EBU: Kaj je v avtu in kje se nahaja?

Sodobni avtomobil ni le štiri kolesa in motor. To je pametni telefon na kolesih. Delo vseh sistemov sodobnih avtomobilov nadzoruje veliko število različnih senzorjev. Te informacije se nato analizirajo s posebnim računalnikom in drugimi elektronskimi nadevi. Dražji avto, več različnih elektronskih možnosti ima. Celoten orkester se upravlja z eno majhno škatlo - to je EBU. Kaj je to? To je elektronska krmilna enota. Danes govorimo o tem.

EBU v sodobnem avtomobilu

Najprej je čas, da začnemo s pogoji. Računalnik je "možgani" avtomobila ali elektronske krmilne enote. Mnogi ga poznajo kot upravljavca. To je resnično možganski stroj. Brez tega bloka se vsi drugi elementi in mehanizmi preprosto preoblikujejo v nežive ostanke, ogromno plastiko, žice in mikroprocesorje.
Elektronska enota sprejema podatke s senzorjev. Nato obdeluje informacije s posebnim algoritmom. Nato pošlje posebne ukaze na aktuatorje. EBU je celo v modelih Avtovaza. Obstajajo tudi senzorji - na primer kisik, OG in hitrost. Kaj naj rečem o sodobnih tujih avtomobilih. To je elektronska kontrolna enota EBU. S preprostimi besedami je pametna naprava, ki ohranja nadzor nad vsemi procesi, ki se v avtomobilih dogajajo vsako sekundo. Drugi je obdelan na tisoč različnih signalov.

Kaj krmili krmilnik?

Možno je navesti več glavnih senzorjev, iz katerih se zbirajo informacije. To je temperatura motorjaokolje, lambda sonda, nivo goriva in hitrost prostega teka. Veliko vozil ima tudi ABS senzorje, zavorne ploščice in druge senzorje, ki so odgovorni za varnost. Ločeni elementi nadzorujejo hitrost gibanja, položaj elektronskega pedala plina. Obstaja senzor položaja motorne gredi. Poleg tega računalnik nadzoruje delovanje hladilnega sistema, klimatsko napravo. Blok spremlja pravilno delovanje zavornega sistema.
Seveda to ni celoten seznam senzorjev. To je standardna oprema, ki jo najdemo na vsakem bolj ali manj sodobnem avtomobilu. Približno takšen nabor funkcij ima računalnik VAZ-2170. Govorili smo o senzorjih, vendar moramo povedati o aktuatorjih.
To je regulator dušilnega ventila, injektorja, vžigalnega sistema. Poleg tega računalnik nadzoruje faze porazdelitve, temperaturo zgorevanja mešanice in jo podpira. Blok analizira sestavo izpušnih plinov. To ureja delo razsvetljave, upravlja okna, vse ogrevanje, delovanje robotskih in avtomatskih menjalnikov. To je samo minimalno, kar je sposoben povprečni računalnik. Kaj je, že vemo, zato gremo še dlje - zanimivo bo. Na strojih tega razreda je veliko več kot kateri koli senzorji in naprave. Pravzaprav je EBU majhna enota, ki ohranja ves avtomobil pod malomarnim nadzorom. Ta računalnik nadzoruje vsak sistem. Daleč od avtomobilskega sveta ljudje in začetniki menijo, da računalnik izgleda kot prenosni računalnik (navsezadnje, računalnik?). Vendar to sploh ni tako. Blokupravljanje je v nekoliko drugačni obliki.

Kako izgleda računalnik in kaj to pomeni?

Kontrolna enota je izdelana v različnih primerih. Najpogosteje so to plastične ali aluminijaste podlage. Na primer, računalnik VAZ-2172 je izdelan v plastičnem ohišju. Na večini tujih avtomobilov je telo kovinsko. Material je v glavnem odvisen od lokacije bloka. Torej, če je na modelih iz AvtoVAZ enota nameščena v kabini, potem je iz plastike. Če bi bili nameščeni pod pokrovom, bi bili izdelani iz kovine.
Toda primer je daleč od celotne EBU. V notranjosti ohišja je elektronska dajatev. To je EBU. Kaj je to, že vemo. Iz nabora sta dva priključka - to je tako imenovana CAN vodilo. Ti priključki so priključeni na žice vseh senzorjev in aktuatorjev. Opozoriti je treba, da so nekatere enote opremljene tudi s priključkom za posodabljanje vgrajene programske opreme in diagnostičnim OBD-II izhodom. Kot vsak drug računalnik, včasih tudi ugrizne. V senzorjih se pojavijo tudi okvare. S pomočjo diagnostičnega priključka je možno upoštevati kode napak EBA VAZ in potem bo avtomobil lažje popraviti. Ni več treba ročno iskati okvar.
ECU čipi so nagnjeni k dovolj močnemu ogrevanju. Zato imajo njihovi primeri rebra. Slednji opravljajo funkcijo radiatorjev in odstranjujejo prekomerno toploto. Če ste vzeli in pogled na razstavljeni blok, potem videz bloka - majhna škatla v velikosti 15 x 10 cm, debelina ne presega centimetra.

