Tahimetr: to je tisto, načelo dela

Tahimetr je naprava, ki se uporablja za meritve za hitro in natančno snemanje reliefne ploskve. Kako deluje? Dejstvo je, da oblika naprave vključuje teodolit, svetlečo diodo in elektronski zapisovalnik podatkov, tako da je tahometer kljub kompaktni velikosti le nekaj geodetskih instrumentov v enem. Zmožen je meriti navpične, vodoravne razdalje in območja do pet tisoč kilometrov, z napako le enega centimetra. Tahimetri lahko merijo vogale, vendar napaka, odvisno od razreda, ki ga gost, in tip od 2 do 20 stopinj. Elektronska postaja je sposobna sprejemati in posredovati podatke na oddaljeni računalnik.

Načelo dela

Prototip sodobnega tahometra je polmehanska, pol-elektronska naprava, ki je nastala pred približno petdesetimi leti. V takih napravah sta bila ločeno nameščena teodolit in merilnik razdalje, po nekaj časa pa sta jih inženirja združila v eno telo in instrument namestila s posebno ploščo, ki je omogočala vnos vrednosti kotov.

Prvi popolni časovnik je bil ustvarjen na Švedskem. Kotno število se je spremenilo iz optičnega v elektronsko, kar je omogočilo avtomatizacijo geodetskih del. Na trgu so se elektronski tahometri pojavili pred približno petindvajsetimi leti. Zdaj se ukvarjajo s proizvodnjo švicarskih, japonskih in ameriških podjetij. Načelo delovanja merilnika temelji na eni od dveh metod: faza in impulz. V središču prvega je fazna razlika med obračanimi in projiciranimi žarki, drugi, sodobnejši, pa izračuna čas, za katerega laserski žarek preide v reflektor in nazaj. Razdalja, na kateri lahko ne-odbojni način deluje na postajo, je odvisna od barve površine, ki odbija laserski žarek. Svetla in gladka površina lahko večkrat poveča razdaljo naprave (v primerjavi z mat in temnimi površinami), vendar še vedno ne bo večja od 1200 metrov. V istem načinu mora biti linearni obseg meritev vsaj pet kilometrov.

Tipi tahimetrov

Vsi modeli, ki so v svoji uporabi na sodobnem trgu, so razdeljeni na več tipov. Tehnični tahimetri so proračunske naprave, opremljeni so le z reflektorjem. Geodetske meritve s pomočjo take naprave zahtevajo ekipo dveh oseb: lopar in operater postaje.

Konstrukcijske geometrije lahko nosijo odsevno in odbojno snemanje, kar pomeni, da imajo merilnik razdalje, ki ni reflektor. Pri oblikovanju tovrstnih naprav ni alidade.

Cilji in cilji

Inženirski tahimetri opravljajo največje število nalog. Imajo kamero, ki se uporablja za projiciranje tridimenzionalnih modelov terena, barvni zaslon na dotik, moderne in zmogljive procesorje, reže za pomnilniške kartice in vrata USB. Sodobni inženirski tacheometri se lahko povežejo z omrežjem Wi-Fi in Bluetoothom. Poleg tega so tahometri razdeljeni na modularne in integrirane. Modularnasestavljajo neodvisni elementi (moduli), v integrirani pa so vse naprave v enem primeru in integrirane v celovit mehanizem. Obstaja še ena enota: avtomatizirana in motorizirana. Modeli prvega tipa so opremljeni s servomotorjem in sistemi, ki lahko prepoznajo, zajamejo in sledijo tarčam, zaradi česar so to robotski geodetski kompleksi. Naprave drugega tipa so opremljene s servo pogonom, ki lahko fotografira na več mestih hkrati.

