Obrati elektromotorja: princip delovanja

Regulator hitrosti elektromotorja je potreben za nemoteno pospeševanje in zaviranje. Široka uporaba teh naprav v industriji. Z njihovo pomočjo spremenite hitrost transportnega traku, vrtenje ventilatorja. 12-voltni motorji se uporabljajo v krmilnih sistemih in avtomobilih. Vsa stikala žage, ki spremenijo hitrost vrtenja ventilatorja v avtomobilih. To je ena od vrst regulatorjev. Samo to ni namenjeno za nemoten zagon. Spreminjanje hitrosti vrtenja je korak za korakom.


Uporaba frekvenčnih pretvornikov

Kot frekvenčni regulatorji elektromotorjev se uporabljajo frekvenčni pretvorniki 220V in 380V. To so visokotehnološke elektronske naprave, ki lahko dramatično spremenijo značilnosti toka (oblika in frekvenca signala). Temeljijo na močnih polprevodniških tranzistorjih in impulznem širinskem modulatorju. Vsa dela naprave nadzoruje enota na mikrokrmilniku. Spreminjanje hitrosti rotorja motorja je gladko.
Zato se frekvenčni pretvorniki uporabljajo v naloženih mehanizmih. Čim počasnejši je overclocking, nižji bo tovor občutil transporter ali menjalnik. Vse frekvenčne enote so opremljene z več stopnjami tokovne zaščite, obremenitve, napetosti in drugih. Nekateri modeli frekvenčnih pretvornikov se napajajo z enofazno napetostjo (220 voltov), ​​zaradi česar so trifazni. To vam omogoča priključitev asinhronih domačih motorjev brezuporabe zapletenih sistemov. In moč se ne bo izgubila pri delu s takšno napravo.


Za katere namene se uporabljajo regulatorji

V primeru asinhronih motorjev so regulatorji hitrosti potrebni za:
 • znatne prihranke energije. Konec koncev, ne vsak mehanizem zahteva visoko hitrost motorja - včasih se lahko zmanjša za 20-30%, kar bo zmanjšalo stroške električne energije dvakrat.
 • Zaščita mehanizmov in elektronskih vezij. S frekvenčnimi pretvorniki lahko nadzorujete temperaturo, tlak in številne druge parametre. Če motor deluje kot pogon črpalke, mora biti v rezervoar, v katerem črpa zrak ali tekočino, nameščen tlačni senzor. Ko je dosežena maksimalna vrednost, se motor enostavno izključi.
 • Izvajanje nemotenega zagona. Ni potrebe po uporabi dodatnih elektronskih naprav - vse je mogoče s spremembo parametrov frekvenčnega pretvornika.
 • Zmanjšani stroški vzdrževanja. S pomočjo takih regulatorjev vrtenja elektromotorjev 220V se zmanjša tveganje okvare pogona in ločenih mehanizmov.
 • Shema, na kateri so zgrajeni frekvenčni pretvorniki, je široko razširjena v številnih gospodinjskih aparatih. Nekaj ​​takega je mogoče najti v neprekinjenem napajanju, varilnih napravah, napetostnih regulatorjih, napajalnikih za računalnike, prenosne računalnike, polnilnike za telefone, vžigalne enote za osvetlitev sodobnih LCD televizorjev in monitorjev.

  Kako delujerotacijski regulatorji

  Izdelate lahko lasten regulator električnega motorja, za to pa morate pregledati vse tehnične točke. Strukturno je mogoče dodeliti več osnovnih komponent, in sicer:
 • Elektromotor.
 • Upravljalni sistem mikrokrmilnika in pretvornik.
 • Pogon in z njim povezani mehanizmi.
 • Na samem začetku dela se po vrnitvi napetosti na navitje vrti rotor motorja z največjo močjo. Prav ta funkcija razlikuje asinhrone stroje od drugih. Na to doda obremenitev mehanizma, ki ga poganja. Posledica tega je, da se v začetni fazi moč in tok povečata na največ.
  Izpusti se veliko toplote. Segreva oba navitja in žice. Z uporabo frekvenčnega pretvornika se boste znebili. Če nastavite enakomeren zagon, potem maksimalna hitrost (ki jo ureja tudi naprava in ne sme biti 1500 vrt /min, ampak samo 1000) ne bo pospešila motorja takoj, temveč za 10 sekund (dodajte 100-150 vrt /min vsako sekundo). Hkrati se bo obremenitev vseh mehanizmov in žic včasih zmanjšala.

  Samoregulacijski regulator

  Električni motor 12V lahko izdelate samostojno. Za to potrebujete stikalo za več položajev in žični upor. S pomočjo slednjih se spremeni napetost napajanja (in z njo in frekvence vrtenja). Podobni sistemi se lahko uporabljajo za asinhronske motorje, vendar so manj učinkoviti. Pred mnogimi leti so se pogosto uporabljale mehanske napraveregulatorji - na osnovi zobnikov ali variatorjev. Vendar niso bili zelo zanesljivi. Elektronska sredstva so veliko boljša zase. Navsezadnje niso tako okorni in vam omogočajo natančno nastavitev pogona.
  Za proizvodnjo rotorskega regulatorja je mogoče kupiti več elektronskih naprav iz skladišča ali jih odstraniti s starih pretvornikov. Dobri rezultati kažejo Simistor VT138-600 v tokokrogih takšnih elektronskih naprav. Za nastavitve morate vključiti spremenljiv upor v vezje. S svojo pomočjo se spremeni amplituda vhoda signala simistorja.

  Izvajanje sistema upravljanja

  Da bi izboljšali parametre tudi na najpreprostejši napravi, bo potrebno krmiljenje števila vrtljajev elektromotorja, da se omogoči krmiljenje mikrokrmilnika. V ta namen izberite procesor z ustreznim številom vhodov in izhodov za priključitev senzorjev, gumbov, elektronskih ključev. Za poskuse je mogoče uporabiti mikrokrmilnik AtMega128 - najbolj priljubljen in enostaven za uporabo. V prostem dostopu lahko najdete veliko shem, ki uporabljajo ta krmilnik. Dejansko jih ne bodo mogli najti in uporabiti v praksi. Da bi deloval pravilno, morate v njem napisati algoritem - preglede določenih dejanj. Na primer, ko temperatura doseže 60 stopinj (meritev poteka na radiatorju naprave), mora biti izpada električne energije.

  Na koncu

  Če se odločite, da ne boste napravili naprave sami, ampak kupite pripravljeno, potem narišiteOsredotočite se na osnovne parametre, kot so moč, vrsta nadzornega sistema, obratovalna napetost, frekvenca. Priporočljivo je izračunati značilnosti mehanizma, v katerem se načrtuje uporaba regulatorja napetosti elektromotorja. In ne pozabite primerjati s parametri frekvenčnega pretvornika.

  Sorodne publikacije