Oblikovanje informacij: koncepti in vrste, modeli in primeri

Vprašanja strukturiranja informacij so v sodobnem svetu zelo iskana, ker je prostor nasičen z različnimi informacijami. Zato obstaja potreba po pravilni interpretaciji in strukturiranju velike količine podatkov. Brez tega ni mogoče sprejemati pomembnih vodstvenih in ekonomskih odločitev, ki temeljijo na določenem znanju.

Splošno

Obstaja veliko metod strukturiranja informacij. To je posledica dejstva, da obstaja tudi veliko načinov za njegovo zastopanje in organizacijo. To je treba zapomniti, ker se informacije glede lastnosti zelo razlikujejo. Pomembno vlogo pri tem igra vrsta denarja ali kanalov zaznavanja, ki se sprejmejo med vnosom ali izhodom podatkov, katera stopnja strukturiranja ima informacije na začetku in se nanaša na numerično, grafično, besedilno ali drugo vrsto. Najpomembnejšo vlogo ima končni cilj, za katerega je potrebno strukturirati podatke.


Cilji

Analiza in strukturiranje informacij vedno zasleduje določene cilje, v resnici pa sta precej številni. Od pravilne nastavitve cilja je v veliki meri odvisen končni rezultat. Zabeležimo si glavne razrede ciljev:
 • Pridobivanje novega znanja iz določenega procesa.
 • Pregled informacij je nepopoln ali protisloven.
 • Potreba po sistematizaciji in racionalizaciji znanja.
 • Osredotočanje na nekatere vidike.
 • Zmanjšanje informacij, da se odpravijo precenjevanje.
 • Vlogeinformacije v bolj vidni in razumljivi obliki.
 • Uporaba posplošitev in odvzemov v opisu.
 • Glede na cilje, ki jih zasledujemo, se uporabljajo tehnologije in metode strukturiranja. Kot vemo, klasifikacija ni končni faktor, ki določa metodo naročanja. Zato je pomembno določiti vrsto informacij in način njihove predstavitve.


  Razvrstitev informacij

  Upoštevajte razvrstitev bistva in vsebine znanja:
 • O ciljih in vrednostih za namene načrtovanja in napovedovanja.
 • O funkcionalnih značilnostih.
 • O strukturi.
 • O dinamičnih spremembah.
 • Na splošno o državi.
 • O nalogi.
 • Ta razvrstitev je podana v padajočem vrstnem redu pomembnosti. Da, najpomembnejša je informacija o ciljih, saj temelji na njej in določa potrebe končnega uporabnika. Drugi razredi so relativno neodvisni drug od drugega, dovoljujejo le določanje in dopolnjevanje že obstoječih podatkov za prikaz njihove popolnosti. Takšna postavitev je povsem upravičena, saj omogoča hitro reševanje in učinkovito uporabo problemov, vendar praktično ne velja za reševanje kompleksnih nalog, ki zahtevajo računalniško analizo. Osnove klasifikacije in strukturiranja informacij temeljijo na drugih značilnostih: 1. Informacije, povezane z nečim
 • objektu.
 • Do več predmetov.
 • Za okolje.
 • 2. Vezava na začasni vidik
 • Preteklost.
 • Prihodnost.
 • Glede na.
 • 3. Razred strukturne organizacije
 • Strukturirano
 • Nestrukturirano.
 • Urejeno.
 • Formalizirano.
 • Kljub navidezni kompleksnosti vseh klasifikacij, bi rad povedal, da je strukturiranje informacij preprost postopek, ki ga izvajamo vsak dan. Problem razumevanja tega vprašanja je v tem, da ne razmišljamo o tem, koliko je to večplastno in veliko vprašanje, vse delamo samodejno. Če se s strokovnega vidika potopite v proučevanje te teme, se izkaže, da strukturiranje informacij rešuje številne naloge, ki nam pomagajo zgraditi lasten sistem znanja in ga uporabiti za nadaljnji razvoj ali reševanje problemov na domačem in strokovnem nivoju.

  Kakšna je razvrstitev?

