Namestitev Gentoo Linuxa je vodilo po korakih

Operacijski sistem Linux je znan po vsem svetu. Večina neizkušenih uporabnikov uporablja Ubuntu distribucijo, ker je preprosta in brezplačna. Čeprav so tudi druge distribucije brezplačne, so manj priljubljene. Namestitev Gentoo je lahko precej zapletena. Toda z našimi navodili bo vse zagotovo izšlo.

Kaj je Gentoo Linux?

To je distribucija, ki je znana po svojih širokih možnostih, kompleksnosti in možnostih prilagajanja. Vendar je treba opozoriti, da to ni za vsakogar, in na delovnem mestu bo treba aktivno vključiti možgane, saj brez posebnega znanja ne bo mogoče uporabiti polne funkcionalnosti tega OS. Pogosto se boste morali obrniti na različna navodila, vendar je to potem. Pomembno je vedeti, da nameščanje paketov v Gentoo prihaja iz virov, ki uporabljajo posebno orodje PORTAGE. To je bolj zapleteno, vendar lahko uporabnik izbere, kateri paketi in funkcije bodo nameščeni.


Glede na količino montaže lahko traja zelo malo časa (nekaj minut) ali pa traja več dni.

Prednosti in slabosti

Menijo, da je Gentoo Linux najhitrejša distribucija. Ampak povsod in vedno obstajajo določene slabosti. Gent (ali Gentoo) se nanaša na distribucijo Linuxa na osnovi vira, kar poveča hitrost dela. Toda pogosto je treba prihraniti čas za dolgo namestitev (branje: prevajanje) paketov. Ena od ključnih značilnosti Gentooja je optimizacija strojne opreme. To se doseže z USE-zastavami(Od tega bodo na voljo informacije spodaj) optimizacijo in sestavljanje vlog iz vira, priključite /odklopite različne module.


za distribucijo ključna prednost je možnost, da bi ga karkoli. Zaradi Portage, Gen tudi lahko običajni strežnik ali delovno postajo. Druga prednost - fleksibilnost uporabe. Ta porazdelitev je multi-platformo in deluje z vsakim procesorja arhitekture. Sistem je bil uspešno prenesti na arhitekturi naslednjega:
 • X86.
 • X64.
 • roke.
 • PowerPc970.
 • PowerPC.
 • DEC Alpha.
 • IBM /390.
 • 68K.
 • Sparc.
 • PA-RISC.
 • MIPS.
 • SuperH.
 • PowerPC G5.
 • Tudi Gentoo zaščiteni pred različnimi nevarnostmi. Nadgradnja paket je zelo hiter, kot krpanje lukenj ranljivosti. Obstaja veliko lokacij za neuradnega zbiranja vlog in uradnih binarnih sklopov. Kot omenimo primanjkuje namestitvi Gentoo. Novinci, ki so že imeli nobenih izkušenj z uporabo te porazdelitve je težko. Vendar bo navodila hvala uspelo.

