Varni način Mac OS: zagon in funkcije

Uporabniki operacijskega sistema Microsofta se ne soočajo le s težavami pri zagonu računalnika ali prenosnega računalnika. Naprave Apple, kljub popolni usmerjenosti v strojno in programsko opremo, tudi niso imune na podobne incidente. To je lahko tehnična okvara komponent naprave, priključena zunanja oprema ali nepravilno delovanje programske opreme. Gre za napake v programski opremi in je najpogostejši vzrok napak pri nalaganju. Z orodji Appleovih inženirjev, ki so namenjena popravljanju uporabnikov, lahko poskusijo rešiti te težave. Za začetek je smiselno, da napravo ponovno zaženete v "čistem" načinu, tako da onemogočite celotno periferijo. Pri nekaterih modelih to storite tako, da dalj časa pritisnete gumb za vklop, v nekaterih primerih pa tudi na dotik senzorja ID-ja. Če pride do posamezne napake, bo ta postopek vrnil stroj v delovno stanje. Toda če je razlog resnejši, boste morda morali zagnati Mac OS v varnem načinu. V veliki meri je podoben Microsoftovemu operacijskemu sistemu.


Varni način za Mac OS

Gre za zagon operacijskega sistema z minimalno funkcionalnostjo (vključno s pospeševanjem grafike), ki vključuje onemogočanje vseh zunanjih storitev, zagon seznama, brisanje predpomnilnika sistema ter diagnosticiranje in odpravljanje morebitnih napak v imenikih. V sodobni različici operacijskega sistema Mac OS Sierra se Safe Mode aktivira v dveh varnih zagonskih možnostih - SafeZagon (normalno) in podrobno (beleženje). Razlikujejo se le v podrobnem beleženju faznega nalaganja vseh komponent sistema (podatki upravljavca procesov, programov in gonilnikov) za spremljanje njihovega stanja na strani uporabnika.

Zaženi varen način

Če želite zagnati Mac OS v varnem načinu, morate izklopiti napravo in nato pritisniti gumb za vklop /izklop, medtem ko pritisnete Shift. MaC z načinom beleženja nalaganja se začne z dodajanjem te kombinacije tipk V in Command. Sprostite tipke takoj, ko se na zaslonu naprave prikaže logotip Apple.


Postopek nalaganja načina ni hiter, zato bi morali biti potrpežljivi: včasih uporabniki, ob dolgi obremenitvi zaradi neuspeha, prisilno onemogočijo napravo, kar otežuje postopek obnovitve. Če se je Mac OS lahko naložil v varnem načinu, lahko znova zaženete napravo v normalnem načinu. Z veliko verjetnostjo se računalnik normalno zaganja, kar vam omogoča nadaljnje delo.

Omejevanje varnega načina

Pomembno je vedeti, da varni način ni namenjen za delo z napravo. Njegova naloga je najti in popraviti programske napake. Zato bo večina funkcionalnosti računalnika ostala nedostopna za uporabnika in nekatere funkcije morda ne bodo delovale pravilno. Med njimi:
 • Pomanjkanje sposobnosti za predvajanje DVD-jev in nekaterih video vsebin.
 • Nezmožnost polnega dela v grafičnih urednikih in video urednikih.
 • Možno onemogočanje brezžičnega omrežja.
 • Nedostopnost številnih obrobnihnaprave, ko jih poskušate povezati. To velja tako za miške in tipkovnice kot tudi za druge naprave USB. Poleg tega ni zagotovljeno pravilno delovanje pristanišč 1394 in Thunderbolt.
 • Možne prekinitve delovanja zvočnikov in mikrofona.
 • Pomanjkanje dostopa javnosti do dokumentov.
 • Prekinitve delovanja sistema za upravljanje geste.
 • Neaktivni grafični pospešek.
 • Odpravljanje težav

  Ker je ena od komponent varnega načina Mac OS obnovitev predpomnilnika in imenikov, potem, ko naletite na težave z ponovnim nalaganjem, lahko izključite napake, povezane z njim, in bodite pozorni na avtorun. Popolno skeniranje predmetov v njem je treba opraviti s postopnim odklopom vsakega elementa s seznama in poznejšim ponovnim zagonom računalnika.
  Zaporedje dejanj je:
 • Pojdite v razdelek "Uporabniki in skupine", ki je v "Sistemskih nastavitvah".
 • Odprite blok »Prijava objektov«, ki se nahaja v razdelku računa (s klikom na ime računa).
 • Izbrišite vse vnose s seznama tako, da ohranite te informacije na tak ali drugačen način.
 • Napravo ponovno polnite v običajnem načinu.
 • Če je ponovni zagon v normalnem načinu uspešen, morate znova zagnati Mac OS v varnem načinu in dodati enega na vsako od predhodno izbrisanih elementov enega za drugim. Operacije je treba izvesti, dokler se naprava ne ustavi, kar povzroča vir težav.
 • Sorodne publikacije