Operacijski sistem Tizen: opis, različica. Naprave, ki delujejo na Tizenu

Le malo generacij namenja pozornost pojavu novih generacij operacijskih sistemov. Toda izdajanje operacijskega sistema Tizen pod licenco GNU Linux je postalo resnično pomemben dogodek v svetu računalnikov, mobilnih naprav in celo gospodinjskih aparatov. Združevanje prizadevanj korporacij je Samsung in Intel omogočilo ustvariti povsem nov OS, ki temelji na monolitnem jedru Linuxa. Operacijski sistem Tizen doslej še ni bil posebej priljubljen (razen za Samsungove naprave, vendar napoveduje veliko prihodnost. Najprej pa morate ugotoviti, kaj je ta operacijski sistem in kje ga lahko uporabljate.
)

Operacijski sistem Tizen: prvo poznanstvo

Izvor imena novega operacijskega sistema, kot je podan za razumevanje dragih internetnih virov, ki temelji na kratici treh angleških besed. Tie pomeni »povezavo« ali »zavezujoč«, vzpon - »vzpon« ali »vstajenje«, zen - ime vzhodne filozofije zena (verjetno se nanaša na preprostost in prilagodljivost konceptov ali premoč razumevanja inteligence nad razlogom).
Operacijski sistem Tizen ("Taizen") ima odprto kodo. Zato jo lahko vsakdo sam spremeni. Pod isto licenco GNU Linuxa se sistem prosto distribuira. Toda mnogi uporabniki so še vedno zelo previdni glede romana, kljub dejstvu, da ga Samsung od leta 2013 aktivno uvaja na svojih napravah.

Podprte naprave

Sprva se je štelo, da mora biti nov razvoj osnova za mobilne naprave v letu 2008. \ Tobstoječi operacijski sistem Android. Sčasoma se je razvoj nadaljeval. Inteligentni televizorji z novim vgrajenim operacijskim sistemom so postali zelo priljubljeni po vsem svetu.


Do sedaj lahko najdete nekaj večjih sprememb, ki vključujejo podporo ne le za televizijske panoje ali mobilne pripomočke, temveč tudi za tablične računalnike in celo za prenosne računalnike. O stacionarnih osebnih računalnikih še ne gre, čeprav sodeč po vsem, in ni daleč. Dejstvo je, da je bil sistem sprva osredotočen na procesorje ARM in x86. Na podlagi tega je enostavno oceniti, da je izdelava različice pod arhitekturo x64 skoraj vprašanje časa. Res je, da v smislu konkurence z operacijskim sistemom Windows, Linux ali Mac OS X pozicije Samsung Tizen očitno izgubljajo. Druga stvar je, da se zgoraj omenjeni sistemi ne uporabljajo v gospodinjskih aparatih. Tu je razvoj zavzel prosto nišo. Uporaba naprave Samsung Tizen Smart TV je postala resnično revolucionarna, saj je bil nov sistem precej neodvisen in avtonomen.

Zgodovina ustvarjanja

Zgodovina ustvarjanja novega OS kaže, da je postala naslednica ne le jedra Linuxa, temveč tudi sistemov MeeGo, Bada in LiMa (da ne omenjamo, da ga mnogi primerjajo z Android-razvojem )
Prvi pogovor o tem sistemu je bil leta 2011, ko sta fundacija Linux in fundacija LiMo predstavila svoj razvoj odprte kode kot operacijski sistem Tizen. Projekt so vodili pošasti računalniškega sveta - korporacija Samsung in Intel. Drugi, mimogrede, sodeč po izjavah, resno namerava preusmeriti enega od segmentov trga v ta sistem, vključno z avtomobilskimi sistemi.
In ni presenetljivo, da se operacijski sistem Tizen nenehno nadgrajuje in preizkuša, pri čemer je dvanajst podjetij razvijalec in proizvajalec podprtih naprav, med katerimi sta najpomembnejša Nissan, Land Rover, Toyota, brez upoštevanja takih velikanov, kot Fujitsu ali NVIDIA.

