GPT ali MBR: Kako najlažje poiščete slog particije

Najnovejše spremembe sistema Windows danes podpirajo dve glavni vrsti particij trdega diska za shranjevanje podatkov - GPT ali MBR. Kako vem, kateri stil particije je v sistemu? Preprosto je. Te informacije so lahko koristne, na primer, ko namestite operacijski sistem Windows 7, ko se njegov začetek iz razdelka GPT ujema z nekaterimi dodatnimi pogoji (64-bitna arhitektura, UEFI namesto BIOS-a itd.). Zdaj bomo razmislili o tem, kako poiskati format diska (MBR ali GPT) z najpreprostejšimi metodami in z uporabo standardnih orodij, ki jih nudijo sistemi Windows.


Slogi razdelkov GPT ali MBR: kakšna je razlika?

Pred nadaljevanjem z obravnavo glavnega vprašanja se rahlo obrnemo na teorijo. Danes se aktivno uporablja tako format osnovnega zagonskega zapisa (MBR) kot tudi popolnoma nov standard v obliki razdelilne tabele GUID, ki je skrajšana kot GPT.
Nova oblika je bolj napredna, ker podpira trde diske s prostornino več kot 2 TB in najnovejše vhodno /izhodne sisteme UEFI namesto običajnega BIOS-a.
Na primer, za namestitev iste sedme različice sistema na disk GPT je prisotnost UEFI eden od potrebnih pogojev, da ne omenjamo, da 32-bitna različica v takšnem razdelku preprosto ni nameščena. Da bi to naredili, se morate najprej odločiti, kako boste izvedeli - MBR ali GPT je particija diska uporabnika, ki naj bi namestil sistem. Dokler nam bo uspelo, ne da bi upoštevali sistem, in jih poglejteznaki, na katerih lahko takoj naredite sklep o slogu odseka.


GPT ali MBR: Kako ugotoviti format diska z implicitnimi značilnostmi?

Poglejmo torej glavne kazalnike, v skladu s katerimi lahko v skoraj sto odstotkih primerov določite ustreznost formata za določen standard. Če je prostornina trdega diska 2 TB ali več, sistem pa ima štiri ali več particij, je to zagotovo pogon GPT. Če pri ustvarjanju četrte particije naletite na težave ali če sistem ustvari nekakšno dodatno particijo, pomeni, da disk pripada standardu MBR. Eden od simptomov GPT je lahko nastavitev UEFI, če je omogočen samo zagon EFI in nič drugega. Če v razdelku za upravljanje diskov v Windows 10 ali 8 vidite sistemsko šifrirano particijo EFI z datotečnim sistemom FAT32, je znak GPT. Če imajo vsi diski in particije v računalniškem sistemu datotečni sistem NTFS, to pomeni, da je format MBR.

Kako ugotoviti, kateri disk je GPT ali MBR? Glavno orodje sistema Windows.

Zdaj o glavnih orodjih. Danes imamo dva standarda - GPT ali MBR. Kako ugotovim, kateri je v sistemu? V ta namen pojdite na razdelek »Upravljanje diskov, ki ga lahko pokličete iz administracije, čigar vrstica je v kontekstnem meniju desnega klika na ikoni računalnika. .msc
V tabeli z desnim klikom na želeni del se imenuje dodatni meni, ki izbere vrsto lastnosti. V novem oknuUporabi se zavihek za glasnost, kjer lahko dobiš podrobne informacije (vrstico z opisom sloga oddelka).

Uporaba ukazne konzole

in drugega sistemskega orodja. GPT ali MBR? Kako vem, kateri standard velja za trenutni razdelek? Vse je preprosto. V meniju Zaženi lahko uporabite ukazni poziv CMD.
Za pridobitev potrebnih podatkov se uporabita samo dva ukaza: diskpart in list disk. Po izvedbi druge vrstice se prikažejo vsi deli, ki so na voljo v računalniškem sistemu. V tem primeru se lahko na desni strani opisa pojavi zvezdica. Toda to je samo dokaz, da imamo GPT-oddelek.

Namesto sklepanja

Kot je razvidno iz zgoraj navedenega gradiva, določanje sloga oddelka ni tako težko, kot se zdi na prvi pogled. Še enkrat, če se vrnemo k namestitvi sedme različice, morate biti zelo previdni. Toda obračanje MBR GPT particije z upravljanjem diskov je enostavno. V ta namen lahko uporabite isti kontekstni meni, ki mu sledi ustrezen ukaz. Ampak za večino del te težave lahko pride, na primer, pri zamenjavi trdega diska na bolj prostoren (2TB in več). In tukaj je, ne glede na to, da je strma, prisotnost vsaj enega GPT oddelka obvezna. Ni treba posebej poudarjati, da bi moral biti na krovu prisoten primarni sistem UEFI.

Sorodne publikacije