Odpravljanje težav z Windows 10: Navodila

Operacijski sistem Windows 10 uporabljajo vsi - tako izkušeni uporabniki računalnikov kot novinci. Za vsako kategorijo v operacijskem sistemu je pomožna storitev, ki vam omogoča reševanje težav. Eating izkušenega uporabnika bo lahko samostojno razumeti eno ali drugo vprašanje, nato pa začetnik potrebuje pomoč od računalnika mojster. Da bi uporabniku pomagali najti sistemske napake in slabe prilagoditve, so razvijalci pripravili orodje za odpravljanje težav pri sistemu Windows 10. Spoznavanje in spoznavanje uporabe čarovnika, v katerih primerih in kje ga najdejo.


Kje najti?

Najnovejša posodobitev operacijskega sistema Fall Creators 1703 je uvedla nekaj sprememb. Zdaj lahko orodje za odpravljanje težav zaženete ne samo prek nadzorne plošče, ki traja nekaj minut, ampak tudi prek vmesnika sistemskih parametrov. Obe različici omogočata dostop do istega orodja. To pomeni, da se čarovnik za odpravljanje težav v operacijskem sistemu Windows 10 na nadzorni plošči in nastavitve ne razlikujejo med seboj. Oglejmo si podrobneje, kako zagnati program v obe smeri.

Prek nadzorne plošče

Če želite začeti, poiščite odgovor na vprašanje "kje je nadzorna plošča sistema Windows 10". Odprete ga lahko na več načinov:
 • Skozi iskanje v meniju Start. Vnesite ime programa, kot je prikazano v iskalnem polju.
 • Druga možnost je skozi okno "Run". Za to pritisnite tipko Win + R invnesite nadzor
 • Preko ukazne vrstice. Če ena od zgornjih metod ne deluje, odprite ukazni poziv (poiščite ali "Zaženi" z ukazom cmd) in vnesite nadzor besed.
 • Nato je za lažje iskanje treba preklopiti tip particije na velike ali majhne ikone. Po tem poiščite "Odpravljanje težav" na seznamu. V operacijskem sistemu Windows 10 to okno omogoča dostop do vseh orodij čarovnika.


  Preko "Možnosti"

  Druga možnost je na voljo le uporabnikom operacijskega sistema Windows 10:
 • Z desno miškino tipko kliknite ikono "Start";
 • v kontekstnem meniju izberite "Možnosti";
 • nato pojdite na razdelek "Posodobitve in varnost";
 • V levem stolpcu izberite "Odpravljanje težav".
 • Pripravljen! Zdaj veste, kje je nadzorna plošča v sistemu Windows 10 in kje je "Možnosti". Do njih lahko dostopate prek orodja za odpravljanje težav. Vmesnik teh oken izgleda drugače, toda v njih boste našli isto funkcijo, o kateri bomo govorili spodaj.

  Kako deluje diagnoza?

  Preden orodje za odpravljanje težav pomaga uporabniku, da se znebi okvare ali okvare, mora opraviti diagnozo. Če veste, s čimer imate težave, izberite ustrezen element v meniju za odpravljanje težav v sistemu Windows 10. Ko zaženete orodje, se na zaslonu prikaže okno za reševanje težav. Počakajte, da se konča postopek, da vidite možen vzrok napake. Če je pomočnik uspešno našel napako, se bodo v oknu pojavile vse informacije in ponujene rešitvetežave. Če čarovnik ne zazna okvare med pregledovanjem stanja sistema, vas bo pozval, da odgovorite na več vodilnih vprašanj, da zožite območje iskanja. Izberite eno od možnosti in kliknite gumb "Naprej". Orodje bo znova pregledalo vaš računalnik zaradi okvare na območju, ki ga določite, in prikazal bo rezultat. V primeru, da je odpravljanje težav z operacijskim sistemom Windows 10 dolgo časa za težavo, vendar ne najde ničesar, se boste morali obrniti na strokovnjaka ali sami rešiti problem.
  Težave se običajno preverjajo v 1 minuti. Če je naslednji, program ne bo ponudil nobenih dejanj, vendar bo še naprej prikazoval okno »Odpravljanje napak« s tekočo vrstico, nato pa ga poskusite znova zagnati in ponovno pregledati sistem. Razmislite o vseh kategorijah, ki jih lahko uporabite za diagnosticiranje računalnika za standardna orodja operacijskega sistema.

