Prednosti in slabosti "Linuxa". Opis operacijskega sistema Linux, primerjave, pregledi

Eden od razlogov za priljubljenost Linuxa je licenca, s katero je bil sistem izdan - GNU General Public License. To zagotavlja, da je izvorna koda operacijskega sistema prosto dostopna vsem in vsak lahko prispeva k njenemu razvoju. Skupina za razvijalce platforme je hitro dodala na tisoče programerjev. Toda kakšne so prednosti in slabosti "Linuxa" v praksi?

Nobenega dvoma ni, da je veliko število razvijalcev ustvarilo operacijski sistem z neprekosljivo učinkovitostjo in zanesljivostjo, s številnimi prosto dostopnimi programskimi paketi za poslovanje in zabavo. Je tako dobro? Kakšne so prednosti in slabosti "Linuxa"?

Prednost # 1: Svoboda

Večina distribucij Linuxa je brezplačna, kar pomeni, da uporabnikom ni treba plačati fiksne kopije. Vendar je to le en vidik svobode, ki se množično uporablja. Poleg tega lahko distribucijo OS brezplačno prenesete in zakonito namestite na poljubno število računalnikov, ki so brezplačni in zakoniti), ki so na voljo drugim osebam. Ker ima večina distribucij odprto kodo, imate dostop do konfiguracij OS in lahko konfigurirate Linux, kot želite.


Če želite, lahko ustvarite svojo lastno distribucijo, ker je jedro Linuxa prosto dostopno.

Prednost št. 2: Stabilnost

Linux sistemi redko ne uspejo in celo ko se zgodi, celotna lupina ponavadi ne uspe. "Modri ​​zaslon smrti", prijateljUporabniki operacijskega sistema Windows nikoli ne skrbijo za oboževalce Linuxa. Glede na povratne informacije je to prednost, ki spodbuja uporabnike, da preklopijo na to lupino.

Prednosti # 3: manjše ranljivosti

Ker je večina računalniških zlonamernih programov zasnovana za napad na Windows (pogosto z možnostjo Active X, ki običajno ni na voljo v Linuxu), je verjetnost okužbe z virusom Linux bistveno spodaj.


Enako velja za vohunsko programsko opremo, trojance in črve. Kljub temu, da obstaja zlonamerna programska oprema za Linux, jih je sorazmerno malo in do sedaj nobena od njih ni bila razširjena. Čeprav je Linux po naravi zelo varen, morajo imeti uporabniki še vedno zdrav razum, ko brskajo po internetu. Medtem ko uporabniki prenašajo in nameščajo samo iz uradnega skladišča njihove distribucije, se varnost znatno poveča. Ena od odličnih varnostnih funkcij v Linuxu je, da morajo biti datoteke zagnane za zagon z nekom s skrbniškimi pravicami, kar zahteva geslo. Torej, tudi če se virus ujame v računalnik z Linuxom, ne bo mogel delati brez uporabnika, ki ima skrbniške pravice, namerno ga naredi izvršljivega.
Drug pomemben vidik varnosti Linuxa je dejstvo, da je sistem odprtokoden. Ker je programska koda na voljo vsem za ogled, jo mnogi preučujejo, kar precej otežuje prikrivanje zlonamerne kode v njej. Poleg tega varnostne posodobitve običajno prihajajo v "Linux"veliko hitreje kot drugi operacijski sistemi, ker veliko ljudi prispeva k temu.

Prednost št. 4: delo sistema se sčasoma ne upočasni

To je zelo velika prednost "Linuxa" pred "vetrovi". Za razliko od Windows, Linux ni lahko prenesti vohunske programske opreme, virusov, trojanskih konjev itd. Na kratko, privzeta lupina je zaščitena pred vsem, kar lahko bistveno zmanjša zmogljivost računalnika. Poleg tega, ker "Linux" nima registra, ki je podoben sistemu Windows, ne naleti na napake, ki bi lahko kasneje upočasnile napravo. Nazadnje je treba trde diske na računalnikih Windows (zlasti iz XP in starejših različic) redno defragmentirati, da podpirajo večjo učinkovitost zaradi oblikovanja v NTFS. Po drugi strani pa, ker je Linux običajno oblikovan na drugačen način (z uporabo ext4), uporabniku ni treba defragmentirati trdega diska.
Na žalost nekateri uporabniki upoštevajo ta vidik in analizirajo prednosti in slabosti "Linuxa".