  Zbiranje in strukturiranje informacij je nemogoče brez pojma klasifikacije, ki smo ga delno obravnavali v prejšnjih odstavkih. Še vedno pa je vredno poglobiti razumevanje tega koncepta. Klasifikacija je določen sistem informacijskih elementov, ki označuje realne objekte ali procese in jih razvršča z določenimi podobnimi ali različnimi značilnostmi. Pogosto se ta postopek izvaja, da bi bila študija primernejša.
  Obstajata dve vrsti razvrstitev. Prva, umetna, se izvaja z nekaterimi zunanjimi značilnostmi, ki ne odražajo prave narave predmeta in vam omogoča, da uredite le površinske podatke. Druga vrsta je naravna ali naravna klasifikacija, ki se izvaja po bistvenih značilnostih, ki so značilne za bistvo predmetov in procesov. To je naravna klasifikacijaznanstveni instrument, ki se uporablja za preučevanje vzorcev predmetov in procesov. Hkrati pa ne moremo reči, da je umetna klasifikacija popolnoma neuporabna. Omogoča vam reševanje številnih aplikacij, vendar je samo po sebi zelo omejena.
  Kakovost postopka razvrščanja je bila v veliki meri odvisna od nadaljnjih rezultatov študije. To izhaja iz dejstva, da se ločevanje z znaki izvaja v zgodnjih fazah, in če dopuščajo napako, potem nadaljnje raziskave gredo v napačno smer.

  Pomembna načela

  Metode za strukturiranje informacij zahtevajo skladnost z nekaterimi načeli, ki omogočajo prepričanje o veljavnosti rezultatov:
 • Potreba, da se vsaka operacija razdeli na razrede in uporabi samo eno temeljno značilnost. To vam omogoča, da odstranite odvečne informacije in se osredotočite na ključne točke.
 • Nastale skupine morajo biti logično povezane in zgrajene v določenem vrstnem redu na podlagi pomembnosti, časa, intenzivnosti itd.
 • Millerjevo pravilo

  Pravilnost se imenuje 7 ± 2. Odkril ga je ameriški znanstvenik in psiholog George Miller po opravljenem številnih poskusih. Millerjevo pravilo je, da lahko kratkoročni človeški spomin povprečno 7 črk abecede, 5 preprostih besed, 9 številk, sestavljenih iz 2 števk in 8 decimalnih števil. V povprečju predstavlja skupino 7 ± 2 elementov. To pravilo velja na mnogih področjih, aktivno se uporablja za usposabljanječlovekove pozornosti. Uporablja pa se tudi za strukturiranje informacij, ki temeljijo na tem, koliko lahko človeški možgani uspejo.

  Načelo roba

  Ta učinek temelji na dejstvu, da človeški možgani bolje zapomnijo informacije na začetku ali na koncu. Študija tega načela je vključevala nemški učenjak nemški Ebbinghaus v XIX stoletju. Šteje se, da je odkritelj. Zanimivo je, da se je v naši državi to načelo naučilo po filmu o Stirlitzovi pustolovščini, v katerem je protagonist to uporabil za preusmeritev pozornosti svojega nasprotnika.

  Retroff učinek

  Drug način, ta učinek se imenuje učinek izolacije, in je sestavljen iz dejstva, da ko predmet izstopa iz niza podobnih, se ga spomni veliko bolje kot drugi. Z drugimi besedami, lahko rečemo, da se najbolj spominjamo tistega, kar je najbolj namenjeno. Podzavestno ta učinek uporabljajo vsi ljudje, ki želijo biti opazni. Vsi so opazili, da deluje, ko je poleg svoje volje pozornost pritegnila svetla oblačila, izstopa iz množice, himerna arhitektura hiše, peals iz sivih ulic ali svetla prevleka pod kupom istega. Prav tako se načelo zelo uporablja pri oglaševanju, kjer proizvajalci počnejo vse, da bi povečali svoj izdelek. In deluje tudi za tiste, ki sami vedo o tem učinku! Pri strukturiranju informacij se učinek funkcije Restroff uporablja za zagotovitev, da različne skupine informacij niso podobne. Zagotavlja jim hitrejše in lažje razumevanje. Torej, če bo vsak elementdvoumno in zanimivo, potem ga bomo veliko hitreje zapomnili.

