SVEN HA-1410T: Pregled, primerjava z konkurenti in pregledi strank

Sodobni, zmogljivi 5.1 zvočniški sistemi, ki delujejo neposredno z računalnikom ali DVD predvajalnikom, postajajo vse bolj priljubljeni. Ljubitelji visokokakovostnega zvoka postajajo vse bolj, vendar pa nimajo vsi denarja za napreden sistem zvočnikov, zato je veliko proizvajalcev začelo ustvarjati komplete zvočnikov po nižji ceni kot klasične variacije vrhunskega razreda. Eden od vodilnih v nizkocenovnem segmentu je proizvajalec zvočne opreme SVEN. V tem gradivu se pogovorimo o blagovni znamki in njenem legendarnem 5.1 SVEN HA-1410T.


Blagovna znamka SVEN

Danes je bila skandinavska blagovna znamka SVEN ustanovljena leta 1991 na ozemlju ZSSR. Med preoblikovanjem se je podjetje ukvarjalo z razvojem in prodajo multimedijskih naprav (prenosne akustike in akustičnih sistemov) ter različnih računalniških perifernih naprav (slušalke, tipkovnice, stene). Skozi svojo zgodovino je podjetje sledilo edinemu načelu - kar najbolj izkoristiti poceni materiale, omejiti funkcionalnost naprav, hkrati pa vse sile za dosego visoke kakovosti glavne funkcije naprave. Tako je proizvajalcu uspelo ustvariti trg, poln visokokakovostnih in najpomembnejših, poceni zvočnikov in slušalk. Nato se obrnemo na SVEN HA-1410T, dejansko sistem zvočnikov.

Kaj je aktivna akustika 5.1?

Za začetek je treba odločiti, kaj predstavlja aktivno akustiko. 5.1. Številka 5.1 pomeni celoten sklop. Uporabnik prejme celoten nabor 5 stolpcev (pogostoimenovani "pyschka" ali "sateliti"), odgovorni za zgornji in srednji ton ter 1 subwoofer, odgovorni za globino zvoka in nizkih tonov. Subwoofer deluje tudi kot nekakšno "vozlišče", na katerega so priključeni zvočniki, kot tudi predvajalnik ali računalnik. Beseda "aktivno" pomeni, da sistem ne potrebuje ločenega ojačevalnika, zvočniki so že opremljeni z vgrajenimi možnostmi.

Vsebina paketa

Ker stereo sistem ni majhen, je na voljo v dveh škatlah. Eden izmed njih je:
 • Aktivni subwoofer.
 • Kabli za povezavo medsebojnih elementov sistema (uporabljajo se visokokakovostni akustični kabli).
 • Sistem za daljinsko upravljanje.
 • Noga za globokotonec.
 • Navodilo SVEN HA-1410T.
 • V drugem polju so:
 • zadnji stebri.
 • Sprednji zvočniki.
 • Ena osrednja.
 • Značilnosti SVEN HA-1410T

  Za lažje zaznavanje so informacije predstavljene v obliki tabele.

  Izhodna moč nizkotonca  120 vatov  Izhodna moč sprednjih zvočnikov  ) 35 vatov vsak  Izhodna moč zadnjih zvočnikov  35 vatov vsaka  izhodna moč centralne Zvočniki  35 vatov  Frekvenčno območje ojačevalnika  od 38 do 20.000 hertz  Gradbeni materiali  Les  Napetostni nivo  220 voltov  Mere nizkotonca  32 x 32 x 40 centimetrov s  Mere sprednjih in zadnjih zvočnikov  28 x 28 x 20 centimetrov  Srednje dimenzije zvočnikov  17 kilogramov
  15 x 43 x 20 centimetrov  Teža nizkotonca 109)

  Teža govornikov  20 kilogramov

  Videz akustičnega sistema in sestavnih delov

  Vizualna zasnova stebrov je osupljiva. Izgledajo res pošteno. Obstaja več možnosti za barvne sheme, ki jih lahko prilagodite določenemu prostoru. Zaradi minimalističnega in togega videza se lahko enostavno prilegajo tudi v najbolj elegantno notranjost. Material za stebre je plošča iz lesnih vlaken, tako imenovani MDF (translit). Debelina plošče je 15 milimetrov. V notranjem delu je položen sintepon, ki vpliva na akustične lastnosti "satelitov", kar zmanjšuje stopnjo nihanja. Za povezavo kablov uporabljamo vijačna gnezda z majhno količino zlata. Da bi se izognili zmedi, so priključki označeni z barvo.


  Nizkotonski zvočnik je izdelan iz istih materialov. Izgleda zelo lepo, brez označenih elementov. Na sprednji plošči je bil prostor za kompaktni zaslon. Prikazuje informacije o vsebini, ki jo je mogoče predvajati, in druge koristne informacije. Na hrbtni strani so priključki za zvočnik in napajanje. Nizkotonski zvočnik ima na nogah štiri kovine. Takšna zasnova prispeva k stabilnosti nizkotonca, lahko pa poškoduje talno oblogo.Proizvajalec je razmišljal o tem in dal niz gumijastih konic. Daljinski upravljalnik ni udoben. Vidimo lahko, da je bila pristranskost glede na sprejeto zunanjo zasnovo in ujemanje slog celotnega akustičnega sistema. Je zelo tanek in lahek, vendar je število možnosti omejeno. Zaradi pravičnosti je treba opozoriti, da bodo razpoložljive nastavitve zadostovale večini uporabnikov.

