Android-x86 ": opis, namestitev in konfiguracija

Večina nas je že dolgo navadila na dejstvo, da so na mobilnih pametnih telefonih in tablicah najpogosteje uporabljali operacijski sistem Android, vendar niso vsi mislili, da ga je mogoče namestiti na običajni PC ali prenosni računalnik. Želite delati z operacijskim sistemom Android-x86 "na domačem terminalu na enak način kot na telefonu, vendar le z velikim udobjem?" Očitno večina uporabnikov na to vprašanje odgovori pritrdilno. Poglejmo, če je vredno namestiti ta sistem na računalnik ali prenosni računalnik in narediti vse potrebno.

Predgovor

Kot veste, je ta operacijski sistem razvil IT-velikan za mobilne naprave. Razmeroma pred kratkim pa je postal navaden osebni računalnik na voljo zahvaljujoč skupini navdušencev, ki so ustvarili lastno spremembo Android-x86. V zvezi s tem ni nič nenavadnega, saj je bil sistem prvotno distribuiran z odprto kodo.


Za namestitev so trenutno na voljo naslednje različice Android-x86: 4.4 - 6.0 (kot osnova za ustvarjanje stacionarnega operacijskega sistema je bila uporabljena različica 4.4). Upoštevajte postopek namestitve in konfiguracije kot primer šeste spremembe. Vendar pa si poglejmo, koliko je smiselno postaviti ta sistem na vaš domači terminal. Koristi za Android so veliko več kot minusi: sistem se hitreje nalaga in deluje bolj gladko in ni toliko izpostavljen virusom. Po namestitvi ne boste morali iskati ustreznih emulatorjev za igranje vaše najljubše igre, ki je delovalaizključno v tem okolju. Z lahkoto lahko namestite poljuben mobilni programček (na primer, "Android TB x86") na računalnik, itd.


Po drugi strani pa manjka tudi sprememba namizja. Prvič, sistem je nameščen samo na eni particiji in lahko uporablja samo en tip zagonskega nalagalnika. Drugič, ni priporočljivo namestiti sistema v razdelke GPT. Tretjič, kljub navedeni podpori za FAT32, sistem deluje pravilno (in včasih ne vedno) samo z bootloaderjem ext4 in GRUB. Četrtič, nekatere naprave, nameščene v računalniku, preprosto ne delujejo. Torej, če potrebujete Android-x86 s podporo za monitor, je bolje, da skrbite za voznike vnaprej, ali pa vsaj preberite tehnično dokumentacijo za podporo. Poleg tega je veliko uporabnikov zelo zainteresiranih za izbiro sistema, saj danes lahko namestite ne samo "čisti" Android, temveč tudi nekatere njegove glavne spremenjene različice x86, kot so Remix OS, Phoenix OS, Bliss OS in celo slavni Chrome OS. Ker pa gre za namestitev "čistega" sistema, se posvetimo le temu (postopek za namestitev drugih sort, če je drugačen, ni toliko).

Sistemske zahteve

Sistemske zahteve sistema Android-x86 za računalniške naprave v skladu s sodobnimi standardi so precej skromne. Potrebovali boste procesor Intel, 2 GB pomnilnika RAM in približno 10 GB prostega prostora na trdem disku v računalniku. Prav tako bodite pozorni na spremembo lastne računalniške naprave. Kljub temu, da je idealnota sistem naj bi deloval brezhibno na kateri koli napravi, ki podpira 32-bitno arhitekturo, pravzaprav je vse videti nekoliko drugače. V bistvu je namenjen za prenosne računalnike, kot so ASUS, Dell, EeePC in nekateri drugi. Popoln seznam najdete na uradni spletni strani ali na forumu 4PDA. Android-x86 ", med drugim, tudi z navedenimi napravami ima lahko nepopolno, vendar delno združljivost. Torej, preden nadaljujete, se prepričajte, da ima vaš računalnik polno podporo in združljivost, sicer se operacijski sistem preprosto ne zažene ali, še slabše, tudi obstoječi sistem ne bo več deloval.

Ustvarjanje zagonskega bliskovnega pogona z namestitvenim programom Android-x86 »za PC

Zdaj začnimo ustvarjati zagonski medij. Distribucija, prenesena iz skladišča SourceForge, traja približno 400 MB. Seveda lahko s pomočjo pripomočka Rufus ustvarite zagonski USB pomnilniški pogon, vendar mnogi strokovnjaki ne priporočajo uporabe teh programov in ročno zapišete preneseno sliko z ukazno vrstico z ukazom dd if = ~ /android-x86-6.0.iso od = /dev /sdc bs = 5M (če je ime naložene ISO slike drugačno, vnesite, kar želite).