  Metode strukturiranja informacij

  Proces proučevanja človeških možganov ne poteka zaman. Znanstveniki so izvlekli več tehnik in metod strukturiranja informacij, ki vam omogočajo, da je pomnjenje pametnejše. Govorili bomo o glavnih in najbolj priljubljenih načinih. Metoda rimske sobe ali verige Cicerona je zelo preprosta, a učinkovita metoda za asimilacijo materiala. Sestavlja ga dejstvo, da se morajo nepozabni predmeti mentalno urejati v vaši sobi ali tisti, ki jo dobro poznate. Glavni pogoj je, da morajo biti vsi objekti urejeni v določenem vrstnem redu. Po tem, da se spomnimo potrebnih informacij, je dovolj, da se spomnimo sobe. To je storil Cicero, ko se je pripravljal na predstavo. Hodil je v svojem domu, mentalno urejal poudarke, da bi se lahko vrnil v pomemben trenutek svojega govora. Ne omejujte se na sobo, lahko poskusite postaviti želene informacije na znano ulico, namizje ali drug predmet, ki ga dobro poznate. Metoda miselnih zemljevidov ali Buzzenova metoda je preprost način grafične vizualizacije informacij preko shem. Pogosto se ta metoda imenuje майнтемппинг, saj je potrebno zgraditi asociativne zemljevide. Ta način spominjanja je v zadnjem času postal zelo priljubljen. Podobne kartice priporočajo psihologi in različni trenerji, da pravilno postavijo cilje in razumejo njihove prave želje. Toda prvotni namenMentorski zemljevidi so bili prav, da bi hitro zapomnili in strukturirali informacije. Da bi naredili natalno karto, boste potrebovali:
 • gradivo, ki ga želite naučiti.
 • Velik list papirja.
 • Barvne peresa in svinčniki.
 • Nato narišite simbol ali sliko v sredino lista, ki je povezana s temo, ki jo želite zapomniti ali odraža njeno bistvo. Nato v središču centra narišemo različno verigo povezav, ki odražajo enega ali drugega vidika predmeta, ki ga proučujemo. Zaradi tega, da bi si zapomnili potrebne informacije, vam ni treba brskati po seznamu ali brati polovičnega učbenika. Takoj lahko prikličete glavno idejo tako, da jo pogledate v sredino lista, nato pa se, ko se pomaknete v smeri vej, posebej spomnite, kaj potrebujete.

  Metode postopnega strukturiranja

  Seveda je strukturiranje digitalnih informacij bolj zapleten proces. Posebej kompleksne so naloge, za katere je značilna različna stopnja negotovosti. Da bi jih rešili, je treba uporabiti številne metode, ki jih je mogoče združiti v metode faznega strukturiranja in morfološke metode. Obe vrsti sta prilagojeni tako, da ju je mogoče uporabljati v veliki negotovosti. Toda na pomemben način se razlikujejo glede načina, na katerega bodo uporabljeni. Prva skupina je namenjena postopnemu zmanjševanju negotovosti naloge, druga skupina pa je namenjena reševanju problema z ustvarjanjem modelov za eno ponovitev. VrednoUpoštevajte, da se pri uporabi morfološke metode negotovost sploh ne spremeni, preprosto se bo prenesla na drugo raven opisa. Obe metodi se začneta s preučevanjem stopnje formalizacije. Toda če je za postopno strukturiranje raven lahko katera koli, je za podrobne morfološke metode pomembno podrobno razčlenitev in nadaljnja generacija matričnih modelov. Z drugimi besedami, lahko rečemo, da se morfološke metode najpogosteje uporabljajo z zmogljivo računalniško tehnologijo, ker človeški možgani ne morejo obdelovati takšnih nizov informacij. Z metodami faznega strukturiranja želimo najti logične medsebojne povezave, morfološke metode pa ne določajo logičnega zaključka, temveč opravijo temeljito kombinatorno analizo in podrobneje in globlje razvrstijo informacije. Vendar je učinkovitost dela uporaba obeh teh metod. Strukturiranje digitalnih informacij zahteva celosten pristop. Zato je pomembno, da ne uporabljamo le najbolj dostopnih metod, temveč se zatekamo tudi k načrtovanju, poskusom in drugim metodam industrijske specifičnosti. Tehnologija strukturiranja informacij je v veliki meri odvisna od tega, koliko dela je treba opraviti podrobno. Tako se pri strukturiranju upošteva posebnost industrije. Analiza in strukturiranje informacij je zelo koristna v okviru semiotike. To je pristop, ki razlaga vsak način predstavitve informacij kot eno izmed vrst besedila.Uporaba znakovnega sistema vam omogoča, da čim bolj poenostavite in poenostavite razumevanje informacij. Torej v grafičnem prikazu uporabljamo številne metode, ki vam omogočajo, da preklopite iz tonalnosti na kontrast, od nasičenosti do svetlosti in tako naprej. Vse to omogoča preprosto prepoznavanje podatkov in njihovo oddajanje drugim znakovnim sistemom. Ker pa so grafični modeli nekoliko omejeni, je pridobivanje informacij od njih pogosto lažje z uporabo modela interpretacije.

