote. V našem primeru govorimo o samodejnem povzetku podatkov. Ta metoda deluje samo, če je obseg celic oblikovan kot tabela. Če je to neformatiran niz podatkov, funkcija ne deluje. Če želite dodati stolpec v Excelu kot vmesni povzetek, uporabite ukaz Autosum v orodni vrstici Urejanje na zavihku Domov. Meni podanega gumba vsebuje izbirne točke in druge rezultate: izračun povprečja, najmanjših in največjih vrednosti ter drugih funkcij.


Če želite vstaviti samodejne vsote, izberite želeno celico. Za primer povzamemo številke v stolpcu "Število nočitev" v Excelu. Kazalko postavite na polje H10 in pritisnite gumb AutoSum. Nastalo se takoj pojavi v desni celici. Ko vstavite vrstice v preglednico ali jih izbrišete, se obseg skupnih vrednosti samodejno razširi ali zoži, tako da je izračun ustrezen.

Povzetek po pogojih

Včasih je naloga povzetku dodati vse vrednosti v stolpcu tabele, vendar le tiste, ki izpolnjujejo določene zahteve. V tem primeru je na voljo funkcija SUMIF (). Pred dodajanjem stolpcev v Excelovo preglednico določimo pogoje za dodajanje celic v znesek in jih določimo v argumentih funkcije. Sintaksa ukaza: SUMIF (območje; stanje; [seštevek obsega]). V območju definiramo stolpec, podatke, ki jih moramo povzeti. Nato zapišite zahteve za te podatke. Bomo izračunali v tabeli, ki je skupni znesek za vloge turistov, od katerih je vsaka presegla 100 tisoč rubljev.
Za to pokličitefunkcija SUMIF in navedite atribute:
V programu je ukaz, ki vam omogoča, da določite več pogojev za dodajanje številke znesku. To je SUMIFS. Njegova sintaksa: SUMIFS (seštevanje razpona; območno stanje1; pogoj1; [obseg-pogoj2; pogoj2];). Poglejmo, kako povzeti stolpce preglednice Excel z več pogoji. Na primer, izračunali bomo končno ceno vlog za turiste, ki so naročili zajtrk in živeli v hotelih več kot dve noči.
Linija funkcije izgleda takole: = SUMIFS ([polna cena]; [hrana]; "zajtrk"; [število noči]; "& gt; 2").

Zbirne tabele

Za še bolj zapletene rezultate je mogoče izdelati konsolidirane tabele. Omogočajo vam izračunavanje skupnih vrednosti po kategorijah. V našem primeru dodajte povzetek tabele, ki prikazuje skupno število turistov, nočitev, število hotelov in gostov po kategorijah sob. Če želite izdelati vrtilno tabelo, v orodni kartici Tabele na zavihku Vstavljanje izberite ukaz vrtilne tabele. V čarovniku podajte tabelo ali obseg, kjer bodo podatki posneti. Možnost uporabe razpona namesto celotne tabele Excel vam omogoča, da povzamete stolpec, začenši iz vrstice, ne vseh vrednosti stolpcev. Nato ugotovimo, kje bo postavljeno poročilo, izberemo polja za prikaz in vrsto povzetka, zneske pa bomo dobili glede na zahtevane stolpce.
V članku smo pregledali načine povzemanja stolpca v Excelu. Vsak od njih ima svoje prednosti in v različnih primerih je lahko bolj primeren kot drugi. Še vedno je treba izbrati tisto, ki ustreza vašim nalogam inz minimalnim naporom.

Sorodne publikacije