Tehnični kanal uhajanja informacij. Odkrivanje tehničnih kanalov uhajanja informacij

Danes cvetita industrijska in državna vohunjenje. Zahvaljujoč razvoju informacijske tehnologije se vsakodnevno pojavljajo nove metode sledenja in nezakonitega pridobivanja informacij o dejavnostih njihovih konkurentov. Tehnični kanali za uhajanje zaupnih informacij izhajajo iz fizičnih pretvornikov. Absolutno vsaka elektronska naprava v prostoru lahko postane vir uhajanja, po drugi strani pa se lahko zazna in nevtralizira. Poleg tega ga je lažje razkužiti kot ga najti.

Splošno

Informacije se lahko prenašajo prek polja ali snovi. Lahko ukradete zvočni val, prestrezite elektromagnetno sevanje ali uporabite stare metode in poberete papir, obstaja veliko možnosti. Vendar so vsi le prevozniki. Puščanje je nenadzorovana proizvodnja skritih informacij zunaj podjetja ali krog ljudi, ki so ga imeli.Vendar se pod izrazom "tehnični kanal uhajanja informacij" razume fizična pot od vira do vdora. S tem se odkrije dostop do skritih podatkov. Trenutno obstajajo štiri vrste prenosa podatkov, in sicer zvočni in elektromagnetni valovi, svetlobni žarki in materiali.

Razvrstitev

Razvrstitev tehničnih kanalov uhajanja informacij temelji na njihovi razdelitvi na podskupine. Obstajajo naravne in posebej ustvarjene poti. Prvi se lahko pojavi zaradi stranskega elektromagnetnega sevanjamed obdelavo informacij ali z vodniki tretjih oseb. V drugem primeru se v sistem vnesejo naprave, izdelane posebej za prestrezanje. To uporablja sprejemne naprave in širokopasovne usmerjevalne antene. Glede na tehnične kanale uhajanja informacij je prav tako vredno razmisliti o virih motenj.


Zaščita akustične vohunstva

Učinek mikrofona se lahko pojavi v vsaki napravi, kjer so induktorji, piezoelektrični pretvorniki ali kondenzatorski kondenzatorji. Vsak pogovor povzroča nihanja v polju, ki ga te naprave lahko ujamejo. Za zaščito organizacije pred takšnim uhajanjem se uporabljajo organizacijski in tehnični ukrepi. Prva je izjema ali sprememba naprave. Druga je povezava posebnih zaščitnih naprav s telefonskimi linijami.
Sodobne naprave so izdelane v obliki telefonskih vtičnic, tako da ne morejo vizualno določiti njihove prisotnosti. Pred zagotavljanjem tehničnega kanala za uhajanje informacij je potrebno preveriti, ali ima resnično mikrofonski učinek. V ta namen se uporablja posebna oprema, ki zazna ovire, hrup itd.

Zaščita pred elektromagnetno vohunjenjem

Telekomunikacijska sredstva in druge radioelektronske naprave imajo elektromagnetno sevanje. Potrebno je posredovati podatke, vendar obstajajo tudi nezaželeni valovi v obliki off-bandwidth, elektromagnetnih in hrupa. Preko njih lahko pride do uhajanja informacij. Narava tega sevanja je neposredno odvisnaopreme.
Pri zbiranju podatkov iz naprav kratkega dosega se uporablja magnetna komponenta, oddaljeno elektromagnetno sevanje. Tako bo kanal za uhajanje tehničnih informacij ustvaril ovire. To bo odvisno od velikosti prostorov, lokacije bralčeve opreme in materialov, iz katerih je bil ustvarjen. Če želite ugotoviti puščanje, morate preveriti obe polji, tako blizu in daleč.