  Programi

  Ta kategorija obravnava vprašanja, povezana z združljivostjo operacijskega sistema in nameščeno programsko opremo (aplikacije, igre itd.). Če želite zagnati diagnostiko, morate klikniti gumb »Zaženi programe, razvite za prejšnje različice sistema Windows. Če programska oprema ni bila zaznana, boste pozvani, da s seznama izberete enega od nameščenih programov, nato pa uporabite priporočene možnosti.za zagon programa in testiranje učinkovitosti ali nadaljevanje iskanja težave.

  Oprema in zvok

  Tukaj lahko najdete in odpravite težave s katero koli priključeno opremo:
 • Nastavite napravo. Program vam omogoča, da popravite vse napake, povezane z povezanimi napravami, njihovimi gonilniki in tako naprej.
 • Uporaba tiskalnika. Popravi vse težave v povezanih tiskalnikih, optičnih bralnikih, večnamenskih napravah.
 • Odpravljanje težav s snemanjem zvoka. Odpravite težave z napravami za snemanje zvoka.
 • Odpravljanje težav pri predvajanju zvoka.
 • Omrežje in internet

  V tem razdelku lahko diagnosticirate stanje internetne povezave in konfigurirate omrežno okolje (dostop do map na tem in drugih računalnikih). Če želite začeti iskanje in odpraviti težave, kliknite gumb »Poveži se z internetom«. V oknu kliknite "Naprej", da začnete postopek. Po kratki diagnozi vas bo program prosil, da določite vrsto težave - okvaro povezave ali pomanjkanje dostopa do določene strani. V prvem primeru bo računalnik preveril, ali se lahko prijavite na uradno spletno stran Microsofta.
  S klikom gumba »Dostop do datotek in map v skupni rabi v drugih računalnikih« odprete čarovnika za odpravljanje težav. Kot v prejšnjem primeru v glavnem oknu kliknite "Naprej" in počakajte na konec iskanja. Če želite določiti, morate podati pot do mape, do katere želite dostopati.

  Sistem in varnost

  S tem odsekom boste lahko popravilinaslednje točke:
 • napake, ki preprečujejo posodobitev operacijskega sistema;
 • Diagnostika in opredelitev nepotrebnih datotek in bližnjic ter nadaljnje brisanje;
 • iskanje težav z napajanjem in optimiranje baterijskega sistema; Ta funkcija bo pomembna za uporabnike prenosnih računalnikov.
 • Težave z diagnostiko

  Poglejmo, kaj storiti, če Windows 10 Troubleshooting (Odpravljanje težav) ne deluje pravilno. Problem je lahko v tem, da je vaš izvod operacijskega sistema poškodovan ali okužen z virusi. To pogosto velja za piratske različice. Preverite, ali je v računalniku zlonamerna programska oprema in jo očistite. Drugi razlog je pomanjkanje posodobitev. Da ne bi skrivali težave pri zagonu sistema Windows 10 ali med diagnosticiranjem, morate namestiti vse najnovejše posodobitve operacijskega sistema. To lahko storite:
 • odprite "Nastavitve";
 • Pojdite na zavihek "Posodobitve in varnost";
 • nato kliknite gumb "Preveri za posodobitve";
 • Po potrebi namestite posodobitev in znova zaženite računalnik.
 • Za pomoč pri čarovniku za diagnostiko morate v oknu Odpravljanje težav poiskati povezavo "Klicanje pomoči".

  Povzetek

  Ne pozabite, da orodje Microsoft za odpravljanje težav operacijskih sistemov ne deluje vedno pravilno. Pogosto se reševanje napake ali napake v sistemu ne pojavi s pomočjo čarovnika. Vendar pa določite razlog in poskusite optimizirati delo z računalnikomlahko pomaga.

  Sorodne publikacije