Kako napolniti klimatsko napravo v avtu z lastnimi rokami? Kako pogosto je treba polniti gorivo v avtomobilu

Eden od najpomembnejših sestavnih delov avtomobila, ki je odgovoren za udobno podnebje v kabini, je klimatska naprava. Danes ni več razkošje, temveč nujnost v razmerah močne vročine. Za normalno delovanje klimatske naprave v svojem sistemu mora biti freon v pravi količini. Na žalost freon po oskrbi z gorivom ne ostane sistem za vedno - izhlapi. Včasih je proces izgube freona precej dolg. Vendar pa pri nekaterih lastnikih avtomobilov gre leto. V tem primeru je potrebno napolniti klimatsko napravo v avtomobilu, tukaj pa sta dva izhoda: izpolnite sami ali se obrnite na servisni center. V prvem primeru lahko prihranite denar. Polnjenje klimatske naprave v avtu je preprosto - sledite spodnjim nasvetom. Obravnavajte postopek podrobneje.

Kdaj in kako pogosto je treba v avto dobiti klimatizacijo?

Freon je hladilno sredstvo, ki je osnova klimatskega sistema. Med letom lahko uhajanje tega plina znaša 15-18%, kar je povsem skladno z normo. Torej je treba sistem občasno napolniti z gorivom in dodati malo freona. Vsaj nekaj let, ko je potreben dostojni klimatizacijski sistem, se obrnite na bencinski servis, kjer lahko hitro napolnite oskrbo s plinom v sistemu.

Freon je pri nekaterih lastnikih avtomobilov izgubljen v veliko večjih količinah, kar je lahko posledica uhajanja cevovodnega sistema. Torej, če morate napolniti klimatsko napravov avtu zaradi dejstva, da freon v sistemu ni postal, potem je najprej potrebno prepoznati in odpraviti vzrok uhajanja. V nasprotnem primeru bo iz sistema izhlapel tudi nov plin za oskrbo z gorivom in ves denar, porabljen za polnjenje, ne bo nikamor.

Kako zaznati uhajanje?

Mogoče je neodvisno določiti mesto uhajanja. V ta namen se raztopina mila običajno nanese na spoje cevovodov. In če na kateremkoli križišču nastane milni mehurček, potem govori o puščanju. Elemente spoja je treba zamenjati. Pogosto pride do uhajanja v radiatorjih klimatske naprave. V tem primeru se varijo ali polagajo z epoksidno smolo. Toda v vsakem primeru je treba pred polnjenjem poiskati uhajanje freona in ga odpraviti.

Izbira freona

Neposredno pred polnjenjem klimatske naprave v avtomobil, morate pravilno izbrati Freon. To je enostavno, saj je pod pokrovom avtomobila najverjetneje plošča, ki označuje tip hladilnika, ki ga je treba uporabiti v sistemu, in njegovo težo. Če pod pokrovom avtomobila ni plošče, lahko te informacije najdete v navodilih za vozilo. V vozilih po letu 1992 se uporablja hladilno sredstvo R-134a. Mogoče je on in moraš ga uporabiti. V 90% sodobnih avtomobilov jo uporablja on. O tem se lahko posvetujete s prodajalcem, kar najverjetneje to potrjuje.

Potrebna oprema za oskrbo z gorivom

Za polnjenje klimatske naprave v stroju je treba imeti takšno opremo, kot je:
 • Cev z manometrom za priključitev na glavno linijo.
 • Balon z freonom želenega tipa.
 • Adapter s trikom, prek katerega bo postaja priključena na sistem.
 • Avtomobilske trgovine prodajajo tudi pripravljene komplete za voznike, ki želijo napolniti gorivo.

  Kako napolniti klimatsko napravo v avtu z lastnimi rokami: proces

  Najprej moramo najti linijo, odgovorno za nizek tlak. Iz te vrstice morate odstraniti zaščitni pokrovček. Sedaj je treba ta prostor očistiti, da ne bi prišlo do umazanije v sistem. V različnih modelih avtomobilov, linije nizkega tlaka oziroma, priključki so na različnih mestih. Zato je nemogoče posploševati in navesti lokacijo šobe. Moral bo iskati, vendar ga proizvajalci namerno poskušajo postaviti na vidno in priročno mesto, tako da ne bo težav pri iskanju.
  Sedaj na armaturo postavimo polnilno cev z manometrom in valj s freonom, zaženemo motor vozila in ohranjamo hitrost ročične gredi pri 1500 vrt /min. Kroženje zraka aktiviramo maksimalno, odpiramo ventil z nizkim tlakom in ventil na cilindru s freonom. Če je motor vklopljen, se vklopi klimatska naprava, merilnik tlaka mora biti nadzorovan na priključenem merilniku tlaka, pomembno pa je, da tlak ne preseže 285 kPa, nato pa v notranjost vozila vstopi hladen zrak. vetrna turbina doseže 7-8 stopinj, pipe se lahko zaprejo.Včasih je na dotik, ker termometer ni vedno tam. Ko se zrak ohladi in je tlak v normalnih mejah (ne več kot 285 kPa), je mogoče prekriti ventile in odklopiti cev z manometrom in jeklenko. Pazite, da zaščitno zaporko priključite na odprtino za polnjenje.