Osnovne metode varstva

Zdaj sodobna tehnologija omogoča natančno določanje napetosti elektromagnetnega polja. V ta namen uporabite posebna orodja in analitiko. Da bi ugotovili, kako napeto je celotno polje, je vsekakor nemogoče. Najbolje je, da napravo postavite v zaprtih prostorih na razumen način, da ne ustvarite prekrivnosti njihovega sevanja drug na drugega. To bo močno poenostavilo preverjanje in odkrivanje tehničnih kanalov uhajanja informacij.
Najpomembnejša zaščita pred takšnimi uhajanji je omejitev signalov, tj. Ne smejo preseči podjetja. Obstajajo pravila in dovoljene vrednosti valov, ki jih je treba namestiti na opremo, da se prepreči dostop do komunikacijskih linij konkurentov. Da bi zagotovili zaščito podatkov iz stranskih proizvodov, je treba sprejeti številne ukrepe, in sicer:
 • namestiti vse naprave, ki bi lahko povzročile uhajanje, na mestih, ki so oddaljena od meje zavarovanega območja.
 • Zagotoviti senco prostorov, zgradb in komunikacij v podjetju.
 • Najboljše od vsehuporabljajo lokalne sisteme, ki nimajo zunanjega ozemlja.
 • Vse prekinitve v omrežjih za oskrbo z električno energijo in ozemljitvijo morajo biti opravljene izključno na zaščitenem območju.
 • Nastavite lahko tudi filtre za preprečevanje motenj.
 • Če obstaja sum, da zaščita informacij pred uhajanjem prek tehničnih kanalov ne pomaga več in da pušča, se lahko uporabi za odkrivanje selektivnih voltmetrov, merilnih sprejemnikov, sektorskih analizatorjev in druge posebne opreme.

  Zaščita vohunjenja z dobavnimi verigami

  Uhajanje iz nadzorovanega območja se lahko pojavi tudi prek oskrbe z električno energijo, ki je povezana z opremo. Pogosto takšne povezave in kraje informacij uporabljajo enote z močjo, ki oddajajo visoke frekvence. Za izvajanje zaščitnih ukrepov se večinoma uporabljajo metode verig.

  V ta namen je treba namestiti specializirane omrežne filtre, pretvornike in podobno opremo, ki ščitijo prostor pred nepotrebnimi valovi v električnih omrežjih. Z bolj resnim pristopom do zaščitenih in zaščitenih območij določimo posamezne transformatorje, preko katerih se prenaša električna energija v hiši. Na ta način poteka najbolj zanesljivo varovanje informacij pred uhajanjem skozi tehnične kanale skozi električno omrežje.

  Ozemljitev

  Pomembno je tudi paziti na ozemljitev. Zelo pomembno je pravilno namestiti vso opremo in jo zaščititi pred zlonamernimi ljudmi. Namestitev ozemljitve na prostem se izvaja na globini več kot eni in polmeter V hiši jih je treba namestiti tako, da se jih lahko redno preverja glede celovitosti in razpoložljivosti dodatnih povezav.

  Vzajemni vplivi v komunikacijskih linijah

  Znano je, da lahko linije prenosa informacij delujejo druga na drugo. Vpliv na verigo se imenuje tista veriga, ki ustvarja primarni vpliv na elektromagnetno polje. Sledijo verige, na katere vpliva to polje. Poleg neposrednega učinka verig na drug drugega obstaja tudi posredni učinek, ki se lahko pojavi zaradi prikaza signalov. Vpliv je lahko sistematičen in naključen.
  Večinoma so posledica žic enake velikosti, ki se nahajajo v nadzemnem prostoru. Naključni učinki se pojavijo kot posledica naključja okoliščin, ki jih ni mogoče oceniti ali napovedati. Za ustvarjanje pogojev vpliva mora biti en kabel zaščiten, drugi pa ni prisoten. Iz tega sledi, da tehnične smernice niso varne in da se lahko zagotovijo tehnične informacije za kanale uhajanja informacij. Pri poškodbah ali koroziji kablov, ki se pogosto dogajajo v praksi, začnejo v elektromagnetnem polju oddajati močne signale.

