Kaj je temperatura procesorja? Kaj je lahko najvišja temperatura procesorja? Pregled programov za diagnozo temperaturnih indeksov

CPU je srce vsakega računalnika ali mobilnega sistema. Ima največjo obremenitev pri izvajanju osnovnih računskih dejanj, v prisotnosti prevelikega števila, ki se lahko poveča temperatura procesorja (CPU). Prekoračitev mejnih vrednosti za pregrevanje lahko vodi le do tega, da ne bo uspelo. Sledi pregled več priljubljenih pripomočkov, ki vam omogočajo diagnosticiranje temperaturnih indeksov te naprave.

Zakaj se temperatura CPE-ja dvigne?

Vsi izračuni vplivajo na povečanje temperature. Tudi pri neaktivnosti sistema se pritožba na procesorja še vedno proizvaja, ne glede na to, ali želite. To je posledica dejstva, da se v katerem koli OS v ozadju sistemske storitve izvajajo. Vendar pa ne povzročajo vršnih obremenitev, vendar pa se lahko s pojavom dodatnih postopkov temperatura preobremeni. Pravočasno odklop neporabljenih komponent lahko znatno zmanjša obremenitev.


Pogosto se v računalnikih z nepravilno nameščenim hladilnim sistemom opazijo ogrevanje, ko hladilnik ne opravlja svoje naloge. Izredno močan vpliv povzroča overclockiranje procesorja, zato je pri overlockingu ali v primeru ročnega sestavljanja računalnika potrebno biti zelo previden. V zvezkih tovarniške montaže ni problema s povečanjem temperature. Takšne situacijelahko pride samo, če ročno zamenjate procesor ali zmanjšate RAM.
Najpreprostejši programski način za zmanjšanje obremenitve je sprememba napajalne sheme za varčevanje z energijo (namesto visoke zmogljivosti ali priporočenega privzetega vezja).


CPU: delovna temperatura. Omejitev priporočenih parametrov

Proizvajalci sodobnih procesorskih čipov določijo svoje mejne vrednosti, ki so priporočene za običajno delovanje procesorja. Če upoštevate povprečne vrednosti za večino tipov procesorjev, bi morala temperatura CPE ustrezati naslednjim razponom v stopinjah Celzija (na primer, SkyLake, IvyBridge in podobni modeli ter Intel Core i3 /5/7 družina se uporabljajo):
 • mirovanje ali neaktivni sistem s tekom "Namizni" brez servisiranja - 30-41 (28-38);
 • način nalaganja (igre, virtualizacija, upodabljanje, arhiviranje itd.) - 50-65 (40-62);
 • Priporočeni najvišji temperaturni prag je 67-72.
 • Kljub tem pravilom lahko procesorji Intel zdržijo višje vrednosti, kar ne vpliva zlasti na njihovo zmogljivost. Za večino procesorjev AMD naj bi bila najvišja temperatura procesorja največ 61 stopinj.

  Določanje temperature procesorja s pomočjo BIOS-a

  V operacijskem sistemu Windows je težko priti do temperaturnih indeksov. Zato lahko s pomočjo nastavitev primarnega sistema BIOS-a ugotovite, kakšna je trenutna temperatura procesorja v enem od treh določenih razponov.
  Parametri morajo poiskati napredne napredne nastavitve in pogledati nizove, kot so CPU Temp, CPU Temperature (lahko je tudi PC Health Status, Power, Monitor strojne opreme itd.). Za razliko od BIOS-a, v sodobnejših sistemih, grafični vmesnik UEFI, takšne kazalnike lahko predstavite v glavnem oknu.
  Vendar se taka tehnika ne upravičuje samo zato, ker operacijski sistem trenutno ni naložen, in noben postopek, ki bi lahko ustvaril obremenitev procesorja, ni izveden. Primerna je, razen v primerih, ko ima procesor težave.
  Vzporedno lahko uporabite nastavitve hladilnega sistema. V razdelku Napredne možnosti morate najti nekaj podobnega načinu delovanja ventilatorja in v ta način nastaviti možnost Vedno vklop ali Pametna prilagoditev. Za hladilnike v liniji Fan Speed ​​lahko uporabite tudi nastavitev lastnih vrednosti, vendar brez ustreznega znanja za nepripravljene uporabnike ne priporočamo kategorično.

  Uporaba konzole PowerShell in ukazne vrstice

  Normalna temperatura CPE-ja, kot tudi nižje ali višje vrednosti, ki se lahko določijo s posebno konzolo PowerShell, ki je prisotna v sistemih Windows.
  Lahko ga pokličete iz menija Run z isto ekipo ali uporabite Task Manager. V oknu ukazne mize napišite naslednje: get-wmiobject msacpi_thermalzonetemperature -namespace "root /wmi". Če uporabite ukazno vrstico, bo klic k parametrom izgledal takole: wmic /namespace: rootwmi PATH MSAcpi_ThermalZoneTemperature get CurrentTemperature. SpetVendar pa tehnika ni zelo priročno. Za enostavnejšo opredelitev vrednosti temperature v realnem času je bolje uporabiti posebne programe.

  Najbolj priljubljeni diagnostični programi

  Naslednji pripomočki veljajo za najmočnejše:
 • CPU-Z.
 • Temp.
 • HWMonitor.
 • SpeedFan.
 • AIDA64.
 • Vse niso enakovredne. Nekateri opravljajo le nadzor, drugi lahko izvajajo diagnostiko, drugi pa oboje. Naj na kratko preučimo vsako od njih.

  CPU-Z

  CPU-Z CPU temperature ni mogoče določiti na začetku. Zakaj je bila vključena na seznam?
  Samo zato, ker bi ga bilo treba uporabljati vzporedno z drugimi pripomočki, ki lahko spremljajo temperaturno vrednost, ko CPU-Z služi kot tester procesorja, ki je pod obremenitvijo (o tem bomo razpravljali kasneje).

