LED Driver Driver shema 220

Da bi LED svetilke delovale čim bolj svetlo in učinkovito, se uporabljajo posebni moduli - gonilniki. Zberite samostojno voznik za LED lahko kdorkoli, razen, seveda, obstaja znanje v elektrotehniki. Vsebina naprave - pretvoriti izmenično napetost, ki teče v omrežju, v konstantni (znižani). Toda preden nadaljujete z montažo, se morate odločiti, katere zahteve veljajo za napravo - analizirajte lastnosti in vrste naprav.


Kaj zahtevajo vozniki?

Glavni namen gonilnikov je stabilizacija toka skozi LED. Poleg tega je treba upoštevati, da mora biti tok toka, ki poteka skozi kristal polprevodnika, popolnoma enak kot tok LED na potnem listu. To zagotavlja stabilno osvetlitev. Kristal v LED bo trajal veliko dlje. Za ugotovitev napetosti, ki je potrebna za napajanje LED, morate uporabiti volt-amper karakteristike. To je graf, ki prikazuje razmerje med napajanjem in tokom.
Če je načrtovana izvedba razsvetljave z LED svetilkami v stanovanjskem ali pisarniškem prostoru, mora biti voznik napajan iz gospodinjskega napajalnika z napetostjo 220 V. Če se LED diode uporabljajo v avtomobilski ali motorni kolesi, je treba uporabiti pogonske gonilnike, ki jih napaja stalna napetost 9 36 Čl. V nekaterih primerih (če je svetleča dioda svetilka z nizko porabo in jo napaja omrežje 220)B) je mogoče odstraniti gonilnik LED. Če je naprava zahtevana iz omrežja, je dovolj, da vključite konstantni upor v vezje.


Parametri gonilnikov

Pred nakupom naprave ali izdelavo je treba pogledati, kaj ima glavne značilnosti:
 • Nominalni tok porabe.
 • Moč.
 • Izhodna napetost.
 • Napetost na izhodu pretvornika je neposredno odvisna od izbranega načina priključitve svetlobnega vira, števila svetlečih diod. Tok ima neposredno odvisnost od svetlosti in moči elementov.
  Pretvornik mora zagotavljati tok, v katerem bodo svetleče diode delovale z isto svetlostjo. Pri PT4115 je gonilnik LED-a izveden preprosto - to je najpogostejši pretvornik napetosti za uporabo z LED elementi. Da bi napravo na svoji osnovi lahko dobesedno "na koleno".

  Moč gonilnika

  Moč naprave je najpomembnejša značilnost. Čim močnejši je voznik, bolj se lahko poveže število LED diod (seveda boste morali narediti preproste izračune). Obvezen pogoj - voznikova moč mora biti večja od vseh LED v količini. Izraža se z naslednjo formulo: P = P (s) x N, kjer je P, W - moč voznika; P (sv), W - moč ene svetleče diode; N - število LED.
  Na primer, pri sestavljanju gonilnega vezja za 10W LED lahko varno priključite LED-elemente kot močnostne obremenitve do 10 W. Bodite prepričanimorate imeti majhno mejo moči - približno 25%. Če torej nameravate priključiti 10 W LED, mora voznik zagotoviti najmanj 125-13 W.

  Barve svetlečih diod

  Nujno je treba upoštevati barvo svetleče diode. To je odvisno od tega, kaj bo padec napetosti pri njih pri isti trenutni moči. Na primer, z napajalnim tokom 035 A je padec napetosti pri rdečih LED elementih približno 19-24 stopinj. Povprečje moči 075 W. Podoben model z zeleno barvo bo že imel padec v območju 33-39 V, moč pa je 125 W. Torej, če uporabljate 12V LED 220V LED gonilnik, lahko povežete do 9 elementov z zeleno barvo ali 16 z rdečo.

