Ocena brezplačnih protivirusnih zdravil: pregled, opis in ocene

Računalniška varnost, zaščita in čiščenje virusov in zlonamerne programske opreme v ozadju zagotavljajo posebni programi - protivirusni programi. Ocena najboljših brezplačnih antivirusnih amaterskih in popolnoma verodostojnih testov je objavljena z zavidljivo pravilnostjo, vendar izbira kakovostnega in funkcionalnega izdelka ni tako enostavna. Poleg tega se domneva, da brezplačna programska oprema ne zagotavlja takšne zaščite kot plačana programska oprema. Pravzaprav lahko v segmentu brezplačne aplikacije izberete najboljšo rešitev. Ocena prostega protivirusnega programa je predstavljena spodaj.


Microsoftov standardni antivirus: razširjenost in učinkovitost

Windows Corporation je nesporni vodja med dobavitelji operacijskih sistemov in povezane programske opreme. Do leta 2016 je bil operacijski sistem Windows 7 nameščen na 55% vseh naprav, medtem ko sta Linux in OS X 1011 od Apple imela delež 2% in 7% uporabnikov. Ocena prostih antivirusov redko vključuje standardne rešitve, vendar so tudi sprejemljivi programi za zagotavljanje zahtevane ravni varnosti. Windows Defender, ki je priložen operacijskim sistemom Windows 8 in 10, prepozna in odpravi do 95% skupnih groženj in približno 85% tako imenovanih ničelnih napadov, tj. Najnovejših virusov, za katere algoritmi zaščite še niso bili razviti.

Windows Defender je dovolj, da zadovolji potrebe povprečnega uporabnika

Na splošno skupaj z upoštevanjem osnovnih varnostnih pravil,uporaba sodobnega brskalnika in redne posodobitve programske opreme omogočajo uspešno uporabo standardnega protivirusnega programa (ocene, ocena programa Windows Defender, ki potrjuje to možnost) kot glavno varnostno rešitev. Toda tisti, ki pogosto prenašajo piratske vsebine, so aktivni uporabniki interneta ali shranjujejo pomembne podatke na trdi disk, zato je bolje pogledati druge, proste, vendar bolj funkcionalne programe.


Testiranje v neodvisnih protivirusnih laboratorijih

Vodilni antivirusni laboratoriji redno izvajajo primerjalne teste z velikim številom vzorcev. Rezultati testiranja omogočajo razvijalcem, da izboljšajo svoje izdelke, zato se udeležba običajno izplača. Predvsem v razvrstitvi protivirusnega programa za operacijski sistem Windows (operacijski sistem je najpogostejši, zato testira) vključuje plačane različice programov, če pa brezplačna rešitev zagotavlja popolno zaščito - tudi programska oprema je ovrednotena. Maja 2016 je AV-Comparatives izvedel dinamično testiranje 19 protivirusnih programov. Študija je uporabljala platformo Windows 7 (s trenutnimi aplikacijami tretjih oseb, kot je Adobe Flash ali Java) in 350 zlonamernimi testnimi vzorci. Spodaj je ocena prostega AV-Comparatives antivirus.

Rezultati praktičnih raziskav

Bonitetne ocene za prosti virus (Windows 10 in drugi korporacijski operacijski sistemi) so vodili Bitdefender in ThreatTrack Symantec, ki niso zamudili nobene grožnje indelal brez napačnih pozitivnih rezultatov. Trend Micro in F-Secure sta prav tako prevzela vodilno vlogo s 100-odstotnim priznanjem zlonamerne programske opreme, oziroma 7. in 15. lažnih alarmov. Ob zaprtju prvih petih vodij Kaspersky Internet Security, ki so zamudili 03% groženj, vendar so opravili test brez napačnih pozitivnih rezultatov.