Razvrstitev

Obstaja razvrstitev, ki temelji na značilnostih streljanja. Krožni tahimetri se razlikujejo od drugih cilindričnih nivojev na navpičnem krogu alidad in merilnega sistema. Nomogrammnyy izračunati presežek in horizontalno polaganje razdalje z nomogram, ki se spreminja v cev naprave med opazovanji, in na navpični železnici. Samoregulacija se razlikuje po tem, da se vodoravno polaganje in preseganje izračuna z iskalnikom dvojne slike na vodoravnem tiru. Notranji tahimetri imajo osnovo za njih, ki je zasnovana za izračun vodoravnega polaganja, presežek pa se izračuna z merjenjem navpičnih kotov. Elektro-optični tahimetri imajo dodatno elektronsko napravo, ki vključuje avtomatizacijo streljanja.

Enostavnost uporabe

Če primerjamo delo z teodolitom in tahometrom, je to jasen časovni prihranek. Pri uporabi teodolita mora strokovnjak voditi evidenco v reviji, za časovnik pa je dovolj, da nosi marelico, kervse informacije o razdaljah, vogalih in številkah stojala, ki jih naprava zapiše in shrani v pomnilnik, tako da, ko spremenite lokacijo postaje, boste morali vnesti samo novo postajo in prvo točko. Po usmerjanju reflektorja je potreben en klik in prejeti bodo novi izračuni.

Elektronska postaja lahko neodvisno izračuna vodoravno razdaljo. Monitor prikaže nagnjeno razdaljo, presežek in vodoravni položaj ali navpični in vodoravni kot ter razdaljo nagiba. Zaključek te ali tiste različice upravljavec izbere ročno.

Kako se uporablja

Taksimeter je nepogrešljiva naprava za izvajanje pristanka. Nastaviti ga je treba na točki, katere koordinate so znane, nato določiti koordinate referenčne točke ali vnesti smerni kot usmeritve. Po tem lahko nastavite točko vzleta, za katero morate vnesti znane koordinate. Po teh operacijah se na zaslonu naprave prikažeta kot vrtenja in izmerjena razdalja v nastavljeni smeri. Tahometer bo uporabniku pomagal izmeriti višino predmeta in razdaljo med točkami ter izmeriti premik. Tako naprava opravlja vse naloge teodolita.

V kamnolomih

Če se geodetska dela opravljajo v karieri, lahko uporabite priročno funkcijo, da dobite svoje koordinate (ki jih opravi zadnji rez). Ko je merilnik prvič nameščen, se za izračun koordinat več predmetov, ki so nameščeni, uporabi odsevni filmkariere. Po končanem delu je naprava nameščena drugič in z obratno zarubko izračuna koordinate namestitvene točke in snemanje kariere. Programska oprema, ki pridobiva te podatke, pomaga hitro dobiti sliko vsega dela, opravljenega v karieri, kar operaterju daje shemo kvadratov z njihovim splošnim opisom.
Za delo na terenu se uporablja elektronsko vesoljsko plovilo. Nobenih vremenskih razmer, vključno s prahom, dežjem, snegom in temperaturnimi spremembami, ne škodujete napravi. Vsi proizvajalci imajo tudi ločeno linijo naprav, ki so namenjene delovanju v posebej strogih pogojih pri nizkih temperaturah, vendar je smiselno izbrati, če je to delo dejansko predvidljivo.

