Kako pobrati kondenzator za zagon elektromotorja?

Če je treba asinhroni trifazni elektromotor priključiti na gospodinjsko omrežje, se lahko soočimo s težavo - to je popolnoma nemogoče. Če pa poznate osnove elektrotehnike, lahko priključite kondenzator za zagon elektromotorja v enofaznem omrežju. Obstajajo pa tudi različice kondenzatorja povezave, ki jih je treba upoštevati tudi pri načrtovanju instalacije z električnim motorjem.

Enostavne metode priključitve elektromotorja

Motor bo lažje priključiti s frekvenčnim pretvornikom. Obstajajo modeli teh naprav, ki pretvarjajo enofazno napetost v trifazne. Prednost te metode je očitna - brez izgube električne energije v elektromotorju. Toda stroški takšnega frekvenčnega pretvornika je precej visoka - najcenejša kopija bo stala 5-7 tisoč rubljev.

Obstaja še ena manj pogosta metoda - uporaba trifaznega navitja, ki je asinhroni za transformacijo napetosti. V tem primeru bo celotna zasnova veliko večja in masivnejša. Zato bo lažje izračunati, kakšne kondenzatorje je potrebno za zagon elektromotorja in jih namestiti s priključitvijo tokokroga. Glavna stvar - da ne izgubi moč, kot delo mehanizma bo prišlo veliko slabše.

Značilnosti tokokroga s kondenzatorji

Navijanje vseh trifaznih motorjev je mogoče povezati na dva načina:
 • "Star" - s konci vseh navitij, ki so povezani v eno točko. Innavitja se priključijo na napajanje.
 • "Trikotnik" - začetek navitja se priključi na konec sosednjega. Posledično se izkaže, da so priključne točke obeh navitij priključene na napajanje.
 • Izbira vezja je odvisna od napetosti, ki jo napaja motor. Običajno, pri priključitvi na omrežje AC, 380 V, so naviti priključeni na "zvezdo", pri obratovanju pri 220 V - pa v "trikotniku".
  Na zgornji sliki: a) shema priključitve "zvezda"; b) shema povezave "trikotnik". Ker je v enofaznem omrežju očitno pomanjkanje ene same oskrbovalne linije, jo je treba opraviti umetno. V ta namen se uporabljajo kondenzatorji, ki fazo premaknejo za 120 stopinj. To so delovni kondenzatorji, ki se pri zagonu več kot 1500 W elektromotorjev izkažejo za nezadostne. Za zagon močnih motorjev morate dodatno vključiti še eno zmogljivost, ki vam bo olajšala zagon ob zagonu.

  Zmogljivost kondenzatorja kondenzatorja

  Da bi ugotovili, kateri kondenzatorji so potrebni za zagon električnega motorja pri delu v omrežju 220 V, je treba uporabiti naslednje formule:
 • Pri povezovanju z "zvezdico" slave) = (2800 * I1) /U (omrežje).
 • Če je priključen na "trikotnik" C (podrejeni) = (4800 * I1) /U (omrežje).
 • Tok I1 je mogoče meriti neodvisno, z uporabo klešč. Lahko pa uporabite naslednjo formulo: I1 = P /(173 · U (omrežje) · cos? ·?).
  Vrednost moči P, napajalne napetosti, faktorja moči cos?, Učinkovitost? najdemo na robu, ki je vezan na telo elektromotorja.

  Poenostavljena možnost izračuna

  Če se vam zdi, da so vse te formule nekoliko zapletene, lahko uporabite njihovo poenostavljeno različico: Od (slave) = 66 * P (motor). In če poenostavite največji izračun, potem za vsakih 100 vatov električne energije potrebujete zmogljivost približno 7 μF. Z drugimi besedami, če imate motor z močjo 075 kW, boste potrebovali delovni kondenzator z zmogljivostjo najmanj 525 μF. Po izbiri se prepričajte, da je tok zaustavljen, ko motor teče - njegova vrednost ne sme preseči dovoljenih vrednosti.

  Začetni kondenzator

  Če na motor vplivajo visoke obremenitve ali moč, ki presega 1500 W, se lahko izognemo samo enemu faznemu premiku. Morate vedeti, kateri kondenzatorji so še vedno potrebni za zagon elektromotorja 22 kW in več. Zagon je povezan z delavcem vzporedno, vendar le, če je izključen iz verige pri doseganju hitrosti prostega teka. Bodite prepričani, da začnete kondenzatorji morajo biti odklopljen - v nasprotnem primeru je fazni premik in pregrevanje električnega motorja. Začetni kondenzator mora biti 25-3 krat bolj zmogljiv kot delavec. Če upoštevate, da je za normalno delovanje motorja potrebna zmogljivost 80 mikronov, je treba za zagon priključiti še eno kondenzatorsko enoto 240 μF. V prodaji je malo verjetno, da bo mogoče najti kondenzatorje s tako zmogljivostjo, zato je potrebno vzpostaviti priključke:
 • Ko se paralelna kapacitivnost zloži, ostane obratovalna napetost, kot je navedena na elementu.
 • V primeru serijske povezave se napetosti oblikujejo, skupna zmogljivost pa boje enako C (zg) = (C1 * C2 ** CG) /(C1 + C2 ++ CH).
 • Zaželeno je, da se na elektromotorje, katerih moč presega 1 kW, namestijo zagonski kondenzatorji. Bolje je nekoliko zmanjšati faktor moči, da bi povečali stopnjo zanesljivosti.