Prosti analogi testirane protivirusne programske opreme

Prosti analogni Bitdefender Free Edition - uporablja se kot alternativa številnim plačanim aplikacijam, zagotavlja zaščito pred virusi in je zmožen odkriti vohunsko programsko opremo Kaspersky ThreatTrack ni izdana v brezplačni različici. Trend Micro Titanium Antivirus + se prosto distribuira v obliki preskusne različice (6 mesecev brezplačne uporabe) in F-Secure (90 dni). Analiza Kaspersky Internet Security je Kaspersky Anti-Virus (Free) z brezplačno licenco, ki ima omejene zmogljivosti v primerjavi s KIS ali Total Security, vendar ostaja optimalna rešitev.

Ocena protivirusne zaščite za Windows: funkcionalnost

Antivirus brezplačno (ocena, sestavljena iz številnih uglednih virov in ljubiteljev) je pogosto različna glede na plačane različice. Vendar to ne pomeni, da brezplačna programska oprema ne more zaščititi računalnika pred virusi, zlonamerno programsko opremo in vohunsko programsko opremo. Na splošno imajo protivirusni programi naslednje zmožnosti:
 • skeniranje groženj na zahtevo uporabnika;
 • trajna zaščita sistema v ozadju;
 • med pregledovanjem datotečnega sistemaprenos računalnika;
 • algoritem za odkrivanje nove zlonamerne programske opreme, metode boja, ki še niso vključene v splošno različico programa;
 • delo z oblakom;
 • nadzor omrežnega prometa (požarni zid ali požarni zid);
 • Sistem za odkrivanje vdorov tretjih oseb;
 • zaščita elektronske pošte, prepoznavanje zlonamernih priponk;
 • spletna varnost;
 • interaktivna analiza in odkrivanje neželene pošte;
 • samodejna posodobitev.
 • V tem primeru najboljši brezplačni protivirusni program za operacijski sistem Windows 7 (ocena funkcionalnosti) ni nujno, da vključuje celoten nabor funkcij. Glavna stvar je, da izbrana rešitev ustreza zahtevam in subjektivnim zaznavam posameznega uporabnika.

  Vodilni na lestvici: ESET Nod32 Smart Security

  Vse zgoraj navedene funkcije vključujejo obsežen protivirusni program z zaščito na več ravneh za ESET Nod32 Smart Security. Poleg standardne zaščite pred lažnim predstavljanjem, zaščite datotečnega sistema, dostopa do interneta in e-pošte od stacionarnih odjemalcev e-pošte ima ESET še nekaj drugih zanimivih funkcij. Med naslednjimi dodatnimi značilnostmi:
 • "Antiszolid", ki določa lokacijo naprave z nameščenim programom, ustvarja posnetke zaslona in omogoča gledanje preko spletne kamere "ustrahovanje" nad ukradenim prenosnikom;
 • Družbena aplikacija za socialno mreženje, ki še podpira samo Twitter, vendar dolgoročno lahko postane resna konkurenčna prednost pred ESETom pred drugimi protivirusnimi izdelki;
 • Eset SysInspector analizira stanjeoperacijski sistem, identificira potencialno nevarne parametre in vam omogoča, da ugotovite vzroke težav z računalnikom.
 • Resna pomanjkljivost protivirusnega programa je odsotnost brezplačne različice zaščite programske opreme, ki registrira dejanja uporabnikov (premikanje miške, pritiski na tipke, odložišče, posnetke in včasih zajemanje videa).

  Ocena prostih antivirusov: zmogljivost in preskusi

  Druga razvrstitev prostih protivirusov temelji na rezultatih testiranja in analize uspešnosti programa. Hitrost prenosa Panda Antivirus Pro in 360 Total Security sta precej zaostala za AVG Antivirus Free, Bitdefender Antivirus Free Edition in ESET NOD32 Smart Security. Znatno zavira prenos Avira Free Antivirus (več kot tri minute). Skeniranje sistemskih map (z zaznavanjem malware-a) traja približno 10 minut za Avast Free Antivirus, AVG Antivirus Free, Avira Free Antivirus in ESET NOD32 Smart Security. Comodo Antivirus je pokazal najslabši rezultat - skeniranje je trajalo več kot pol ure. Najmanjša količina pomnilnika je Avast Free Antivirus in Panda Antivirus Pro (samo 40 MB), najpomembnejši težki pa sta Avira Free Antivirus (175 MB), AVG Antivirus Free (130 MB) in 360 Total Security (120 MB). Hkrati Avira uporablja procesor samo 5%, manjši AVG Antivirus Free pa kar 16%.

