120 Hz monitorji: za in proti

Mnogi se prepirajo o tem, kaj je bolje: monitor 120 Hz ali 60. Ta članek bo pomagal odgovoriti na to vprašanje. Vsebuje informacije o tem, kaj je isti Hertz, koliko in kako vpliva, in kako različni so ti monitorji. Prav tako bo dvignila vprašanja glede cen za to vrsto opreme. Branje tega majhnega članka ne bo trajalo veliko časa, potem pa lahko kdorkoli natančno odgovori na vprašanje.

Kaj je Hertz?

Za tiste, ki se načeloma niso srečali s takšnim konceptom, je koristno vedeti, da je na ta način fizična količina, ki odraža pogostost nekaterih procesov, ki imajo periodičnost. Merska enota je bila imenovana v čast svojega pionirja, znanstvenika Henryja Hertza. V obtok je bila uvedena v oddaljenem 30. letu prejšnjega stoletja. Za trideset let je bil priznan kot najbolj razširjen kazalnik na svetu in je vključen v mednarodni sistem merskih enot, znan tudi kot sistem SI.


Hertz, ali, natančneje, Hz je število ponovitev na časovno enoto - sekundo. Hertz, na primer, meri frekvenco zvočnih nihanj, tako imenovano višino zvoka ali frekvence v EMI, za vse znane mikrovalovne pečice. Toda kako se enota uporablja za merjenje frekvence monitorjev? Poglejmo natančneje.

Kakšna je pogostost prizadetega monitorja?

Da bi razumeli, zakaj Hertz na splošno potrebuje monitor, se moramo spomniti, zakaj naše oči vidijo gibljive slike na zaslonu. Ustvariti iluzijo gibanjaserija statičnih okvirjev, ki prikazujejo določeno dejanje, se dosledno prenaša skozi naše oči z določeno hitrostjo. Zelo pomembno je, da je interval med njimi enak. V tem primeru naše oči nimajo časa, da bi razlikovale premore med okviri, in se združijo v eno neprekinjeno dejanje.


Enako je bilo uporabljeno v daljnih časih za ustvarjanje animacije, ki je kasneje postala referenčna točka za ustvarjanje prve filmske kamere. To je privedlo do takrat še vedno tiho črno-belo, nato pa v obarvani, "govornik" kina. Približno enako načelo deluje s sodobnimi monitorji. Utripajo z določeno frekvenco, ki jo merimo točno v Hertzu, vsakokrat spreminjamo sliko in tako ustvarjamo iluzijo gibanja, na primer kazalko miške. Vsi so verjetno slišali, da je bil film že dolgo nazaj posnet in je bil prikazan s frekvenco 24 slik na sekundo, to je 24 Hertz. Danes je vse drugače. Pri običajnem monitorju je najnižji delovni prag za ta indikator dvakrat in polkrat večji kot takrat, to je 60 Hz. To vam omogoča, da dosežete boljšo kakovost slike - izgleda bolj gladko, jasnejše, podrobnejše in globlje. Pri tem je ključnega pomena pomen doodlov v sodobnih monitorjih. Še več, ta slika je boljša.

60 Hertz v. 120

Vendar pa ne smemo misliti, da bo slika na monitorju 120 Hz presenetljivo drugačna od podobe 60 Hz. Na splošno bo to opazno: gladka gladkost predmetov na zaslonu, jasnost grafike bo nekoliko boljša, svetlobni učinki v kinu in igre bodo postali bolj obsežni in realistični. Vendar se bo to čutilosamo za podrobno primerjavo. 120-Hertz monitorji, seveda, vam omogočajo, da pogledate nekaj stvari z novimi očmi. Vendar boste opazili razliko le, če postavite dva zaslona blizu, ločite marjetico in si podrobneje ogledate podrobnosti.
Na splošno, po dolgotrajni uporabi 120 Hz monitorja, verjetno ne boste želeli nazaj na 60 Hz. Užitek razmišljanja o bolj "grobi" sliki, ki jo očitno ne dobite, saj je najmanjša razlika v gladkosti kazalca opazna. Navsezadnje so oči že navajene videti boljšo podobo.

120 Hertzov in več?

Če se vam je zaslon 120 Hz nekoliko zdel, potem ne obupajte. Do danes obstajajo modeli z resnično kozmičnimi vrednostmi kocke, ki se raztezajo preko dvesto posodobitev na sekundo. Podobni monitorji še niso tako pogosti, vendar je jasno, da za navadne uporabnike ni dovolj preprostih uporabnikov. Kaj reči o hard-core igralci, ker za igralni monitor 120 Hz - to ni povsem sprejemljiva vrednost. Ne vedno vam omogoča, da v celoti cenite lepoto lokacije ali mačje scene. Tudi v igri je pomembna podrobna risba znakov, atributov in drugih elementov ploskve.

Cena

Na žalost je vprašanje udobja, kot vedno, neločljivo povezano z denarnimi stroški. Konec koncev, bolj je značilnost frekvence monitorja, zato je tehnično bolj popolna in je zato dražja od svojih manj hitrih kolegov. V povprečju je cena monitorja 120 Hz v razponu od 13 do 20 tisoč rubljev. Cena je za nekatere plastiPotrošniki so resnično pomembni, zato bi morali dvakrat premisliti o primernosti takega nakupa. Nekdo bo raje kupil manj "oster" monitor, dobro, in za nekoga osebno udobje od porabe časa na računalniku bolj pomembno kot cena 120 Hz monitorjev.

Sorodne publikacije