Nastavitev BIOS-a

Ni posebnih težav s parametri primarnega sistema BIOS, ki bi morali biti prijavljeni, ko vklopite računalnik ali ko ga znova zaženete. Tukaj, v standardni različici, postavite bliskovni pogon na prvo zagonsko napravo in shranite spremembe, ko zaprete. Upoštevajte, da mora biti medij vstavljen v vrata pred vklopom, sicer lahkobiti neprepoznavna

Zagon namestitve Android-x86 "

Recimo, da je prišlo do začetka bliskovnega pogona. Pred vami se prikaže prvo okno namestitvenega programa, v katerem bo več akcijskih točk z okoljem v živo in namestitvena točka neposredno na trdi disk.
Treba ga je izbrati natančno. Po tem se bo zagonski nalagalnik zagnal (pojavil se bo črna škatla, kot je ukazna konzola). Postopek je dovolj hiter, tako da vam ni treba veliko čakati.

Izbira plošče in tabele razdelkov

Prikaže se okno za izbiro diska ali odseka. Tukaj delajte po želji (bolje je izbrati virtualno particijo). Po tem bo ponujena oznaka GPT diska.
Večina strokovnjakov in uporabnikov, ki se soočajo s prakso nameščanja GPT, ni priporočljiva, saj bi ta ali naslednji korak lahko le obesil. Zato morate v oknu zavrniti ponudbo s klikom na gumb.

Ustvarjanje oddelka

Nato se samodejno zažene vgrajeni pripomoček cfdisk, storitev za ustvarjanje particij.
Najprej kliknite gumb Novo in kot tip izberite Primarno. V naslednjem koraku boste morali določiti velikost novega razdelka. Tukaj ne morete ničesar spremeniti, temveč se preprosto strinjate s tem, kar vam ponuja sam pripomoček, s pritiskom na tipko. Sedaj morate klikniti na gumb Bootable (To bo zagonska particija), nato pa uporabite gumb Write za pisanje sprememb. Po koncu vseh dejanj morate še vedno pritisniti gumb za izhod.

Izbira datotečnega sistema in oblikovanje

Nato se prikaže okno, ki vas prosi, da izberete particijo, na katero bo sistem nameščen.
Samoumevno je, da morate uporabiti le tisto, ki ste jo pravkar ustvarili. Po ideji bo prvi na seznamu. Po kliku na gumb OK (V redu) se boste premaknili na korak izbire datotečnega sistema. Kot že omenjeno, ni vredno eksperimentirati, vendar je bolje, da takoj izberete ext4. Naslednji korak je potrditev oblikovanja ustvarjenega odseka.

Izberite bootloader in način dostopa

Toda v naslednjem oknu za izbiro zagona morate sprejeti nastavitev GRUB, v naslednjem koraku pa preskočite ustvarjanje zagonskega nalagalnika EFI s klikom na gumb Skip Potem se bo pojavilo okno z vprašanji o namestitvi particije v načinu branja in pisanja. Tu se morate strinjati s klikom na Da. In šele nato bo razpakiranje datotek začelo z naknadno namestitvijo celotnega operacijskega sistema, tako da bo treba malo počakati.
Nazadnje, ko so zaključene vse operacije, se prikaže okno, v katerem se bodo pojavile točke takojšnjega zagona nameščenega sistema in ponovnega zagona. Zelo priporočljivo je, da tukaj izberete ponovni zagon.

Zaženite sistem in ga nastavite

Po ponovnem zagonu v zagonskem oknu GRUB izberite prvi element (in ne spodnjih treh z oznako Debug).
Sistem se bo začel prenašati, in ko bo končano, se bo na zaslonu pojavil običajni "namizni računalnik", ki je bil prej viden samo na pametnem telefonu alitableto.
Kar se tiče osnovnih nastavitev in nastavitev, se ne razlikujejo posebej od tistega, kar ste storili na mobilnem telefonu, vključno z aktiviranjem načina razhroščevanja, in dovoljenja za namestitev aplikacij iz neznanih virov. Če nekatera oprema ne bo delovala, bo morala uporabiti posebne ukaze, vendar na podlagi dejstva, da se bodo za povprečnega uporabnika zdeli dokaj zapleteni, ne bodo podani.

Epilog

Kot lahko vidite, je nameščanje Android-x86 »še lažje na računalniški napravi kot Windows. Res je, s praktičnega vidika, boste morali misliti stokrat, kako smotrno uporabljati ta sistem na domačem terminalu. Kot je že bilo, je veliko ljudi opazilo, da gre v bistvu za namestitev sistema na prenosne računalnike in netbooke, saj je malo verjetno, da bo deloval na stacionarnem terminalu brez kljuke in kljuke. Vendar pa, če vam je všeč eksperiment, ni nič narobe pri uporabi tega OS doma kot namizja (stacionarnega). Ampak še enkrat, morate poročati o morebitnih negativnih posledicah, če sistem nenadoma iz nekega razloga ne deluje ali delno odstrani pomembne informacije za vas v fazi namestitve, nima orodij za razbijanje diska v odseke "na let" , kot v sistemu Windows

Sorodne publikacije