  Kako namestiti Gentoo? Opis

  Za zagon računalnika mora biti nameščen Linux distribucije Ubuntu. Potrebovali boste temeljnih pravic, zato poskrbite, da so. Morate povezati tudi z internetom. Prvi korak - je, da namestite oslovski chroot. To lahko storite na dva načina:
 • , naj se registrirajo v ukazno vrstico: sudo apt-get namestite dchroot debootstrap.
 • Z Synaptic in namestite debootstrap paketov dchroot. To je zagotoviti, da je operacijski sistem Linux mislil njegov "domači" imenika se razlikuje od običajnega.
 • Zdaj moramoprerazporedite particije na disku ali ustvarite nove, če je na voljo prost prostor. Toda delo z odseki mora biti skrbno, saj obstaja tveganje, da izgubimo vse podatke. Mnogi forumi pišejo, da je bolje imeti veliko različnih delov. Vsaj boste potrebovali glavni del (/), kot tudi razdelke /boot /var. Čeprav je še vedno /swap (uporablja se za swap) in doma /doma.
  Ko ustvarimo nove dele, jih oblikujemo. Za particije /boot, /home, main (/), /var morate uporabiti datoteko ext3 ali reiser2. Zdaj izdelamo mape /mnt /gentoo. Za vsak oddelek, ki smo ga ustvarili, potrebujemo vašo lastno mapo. Tukaj namestite nove dele. Če želite to narediti, v ukazni poziv napišemo:
 • sudo mount /dev /sda5 /mnt /gentoo.
 • sudo mount /dev /sda6 /mnt /gentoo /home.
 • Oddelki sda5 in sda6 bodo vsebovali korenske in domače imenike. Preverite, ali je datum pravilno nastavljen. Če ne, potem lahko z ukazom in skladnjo: datum MMDDhhmmYYYY nastavite pravilen datum. Zdaj odprite brskalnik in pojdite na mesto prenosa distribucije. Tam iščemo primerno ogledalo za vašo lokacijo.
  V imeniku releases /ia64 /2008.0 /steps vstavimo arhiv tar-stage3. Sedaj premaknite arhiv v mapo Gentoo. To naredimo z ukazom: mv stage3 * .bz2 * /mnt /gentoo. Pojdimo v ta imenik (cd /mnt /gentoo) in pregledamo arhiv z md5. Napišite v ukazno vrstico: md5sum -c stage3 * .md5. Tako lahko preverite, ali je arhiv poškodovan in je vse v redu. Če ne prejmete odgovora OK, ga boste morali ponovno prenesti. Pojdite na naslednji korak namestitve in konfiguracije Gentoo-ja. Potrebno jeizvleči datoteke iz arhiva. Uporabite ukaz sudo tar xvjpf stage3 * .bz2 in počakajte na dokončanje.

  Gentoo Setup

  Zdaj imamo poglavitne aplikacije Gentoo. Vsekakor potrebujemo Portage, posebno orodje za upravljanje paketov. Zahvaljujoč njemu bomo dobili nadzor nad nameščenimi programi. Če želite to narediti, se znova vrnite na spletno mesto za prenos. V odseku posnetkov iščemo zadnji datum Portage. Prenesite ga in ga premaknite v imenik /mnt /gentoo. Najlažji način je preprosto ukaz ukaz: tar xvjf /mnt/gentoo/portage-.tar.bz2 -C /mnt /gentoo /usr.

  Kaj je Portage?

  O tem orodju je treba povedati nekaj besed. Portage je sistem, s katerim lahko upravljate pakete v distribuciji. Namenjen je poenostavitvi postopka namestitve programov in izvornih kod. Lahko vam pomaga odstraniti pakete, jih posodobiti, sinhronizirati z rsync. Takoj, ko Portage prenese datoteke, sistem zbere aplikacijo s pomočjo prenesenih datotek in jo optimizira.
  Na tej stopnji vzpostavite oznake za prevajanje. Odprite make.conf, ki se nahaja v imeniku /gentoo /etc. Uporabljamo preprost urejevalnik besedila. Dokument make.conf.example opisuje navodila za izdelavo spremenljivk. Preveri jo dobro. Za namestitev uporabite podane spremenljivke in konfiguracijsko datoteko. Zagotoviti moramo, da so nastavitve premaknjene iz Ubuntu distribucije nespremenjene. Glavna stvar je konfiguracija dns (sudo cp -L /etc/resolv.conf/mnt/gentoo/etc/resolv.conf) in proc (sudo mount -t proc none /mnt /gentoo /proc). Če je vse v redu z nastavitvami, pojdite na chroot. Za to potrebujete:
 • Spremenikorenski imenik. V ukazni vrstici napišemo: sudo chroot /mnt /gentoo /bin /bash
 • Posodobite okolje in razumete terminal, na katerem se nahaja. V ukazni poziv: /usr /sbin /env-update.
 • Vstavite ga v pomnilnik: source /etc /profile.
 • Od zdaj naprej ste v sistemu Gentoo.