  Vrste voznikov

  Skupno lahko izberete dve vrsti gonilnikov za LED:
 • Impulzni. Pri takšnih napravah se na izhodu naprave ustvarijo visokofrekvenčni impulzi. Delovanje temelji na načelih modulacije PWM. Povprečna vrednost toka je odvisna od faktorja polnjenja (razmerje med trajanjem enega impulza in pogostnostjo njegovega ponavljanja). Izhodni tok se spreminja zaradi dejstva, da se faktor polnjenja spreminja v razponu od 10-80%, frekvenca pa ostaja konstantna.
 • Linearna - tipična shema in struktura, izvedena v obliki tokovnega generatorja na tranzistorjih s p-kanalom. Z njihovo pomočjo je mogoče zagotoviti najbolj gladko stabilizacijo tokovne napetosti, če je napetost na vhodu tresoča. Težko poceni, vendar imajo majhneučinkovitosti Pri vadbi veliko toplote, tako da lahko uporabljate le LED z nizko porabo.
 • Impulzi so postali bolj razširjeni, saj imajo veliko večjo učinkovitost (lahko dosežejo 95%). Naprave so kompaktne, razpon vhodne napetosti je precej širok. Vendar obstaja ena velika pomanjkljivost - velik vpliv vseh vrst elektromagnetnih motenj.

  Kaj morate iskati pri nakupu?

  Nakup voznika je treba nujno izvesti pri izbiri LED. Shema PT4115 gonilnika LED omogoča normalno delovanje sistema razsvetljave. Naprave s PWM modulatorji temeljijo na vezjih z enim čipom, ki se uporabljajo predvsem v avtomobilski tehniki. Zlasti za priključitev osvetlitve ozadja in žarometov za žaromete. Toda kakovost takšnih enostavnih naprav je precej nizka - niso primerni za uporabo v gospodinjskih sistemih.

  Voznik z možnostjo zatemnjevanja

  Praktično vsi modeli pretvornikov omogočajo prilagajanje svetlosti LED elementov. S takimi napravami lahko storite naslednje:
 • Zmanjšajte intenzivnost dnevne svetlobe.
 • Skrivanje ali poudarjanje nekaterih elementov notranjosti.
 • Zoniranje prostorov.
 • Zaradi teh lastnosti lahko bistveno prihranite na elektriki, povečate življenjsko dobo elementov.

  Vrste voznikov za zatemnitev

  \ t
  Vrste gonilnikov za zatemnitev:
 • Povezava med BP in virom svetlobe. Omogočajo vam nadzor energije,ki prihajajo na LED elemente. Osnova za načrtovanje so PWM modulatorji z mikrokrmilnikom. Vsa energija gre za impulze LED. Energija, ki prihaja z LED, je odvisna neposredno od dolžine impulza. Takšni načrti voznikov se uporabljajo predvsem za delovanje modulov s stabiliziranim napajanjem. Na primer za trakove ali tekoče linije.
 • Drugi tip naprave vam omogoča nadzor nad napajanjem. Upravljanje se izvaja s pomočjo PIM-modulatorja. Prav tako se spreminja količina toka, ki teče skozi LED. Običajno se taki modeli uporabljajo za napajanje tistih naprav, ki potrebujejo stabiliziran tok.
 • Treba je upoštevati dejstvo, da ima regulacija PWM negativen učinek na vid. Najbolje je uporabiti vezje za napajanje LED, ki ga nadzoruje trenutna vrednost. Toda ena odtenka - odvisno od velikosti toka sijaja bo drugačna. Pri nizkih vrednostih bodo elementi oddajali svetlobo z rumenim odtenkom, z povečavo - z modrikasto.

  Kaj izbrati čip?

  Če ne želite iskati končne naprave, lahko to storite sami. Poleg tega naredite izračun za posebne LED. Za izdelavo gonilnikov je veliko mikroprocesorjev. Potrebovali boste samo sposobnost za branje električnih vezij in delo z spajkalnikom. Za najpreprostejše naprave (do 3 W) lahko uporabite čip PT4115. To je poceni in enostavno dobiti. ZnačilnostiPostavka je:
 • Prilagajanje svetlosti.
 • Napajanje - 6-30 Št.
 • Izhodni tok - 12 A.
 • Dopustna napaka pri stabilizaciji toka - ne več kot 5%.
 • Zaščita pred sprožitvijo bremena.
 • Sklepi za upravljanje svetlosti.
 • ​​
 • Učinkovitost - 97%.
 • Označevanje mikroprocesorskih izhodov:
 • SW - priključek izhodnega stikala.
 • GND - negativni izhod moči in viri signalov.
 • DIM je nadzor svetlosti.
 • CSN je vhodni senzor toka.
 • VIN je pozitivna ugotovitev, ki je povezana z virom energije.
 • Variante vozniških vezij