  Zasnova zvočnikov

  Vsak SVEN HA-1410T ima nameščen fazni pretvornik in majhno plastično cev, ki se nahaja na zadnji strani ohišja. Uporabljajo se dvosmerni zvočniki, zaščiten je Butterworthov filter. Zaradi tega filtra je amplitudno-frekvenčna karakteristika zvočnikov še bolj gladka in skoraj izginja pri frekvenci zaviranja. Srednje frekvenčni zvočniki, njihov difuzor je izdelan iz polipropilena, vzmetenje iz gume pa se ne odlikuje po visoki togosti, ki je naklonjena zvoku. Visokofrekvenčni elementi so oblikovani kot majhne kupole in izdelani iz svile. Na voljo je močan magnetni zaslon na celotnem zaslonu. Celoten mehanizem ima precej široko pot. Druga pomembna podrobnost je raven upornosti akustike (ta lastnost kaže, koliko Ohm SVEN HA-1410T). To je 6 ohmov.

  Konstrukcija nizkotonca

  Med strukturnimi značilnostmi nizkotonskega zvočnika lahko izberete veliko masko hladilnika, ki podpira nizkotemperaturne ojačevalnike. Difuzor je izdelan iz gostega materiala nenavadne oblike z velikim številom vdolbin, kar je ugodnovpliva na raven resonance v zvoku. Spodnja plošča ima fazni pretvornik in dve široki cevi. V splošni in splošni akustiki 5.1 SVEN HA-1410T je resnično "resna" naprava. Vidimo, da je proizvajalec pametno pristopil k ustvarjanju naprave, s poudarkom na najvišji ravni kakovosti. Uporablja se čip LM4731TA, ki ima stereo ojačevalnik z veliko močjo. Od slabosti je, da dodeli mejo 20 vatov, po prehodu, ki obstajajo očitna izkrivljanja, premagati kakovost zvoka. Vendar pa je za tako niz stolpcev te moči je običajno dovolj, da premagati, kar je najpomembnejše, ne pretiravajte.

  Izkušnje s poslušanjem

  Sistem zvočnikov odlično deluje z vsako glasbo, ne glede na to, kateri žanr želite. Zvok je lep in zmogljiv, zahvaljujoč naprednim zvočnikom in funkcijam SVEN HA-1410T na splošno. Tudi če ga boste dali v polno moč, boste komaj opazili resne spremembe v zvoku. Izkrivljanja so seveda, vendar jih lahko toleriramo. Povprečne frekvence so impresivne. Podrobnejši zvok in njegova nasičenost, ki presega cenovni segment preučevane akustike, se sliši višje ravni, vredno številnih Hi-Fi sistemov. Visoke frekvence prav tako zagotavljajo veliko zabave, saj ne pokvarijo vtisa, značilnega za takšne sisteme, zaradi žvižganja v ozadju, hripanja in sikanja. Bas SVEN HA-1410T zasluži nekaj ovacij. Ne glede na dolžino globokih basov, se sistem z njo spoprijema z navdušenjem. Trdi udarci metalcora in dolgoročne "eksplozije" hip-hop glasbezvok odličen. Seveda je veliko odvisno od lokacije zvočnikov v sobi. Sistem zvočnikov je zasnovan za vgradnjo na površini približno 30 kvadratnih metrov. S pravilno postavitvijo vseh elementov lahko dosežete vznemirljiv učinek prisotnosti. Pomembno je, da pri prehodu z drugega niza stolpcev na otroka SVEN lahko popolnoma nove načine odkrivate pesmi, ki ste jih poslušali v prihodnjih letih. Vse, kar je bilo prej poznano in zabavano, se pojavlja v novih barvah in je spet neverjetno. Težko je poudariti kakršne koli pomanjkljivosti, saj tudi pogosta težava s prekomernim hrupom v zvočnikih ni. Majhen hrup je mogoče opaziti le, če je jakost zvoka največja, potem pa se bo morala držati blizu zvočnika, da jo bo opazil. Kljub temu je sistem zelo občutljiv na motnje, zato pri vklopu druge elektronike lahko slišite razpoke in šum v zvočnikih. Tudi ti kliki so komaj opazni.

  Merjenje

  Podatki analize amplitudno-frekvenčne karakteristike (v nadaljevanju AFC) so prijetni. Najprej je treba pojasniti, da so bili pri zbiranju podatkov s frekvencami od 130 do 500 Hertz namerno poplavljeni. Značilnosti akustičnega sistema so bile odstranjene na "ničelnih" napravah. Dejstvo je, da ima subwoofer širok delovni pas, katerega zgornji prag je 500 Hz. Zato so bili podatki odstranjeni na tak način, da so združili subwoofer in "satelite". Podatki so bili vzeti na ravni osi pod kotom 45 stopinj. Izkazalo se je, da je frekvenčni odziv enak, z rahlim odstopanjem 6 decibelov.