Prednost # 5: Uspešno delo na starejših napravah

Če imate stari računalnik (zlasti Pentium III ali novejši), lahko namestite "Linux" in v bistvu dobite nov račun. V mnogih primerih bo Linux deloval hitreje in lahko brez odlašanja izvajate vse osnovne funkcije, kot so brskanje po internetu, elektronska pošta, igre in ustvarjanje ter urejanje PowerPointovih dokumentov, preglednic in predstavitev. Mnenja tudi opozarjajo, da OS deluje odlično tudi na novih računalnikih. Iz novih distribucij v temnačrt je dodeljen "Linux Mint 19".

Prednost # 6: Velika izbira možnosti

Linux je na voljo v različnih velikostih in različicah, ponuja široko paleto distribucij, ki najbolj ustrezajo vašim potrebam. Še ena prednost te sorte je inovacija, ki se dogaja v svetu "Linux", saj je odprtokodni operacijski sistem.
Priljubljene distribucije, kot so Ubuntu, PCLinuxOS in OpenSUSE, ponujajo izvrstna repozitorija programske opreme v paketnih upravljavcih, kjer se lahko na vaš računalnik brezplačno prenese in namesti skoraj vsak tip. Ta ponudba vključuje skoraj vse, kar si lahko predstavljate, vključno z igrami, izobraževalnimi programi, pisarniškimi paketi in še veliko več! Nekatere majhne distribucije, kot so Peppermint OS, Lubuntu, Bodhi Linux in Puppy Linux, temeljijo na Ubuntu Linuxu in imajo zato dostop do skladišč programske opreme Ubuntuja. Eden od zelo lepih vidikov teh repozitorijev je, da je programska oprema, ki jo vsebujejo, že preizkušena glede združljivosti in varnosti. Uporabnik je lahko prepričan, da bo združljiv z nameščenim operacijskim sistemom in ne bo vseboval zlonamerne programske opreme.

Prednost # 7: Odlična posodobitev

V distribucijah Linuxa, kot so Ubuntu, OpenSUSE, PCLinuxOS, Fedora in mnogi drugi, je mogoče večino programske opreme, ki jo potrebujete, prenesti, namestiti in nadgraditi iz centralnega sistema za upravljanje paketov. , ki ga podpira OS. Rezultat je zelo gladek in uspešen proces posodabljanja aplikacij za uporabnike Linuxa.
Ko že govorimo o prednostih in slabostih "Linuxa", je treba takoj omeniti, da so koristi veliko večje. Kljub temu so slabosti te lupine tudi. Leži v naslednjem.

Pomanjkanje števila 1: veliko programov za okna ne bo delovalo

Torej je glavna pomanjkljivost "Linuxa" nezdružljivost aplikacij. Glede na iTunes, Microsoft Office, Internet Explorer in številni drugi programi Windows ne bodo delovali v Linuxu. Dobra novica je, da obstajajo načini za reševanje teh težav. Na primer, glasbene knjižnice lahko upravljate z iPod-om s programi, kot so Amarok, Banshee ali Rhythmbox na Linuxu. Mozilla Firefox in Google Chrome sta pomembna spletna brskalnika, ki ju lahko uporabljate namesto Internet Explorerja. Lahko tudi zaženete iTunes v Linuxu z uporabo programa Wine, VirtualBox ali Parallels, čeprav pregledi kažejo, da je težko dobiti dobre rezultate. LibreOffice in OpenOffice so odlični pisarniški paketi, ki jih lahko uporabljate namesto Microsoft Officea, vendar z enim opozorilom. Celotna združljivost obeh paketov Microsoft Office je dobra, vendar ni popolna.
Pomanjkanje števila 2: manjša izbira gonilnikov periferne strojne opreme
V Linuxu je izbira gonilnikov periferne strojne opreme (za tiskalnike, optične bralnike in druge naprave) manjša od izbire operacijskega sistema Windows, čeprav se stalno dodaja veliko novih različic. S tem problemom je tesno povezano dejstvo, da niso vse različice "Linux" dela s skupnimi sklopi računalniške opreme. Zato bo uporabnik morda moral poskusiti več kot eno distribucijo OS, da bi našel tisto, ki dobro deluje z računalnikom. Kot za tiskalnike, nekateri proizvajalcinudijo boljšo podporo Linuxa kot druge. HP na primer nudi odlično podporo za svoje naprave za Linux. Slabosti se ne končajo.

Pomanjkanje števila 3: potreba po učenju in pridobivanju izkušenj

Kljub dejstvu, da je večina različic "Linuxa", zlasti glavnih, zelo intuitivna in uporabniku prijazna, imajo nekateri začetniki težave. Namizno okolje Linuxa je podobno kot Windows. Toda v tem primeru obstaja tudi ena značilnost. Ko preklopite na »Linux«, uporabnik meni, da je svojo napravo obrnil na starejšo različico »vetrov«.

Sorodne publikacije