Kakšna vrzel bi morala biti na svečah? Nastavitev reže na svečkah

Trenutno obstaja več vrst motorjev z notranjim zgorevanjem - bencinski in dizelski motorji. In če za delo pri zadnjem sežiganju mešanica ni potrebna (gori iz kompresijske sile), potem v primeru bencinske iskre. Proizvaja poseben element - svečo. Takšni so na brizgalnih in karburatorskih strojih. Ko operaterji vozniki pogosto postavljajo vprašanja o tem, kakšno dovoljenje mora biti na sveče. Danes bomo o tej temi podrobneje govorili.

O vžigu

Sveča je zadnji element, ki pride v stik z mešanico goriva in zraka. Njegova glavna funkcija je zgorevanje goriva v trenutku, ko je bat v zgornji mrtvi točki. Napetost se napaja z visokonapetostnimi žicami. Interval med dovajanjem isker se sproži z vžigalno svečko. Ko je bat v BMT, med elektrodami svečk poteka iskra. Je katalizator tega procesa.


Zmes se prižge, energija stiskanja se prenese na bat. Ko se plini izpraznijo, se postopek ponovi. Da pa bi se iskra lahko normalno prebila skozi elektrode in se vname mešanica, mora biti očistek optimalen. Med delovanjem se spremeni. Da, razlikujejo med majhnimi in velikimi vrzeli. Kako vplivajo na delo motorja, povejmo naslednje.

Kakšen je učinek majhne vrzeli?

Če je razmik med elektrodami majhen (manj kot 04 milimetrov), se bo to najprej pokazalo v naravi motorja. VV tem primeru bo lastnik opazil vrzeli pri vžigu. Zakaj se to dogaja? Dejstvo je, da je za gorenje gorljive mešanice potrebna močna iskra. Ker je razdalja med elektrodami majhna, je njena trdnost zanemarljiva. Posledično bo gorljiva zmes obravnavana enkrat. Motor se začne potrojiti. Na karburatorskih enotah pogosto "prelijemo" sveče. To ni zelo dobro, saj je motor v načinu preobremenitve.


Velika razlika ni vedno dobra

. Če je iskra šibka pri majhni vrzeli, jo je treba maksimirati. Toda to ni ravno tako. Če je reža 13 milimetrov ali več, iskra preprosto ne bo prešla med elektrodami. Motor se bo znova potrojil. Poleg tega bo na sveči sveča.
Obstaja tudi okvara izolatorja spodnjega kontakta. To je posledica dejstva, da iskra poskuša iti skozi najkrajšo pot med elektrodama. Pozimi se takšen motor sploh ne more začeti.

Kako pogosto je treba preverjati?

Upoštevajte, da proizvajalci sami ne zavezujejo, da preverijo in uredijo vrzel (vključno s svečami Iridium). Vendar pa praksa kaže, da se sčasoma ta parameter samodejno spremeni v eno ali drugo smer, ker je sveča stalno pod napetostjo in visokim tlakom. Kaj storiti v tem primeru? Izkušeni vozniki priporočajo, da preverite razmik vžigalnih svečk vsakih 15.000 milj in jih po potrebi prilagodite.

Kaj je norma?

Torej imamo nekaj podatkov. Majhna reža je vse pod 04 mm.Odlično - 13 in več. Kakšna vrzel bi morala biti na svečah? Vse je odvisno od vrste hrane. Pri avtomobilih z uplinjačem s sistemom tramvajanja je ta parameter 05-06 milimetrov. Toda vse enote ne bi smele imeti takšne vrzeli na svečah. Uplinjač z elektronskim vžigom deluje normalno na razdalji od 07 do 08 milimetrov.
In kaj je s sodobnimi injekcijskimi avtomobili? Kakšna vrzel bi morala biti na svečah v njih? Strokovnjaki priporočajo izbiro parametra v 1 do 125 milimetrih. Prav s to vrednostjo bo motor motorja čim bolj stabilen, brez prostorov in vozičkov.

Vžigalne svečke za plin

To je posebna tema za obravnavo. Plinska mešanica se nekoliko razlikuje od bencina. Sveče zahtevajo manj napora, da prodrejo v iskro. V skladu s tem mora biti razmik okoli 07 milimetrov. Vendar vozniki avtomobilov pravijo, da tudi pri 11 mm plinsko jeklenko vozilo deluje stabilno. Zato se na plinskih enotah prilagoditev vrzeli sveče ne razlikuje od bencina. Obstajajo tudi tako imenovane plinske sveče. Debelina elektrode je nekoliko manjša kot običajno. Vendar pa pregledi lastnikov avtomobilov pravijo, da to ni dalo posebnega učinka. Avto enakomerno pluje z običajnimi svečkami za plin in plin. To ni nič drugega kot tehnika trženja.


Kako naj to izrazim?

Če opazite, da se je avto obnašal drugače, je prišlo do vžiga, vredno je preveriti stanje sveč. Mogoče imajo napačno dovoljenje. Za nastavitev parametra odklopite visokonapetostne žice in svečoStisnite s posebnim ključem (kot je prikazano na spodnji sliki).
Nadalje vzemite v roke posebno orodje - sondo. Enako se uporablja za nastavljanje razlik med ventili. Fotografije naprave si lahko ogledate spodaj. Lahko ga kupite na katerem koli avtomobilskem trgu. Strošek takega instrumenta je približno dvesto rubljev. Torej, pojdimo na nastavitev. S pomočjo sonde določimo točen razmik na svečkah. Upoštevajte, da je na vozilih s kontaktnim sistemom (stari "Žiguli" in "Moskvichi") ta parameter za 0,01 mm nižji kot pri brezkontaktnem. Če je reža manjša od normalne, se elektroda popravi s ploščatim izvijačem. Če je vrednost zgoraj, element pritisnete z istim orodjem, samo na drugi strani. Nekatere sveče imajo lahko stransko razporeditev elektrode (in nekaj od njih).
V tem primeru se vrzel določi za vsak element. Tek mora biti minimalen. Postavimo vrzel sveče, jo zavijemo na mesto, postavimo oklepne cevovode in nadaljujemo z nastavitvijo naslednjega. Pomembno je, da ne zamešate lokacije visokonapetostnih žic. Zato sveče stisnite eno za drugo in ne vse naenkrat. Ali pa naredite posebne nalepke. V nasprotnem primeru se motor ne bo zagnal. Na tej stopnji lahko nastavitev vžigalnih svečk postane popolna.

Zakaj je tako pomembno upoštevati pravila?

Pravilno prilagojena sveča ni le zastava koherentnega delovanja motorja. Parameter reže vpliva tudi na porabo goriva. Če nastavite želeno razdaljo med elektrodama, jo zmanjšate za 5-6 odstotkov. Tudinormalni odmik pozitivno vpliva na vir sveče, saj ne bo več prodiral skozi izolator.
Če redno gledate ta parameter, lahko vir sveče doseže 60.000 kilometrov. To velja tako za injektorske kot za uplinjevalne motorje.

Zaključek

Torej smo ugotovili, kakšna vrzel bi morala biti na svečah in kako jo pravilno prilagoditi. Kot lahko vidite, je postopek dokaj preprost. Morda je celo začetnik motorist, ki se ukvarja z njim. Za zaključek je treba opozoriti, da je treba preveriti vrzeli in nove sveče (morda je bilo pri transportu upognjeno osrednjo elektrodo). To je vse. Upamo, da vam je ta članek pomagal pri reševanju tega vprašanja.

Sorodne publikacije