  Oceneo SVEN HA-1410T

  Ventilatorji pometajo s sosedi s težkim letom z zborom, ki pozdravlja sistem 5.1 SVEN HA-1410T. Zveni malo patetično, v resnici pa je. Večina uporabnikov pozitivno ocenjuje akustiko, ki se preučuje in je z njo zadovoljna. Mnogi so napravo poimenovali z najboljšimi kreacijami SVEN-a v letih obstoja podjetja in z njimi je težko nasprotovati. Prednosti so enake. Kvalitativni materiali, in sicer debela plast lesa (analogi v tem razredu so pogosto iz plastike) in montaža. Magnetno zaščitite ohišje, kar poveča raven varnosti. Vizualni dizajn je bil prav tako všeč vsem lastnikom tega čudeža. Trden, resen dizajn je uspeh za ljubitelje kakovostnega moškega zvoka. Seveda je bil zvok cenjen. Ljubitelji ples v stanovanju so zadovoljni, vendar s sosedi lahko resnično težave. Odlična rešitev za SVEN HA-1410T je bila za tiste, ki uporabljajo 5.1 kot domači kino. Ne brez pomanjkljivosti. Predvsem pa obstajajo ovire, ki se pojavijo pri vklopu in izklopu luči ali elektronike v hiši. Shranjevanje nastavitev na SVEN HA-1410T ne deluje. Ko izklopite napajanje, se vse nastavitve ponastavijo, kar povzroča veliko težav. Obstajajo težave z vodstvom. Upravljanje se izvaja samo z daljinskim upravljalnikom in ni v prodaji, potem boste morali varovati edino kontrolno telo kot zenico očesa.

  Primerjava z JetBalance JB-651CA

  V primerjavi z načrtom JetBalance zmaga produkt SVEN. Prednost se že čutinajprej Glavni problem JetBalance v primerjavi s SVEN je zelo "votlo" zvok visokih frekvenc, ki utripa in očitno ne zazna polnega potenciala naprave. Kakovost zvoka srednjih frekvenc prav tako dopušča veliko želje. Obseg amplitudno-frekvenčnih značilnosti "satelitov" je močno izkrivljen v območju od 90 do 22000 Hertz. Izkrivljanje frekvenčnega odziva na nizkotonskem zvočniku je še bolj očitno.

  Primerjava z Edifier S 5.1

  Tukaj izdelek SVEN spet drži prvenstvo. Na žalost sistem Edifier nima tako širokega spektra visokih frekvenc, ki se ponaša s SVEN HA-1410T, in to je glavni razlog za poraz. Oboleli in zanesljivost barvnega traku na srednjih frekvencah, ki jih bodo opazili številni ljubitelji kakovostnega zvoka in bodo razočarani. Razpon čelnih zvočnikov AFC se spreminja v 6 decibelih v obdobju 90-35000 Hertz. Stopnja popačenja zvočnikov in nizkotonca je zmerna.

  Primerjava z Geniusom SW-HF 515000

  Ta Geniusova kreacija v bistvu zveni povprečno. To je razumljivo brez kakršnih koli testov in primerjav, če pa govorimo o specifičnih prednostih SVEN, je vredno omeniti bolj podroben in bogat zvok v celotnem razponu. Skandinavska znamka v boju z Geniusom ne pušča nobene druge priložnosti. Frekvenčni odziv sprednjih zvočnikov je zelo neenakomeren in se giblje v 6 decibelih v območju od 100 do 3000 Hertz. Izkrivljanje zvoka je vidno tako na srednjih frekvencah kot na visokih nadmorskih višinah.

  Primerjava z Microlab H-500

  Tukaj je konkurenca skoraj neodločena. SVEN ima rahlo prednost. To je še posebej opazno pri nizkih frekvencah, ki jih SVEN ima več. Opazimo lahko tudi podrobnejši zvokin naravni tembre, vendar te podrobnosti niso tako nestabilne. Frekvenčni odziv je neenakomeren, povprečno odstopanje je plus ali minus 7 dB v območju 100-40000 Hertz. Stopnja popačenja prednjih zvočnikov in nizkotonca je zmerna.

  Rezultati

  Vsekakor lahko rečemo, da delo SVEN zasluži spoštovanje. Za skromno ceno, ki uporabnikom ponuja zvočni sistem te ravni, morda ne vsi. Preučena akustika 5.1 je zagotovo uspela. Visoka moč, podroben zvok, naravni zvok na vseh frekvencah in subwoofer ne bodo pustili nikogar ravnodušnega. Pros:
 • Odlična vizualna zasnova.
 • Velika moč.
 • Visokokakovosten zvok.
 • Vključeni akustični kabli.
 • Nizki stroški.
 • Proti:
 • Velike dimenzije (potrebujete veliko prostora in veliko transportne moči).
 • Sorodne publikacije