  Strukturiranje informacij v knjižnici osebnih računalnikov in strežnikov

  Podrobno smo razpravljali o vprašanjih strukturiranja, vendar se nismo dotaknili vprašanj v zvezi z digitalnimi informacijami. V sodobnem svetu se informacijske računalniške tehnologije izvajajo na vseh področjih življenja. Zato jih preprosto ni mogoče prezreti. V zadnjih letih so se zelo razvili informacijski bilteni, ki se uporabljajo v šolah, visokošolskih ustanovah, tehničnih šolah. Knjižnice Računalniki in strežniki združujejo metodične vaje, zvočne posnetke, knjige, video posnetke, računalniške predstavitve in tehnično podporo, potrebno za prikaz vseh navedenih informacij. Do danes vsaka izobraževalna ustanova ustvarja lastno knjižnico, ki jo redno dopolnjujejo nove informacije, posnete na različnih medijih. Omogoča razvoj samostojnega dela študentov s telekomunikacijskimi in elektronskimi katalogi. Funkcije, ki jih izvaja knjižnica, so naslednje:
 • Strukturiranje informacij z uporabo informacijskih modelov za shranjevanjediplomska dela učencev povzetkov, predstavitev itd.
 • Popolna avtomatizacija dela s knjižnico.
 • Posodabljanje in shranjevanje splošnega izobraževalnega gradiva v elektronski obliki.
 • Shranjevanje referenčnih in informacijskih priročnikov.
 • Neomejen dostop do omrežnih virov in elektronskih knjižnic.
 • Shranjevanje in ogledovanje fotografij in video datotek izobraževalne ustanove.
 • Na zahtevo poiščite zahtevane informacije.
 • Operativno delo z vsemi viri informacij.
 • Pomembno vlogo ima strukturiranje shranjevanja informacij. Institucije morajo zato imeti zmogljive strežnike, ki zagotavljajo integriteto in celovitost podatkov. Zato je treba vprašanje obravnavati kompetentno in strokovno, saj v primeru napake izgubljenih podatkov ni mogoče vrniti. Strukturiranje informacij v knjižnici računalnika zahteva razpoložljivo zmogljivo računalniško opremo, vključno z mobilnimi telefoni, prenosnimi računalniki, polnilnikom itd. Samo visokokakovostna oprema bo omogočila celovito delo z materiali hkrati za vse uporabnike. Prav tako je zelo pomembno ustvariti osrednji strežnik, na katerem bodo shranjeni podatki. Strežniki so pogosto nameščeni v knjižnicah. Nameščanje brezžičnega omrežja vsakemu učitelju ali učencu omogoča dostop do vseh gradiv iz prenosnega računalnika, ne da bi zapustili dom.