  Zaščita pred izpostavljenostjo

  Oprema se lahko zaščiti pred medsebojnim vplivom. V ta namen je treba sprejeti potrebne ukrepe, in sicer:
 • uporabljati prenosne sisteme in komunikacijske linije, v katerih so interakcije minimalne. Težavo lahko skoraj v celoti rešite, če namestite izključno optične linije in koaksialne kable.
 • Za racionalno izbiro kablov za različne sisteme, poskusitekompenzira vsa vodenja med simetričnimi črtami.
 • Prožni in togi zasloni se pregledajo, kar bo zmanjšalo interakcijo zaradi oslabitve jakosti elektromagnetnega polja z uporabo zaslona.
 • Zaščita pred vohunsko programsko opremo v optičnih vlaknih in komunikacijskih sistemih

  Povezave z optičnimi vlakni postajajo tehnični kanali za uhajanje akustičnih informacij. Obstajajo številni razlogi, zakaj lahko ti kanali postanejo razlogi za izginotje in prenos zaupnih in občutljivih informacij:
 • Obe vlakni sta radikalno nedosledni.
 • Osi svetlobnih vodnikov so v neskladju s kotnim tipom.
 • Med konci svetlobnega vodnika je razmik.
 • Površine koncev vlaken imajo medsebojno nesorazmerje.
 • V premeru jedra vlaken, ki so med seboj povezana, je razlika.
 • Zgornji vzroki lahko postanejo vir sevanja svetlobnih signalov v elektromagnetnem polju v prostoru. Zaradi tega lahko pride do akustično-optičnega učinka. Akustični tlak se bo pojavil na valovodu, zaradi česar se lahko njegova vrednost spremeni. Da bi zaščitili tehnične kanale uhajanja lingvističnih informacij, je treba najprej ugotoviti, zakaj obstaja in razširja svetlobo na fizični ravni. Potem morate zaščititi valovod in tako odstraniti morebitne akustične učinke. Upoštevati je treba, da lahko optična vlakna, ki pokrivajo kabel, vplivajo na občutljivost svetlobnih prevodnikov, odvisno od materiala, iz katerega je izdelan, in debeline žice. Da bi zagotovili zmanjšanje občutljivosti, lahkopred nameščanjem s posebnimi snovmi, ki imajo visoke vrednosti volumetričnega modula elastičnosti. V ta namen se pogosto uporabljajo aluminij, nikelj ali steklo.

  Sklep

  Trenutno obstajajo različni načini uhajanja informacij prek tehničnih kanalov. Glede na razvoj informacijske tehnologije in večje možnosti za industrijsko vohunjenje bi se moralo vsako podjetje z zaupnimi informacijami zaščititi pred takšnimi viri. Če pravilno pristopite k vprašanju in uporabite vse vrste zaščitnih tehnik, lahko znatno zmanjšate tveganje uhajanja pomembnih informacij za podjetje. Če se vse te tehnike ne izvedejo, je treba z vsemi časovnimi obdobji preveriti vsa komunikacijska sredstva in možne tehnične kanale, da bi odkrili in nevtralizirali naprave, ki berejo in prenašajo informacije.
  Danes je absolutno nemogoče napovedati, kako bodo napadalci prišli v varovano sobo in namestili posebno opremo za branje. Vendar ga lahko preprečijo stalna nadzorna in zaščitna oprema. Poleg tega je videz zaščitenih in odbojnih anten močno povečal možnost kraje informacij. Zato je zelo pomembno nadzorovati elektromagnetno polje v prostoru in okoli njega. Vsakršno tehnično vohunjenje je mogoče odkriti in nevtralizirati, kar je najpomembnejše, za reševanje tega vprašanja in uporabo obstoječih tehničnih naprav, zasnovanih v ta namen.

  Sorodne publikacije