Sistemske različice

Stalno izdane različice novega operacijskega sistema ne morejo združiti razvijalcev. Torej je na novo ustanovljeno združenje Tizen Association vključili razvijalce, ki so v stanju drugih podjetij. Toda prva napoved sistema je datum zapadlosti 27. september 2011. Različica 1.0 je dobila ime Lacspur. Uradno je izšla leta 2012 (30. aprila). OS se je razlikoval s podporo HTML5 W3C, OpenGL in WebRTC. Poleg tega je bil izdan poseben paket za razvijalce SDK.
Druga sprememba 2.0 je bila imenovana Magnolia, prejela je posodobljeno podporo za Web Framework in lahko uporablja dodatna orodja API, ki omogočajo dostop do brezžičnih modulov (Wi-Fi, NFC, Bluetooth), koledarja, stikov, dnevnikov klicev in še več. nastavitve na mobilnih napravah. Kasneje je bila spremenjena v različici 2.1 Nektarine, ki se je razlikovala predvsem zaradi razširitve orodij API in je bila podprta samo s sistemi RD-PQ in RD-210 podjetja Samsung, ki so bili zasnovani izključno za razvijalce. Potem sta se pojavili različici 222.2.1 in 2.3. Slednji je bil uporabljen v "pametnih" urah serije Samsung Transmission in je bil na voljo kot Smart TV Tizen za televizijske plošče. In edina izdaja različice 302013 je bil preboj, ki so ga vsi pričakovali s tako nestrpnostjo. Čeprav je prvotno sistemje bila osredotočena na mobilne naprave Galaxy S4, vendar pa je bila predogledna različica prednost, da se je lahko uporabljala na netbookih, prenosnikih ali tabličnih računalnikih.

Android ni tu in tam

Samsung Tizen na mobilnih napravah, ki ga nekateri skeptiki primerjajo z Android-sistemi. Dejansko je na prvi pogled težko opaziti razlike. Ampak tukaj morate jasno razumeti, da imajo vsi sistemi, podobni Linuxu (mimogrede, ki temeljijo na kodi UNIX) skoraj identičen vmesnik. Prvič, razlike, ki so to, upoštevajte odprt operacijski sistem, so, da so bili napisani vsi gonilniki za prihodnje naprave, ki se imenuje iz nič. Poleg tega, za razliko od Android, operacijski sistem Tizen ni podprt z vsemi že urejenimi neprimernimi Java stroji, vendar je sposoben delati z javascriptom. V nekem smislu se to lahko imenuje minus, v rokavu pa je več adutov.
Dejstvo je, da je bil sistem sprva zasnovan kot orodje v obliki WebOS. Takšne poskuse so naredili mnogi razvijalci (Google Chrome, Firefox OS). Toda ta sistem je šel veliko dlje, zahvaljujoč dejstvu, da lahko vsak razvijalec uporablja programiranje aplikacij na podlagi povezave CSS /javascript /html5. Poleg tega je resnična rešitev za številne programerje postala niz izvornih razvojnih orodij, ki temeljijo na jeziku C ++.

Glavne značilnosti

Kar zadeva sam sistem, ga je mogoče obravnavati na primeru lansiranja na mobilnih napravah. Prva stvar, ki pride na misel, je pozdravni zapis, ki je narejen v obliki preprostega menija, kjer lahko izberete določeno postavko.nastavitve ali funkcije.
Pametni telefoni imajo posebno aplikacijo Tizen Store (app store). Seveda pa se razvijalci še vedno izboljšujejo z dodajanjem enake multimedijske vsebine, vendar pa imajo razvijalci sredstva za monetizacijo in celo postavitev lastnega mobilnega razvoja v obliki plačanih publikacij s podporo za vgradnjo v druge uradne aplikacije podjetja Samsung. Res je, da lahko nekateri uporabniki to dojemajo kot prisotnost oglaševanja, vendar od tega na žalost nikamor ne boste šli.