  Strukturiranje informacij v podatkovnih bazah

  Baza podatkov je poseben sklop podatkov, ki si jih delijo osebje podjetja, regija,študenti in tako naprej. Naloga baz podatkov je, da lahko shranijo veliko količino informacij in jih posredujejo na prvo zahtevo.
  Ustrezno zasnovana podatkovna zbirka v celoti odpravlja redundanco podatkov, kar zmanjšuje tveganje shranjevanja nasprotujočih si informacij na minimum. Iz tega lahko rečemo, da ustvarjanje baz podatkov v sodobnem svetu zasleduje dva glavna cilja - povečati zanesljivost podatkov in zmanjšati njihovo redundanco. Življenjski cikel programske opreme je sestavljen iz faz oblikovanja, izvedbe in delovanja, vendar je glavna in ključna faza načrtovanja. Odvisno je, kako kompetentno se razmišlja, kako dobro so jasno opredeljene povezave med vsemi elementi, nasičenost informacij in splošna produktivnost. Ustrezno zasnovana baza podatkov mora:
 • Zagotoviti celovitost podatkov.
 • Raziščite, najdite in odstranite protislovja.
 • Zagotoviti enostavno zaznavanje.
 • Dovolite uporabniku, da sestavi informacije in ustvari nove podatke.
 • Izpolnjevanje zahtev glede zmogljivosti.
 • Pred oblikovanjem baze podatkov opravijo temeljito analizo uporabniških zahtev za prihodnji programski izdelek. Hkrati mora programer poznati osnovna pravila in omejitvene dejavnike, da lahko pravilno gradi logične povezave med zahtevami. Zelo pomembno je ustrezno obdelati atribut za iskanje, tako da lahko uporabniki najdejo želene informacije po nerazvrščenih ključnih besedah. Prav tako je potrebnoNe pozabite, da večji obseg informacij hrani bazo podatkov, bolj pomembna je za to vprašanje uspešnosti, ker je pri največjih obremenitvah, da postane vidna vse pomanjkljivosti.

  Vloga informacij v sodobnem svetu

  Namen metod strukturiranja informacij, ki smo jih pregledali, je olajšati dostop do podatkov v največji možni meri, njihovo shranjevanje v digitalni ali fizični obliki. Vse so po naravi precej preproste, vendar je za njihovo razumevanje potrebno zavedati, da je informacija abstrakten koncept. Težko je izmeriti, se dotakniti ali videti v določeni ali drugi konkretni obliki. S stališča strukturiranja informacij je vsak predmet le niz določenih podatkov in karakteristik, ki jih lahko predstavljamo in razbijemo v nekatere sestavne dele. Hkrati pa razumevanje ključnih razlik objektov temelji na dejstvu, da primerjamo njegovo vrednost z normo ali z objektom, ki ga uporabljamo za primerjavo. Da bi izvedeli, kako hitro in učinkovito strukturirati informacije, je pomembno razumeti, da gre le za niz določenih lastnosti, lastnosti in parametrov. Po tem, ko se naučite ravnati in jih pravilno razvrstiti, lahko rešite številne domače in strokovne naloge.
  Pomembno je tudi, da se spomnimo, da se informacije lahko zabeležijo, predstavijo ali predstavijo na drugačen način. Z drugimi besedami, če nekaj ne razumete, morate to temo razčleniti v podrobnejše elemente in zanemariti njihovo bistvo, da ne ostane ničesar, kar ni mogoče razložiti.preprost jezik. Večina gospodinjstev v gospodinjstvu z lahkoto rešuje te težave, izumlja intelektualne zemljevide in uporablja značilnosti svojih možganov, ki jih odkrijejo znanstveniki. Toda v strokovnem načrtu strukturiranje informacij ostaja še vedno precej težka naloga, saj se njena količina povečuje vsak dan in vsako minuto. V bistvu je celotna evolucija človeka proces kopičenja znanja. Hkrati pa je za učinkovito delovanje potrebno razumeti osnovna načela strukturiranja informacij, o katerih smo govorili prej. Ni jih veliko. Vendar pa je razumevanje ključnega pomena za ravnanje z ogromnimi količinami informacij in njihovo spominjanje.

  Sorodne publikacije