  CoreTemp

  Kako naj se določi temperatura CPE? Program CoreTemp je po mnenju mnogih strokovnjakov najprimernejše orodje. Omogoča preprostost vmesnika, prijaznost do uporabnika in dejstvo, da se izvaja v obliki prenosne različice, ki ne zahteva namestitve na trdi disk.
  Prikazuje tudi parameter, kot je "CPU Core temperature", ki ne ustreza celotni temperaturi procesorskega čipa, ampak vsakemu jedru. Poleg tega obstaja možnost, da se prikažejo nameščene mejne vrednosti in obremenitve vsakega jedra procesorja, izražene v odstotkih.

  HWMonitor

  Ta pripomoček je skoraj popolna protipostavka programu CoreTemp in vam omogoča, da ugotovite nastavljene mejne vrednostiali trenutna temperatura vtičnice. Sledenje je v realnem času.
  Ena od značilnosti programa je, da lahko uporabniku zagotovi dodatne podatke o video čipu in temperaturi grafičnega procesorja, matične plošče, hitrosti ventilatorja itd. Kot prejšnji pripomoček pa deluje le kot orodje za spremljanje.

  SpeedFan

  Toda poleg SpeedFana je vredno ostati ločeno. Ne samo, da je prikaz temperature CPU v realnem času, takih (in ne samo) indikatorjev mogoče pridobiti še bolj in absolutno na vseh bistvenih komponentah sistema.
  Program je bil prvotno zasnovan za vzpostavitev popolnega nadzora nad nastavitvami hladilnikov (ventilatorjev) s prilagoditvijo hitrosti njihove rotacije. Na podlagi danih mejnih vrednosti temperature se lahko hladilniki konfigurirajo tako, da se pri doseganju nastavljenega praga vklopijo in izklopijo. Pri prenosnih računalnikih se ta pripomoček običajno ne uporablja, v stacionarnih terminalih pa je zelo povpraševanje (še posebej, če ne gre za tovarno, ampak za ročno sestavljanje). Res je, da v nastavitvah neizkušenega uporabnika od prvega časa do razumevanja ne bo tako preprosto, toda če boste prebrali potrebno dokumentacijo in razumeli osnovna načela njenega dela, bo uporaba te aplikacije s pravilno nastavitvijo dala odličen rezultat takoj. Vendar pa lahko v najenostavnejšem primeru uporabite namestitveni način samodejnega prilagajanja, ki ga ponuja aplikacijaizvajanje analiz potrebnih komponent in njihovih parametrov.

  AIDA64

  Ta program je bil prej znan kot Everest in je danes še vedno precej koristen pripomoček, vendar žal spada v kategorijo shareware s poskusnim obdobjem 30 dni.
  Potrebne kazalnike si lahko ogledate s klikom na ikone senzorja za katero koli kategorijo opreme. Na poti bo prikazana povprečna temperatura matične plošče v povprečni vrednosti za vse komponente sistema.

  Drugi programi

  Druga programska oprema, ki je prav tako sposobna zagotavljati podatke te vrste, je mogoče opaziti programe, kot so merilnik CPE, OCCT (razširjena različica z vgrajenim modulom HWMonitor), Open Hardware Monitor, itd Večina izmed njih uporablja enaka načela za delo, glede na navodila pa lastnosti ali nastavitve niso posebej različne.

  Koristi

  Kot ste lahko videli, CPU-Z CPU temperature ni prikazan, drugi programi pa so brez dvoma popolni za vsakega uporabnika. Kar se tiče CPU-ja, poskusite ta pripomoček zagnati vzporedno in, na primer, CoreTemp. V prvi aplikaciji kliknite gumb Validate, ki je v spodnjem polju, in v programu CoreTemp spremljajte spremembe temperature. Program SpeedFan, kot tudi konfiguracija hladilnega sistema v BIOS-u z nastavitvijo lastnih vrednosti, je bolje, da se ne dotaknete neizkušenega uporabnika. Seveda, da bi dosegli kritične parametre ali presegli njihov sistem ne bo na začetku, vendar še vedno je treba biti izjemnoBodite previdni: če procesor ne trpi zaradi tega, so lahko prizadete tudi druge "železne" komponente. Tudi uporaba izhodnih vrednosti temperatur v konzoli PowerShell ni upravičena. Uporablja se predvsem za reševanje težav s programskimi metodami. Zato lahko prenehate z izbiro enega od zgoraj opisanih brezplačnih programov in ne preganjajte zmogljivih diagnostičnih orodij, ki se uporabljajo pri vzdrževanju in popravilih. Kaj izbrati od vsega tega? Morda bi bila najboljša izbira CoreTemp in HWMonitor, saj sta med seboj skoraj popolna in zagotavljata največjo količino informacij in enostavnost uporabe. Na splošno, če pogledamo tehnologijo izdelave sodobnih procesorjev in metodo testiranja za različne parametre, vključno s temperaturnimi indikatorji, lahko ugotovimo, da lahko takšne naprave vzdržijo temperaturo do vrelišča vode (100 stopinj Celzija). Zanemarjanje vrednosti za pregrevanje seveda ni vredno, vendar je varnostna meja vsakega procesorja še vedno tam. In če se prvi znaki dviga temperature opazijo tudi v stanju nedejavnosti sistema, se takoj obrnite na servisni center. V skrajnem primeru lahko uporabite dodatno plast termopasta ali pa preprosto očistite notranjost sistemske enote iz prahu. V nekaterih primerih je težava v zamašitvi. Mimogrede, čiščenje bo ugodno vplivalo na druge sestavine.

  Sorodne publikacije