Prvi programer na svetu

Računalniki in druge računalniške naprave zavzemajo velik del naših življenj. S temi pripomočki ne iščemo le pravih informacij ali uporabljamo koristne programe, temveč tudi kupujemo, komuniciramo s prijatelji in sorodniki, delamo, preživljamo čas in še veliko več. Danes ne bo težko skenirati dokumenta ali, na primer, prenesti vaše najljubše melodije. In vendar do nedavnega človeštvo ni poznalo takšnih priložnosti. Da, sodobni uporabniki se lahko pritožijo nad dejstvom, da je videoposnetek prenesen za nekaj minut dlje, kot bi moral. Še pred 30-40 leti, da bi lahko gledali nov film, je bilo treba iti v določen čas v kino. Da bi pred 100 leti poslušali lepo melodijo, bi morali povabiti glasbenika in plačati dober denar za to. In to je samo govorjenje o zabavi. Težko si je predstavljati, koliko časa je bilo porabljenega za preračune in pripravo dokumentov, komunikacijo in pridobivanje pomembnih informacij. Danes vse to naredi nas stroje zaradi enega pomembnega procesa - programiranja. Tudi če si ogledate sodoben pralni stroj ali multivark, je opremljen z enostavno, vendar še vedno umetno inteligenco. Takšne naprave uporabljamo skoraj vsak dan, vendar sploh ne razmišljamo, s čim je vse to postalo mogoče. Danes bomo govorili o ljudeh, ki so včasih olajšali naše življenje in so nam odprli neverjeten svet programskih programerjev. Ugotovili boste, kdo je bil prviprogramer v zgodovini in od vsega, kar se je začelo.


Prvi koraki k programu

Menijo, da imajo samo računalniki strast in sposobnost računalništva. Če pogledate seznam najbolj znanih programerjev, se v oči vržejo samo moška imena. Vendar le malo ljudi ve, da je to ženska - prvi programer v zgodovini človeštva. Kdo je bil ta slaven? Mnogi od nas so morali slišati za tako slavnega angleškega pisatelja, kot je George Gordon Byron. Njegova hči, Ada August Lovelace (Byron), je prvi programer na svetu. Ljubezen do matematike je vzgojila dekle že od otroštva. Z njo so bili najboljši znanstveniki v okrožju, kjer je živela mlada oseba. Tako je njen prvi učitelj bil ugledni August de Morgan, ki je veljal za izjemnega matematika in logika. Ti dve komponenti tvorita osnovo programiranja. Deklici so pomagali pri njenih nadaljnjih znanstvenih delih.


Prvi programer na svetu - Peklenski August Byron

V zgodovini informacijske tehnologije je eden od prvih imen Charles Babbage. Ta človek je delal na teoriji funkcij in mehanizaciji računa. Babbage se upravičeno šteje za prednika prvega računalnika in se imenuje "oče računalnika". Ustvaril je prvi digitalni stroj in ga poimenoval analitičen. Izjemen dogodek v življenju Adija Augustija je spoznavanje tega izjemnega izumitelja. Mama dekle je bila z njim dobro seznanjena, in Babbage se je iskreno veselil vsakega novega dosežka v razvoju Ade matematične znanosti.

Spoznavanje analitskega stroja

Mladi talent je moral obiskati in v delavnici "očeta računalnika". Obiskala je Charlesa Babbageja v družbi gospe de Morgan, žene učiteljice matematike in družinske prijateljice s krajšim delovnim časom. V svojih spominih o tem obisku je Morgan opozoril, da so vsi gostje z analnim avtomobilom z velikim presenečenjem gledali, da je bilo to nekaj nenavadnega in zelo čudnega.
In samo pekel avgust, po de Morganu, ni videl ničesar naravnega. Previdno je pregledala avto, lahko je razumela načelo svojega dela in cenila izum. Tako se je prva ženska-programerka najprej seznanila z računalniško tehnologijo. Po tem primeru je dekle še bolj vključeno v znanstvene dejavnosti. Vedela je in verjela, da je ta izum korak v prihodnost in le začetek dosežkov, ki bi lahko mehanizirali vse procese. In kot lahko danes gledamo, ni izgubljeno.

