Programer John Carmack

John Carmack je legendarna oseba v igralni industriji, ustvaril je revolucionarne tehnike programiranja, omogočil, da so bile igre bolj realistične, s svojimi prispevki pa so ustvarjale take mojstrovine, kot so Wolfenstein 3D, Quake, Doom in mnogi drugi.

John Carmack: Biografija

Karmak se je rodil 20. avgusta 1970 v predmestju Kansas Cityja v ZDA. Kot otrok je bil John navdušen nad kemijskimi poskusi, modeliranjem raket, branjem znanstvene fantastike. Predvsem pa je imel rad fantazijske igranje vlog, kot so Dungeons and Dragons.


S prihodom računalniške dobe se je življenje Karmaka spremenilo. Postal je obseden z elektronskimi pripomočki, starši pa si niso mogli privoščiti nakupa igrače. Ko je bil prihodnji genij štirinajst let, je s skupino prijateljev poskušal ukrasti Appleove računalnike iz šole. Ujeli so jih in John Carmack je naslednje leto preživel v posebni ustanovi za mladoletnike. Po razrešitvi je bil Karmak osiromašen in se ukvarjal s programiranjem. Sam se je naučil pisati kode. Starši so videli, da ima njegov sin nenavaden potencial, in je rešil sredstva za nakup prvega računalnika.

Začetek kariere

Po neuspešni študiji na Univerzi Missouri je postal John Carmack samostojni. Nekaj ​​časa je delal kot neodvisni izvajalec za Apple, vendar je zaslužil zelo malo denarja. Na koncu se je mladenič naselil v programerju v pisarni Softdiska. Ena od prvih sprememb je bila dvodimenzionalna arkadna invazija vortikonov. Karmakovi sodelavci sta bili obsedeni računalniški navdušenci: John Romero (1967) in Adrian Carmack (1969). Popoldne soRazvite igre za Softdisk in ponoči poskusi s kodiranjem. Kmalu je prijateljska družba ustvarila svojo video igro z imenom Commander Keen.


Lastni primer

Trio, ki ga je navdihnil uspeh igre, je leta 1991 zapustil Softdisk in ustanovil ID Software. Kasneje bodo John Carmack in John Romero desetletja postali modni oblikovalci v igralništvu. Ker sta bila mlada, sta bila Carmack in Romero z veseljem igrala računalniške igre. Posebej ujet z gradom Wolfenstein. Kmalu so izdali lastno različico - Wolfenstein 3D. V sodobnem smislu ni bilo tridimenzionalne slike, vendar je Carmack prišel do tehničnih trikov, ki so ustvarili iluzijo glasnosti. Hero je raziskoval labirinte nacistov, se boril s sovražniki in zbiral zaklade. Projekt je takoj postal neverjetno uspešen. Glede na to, da je bila igra odigrana prva oseba, so se igralci prvič lahko počutili kot udeleženci realne pustolovščine. Gamer je videl svet z vidika orožja in ga lahko usmeril proti cilju.

Wealth and Diligence

Wolfenstein je bil tako priljubljen, da je vsak od njegovih ustvarjalcev zaslužil 120.000 $ na mesec. John Carmack, čigar fotografija se je začela pojavljati na naslovnicah publikacij, je postala stara 21 let. Vendar pa je John malo zaskrbljen. Delal je več kot 8 ur na dan, da bi popravil in izboljšal kodiranje. V svetu uravnoteženega ID-ja je bil zbrani Karmak kralj kodiranja, ki je v življenju utelesil ideje tridimenzionalne realnosti. Romeru je bila dodeljena vloga scenarista, navdihujoča, odgovorna za vzdušje igre, krajinsko oblikovanje iger in znake.

Doom era

Leta 1993 je ekipa izdala revolucionarni udarec Doom. Ustvarili so tridimenzionalni virtualni svet, ki je tako močan, prepričljiv in razburljiv, da je spremenil igralno industrijo. Zgodba igre je bila ena in pol vrstica: junak v raziskovalnem centru na Marsu se bori s tem, kar so napadli demoni. Vendar je bila grafična izvedba zares časovno edinstvena, kompleksna in zelo realistična. Do izdaje Dooma je bila večina video iger dokaj ploska in nerealna. Tehnike programiranja Karmak so omogočile, da je domišljijski svet postal bolj naraven in podroben. Leta 1994 je projekt prinesel 7 milijonov dolarjev prihodkov, kljub dejstvu, da so bile kopije katastrofalno pomanjkljive. Igra je postala ena najbolj prodajanih v zgodovini. John Carmack in Romero sta postala legendi.

Quake

Leta 1996 je duo predstavil igro Quake. Igralcem so ponudili višjo stopnjo realizma. Projekt za več igralcev je postal zakonodajalec žanra "arena", ko resnični igralci tekmujejo med seboj na omrežju. Quake je postal hkrati bestseler in kultni fenomen. Quake II je bil izdan kasneje leta 1996. Quake III Arena je izšla leta 2000 in je spletna igra, ki omogoča veliko število udeležencev, da se borijo naenkrat.

Top igre

John Carmack sodeluje pri razvoju 44 iger. Najbolj znani so:
 • serija Commander Keen (19901991);
 • Hovertank 3D (1991);
 • Wolfenstein 3D (5051992);
 • Kopje usode (18091992);
 • Doom (10121993);
 • Doom II (10101994);
 • Heretik (23121994);
 • Quake (22061996);
 • Quake II (9121997);
 • Quake III Arena (2121999);
 • Doom III (3082004);
 • Quake IV (18102005);
 • Wolfenstein (18082009);
 • Prvaki Quake (predogled 2017).
 • Carmack je trenutno odgovoren za Oculus Rift. Verjame, da je prihodnost virtualna resničnost. Njegova neverjetno privlačna ideja - toliko, da je John pustil ID Software, ki je dala svojih 22 najboljših let svojega življenja. Še prej je šel z Johnom Romerom. Obe ustvarjalni osebnosti sta imeli zelo različne poglede na prihodnost igralniške industrije. Karmak je zagovornik odprtokodne programske opreme. Naredil je ID Tech 1 2 in 3 na voljo za prenos in navedel, da bodo sčasoma ID Tech 4 in ID Tech 5 odprti vir. Prav tako nasprotuje pojmu patentov v programski opremi. John je poročen, ima dva otroka. Njegova žena je bila Katherine Kang, ki je bila direktorica poslovnega razvoja pri ID Software.

  Sorodne publikacije