  Katero vrsto kondenzatorjev za uporabo

  Zdaj veste, kako pobrati kondenzatorje za zagon elektromotorja, ko delujejo v AC 220V.Po štetju kapacitivnosti lahko nadaljujete z izbiro določene vrste elementov. Priporočljivo je, da uporabite enako vrsto elementov kot delavci in izstrelitve. Ni slabo pokazati papirnih kondenzatorjev, imajo naslednje oznake: MBGP, IPGO, MBGB, KBP. Uporabite lahko tudi čezmorske elemente, ki so nameščeni v napajalnikih računalnikov.
  Na ohišju katerega koli kondenzatorja nujno navedite delovno napetost in zmogljivost. Ena pomanjkljivost v papirnih elementih - imajo velike dimenzije, zato za zmogljiv motor potrebuje veliko baterijo elementov. Veliko bolje je uporabljati tuje kondenzatorje, ker imajo manjše velikosti in večjo zmogljivost.

  Uporaba elektrolitskih kondenzatorjev

  Lahko se uporabljajo tudi elektrolitski kondenzatorji, vendar imajo funkcijo - delujejo na enosmerni tok. Zato, da jih namestite v načrtovanje, morate uporabiti polprevodniške diode. Brez njih so elektrolitski kondenzatorji nezaželeni - lahko eksplodirajo.
  Tudi če namestite diode in odpornost, ne more zagotovitipopolna varnost Če se polprevodnik zlomi, bodo kondenzatorji prejeli izmenični tok, ki bo povzročil eksplozijo. Sodobna elementna baza omogoča uporabo kakovostnih izdelkov, na primer polipropilenskih kondenzatorjev za delovanje na izmenični tok z oznako SVV.
  Na primer, označevanje elementov SVV60 kaže, da ima kondenzator izvedbo v valjastem ohišju. Toda SVV61 ima pravokotno telo. Ti elementi delujejo pri napetosti 400 450 U. Zato jih je mogoče brez težav uporabiti pri načrtovanju katere koli naprave, ki zahteva priključitev asinhronega trifaznega motorja na domače omrežje.

  Obratovalna napetost

  Nujno je treba upoštevati en pomemben parameter kondenzatorja - delovno napetost. Če uporabljate kondenzator za zagon elektromotorja z zelo visoko napetostjo, se bo povečala velikost modela. Če pa uporabite elemente, ki so namenjeni za delo z manj napetosti (na primer 160 V), bo to povzročilo hitro okvaro. Da bi kondenzatorji normalno delovali, je potrebno, da je njihova obratovalna napetost približno 115-krat večja od omrežne. In morate upoštevati eno funkcijo - če uporabljate papirne kondenzatorje, potem morajo pri delu v izmeničnih tokokrogih zmanjšati napetost za 2-krat. Z drugimi besedami, če primer kaže, da je element zasnovan za napetost 300 V, je ta značilnost pomembna za enosmerni tok. Ta postavka se lahko uporablja v verigiizmenični tok z napetostjo ne več kot 150 str. Zato je bolje priklicati baterije iz papirnih kondenzatorjev, katerih skupna napetost je približno 600 U.

  Priključitev električnega motorja: praktični primer

  Recimo, da imate asinhroni električni motor, ki je zasnovan za priključitev na trifazno izmenično napajanje. Moč - 04 kW, tip motorja - AOL 22-4. Glavne značilnosti povezave:
 • Moč - 04 kW.
 • Napajalna napetost - 220 V.
 • Tok pri obratovanju iz trifaznega omrežja je 19 A.
 • Povezava navitij motorja je izvedena po shemi "zvezda".
 • Sedaj je še vedno potrebno izračunati kondenzatorje za zagon elektromotorja. Moč motorja je razmeroma majhen, tako da ga uporabite v domačem omrežju, morate samo dvigniti delovni kondenzator, pri čemer ni potrebno. Po formuli izračunamo kapacitivnost kondenzatorja: C (slave) = 66 * P (motor) = 66 * 04 = 264 uF. Uporabite lahko bolj zapletene formule, vrednost zmogljivosti pa se bo rahlo razlikovala. Ampak, če ni primerne kapacitivnosti kondenzatorja, morate povezati več elementov. Ko je sestavljena kapacitivnost vzporedne povezave.

  Bodite pozorni

  Zdaj veste, kateri kondenzatorji za zagon elektromotorja se najbolje uporabljajo. Toda moč se bo zmanjšala za približno 20-30%. Če se gibanje sproži, ga ne boste čutili. Hitrost rotorja bo ostala približno enaka, kot je navedena v potnem listu. Upoštevajte, da če je motor zasnovan tako, da deluje iz omrežja 220 in 380 V, potemv gospodinjskem omrežju je vključen le, če so navitja povezana v trikotnik. Previdno preuči oznako, če ima samo oznako "zvezda" sheme, potem pa za delo v enofaznem omrežju, moraš spremeniti zasnovo električnega motorja.

  Sorodne publikacije