  Tako je mogoče polniti klimatsko napravo v avtomobilu - tako kot na večini bencinskega servisa. Razlike so lahko v vrsti uporabljene opreme, najpogosteje pa se uporabljajo običajne cevi z merilniki tlaka.

  Preverjanje polnjenja klimatske naprave

  Kako preveriti klimatizirano klimatsko napravo v avtomobilu? Če imate v zvezi s tem kakršne koli dvome, je enostavno preveriti. Vsaj lahko vzamete termometer in izmerite temperaturo zraka, ki prihaja iz puhala. Če je temperatura okoli 10 stopinj, je to normalno, v tem primeru polnjenje ni potrebno. Toda ko temperatura preseže oznako 15 stopinj, to pomeni, da v sistemu ni dovolj freona. V vročini ne bo dovolj, da se ohladi notranjost avtomobila. Vozite se lahko tudi na specializirane bencinske servise, kjer lahko v avtu dobite klimatsko napravo za denar. Toda vsak čarovnik bo lahko brezplačno izmeril tlak v sistemu, kar nam bo omogočilo, da ugotovimo, ali je v freonu dovolj. Vendar je možno, da je za takšno storitev mogoče zahtevati 100 rubljev.
  No, in zadnji način preverjanja je, da povežete cev z manometrom in merite tlak sami. Odvisno od avtomobila je lahko normalni tlak v sistemu drugačen, vedno je naveden v navodilih za uporabo. Če bo pritiskpod to vrednostjo gre predvsem za pomanjkanje freona v sistemu. V avtomobilskih klimatskih sistemih je najpogosteje tlak okoli 270 kPa.

  Cena

  Glede na SRT ima lahko storitev različne stroške. Polnjenje klimatske naprave v avtomobilu na eni bencinski servis lahko za 500 rubljev, na drugi - za 1000 rubljev. Če povprečno cene med bencinskimi servisi, lahko sklepate naslednje vrednosti:
 • Diagnostika sistema tlaka, preverjanje kompresorja - 500 rubljev.
 • Izčrpavanje starega hladilnega sredstva, čiščenje hlapov, črpanje novega freona (do 1 kg) in preverjanje učinkovitosti sistema - 1000 rubljev.
 • Polnjenje klimatske naprave - 750 rubljev.
 • Dodajanje posebnega barvila hladilnemu sredstvu za zaznavanje uhajanja v sistemu.
 • Seveda se stroški razlikujejo od dejavnikov oskrbe z gorivom. Polnjenje klimatske naprave v avtomobilu v nekaterih SRT je lahko odvisno od zahtevane teže freona. Pogosto mojstri označujejo stroške polnjenja za 100 gramov freona. Na primer, lahko je 250-300 rubljev. V tem primeru, če po letu delovanja sistema izginila približno 200 gramov hladilnega sredstva, jih lahko obnovite na bencinski servis, plačate pa le 500 rubljev. Torej je nemogoče poimenovati natančno ceno, koliko bo stalo gorivo. Toda ponavadi je to poceni storitev, ki je na voljo vsem. Poleg tega, ko ste sami zaključili polnjenje, lahko prihranite denar. Res je, da boste morali porabiti za cev z merilnikom tlaka, vendar s svojo pomočjo bo mogoče izvesti oskrbo z gorivom na lastno vedno in celo za zagotavljanje podobnih storitev za prijatelje.

  Na koncu

  Zdaj veste, kako je polnjenje klimatske naprave v avtomobilu. Tu ni nič zapletenega. V prisotnosti orodja (cev z manometrom) lahko klimatsko napravo v avtomobilu polnite z lastnimi rokami. Kako to narediti, ste že razumeli iz tega priročnika. Če po postopku dolivanja goriva freon izgine in se temperatura izpusta zraka v notranjost zmanjša, to kaže na puščanje v sistemu. V tem primeru boste morali iti v SRT, da boste našli puščanje in ga odpravili.

  Sorodne publikacije