Prvi programer in njegovo vsakdanje življenje

Pri devetnajstih se izkaže, da je peklenski avgust poročen. Njen predhodnik je bil kralj kralj, kasneje grof Lovelace. V tistem času je bil Gospod star 29 let in družinsko življenje v Adi je potekalo srečno in izmerjeno. Moški dekle je podpiral njena znanstvena prizadevanja in celo občudoval sestavo njenega uma. Zakonci so pogosto obiskali posvetne sprejeme, mlada oseba pa se je zanimala za povsem drugačno. Tudi kljub njeni poroki je njen pogovor z Charlesom Babbagejem postal njen tesnejši in bolj iskren. Deklica je spomnila Babbage na njegovo pokojno hčerko, več je bilo v peklu skoraj iste starosti. "Oče računalnika"Sprejeli so sposobnosti deklet, pogosto so izmenjali zanimive zamisli in se medsebojno prikazovali. Sčasoma so postali ne le kolegi, ampak tudi dobri prijatelji. Pekel ni toleriral površne družbe in neumnih ljudi. Zahtevala je za sebe in druge. V matematični sestavi uma je pritegnila stvari, ki niso značilne za ženske. Deklica je postala pravi genij svojega časa in svoje življenje posvetila znanosti.

Ada Augusta se ne ustavi v svojih znanstvenih izračunih

. Razlog za to je bilo rojstvo treh otrok, pekel pa je imel ves svoj čas za družino. Toda njena ljubezen do matematike je bila tako močna, da ni bila pripravljena žrtvovati znanosti za tiho družinsko življenje z možem in otroki. Ko dekle razume, da ne more več obstajati brez matematike, jo Babbage prosi, naj najde dobrega učitelja, da nadaljuje študij. V tem trenutku je prepričana v svojo moč, kot še nikoli prej, in še zdaleč ni pripravljena vstopiti v njihovo delo. Babbage izpolnjuje mlado znanstveno pismo, ki kaže, da v tem času ne more najti vrednega učitelja za njo, ampak še naprej išče. Opozoril je tudi, da je njeno znanje na matematičnem področju preprosto briljantno in da v celoti dvomi, ali jo potrebuje učitelj.

Študija stroja Babbage

Nekoliko pozneje, Heck August začne podrobno preučevati računalniške stroje, ki jih je izdelal Babbage. Izumitelj prosi, da ji pošlje informacije, izračune in risanje naprave.Dekle resno verjame, da lahko sodelovanje z izumiteljem postane več kot produktivno. Italijanski znanstvenik Maniber objavlja svoj članek o strojih Babbage, prvi programer pa ga prevaja. Skupaj z "očetom računalnika" je to podroben komentar k publikaciji, ki jo bo pozneje objavila v določenih krogih.

Prvi programi

Prvi program za dekleta za stroj Babbage je bil izračunati število Bernoullijevih. Več Hell's August je v svojih spisih razložil rešitev sistema dveh linearnih enačb. Nato se je prvič pojavil tak koncept kot delovne spremenljivke in njihova zaporedna sprememba v programu. Dekle je uspelo uporabiti operaterja dodelitve, ki je še vedno sestavni del celo najzahtevnejšega sodobnega programa. Drugi program, opisan v komentarjih k Maniberjevemu članku, je pripravil Ada Augustus, da izračuna trigonometrične funkcije in vključi delo cikla. Ponavljajoči se investirani cikli so bili podlaga za njegov tretji program. Ime prvega programerja pa se v publikacijah o zgodovini tehnološkega napredka le redko pojavlja. Večinoma je to posledica dejstva, da v življenju Adi v delu ni potekal noben program. To se je zgodilo po smrti te ugledne ženske.

Zadnja leta življenja znanstvenika

Hell umira v starosti 36 let. V isti starosti je njen oče umrl zaradi krvavenja. Oče in hči sta umrla zaradi ene bolezni - raka. Kljub temu, da je Hell poskušal zdraviti avgust, so bila zadnja leta njenega življenja grozna. Vsak nov izračunženska je bila vedno bolj dolgočasna, vendar ni prenehala z znanostjo vse do svoje smrti. V čast Adi je imenovan eden od edinstvenih programskih jezikov "Pekla", dva majhna mesta v Ameriki in kolidž.
Neverjetno je, da je prvi programer sveta ženska. Toda ta mlada oseba je svetu dala svoj razvoj, ki je postal osnova za sodobno programiranje.

Sorodne publikacije