  Kompilacija jedra

  Najpomembnejša stopnja je prevajanje jedra, del sistema, ki določa, kdaj in kateri program naj dostopa. Brez jedra noben operacijski sistem ne deluje. Namestite tudi pakete iz strežnika rsync. Vnesite ukaz za to: emerge --sync. Za jasnost predpostavimo, da bo nameščena jedro različice 2.6. Na tej stopnji morate deklarirati USE zastavice, ki prevajalniku dajejo občutek, katere parametre in lastnosti je treba uporabiti. Pomembno je, da določite pravilne zastavice, v nasprotnem primeru rezultat morda ni v celoti predviden. Vsaka nova zastava je beseda. Te možnosti so označene z znakom "-" pred besedo. Na primer, za namestitev in prevajanje programov in možnosti s podporo ogg-a moramo dodati ogg. Če ga ne potrebujemo, napišite -gg. Če želite razumeti, katere zastavice USE morate izbrati, preverite dokumentacijo Gentoo. Ko izberete zastavice, odprite make.conf v imeniku /etc /in jih vnesite.
  ​​

  Nastavitev časovnega pasu

  Naslednji korak je nastavitev časovnega pasu. Vsi so v imeniku /usr /share /zoneinfo. Pojdite sem, vnesite ukaz ls in si oglejte seznam razpoložljivih. Potreben časovni pas se prekopira v /etc /localtime. Uporabljamo naslednji ukaz: # cp /usr /share /zoneinfo /GMT /etc /localtime. Po nastavitvi časovnega pasu lahkoizvede zagon in prevajanje jedra. Vnesite ukaz: # emerge gentoo-sources. Zdaj je najtežji korak konfiguriranje jedra tako, da ima podporo paketov, ki jih potrebujemo. Če jedro ni pravilno nameščeno, morda zahtevane funkcije niso na voljo. Zaženi:
 • cd /usr /src /linux;
 • nastavite meni za konfiguracijo.
 • Tako smo prišli v nastavitve jedra. Izbrali smo vse potrebne gonilnike za prenos sistema. Treba je preveriti, ali so vdelani v jedro, sicer sistem ni zapleten. Ne pozabite vključiti podpore za vaš datotečni sistem. Če je mogoče, izberite vse potrebne omrežne gonilnike: brezžično in lokalno omrežje ter vrsto in družino procesorja. Zdaj, da začnemo s prevajanjem, uvajamo: make & amp; make modules_install Postopek bo trajal nekaj časa. Nato vnesite: make -j2 & amp; make modules_install Slika jedra se kopira v mapo /boot. Zadnja stvar je nastavitev modulov jedra. Če želite najti vse razpoložljive modulov, zaženite ukaz: našli /lib /modules /(različica jedra) /- tip f -iname "* .o" -ali -iname "* .ko". Dodajte /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 s seznama, ki se samodejno prenaša. Na tej točki je namestitev programa Gentoo končana. Lahko začnete z OS.

  Nasveti za namestitev KDE Gentoo

  Med namestitvijo bodo težave. Na drugačen način preprosto ne more biti. Ne pozabite se obrniti na Gentoo forum za reševanje vaših nalog. V vsakem primeru sledite tem navodilom. Pogosto se pojavljajo spori o tem, kako namestiti Gentoo na UEFI. Pomembno je, da se ustvari particija EFI. Moral bi bitimožnost za datotečni sistem FAT. UEFI specifikacija navaja, da UEFI-firmware deluje s FAT1216 in 32, vendar je priporočljivo uporabiti sistem FAT32. Prav tako lahko v tar-arhivu manjka skupina in uporabniški prenos. Ko uporabljate schroot na gostiteljskem sistemu, jih morate ustvariti ročno. V tem primeru bodo datoteke v imeniku /gentoo /etc in geslo prepisane (lahko jih neposredno uredite).

  Sorodne publikacije