Osebnost Mary Reed: biografija, zanimiva dejstva in zgodovina

Ni potrebno občudovati piratov, da bi poznali ime Mary Reed - enega najbolj znanih ženskih piratov. Kljub temu, da v tej vrsti dejavnosti praviloma prevladujejo moški, zgodba ni stala in brez sodelovanja v njenem predstavniku za lep spol. Zahvaljujoč temu članku bodo bralci izvedeli o življenju Mary Reed in se spoznali z drugo zanimivo osebo, katere usoda je bila tesno povezana z našo glavno junakjo, žensko po imenu Anne Bonnie.
Opombe iz preteklosti

Za začetek se premikamo iz daljne preteklosti. Na dvorišču leta 1720, 2. novembra, in naša zgodba se začne z vojno ladjo, ki je v lasti kralja Georgea Anglije George F. Ta fregata, ki jo je vodil kapetan Barnett. Potem se je odpravil na Karibsko morje, da bi izsledil in zajel brigantino Jacka Rekhama, znan tudi kot Sith Jack. Morski roparji so pred kratkim oropali še eno ladjo, tako da je to ravno tisti trenutek, ko so morali vsi člani ekipe piti do smrti, ki so najbolj primerni za občudovanje. Samo trije pirati so se borili do konca, da bi zaščitili svojo ladjo, kljub brezupnemu položaju. Eden od njih je bil preprost mornar, drugi dve pa sta bili dejansko ženske.

Pirati svoje usode: kar vemo o njih

Življenje Mary Reed in Ann Bonnie je zares zajela vse raziskovalce, katerih dela so bila posvečena zlati dobi piratstva. Ko so bili zaseženi, so bili dostavljenina Jamajko za sojenje. Vsi moški so bili obsojeni na smrt z obešanjem, kazen je bila izvršena v enem dnevu. Ko je prišel do žensk, je prišlo do zanimivega odkritja: oba sta bila noseča. Sodišče je obsodilo gladovno stavko, vendar z manjšo zamudo.Reid in njeni spremljevalci so se z dogodivščinami Marije obrnili s številnimi legendami. Dejstvo je, da v teh dneh ni bilo podrobnih zapisov o dogodkih, zato se je sledenje življenjske poti osebe ali osebe zdelo precej težko delo. Vendar pa so nekatere podrobnosti še vedno lahko dosegle.

Zgodnja biografija Marije

Prihajajoča, znana piratska ženska se je rodila v Londonu verjetno leta 1685. Datumi so vedno različni, vendar lahko z gotovostjo odgovorite na vprašanje, koliko let je umrla Mary Reed - 36 let. Ob osemnajstem je Mary Reed vstopila v britansko vojsko, ravno med vojno španske dediščine. Že nekaj let je dekle preživelo na Nizozemskem in se borilo kot pehotnik, nato pa še konjenik. Na bojišču je Reid srečal svojo prvo ljubezen in priznal svojo tajnost. Skrivnost se je ohranila, potem pa je po vojni par sklenil odnos z zakonsko zvezo. Za svoje prihranke so mladoporočencem uspelo dobiti majhno gostilno, ki se je imenovala "Tri podkve".

Življenje po poroki in vstopu v piratske vrste

Družinsko življenje je potekalo tiho in mirno, dokler mož nenadoma ni umrl Marija,po kateri se je spet odločila spremeniti oris. Zdaj pod imenom Mark Reed je dekle postalo mornar na nizozemski ladji, ki je specializirana za trgovino s podjetjem West Indies. Takoj, ko je bila ladja v vodah Karibov, so jo takoj napadli pirati pod vodstvom znanega Jacka Rekhama in njegovega spremljevalca Ann Bonnie. Bila je bitka in Marija ter nizozemsko poveljstvo ladij so hitro ujeli. Na žalost ni podrobnih informacij o tem, kaj se je zgodilo z ujetniki, vendar je natančno znano, da je samo edini angleški mornar uspel pobegniti. Ni težko uganiti, kdo je bil.

Pogum Reed je tako navdušil pirate, da je takoj prejela predlog, naj se pridruži njihovim vrstam. Dekle nima nič opraviti s svojim preteklim življenjem, zato se je zlahka strinjala. Ann Bonnie je najprej opazila, kako izgleda Mary Reed, in prva je priznala, da je bila punca. Malo kasneje je kapitanu razkrila skrivnost.

