HBO cilindri: pregled, lastnosti, vrste, proizvajalci in pregledi

Plinske jeklenke postajajo vse bolj priljubljene. Glavni razlog je varčevanje. Ker je cena litra plina dvakrat manj kot bencin. In poraba avtomobila bo enaka. Hkrati lastnik ne izgubi v moči, niti v pospeševanju dinamike. Strokovnjaki pravijo, da pri nakupu takšne opreme pomemben trenutek ni le reduktor plina, temveč tudi balon HBO. Cena in velikost se lahko razlikujeta. Kaj so plinske jeklenke? Razmislite o teh vprašanjih v našem današnjem članku podrobneje.

Karakteristično

Najprej poglejmo, kaj je HBO valj. To je poseben rezervoar za plin. Značilno je, da so cilindri namenjeni za propan-butan, saj je ta sistem najbolj primeren za večino ljudi, ki potujejo s plinom. Metanski cilindri so redkost.


So zelo okorni in močno povečajo maso izpušnih plinov avtomobila. Zaradi tega so bili nameščeni samo tovornjaki. Sam valj je izdelan iz jeklene pločevine in ima luknjo za več ventilov. Prek njega so vhodne cevi že priključene na dovod goriva v uparjalnik.

Sorte

Danes obstaja več vrst podatkovnih zmogljivosti. To so:
 • cilindrični valji za HBO.
 • Toroidal.
 • Kakšne so njihove značilnosti, prednosti in slabosti? Oglejmo si vsako vrsto posebej.

  Cilindrični

  To je najstarejša vrsta plinskih rezervoarjev. Narejena v obliki valja. Poleg tega je mogoče namestiti na različnih mestih:
 • v prtljažniku.
 • Pod telesom (če je tovornjak).
 • Pod dnom.
 • Toda ponavadi so takšni modeli nameščeni čez avto, za zadnjo kavčem. Dimenzije tega rezervoarja so lahko drugačne. Toda v vsakem primeru bo ta element ukradel del prtljažnega prostora v avtu. Nekateri postavijo HBO balon po telesu. V tem primeru bo prostor v prtljažniku širši. Če imate zadnje sedeže, ne boste mogli nositi dolgih tovorov. To je treba upoštevati pri izbiri lokacije rezervoarja.

  Cilindrična cisterna za gospodarska vozila

  Gazela takoj pride na misel, ko gre za lahka tovorna vozila, ki jih poganja bencin. Verjetno ni nobenega delovnega bencina Gazelle, ki ne bi bil prenesen na plin. To je velik prihranek. Toda ali je cilindrični rezervoar primeren za takšne avtomobile? Ta vrsta jeklenke je edina primerna za take stroje. Konec koncev toroidal, da se v takem avtomobilu je zelo težko.
  Kje je na gazeli nameščen valjasti rezervoar? Ponavadi se postavijo pod nakladalnik na desni strani (nasprotni rezervoar za bencin). Toda pri izbiri, da upošteva proste velikosti. Pomembno je, da je rezervoar na priročnem mestu in ne presega dimenzij avtomobila. Toda o glasbi bomo govorili malo kasneje.

  Toroidni plinski jeklenki HBO

  Ta vrsta jeklenk se je pojavila že v dvajsetih letih. Trenutno je najpogostejša za osebne avtomobile in krosovere. Ključna značilnost toploalnega cilindra HBO je tada je postavljena v nišo pod rezervnim kolesom. Tako je skrit tank in ni viden v prtljažniku. Drug voznik lahko v celoti uporabi tovorno ploščad z zloženimi sedeži. Njena širina in dolžina se ne spremenita.
  Toroidni balon HBO je v obliki bagela in je izdelan iz istega jekla kot valjasti dvojniki. Osrednji del konstrukcije ima luknjo za več ventilov.
  Vendar ima tak rezervoar tudi pomanjkljivosti. Prvi trenutek se nanaša na rezervno kolo. Ker je balon nameščen na svojem mestu, je treba rezervne dele opraviti nekje. Tudi v toroidnih cilindrih je HBO manjši kot v cilindričnih. Ampak oni ne kradejo prostora in so v spodnjem delu avtomobila strogo v sredini, ne da bi kršili njegovo stabilnost na cesti.

  Kaj je bolje izbrati?

  Kljub zgoraj navedenim slabostim, je sam toroidni balon najbolj povpraševan in primeren (po ocenah). Ta rezervoar ni nič manj varen in se lahko uporablja devet let.

  Kaj storiti z nogavicami?

  Iz te situacije ni idealno izhodišče. To kolo bo treba v posebnem primeru prevažati v prtljažniku. Vendar se obseg tovornega prostora še vedno zmanjšuje. Obstaja še ena možnost - zapustiti rezervo hiše in nositi s seboj komplet za nujno popravilo pnevmatike v primeru vboda. V kompletu je posebna tesnilna masa, ki je napolnjena s preluknjanim delom na kolesu. Samo namestite ga v luknjo in črpalko kolesa kompresorja. In potem na najbližji shinomontage bo popolna obliž.Toda v primeru velikih kosov in poškodb stranskih sten, to orodje ne bo pomagalo. Zato se večina motoristov še vedno odloči za prevoz rezervnih delov.

  Kolikšen obseg izbrati?

  Strokovnjaki pravijo, da vam ni treba pretiravati. Konec koncev, s povečanjem zmogljivosti rezervoarja, boste izgubili volumen prtljažnika. Kot je za toroidal, tukaj je obseg strogo omejena na velikost niše pod rezervnim kolesom. Tako je v povprečju prostornina valjev od 38 do 45 litrov. Kot je opozoril motoristov, je to dovolj, da vozi 350-400 kilometrov pri enem polnjenju "do polnega". Vendar to velja za stroje z zmogljivostjo motorja od dveh do dveh in pol litrov. Če imate močan SUV ali zajetno "ameriško", je treba to zalogo razdeliti na dva dela. Seveda, to ni dovolj, in tukaj prihaja ideja, da namestite valjasti valj. Ta odločitev ni vedno upravičena, ker je oskrba s plinom zdaj zelo razširjena. Toda na območju z slabo razvito infrastrukturo bo namestitev volumetrične cilindrične posode bolj pravilna kot kompaktna toroidna cisterna.
  Ko govorimo o avtomobilih "Gazele", mora biti prostornina valja med 70 in 120 litrov. Nastavitev več ni smiselna, če je dnevno prevoženo vozilo manj kot tristo kilometrov. Dimenzije HBO valjev za Gazelo morajo biti takšne, da se rezervoar ne odbija in ne ustreza zadnjemu krilu. V idealnem primeru je dolžina 910 milimetrov.

  Bodite pozorni

  Propanski plin z gorivom ne sme presegati 80 odstotkov njegove največje prostornine.Standardni toroidni valj s prostornino 42 litrov je opremljen z največ 34 litri goriva. To je treba upoštevati pri nakupu plinske posode.

  Proizvajalci

  Danes obstaja več podjetij, ki proizvajajo podobne izdelke. Naslednja podjetja prejemajo pozitivne povratne informacije:
 • Baltsyty.
 • Real-Storm.
 • SINAME.
 • V Ukrajini so preizkušeni baloni iz "Kharpomteh". Imajo visoko kakovostne zvare in dolgo življenjsko dobo.

  Zaključek

  Tako smo ugotovili, da je to balon HBO in kakšna je. Zdaj veste, katera vrsta rezervoarja je najbolj primerna za vaš avto.

  Sorodne publikacije