Znotraj računalnika

Če odprete enoto, jo lahko viditeprecej velika pristojbina. Neizkušeni lastniki avtomobilov in celo neizkušeni uporabniki računalnika ga lahko zmedejo z matično ploščo računalnika. Naprave ne bomo popolnoma razumeli, ampak gremo naravnost v glavna vozlišča.
Ostanimo v spominu na EBU. Kaj je to? Obstaja več vrst pomnilnika. PPC je programljiva konstanta, kjer so razvijalci postavili potrebne algoritme za motor in druge sisteme. RAM je RAM, ki je potreben za delo z vmesnimi informacijami. Obdelana je v realnem času. ERPZU je elektronski pomnilnik za reprogramiranje. Uporablja se za shranjevanje začasnih podatkov.

Programska oprema

Najpomembnejša je funkcionalna programska oprema. Navsezadnje je na njegovo ceno, da prebere in analizira informacije iz senzorjev in pošlje ukaze upravljalcem. Moduli nadzorujejo prejete podatke za napako, če so bili zaznani. FOR poskuša popraviti napake, če je mogoče. Če napake ne morete odpraviti, se na zaslonu računalnika prikaže Check Engine itd. Vse napake EBU ni treba zapomniti. Njihovo dekodiranje je različno za vse vrste avtomobilov. Na primer, na "Lada Priori" koda R0353 govori o razbitju verige koluta 3. valja.

Kje je EBU?

V kabini je mogoče zaznati enoto pod ploščo. V modelih iz AvtoVAZ se nahaja v bližini radiatorja grelnika. Na tujem poslovnem nivoju je EBU mogoče najti pod zadnjim sedežem. Nekateri proizvajalci poskušajo v trunk namestiti krmilnik.Namestitev računalnika pod pokrov ni najboljša rešitev.
Ker blok vpliva na dež, sneg in druge dejavnike. Najpogosteje v napravi s praznim prostorom jo lahko najdete v bližini akumulatorja ali pod varnostnim blokom. To je enostavno najti - tudi redni lastnik avtomobila brez posebnih znanj ga bo lahko našel. Samo armaturno ploščo morate rahlo razstaviti ali pa najti blok pod pokrovom. Navzven, ta škatla, iz katere gredo dve žični snop. Ni pa vredno popraviti EBU neodvisno brez posebnega znanja. Bolje je, da to delo zaupate strokovnjakom.

Demontaža

Upravljalno enoto lahko enostavno odstranite. Prepričajte se, da ste odvili pritrdilne vijake in odklopite vtiče. Seveda, pred temi deli morate odstraniti negativni terminal z baterijo. Nekateri modeli avtomobilov zahtevajo demontažo armaturne plošče. Najpogosteje se naprava nahaja na štedilniku ali pod predalom za rokavice.
Zelo enostavno je ugotoviti, ali blok deluje. V polovici primerov, avto samo ne more teči. Možno je tudi, da bodo vsi sistemi zaklenjeni, da se bodo odprle vse ključavnice in tako naprej. V drugih primerih lahko pride do okvare motorja. Da, nekatera vozila lahko zanihajo, prihaja do napak. Motor se morda sploh ne zažene. Napake izgorevanja, ki jih ni mogoče odstraniti Z UPORABO. Treba je opozoriti, da je EBU precej zanesljivo mesto. Zato, če ni posebej "utopljena", bo enota delala dolgo in dobro. Kako pride do okvar, če je enota zanesljiva? Vse je dovolj preprosto - dovolj kratkega stika ali udarca na ploščo vlage. Tudi EBUNe mara fizičnih vplivov in korozije.

Popravilo, zamenjava

Izvesti popravilo računalnika ali ga zamenjati, težko reči. Včasih upravljavec gori popolnoma, vendar tako, da popravilo ni več mogoče. Namestiti morate nov blok. In to ni tako poceni - povprečna cena je od 15 do 40 tisoč rubljev.
Če pa je napako mogoče odpraviti z zamenjavo enega ali dveh čipov, je popravilo primerno. Če je korozija pojela progo na deski, jo je mogoče tudi obnoviti.

Zaključek

Zdaj vozniki začetniki vedo, kaj je računalnik v avtomobilu, kjer je enota in za kaj je potreben. To je koristna informacija, ki bo pomagala vsem lastnikom avtomobilov. Zdaj so v prodaji posebne diagnostične naprave, s katerimi lahko neodvisno določite škodo na vozilu.

Sorodne publikacije