  Možnosti za izvedbo naprav:
 • Če obstaja napajanje s konstantno napetostjo 6-30 čl.
 • Napajanje z izmenično napetostjo 12-18 Vol. Shema uvaja diodni most in elektrolitski kondenzator. V bistvu je "klasično" vezje mostičnega usmernika z izrezovanjem komponente.
 • Treba je opozoriti, da elektrolitski kondenzator ne uravna napetostnih pulzacij, temveč vam omogoča, da se znebite komponente komponente v njem. V shemah substitucije (po Kirchhoffovem izreku) je elektrolitski kondenzator v izmeničnem krogu prevodnik. Toda v tokokrogu DC ga zamenja vrzel (ni elementa).
  Zbiranje gonilnika za 220 LED z lastnimi rokami je možno le, če uporabljate dodatno napajanje. To nujno vključuje transformator, ki zmanjšuje napetost na zahtevano vrednost 12-18 Vol. Upoštevajte, da gonilnikov ne morete povezati z LED brezelektrolitski kondenzator v napajalni enoti. Če je potrebno namestiti induktor, ga je treba izračunati. Značilno je, da je vrednost 70-220 mikronov.

  Postopek zlaganja

  Vse elemente, uporabljene v shemi, je treba izbrati na podlagi podatkovnega lista (tehnična dokumentacija). Ponavadi daje celo praktične sheme za uporabo naprav. V usmerniškem vezju je nujno uporabiti nizko-impedančne kondenzatorje (vrednost ESR naj bo nizka). Uporaba drugih analogov zmanjša učinkovitost regulatorja. Kapaciteta mora biti najmanj 47 μF (v primeru uporabe tokokroga z enosmernim tokom) in 100 μF (za delovanje v izmeničnem tokokrogu).
  Voznik za LED diode zberete z lastnimi rokami v samo nekaj minutah, vendar je potrebna le prisotnost elementov. Vendar pa morate poznati tudi značilnosti namestitve. Tuljava induktivnosti je zaželena, da se nahaja na izhodu čipa SW. To lahko naredite sami, za to potrebujete le nekaj elementov:
 • Feritni obroč - lahko uporabite stare napajalne enote računalnikov.
 • Žica tipa PEL-035 pri izolaciji laka.
 • Poskusite položiti vse elemente čim bližje čipu, kar bo odpravilo pojav motenj. Nikoli ne povezujte elementov z dolgimi žicami. Ne ustvarjajo le veliko ovir, ampak jih lahko tudi sprejmejo. Zaradi tega čip, nestabilen glede teh motenj, ne bo deloval pravilno, sedanja ureditev bo kršena.

  Možnost postavitve

  Vse elemente je mogoče namestiti v ohišje iz stare svetilke za dnevno vožnjo. V njem je že vse - primer, vložek, plošča (ki jo je mogoče ponovno uporabiti). V notranjosti so lahko vsi elementi napajalnika in čipa postavljeni brez veliko dela. In od zunaj nastavite LED, ki jo nameravate napajati iz naprave. Vezja gonilnikov za 220 V LED lahko uporabite skoraj vse, glavna stvar - zmanjšanje napetosti. Poskrbite, da bo z enostavnim transformatorjem preprosto.
  Priporočljivo je uporabiti novo montažno ploščo. In bolje je brez tega sploh. Konstrukcija je zelo enostavna, dovoljena je montaža na montažo. Bodite prepričani, da preverite, da je izhodna napetost usmernik v dovoljenih mejah, sicer čip bo gorijo. Po montaži in priključitvi se prepričajte, da je poraba energije ustavljena. Upoštevajte, da se bo v primeru zmanjšanja napajanja vir LED elementa povečal. Previdno izberite gonilnik za napajanje LED, izračunajte vsako komponento zasnove - odvisno je od življenjske dobe in zanesljivosti. S pravilno izbiro gonilnikov bodo lastnosti LED-ov ostale čim višje, viri pa ne bodo trpeli. Gonilniki za močne LED diode se razlikujejo po tem, da imajo večje število elementov. Najpogosteje uporabljena modulacija PWM, vendar doma, ki se imenuje "na kolenu", je takšne naprave že težko zbrati.

  Sorodne publikacije