  Porazdelitev razvrstitvenih mest

  Na splošno je brezplačen protivirusni program za operacijski sistem Windows XP (ocena uspešnosti), tako kot za druge platforme (Windows 7810), naslednji:
 • Panda Antivirus.
 • Avast Free Antivirus in ESET NOD32 Smart Security.
 • 360 Total Security.
 • AVGAntivirus Free in Bitdefender Antivirus Free Edition.
 • Avira Free Antivirus in Antivirus Eset.
 • Kratek pregled programa Panda Antivirus Pro

  Ena od glavnih prednosti je, da ima sistem Panda Antivirus majhen vpliv na sistem, poleg tega pa zagotavlja ustrezno zaščito, ker je program protivirusni program v oblaku. Programska oprema ima večino potrebnih funkcij, na voljo je tudi USB optično branje, vendar lahko preštejete veliko pomembnih napak.
  Na primer, brezplačni protivirusni program (Panda Antivirus, ki je najbolje uvrščen po rezultatih testov) ne zagotavlja zaščite pred prestrezanjem podatkov tretjih oseb, zahteva aktivno internetno povezavo za skeniranje sistema in ne zagotavlja spletne zaščite. Poleg tega nekateri uporabniki najdejo zlonamerno programsko opremo v namestitvenih datotekah samega protivirusnega programa. Nevsiljiv vmesnik je še ena pomanjkljivost Panda Antivirusa.

  Protivirusna programska oprema za Android

  Če je trg računalnikov Windows v vodilnem položaju, je za mobilne naprave operacijski sistem Android skoraj monopolen: 80% pametnih telefonov deluje na Androidu. Mobilni antivirusi so predstavljeni kot analogi že omenjenih naprednih različic in programi, ki delujejo izključno na pametnih telefonih. AV-Test Lab je preizkusil mobilno protivirusno programsko opremo. Ocena prostega protivirusnega programa za Android je vodila aplikacija AhnLab. Aplikacija opravi celovito preverjanje mobilne naprave, preprečuje internetne grožnje, kar vam omogoča, da ne skrbi za varnost datotek in drugih osebnih podatkov. Pri temvečina programov, predstavljenih v tej razvrstitvi, ni razširjena v rusko govorečem segmentu, zato se je treba bolj zanašati na resnične povratne informacije uporabnikov - ni avtoritativnih laboratorijev, ki bi ocenjevali programe v ruskem jeziku.
  Zelo dobre odločitve o izbiri aktivnih uporabnikov so CM Security, Dr.Web Light in brezplačni protivirusni programi (ocene, ocena spodaj) AVG AntiVirus. CM Security ne nalaga sistema in se učinkovito spopada s svojimi odgovornostmi, Dr.Web Light zagotavlja zmogljivo zaščito, vendar veliko uporabnikov moti s pogostim oglaševanjem. AVG AntiVirus je vsestranska rešitev, poleg tega pa je v različici Pro na voljo veliko uporabnih dodatnih funkcij, vendar takšna zbirka porabi veliko sredstev, kar napravi omogoča, da deluje počasneje.

  Na koncu

  Antivirus je nujen program, ker zahteve uporabnika ne morejo vedno izpolnjevati standardnih možnosti za zaščito pred virusi in zlonamerno programsko opremo (zlasti na mobilnih napravah). Izbira optimalne rešitve je v veliki meri odvisna od individualnih potreb in subjektivnih presoj, zato jih je mogoče voditi z različnimi ocenami, vendar se sploh ni treba zanašati na testiranje. Kaj je smisel antivirus, ki ga rezultati raziskav popolnoma spopadajo z njegovimi nalogami, vendar eletrateralno neprijetno za uporabo ali bistveno upočasni delo prenosnega računalnika ali pametnega telefona? Mnogi uporabniki morajo najprej poskusiti z nekaj možnostmi, da bi sčasoma prenehali z izbiro le v priročnem.

  Sorodne publikacije