Proizvajalci

Obstaja več svetovno znanih proizvajalcev elektronskih tahimetrov, ki so znani po svoji kakovosti. Sokkia Topcon je japonsko podjetje, ki zastopa iste blagovne znamke. Naprave tega proizvajalca so priljubljene že več kot sto let, naprave so znane po svoji nespremenljivi kakovosti in visoki natančnosti. Vendar je to za japonske proizvajalce že postalo tradicija. Leica Geosystems Tachymeters z istim imenom švicarskega podjetja, ki je bilo prej znano v znamki fotografske opreme Leica, so na trgu od leta 1990. Oblikovana je bila z združitvijo več podjetij, nato pa je bila izvedena le geodetska oprema. Tahimetri te oznake se pogosto uporabljajo v prizemni in satelitski geodeziji. Še eno švicarsko podjetje, GeoMax, konkurira svojim kolegom Leica, zlasti ko gre za evropski trg. Ona jeobstaja že od istih let in se prav tako razlikuje z visoko natančnostjo meritev in izjemno kakovostjo. Trimble Navigation Tahimetri so izdelani v ZDA. Podjetje deluje od leta 1978, podjetje pa se je ukvarjalo s proizvodnjo navigacijskih naprav za potrebe pomorske plovbe. Pred približno petindvajsetimi leti je podjetje začelo razvijati in izdelovati GPS-navigatorje, tako kot se je takrat začelo hitro razvijati prostorsko pozicioniranje. V letu 2003 je družba po nakupu blagovne znamke Nikon pričela s proizvodnjo številne geodetske opreme. Nikonovi tahimetri so široko zastopani na ruskem trgu.

Ali je cena upravičena?

Zgornji in spodnji cenovni segmenti tahimetrov so razdeljeni z velikimi zneski več sto tisoč rubljev. Avtomatizirani geodetski instrumenti lahko prestrašijo njihovo kompleksnost, poleg tega pa zahtevajo, da ima strokovnjak ustrezno znanje in veščine - eno branje navodil za merilnik morda ne bo dovolj. Tudi njihova cena se lahko prestraši. Veliko, zlasti za mala podjetja, ki si ne morejo privoščiti robotskega tahimetra. Vendar, če upoštevamo vprašanja s stališča terenskega nadzornika, je razlika med napravo, ki je opremljena s servomotorjem in avtomatskim tahomerjem, očitna. Večji del časa pri geodetskem delu na terenu je ponavljajoče usmerjanje in usmerjanje merilnika (če ni opremljen s servomotorjem in avtomatskim sistemom sledenja). Po nekaj urah dela, tudi v dobrih vremenskih razmerah, se upravljavec počuti utrujen, kar povzročizmanjšuje njegovo koncentracijo, kar lahko privede do zmanjšanja natančnosti meritev. Polavtomatska postaja močno olajša delo strokovnjaka, saj neodvisno spremlja lokacijo reflektorja in zlahka opravi klic, ne glede na vremenske razmere. Za vse ostalo podatki, pridobljeni iz geometra, niso toliko odvisni od človeškega faktorja in postajajo bolj natančni: avtomatski tacheometri se ne motijo ​​in se ne utrudijo. Za vsako stražo potrebujejo največ štiri sekunde. Na primer, visoko natančna inženirska postaja Leica TS30 izvaja do pet tisoč meritev na sekundo. Povprečna cena te naprave je približno dva in pol milijonov rubljev.

Cenovne kategorije

Proračunski elektronski tahimetri so opremljeni z nizom funkcij, potrebnih za izračune na gradbiščih, vendar niso dovolj za kompleksne inženirske izračune. V tem cenovnem razredu obstajajo nekateri modeli Nikon, na primer DTM-322 s povprečno ceno 160 tisoč rubljev. Naslednja cenovna kategorija že vključuje inženirske tahimetre. Meritve imajo veliko večjo natančnost, daljši čas pripravljenosti, Bluetooth povezljivost, režo za pomnilniško kartico, USB priključek. Obseg meritev v reflektirajočem načinu je 5000 metrov, povprečna cena za modele te kategorije pa je 700 tisoč rubljev.

Sklep

Geodetska oprema - območje, kjer ni mesta slabe kakovosti in netočnih naprav. Dejansko je v eni cenovni kategoriji med proizvajalci razlika v napravahje nepomemben, zato, če je naloga shraniti morate izbrati glede na svoje potrebe. Izkušen prodajalec vam bo pomagal poiskati popoln model za opravljanje ene ali druge naloge, zlasti ko gre za razpoložljivost potrebne programske opreme v tahometru.

Sorodne publikacije