Smart TV Tizen

Posebno pozornost posvetite televizijskim ploščam. V primerjavi s prej uporabljeno tehnologijo Smart HUB, ko je glavni meni zasedal celoten zaslon in je za dostop do funkcij moral prekiniti revizijo trenutnega programa, je novi sistem postal bolj prilagodljiv. Novi meni je predstavljen v obliki ikon, za dostop do določene funkcije pa ni treba iti v različne enote. Vse je rečeno, da je pri roki. Toda kaj je celoten "trik" - upravljanje je mogoče narediti na več načinov.
Klasičen način je uporaba daljinskega upravljalnika. Zahvaljujoč namestitvi na nekatere modele pametnih televizorjev za kamere lahko uporabnik preprosto uporablja navigacijo z gestami ali glasovnimi ukazi. Sam vnos menija pa lahko blokira sistem za prepoznavanje obraza. Tako operacijski sistem Tizen v televiziji izvaja dvojno vlogo - tako orodje za upravljanje kot varnostno orodje. In če sinhronizirate ploščo s pametnim telefonom, so koristi na splošno več kot dovolj.Pametni televizorji iz pametne televizije dojemajo svoje naprave kot standardne nadzorne plošče, ne da bi upoštevali uporabo drugih funkcij.

Dodatna vprašanja za podporo

Na žalost ta OS še ni prejela široke podpore, čeprav so zahtevane zmogljivosti veliko višje od drugih sistemov tega ranga. Doslej je bila zastojna situacija le posledica dejstva, da kljub domnevni podpori priznanih proizvajalcev železa programsko opremo te vrste izvaja samo Samsung in le na njihovih napravah. Zato je v najboljšem primeru skeptičen dejstvo, da bodo v bližnji prihodnosti na voljo naprave, v katerih se bo kot nadzorna platforma uporabljala operativna platforma Tizen.
Vendar pa ima v njem nekaj zanimivih značilnosti. Na plošči televizorja lahko s hitrim povezovanjem Quick Connect prenesete podatke iz pametnega telefona ali tabličnega računalnika na ploščo, razdelite zaslon na dele (zaslon z več povezavami), uporabite Smart HUB z igrami in aplikacijami ter - igre GameFlyStreaming - igre brez uporabe konzole.

Ali je tako dobro?

Zdi se, da vse zgoraj navedene koristi kažejo na korist novega OS. Vsekakor pa ni znano, da je bilo testirano na izpostavljenost virusom in zlonamerni kodi. Če upoštevamo, da je, kot vsak Linux-sistem, prvotno zaščiten, ni vredno. Prvič, ta operacijski sistem ima odprto kodo in nihče ne bo preprečil razvijalcu tretje osebe, da ga spremeni v tolikšni meri, da dostop do zaupnih informacij. Ista lokacija uporabnikalahko definiramo preprosto. Poleg tega tudi razvijalci sami poudarjajo, da je na nekaterih modelih televizorjev "zamrznitev" sistema povezana z nestabilnostjo dela. In ni mogoče "pretiravati" starih modelov Samsung televizorjev na kakršenkoli način.

Uporabite sistem ali ne?

Vendar, če menimo, da je vsa nova in uporabljena programska platforma, kljub dejstvu, da (do sedaj) še ni bila razširjena. Glede na to, da bo Samsung ta sistem uporabil povsod, je dejstvo, da je izoliran od svetovne skupnosti oblikovalcev tehnologij in razvijalcev programske opreme, zelo vprašljivo. Zato je s precej visoko stopnjo verjetnosti mogoče trditi, da se bodo nekateri velikani na trgu mobilnih naprav, računalnikov in izdelkov programske opreme, milo rečeno, premaknili (seveda, če ne bodo ustvarili ničesar novega) v bližnji prihodnosti.

Sorodne publikacije