Laptop se ob vklopu obesi. Vzroki in ukrepi

Verjetno je veliko lastnikov prenosnih računalnikov naletelo na takšen problem pri vklopu prenosnega računalnika. Razlogi, zakaj se to zgodi, so različni, na primer, napaka v programskem delu sistema ali tehnična okvara. V današnjem gradivu bomo pogledali najpogostejše razloge, ki so privedli do zastoja, in nam povedali, kako se z njimi spopasti.

Prah in umazanija

Prvi skupni razlog, zaradi katerega se laptop zamrzne ob vklopu, je kopičenje velike količine prahu in smeti znotraj ohišja. Mnogi ljudje napačno verjamejo, da prenosniki ne trpijo zaradi onesnaženja, vendar to sploh ni tako. Prah pride v vsakem trenutku, ki je primeren za to, postopoma postane vedno bolj. Kot rezultat, matična plošča se začne pregrevati, hladilni sistem ne more obvladati obremenitev, in laptop po močnih zavor preprosto zamrzne.


Težavo je na splošno enostavno popraviti. Dovolj je, da vstavite izvijač želene velikosti in ga razstavite, da popolnoma očistite prah. Če se med postopkom demontaže strah, kaj tresk ali poškoduje, se prenosnik lahko vrne v najbližji računalnik, kjer ga bodo izkušeni ljudje hitro prebavili, očistili in zbrali nazaj.

Pomanjkljiv RAM

Drugi razlog, zakaj se prenosnik zamrzne, ko je vklopljen, je neustrezen pomnilniški modul. To se dogaja zelo pogosto, zato se je nemogoče zavedati tega razpada. Dejstvo jeda med montažo prenosnega računalnika v tovarni proizvajalec vnaprej kupi RAM v določenem podjetju. Cenejša je naprava, večja je verjetnost, da ima pomnilniško kartico iz neke vrste povprečnega podjetja.


Toda to morda ni le vzrok za problem RAM. Še vedno obstaja koncept, kot je poroka. Tudi z dokazanimi proizvajalci DDR, med izdelavo plošč RAM, lahko pride do neke vrste okvare, zaradi česar je celotna serija okvarjena.
Odpravlja težavo preproste zamenjave okvarjenega modula z novo, vendar preden se to zgodi, se morate prepričati, da je primer v RAM-u. To storite tako, da odstranite plastični pokrov z dna, ki pokriva režo za pomnilnik. Nato morate povleči DDR bar, vstaviti drug modul na njegovo mesto in poskusiti vklopiti prenosni računalnik. Če sta nameščeni dve reži RAM-a, ju morate izvleči enega za drugim, ker je lahko samo en modul okvarjen. Na splošno je težko diagnosticirati problem RAM-a doma, saj je potrebno imeti ne samo dodatno pomnilniško vrstico, ampak tudi drugi prenosni računalnik, zato je najbolje, da napravo napotite na servis.

HDD razčlenitev

Drug zelo pogost razlog, zakaj laptop zamrzne, ko je vklopljen, je odpoved trdega diska. Včasih lahko trdi disk popolnoma neuspešno za uporabnika. Na primer, zvezek je delal ves dan, ponoči je bil izklopljen, in zjutraj je naročil dolgo življenje. Zakaj se to zgodi, je težko reči. To je mogoče olajšati s pregrevanjem, konstantno obremenitvijo diska, množico procesov v sistemu, pomanjkanjemna delovnem mestu ali samo izdelek nizke kakovosti.
Diagnosticiranje trdega diska je precej enostavno. Praviloma, če laptop po vključitvi visi na emblem logotipa podjetja, in potem, ko se nič ne zgodi, potem z veliko verjetnostjo problem v HDD. Če želite biti prepričani o tem, morate poskusiti zagnati beležko v varnem načinu. Če se nič ne zgodi, je diagnoza pravilna. Prav tako lahko za diagnostiko odstranite HDD iz prenosnika in ga priključite na matično ploščo na stacionarnem računalniku. Če v sistemu ni zaznan ali se ne odpre skozi vodnik, lahko nadomestno komponento varno razstavite.

Napaka v sistemu

Napaka v operacijskem sistemu pogosto vodi tudi v dejstvo, da se prenosnik zamrzne po vklopu. Vzrok za zrušitve so ponavadi nepravilne zaustavitve, nenadni ponovni zagoni, nenamerni izbrisi datoteke, "krivulje" posodobitve sistema Windows itd. Spodaj je podroben videoposnetek, kako lahko to storite.

Virusna okužba

Okužba z virusom pogosto vodi tudi v dejstvo, da se prenosnik zamrzne, ko je vklopljen. Kaj storiti v tem primeru? Boj proti virusom in njihovo odpravljanje. Najlažji način je obnoviti sistem prek varnega načina. Če to ne pomaga, je seveda vredno uporabiti poseben sklop pripomočkov, ki delujejo pod DOS-om. Eden najboljših je dr. Web LiveCD. Vse tomorate storiti - prenesite pripomoček iz uradne strani, sledite navodilom, ga zapišite na pogon USB ali disk, nato pa ga vstavite v pogon ali vrata USB prenosnega računalnika in zaženite.

Statična elektrika

Statična elektrika je lahko tudi vzrok za stagnacijo. Na primer, pogosto je v omrežju ugotovljeno, da se uporabniki pritožujejo, da so njihovi prenosni računalniki "Lenovo" zamrznjeni, ko so vklopljeni. Še posebej pogosto se ta težava pojavi na 500. seriji prenosnih računalnikov tega proizvajalca. Kaj se dogaja? Prenosnik trdno visi na ohranjevalniku zaslona Lenovo in nihče ne želi nadaljevati z nalaganjem.
Problem se lahko popravi na naslednji način. Baterijo morate odstraniti in nato pritisniti gumb za vklop in jo držati 1 minuto. Baterijo lahko nato vstavite nazaj in vklopite. V nekaterih primerih morate poleg baterije odstraniti tudi spodnji pokrov in izklopiti trdi disk in pogon.

Sorodne publikacije