SQL Server Express: namestitev, konfiguracija

Za organizacijo dela katerega koli centraliziranega sistema je potreben strežnik, ki lahko obdeluje zahteve od odjemalske programske opreme. Glasniki, socialna omrežja, računovodski in finančni sistemi imajo skupno shemo obdelave podatkov. Nekatere vrste strežnikov SQL se uporabljajo za shranjevanje in pridobivanje informacij. Temeljijo na jeziku strukturiranih poizvedb. Omogoča hiter in zanesljiv dostop do shranjenih podatkov, kakor tudi njihovo obdelavo na letalu.


Microsoft SQL Server: majhen opis

Ta izdelek je brezplačna rešitev, ki omogoča hitro uvajanje varnega skladišča za shranjevanje in obdelavo velikih količin informacij. Strežnik se lahko uporablja za ustvarjanje spletnih portalov, aplikacij in drugih vrst specializirane programske opreme. Pravzaprav vsaka spletna stran v širini spleta v eni ali drugi reinkarnaciji uporablja SQL strežnik.
Prenesite najnovejšo trenutno različico izdelka z uradnega Microsoftovega spletnega mesta.

Omejevanje sistemskih virov SQL Server Express

O zahtevah je vredno omeniti. Če želite zagnati in vzdrževati nemoteno delovanje strežnika SQL Server Express, morate sistemsko konfiguracijo prilagoditi naslednjemu:
 • operacijske sisteme lahko uporabljate 32-bitno in 64-bitno iz linije Windows;
 • urna frekvenca procesorja mora presegati 14 GHz;
 • RAM - vsaj 512 MB, prednostno 2 GB;
 • prosti prostor na trdem disku - 22 GB.
 • Namestitev: razlik in nianse

  Upoštevana bo platforma Windows Server 2008 R2. Predvideva se, da je SQL Server Express 2012 že prenesen in predstavljen v vašem računalniku. Namestitveni program morate zagnati kot skrbnik. V pogovornem oknu izberite »Namesti nov primerek strežnika SQL«.


  Potem bo predstavljeno besedilo licenčne pogodbe, s katero se boste morali seznaniti in jo sprejeti. Če so bile v tem trenutku najdene posodobitve, bodo pozvani, da jih namestijo. To je mogoče storiti in nato še nameščen strežnik. Naslednji korak bo izbor komponent. Lahko pustite vse, kar je predlagal namestitveni program. Prav tako je treba določiti pot za umestitev datoteke. Nato bo namestitveni program preveril, ali je namestitev pripravljena. Lahko pa pride do situacije, ko izve, da ni .NET Framework 3.5. Zato je čas, da prekinete in namestite potrebno programsko opremo.

  Namestitev ogrodja .NET Framework v računalnik

  Ta komponenta vsebuje niz knjižnic in aplikacij za delo z omrežnimi storitvami in storitvami. Brez tega je nemogoče zagnati veliko sistemov in programov. Poleg tega lahko vsaka različica vsebuje svoj niz. V operacijskem sistemu Windows Server 2008 se to izvede prek menija »Start«, nato »Administration«. V drevesni strukturi na levi morate izbrati Funkcije in v glavnem oknu Dodaj funkcije. Sistem bo predlagal preverjanje komponent, ki so na voljo za namestitev. V tem primeru vas zanima celoten paket .NET Framework. Pri naslednjem koraku je priporočljivo pustiti kljukico zaprivzeto Zadnji korak bo okno za sporočilo o uspešni namestitvi.

  Vrnitev na SQL Server Express 2012

  Namestitev se prekine v koraku namestitvenih pravil. Treba ga je obnoviti. Videli boste element "Konfiguracija kopije". Tu lahko določite ime in pustite, da ostanejo drugi parametri. Nato je v konfiguraciji strežnika najbolje pustiti privzeto vrednost.
  Element "Konfiguracija motorja baze podatkov" predlaga nastavitev metode preverjanja pristnosti. Bolje je, da izberete mešani način. Opozoriti je treba, da te nastavitve ni mogoče spremeniti. Namestitveni program vas bo pozval, da izberete način "Samo namestitev" ali "Namestitev in konfiguracija". Nastavitve lahko izvedete ročno, zato morate izbrati prvi element. V naslednjem oknu lahko preprosto kliknete »Naprej«, ker je tukaj nastavljena kljukica, in Microsoft bo poslal poročila o napakah. No, končno - okno s sporočilom o uspešni namestitvi.

  Nastavitev

  Ko je namestitev končana, morate narediti majhno začetno konfiguracijo SQL Server Express. Najprej morate konfigurirati dostop do strežnika. To storite tako, da odprete meni Start, nato Vsi programi, MS SQL Server Express in orodja za konfiguracijo.
  Odpre se okno, na levi plošči je drevesna struktura elementov. V njem je zanimiva točka "Protokoli za SQLEXPRESS". V desnem oknu bodo prikazani vdelani elementi. Izbrati morate TCP /IP. V kontekstnem meniju se privzeta vrednost za Disbled spremeni v Enabled, to pomeni, da je vklopljena. Potem morate izbratilastnosti protokola. Drugi zavihek naslova IP ima element IPAll. Vsebuje vrednost TCP Porta, ki jo želite zamenjati s 1433. Sedaj se morate vrniti v drevo elementov. Tukaj morate izbrati vrh - Storitve SQL Server. Preprosto morate preveriti strežnik SQL, ki izvaja strežnik. Če ni, dvakrat kliknite nanj in nastavite način zagona na način "Auto". Brskalnik strežnika zaženite ročno, tako da kliknete na pojavni meni menija Start.
  Zdaj je treba popolnoma ponovno naložiti SQL Server.

  Nastavljanje dohodnih sporočil

  Za to morate v požarnem zidu Windows nastaviti novo pravilo za strežnik. Do teh nastavitev lahko dostopate s tipko Start - Orodja za upravljanje. Kot ponavadi je leva plošča drevo elementov, nastavitev desno. Najdete element vhodnih pravil. In v oknu »Dejanja« - »Novo«. Odpre se čarovnik za konfiguriranje. Tukaj morate izbrati Vrata. Protokolu sledi TCP, številka vrat pa je 1433. Na akcijskem koraku nastavite Dovoli povezavo. Nato morate v elementu Profil podati območje delovanja. Nastavite lahko vsa tri polja.
  In zadnja stopnja je namestitev imena. Bolje je navesti jasno in dostopno. Ko je pravilo konfigurirano in shranjeno, se prepričajte, da se izvaja in izvaja.

  Povezava s kupcem

  Za povezavo s strežnikom prek programa SQL Server Management Studio morate ustvariti pravilo požarnega zidu točno tako, kot je bilo prikazano za SQL Server Express. Edina razlika je, da je protokol UDP, vrata 1434. Če povezava ne deluje, morate pogledati lastnosti povezav vStudio za upravljanje strežnika SQL. Tukaj je točka "Dovoli oddaljeno povezavo s strežnikom". Vključena mora biti tudi kljukica. Zdaj bo vse delovalo.

  Zaključek

  V članku je prikazano, kako namestiti in konfigurirati MS SQL Server Express 2012. Kot lahko vidite, postopek ni tako zapleten, da ga lahko obvladuje vsak uporabnik osebnega računalnika. Namestitev najmanj priljubljenega strežnika SQL Server 2008 Express je lahko nekoliko drugačna od različice, opisane v članku, vendar bodo metodologija in algoritem enaka. Posledično bo strežnik konfiguriral dostopno in produktivno podatkovno skladišče, sistem za njihovo upravljanje.

  Sorodne publikacije