Nova ljubezen

Status pirata deklici ni preprečila, da bi v zasebnem življenju našla novo srečo. Kmalu je spoznala, da se je zaljubila v tesarja, ki je bil na svoji ladji zaprt. Med piratsko ekipo tako rekoč nihče ni mogel narediti, zato so bile veščine moških zelo koristne. Mary Reed ni hotela razkriti svojega pravega poda, svoje občutke je skrivala. Vse se je spremenilo, ko je morala poklicati dvoboj enega od piratov, da bi rešil isto usodo njenega ljubimca. Deklica je dobila briljantno zmago in mizarjem povedala o svoji skrivnosti. Pota še en srečen par se je pojavil na ladji Sith Jack.

Nadaljnje dogodivščine Mary Reed

Po usodnem dogodku za Ann Bonnie, ko je izgubila otroka, se je ekipa odločila vrniti v New Providence in živeti novo, pošteno življenje. Od mornarjev ni bilo nobenih ugovorov in kmalu so vsi prišli na obalo. Toda tam so čakali na nekdanjega uradnega moža Anne, ki je od guvernerja pravičnosti zahtevala takojšnjo kazen piratov. Ekipa Rackhama je bila dovolj srečna, da je bila že podeljena amnestija, Bonnie je trpela le zato, ker je bila obsojena na izdajo.
Po tem so se pirati ukradli iz pristanišča škune in ponovno šli v osvajanje vodnih prostorov. Število ljudi v ekipi Sittzeja Jacka je bilo od dvajset do štirideset mornarjev. Kljub tako majhnim (po številu, številu) številkam so pirati ujeli take ladje, ki so lahko padle le pod napadom velikih armad. Rekham in njegova ekipa sta dobila eno zmago nad drugo in kmalu sta jih omenila strah vsakega prebivalca karibskega arhipelaga. Nekatere ladje so bile pripravljene predati se gusarjem, komaj ko so jih videli, da so lebdeli daleč od zastave.
Mimogrede, zanimivo je, da je na začetku sithian Jack raje plaval pod znakom "Merry Roger", ki je značilen za vse bahamske morske roparje. Toda v njegovi ekipi so bile šale, ki so jim bile všeč smeh na križanih kosteh, ki so jih imenovali simbol dveh žensk, ki sta plavala z njimi. Kmalu je Rekham prišel na idejo o ponovni opredelitvi zastavein pod lobanjo je narisal nekaj velikih ukrivljenih nožev.

Razsodba in smrt

Prosto plavanje in življenje paternega pirata sta se končala novembra 1720. Videz ladje za ulov ekipe Rackham ni bil naključen - naročilo je dal sam guverner Jamajke. Kot smo že povedali, je Williams branil samo tri moške, vključno z Mary Reed in Ann Bonnie. Kljub svojemu pogumu in trudu ni bilo težko pridobiti zmage nad smrtonosnimi pijani pirati.
V skladu z odločbo sodišča so vsi moški čakali na obešanje, za ženske pa je bilo odloženo za določeno obdobje. Govori se, da je bilo Jackovi smrti dovoljeno videti Anne zadnjič. Priznala je, da mu je žal, vendar je zaslužil tako veliko psa. Če bi Jack branil svojo ladjo, kot pravi moški, potem bi se vse končalo na drugačen način. Kar zadeva usodo dveh piratk, sta se izognili sami kazni. Rečeno je, da je Mary Reed umrla med porodom, vendar to ni edina različica dogodka. Nekdo še vedno verjame, da je bil znani morski ropar tajno ubit, vendar ni bilo mogoče najti neposrednih dokazov. Ann Bonnie je prav tako šla skozi porod, fant se je pojavil na svetlobi. Po tem je izginila in njena lokacija, kakor tudi usoda, je ostala skrivnost. Po nekaterih govoricah je kupila družina. Nato se je žena poročila, rodila otroke in umrla v upokojitveni starosti v državi Virginia.

Nastop v kinematografskih in video igrah

Znak Mary Reed je pogosto upodobljen v različnihizdelki za pop kulturo. Med kino je vredno omeniti serijo "Black Sails" in film "The Real Caribbean Pirates", ki je izšel leta 2014 oziroma 2006. Podoba Marije je bila uporabljena tudi v tematskih video igrah, kot so "Tropico 2", "Killer Credits: Black Flag" in "Avatara".

Sorodne publikacije