Kdo je prišel z Yandex in kdaj?

Yandex je nesporni vodja med drugimi internetnimi viri v Rusiji. Zdaj ni samo iskalnik, ampak celoten sistem koristnih storitev. Uživa ogromen uspeh tudi zunaj države ustanovitelja. Yandex je osvojil Ukrajino, Belorusijo, Kazahstan. Kaj je njegova priljubljenost, ki jo določa razpoložljivost dodatnih funkcij. Ta članek bo povedal, kdo je prišel z "Yandex" in kdaj se je ta projekt rodil.

Izvor nastanka

Zgodovina ustvarjanja iskalnika se začne že pred uradno uvedbo. Tisti, ki je prišel z "Yandex" verjetno ni uganil, kako priljubljen bi bil ta projekt. Korenine idej segajo v osemdeseta leta 20. stoletja. Nato so v Arkadiji delali na razvoju programske opreme, ki je bila specializirana za iskanje informacij. Vodje projektov, to je, neposredno tisti, ki je prišel z "Yandex", sta bila dva programer "Arcadia" - Borkovsky in Volozh. Ta sistem je res všeč CompTek, ki predstavlja trg za računalnike in komponente. Ustvarjalcem projekta je dal samo dodatno spodbudo. In zdaj so še bolj samozavestni v svoje sposobnosti, odločili so se o smotrnosti razvoja sistema in sprostitvi Yandexa v mase.


Na spodnji sliki je prikazan ukaz "Yandex", ki je delal na iskalniku v prvih letih po nastanku vira.

Sodobna interpretacija

Samo "Yandex", ki so ga vsi navadili videti, je nastal šele leta 1996. Letos se je pojavilo samo mesto. Uradnipredstavitev je potekala šele leto kasneje - v devetdeseti sedmi. Nato je bil Yandex le hčerinska družba CompTek International. Da bi dosegli priznanje in neodvisnost v iskalniku, je prišlo šele po koncu treh let po objavi.


Tudi v času predstavitve javnosti je podpiral iskalnik in izvajal zanimive funkcije:
 • izdajanje dokumentov, ki ustrezajo poizvedbi;
 • iskanje enakih različic in izključitev ene od njiju;
 • iskanje po besedni obliki, razumevanje in sposobnost razlikovanja besed po morfoloških značilnostih;
 • obdelava podatkov v odstavku, razviti algoritem upošteva razdaljo;
 • štetje števila ključnih besed na strani;
 • so opozorili na lokacijo besed in presledkov med njimi.
 • Zamisel o imenu

  Tisti, ki je ustvaril "Yandex", je imel idejo o imenu sistema že dolgo pred dolgo pričakovano sprostitvijo iskalnika. Po legendi beseda Yandex pomeni "jezikovni indeks". Če razlagate pomen angleščine, bo še en indekser "še en indekser (iskalnik)." Obstaja še ena različica, ki govori o izgledu tega posebnega imena. Prva črka angleške besede Index, če je zvenela v maternem jeziku sistema, ustreza ruski I na tipkovnici. Toda v vsakem primeru pobudniki takega imena so direktor podjetja na tehnologiji Ilya Segalovich in razvijalec sistema Arkadij Volož.

  Vmesnik spletnega mesta

  Prve funkcije iskalnika družbe CompTek so pokazale leto pred uradno objavo. Potem, v daljniŠestinpetdeset let so na razstavi Netcom'96 predstavili prve izdelke podjetja Yandex. To so bili "Yandex.Dict", to je slovar, in "Yandex.Site". Slednje je lastnikom mest omogočilo, da sistem obveščajo o novih in oddaljenih straneh, da indeksirajo in izboljšajo zastopanost elektronskega vira v rezultatih iskanja. Storitev je podobna današnjem "Yandex.Vebmaster".
  To je bila glavna stran Yandexa leta 1998.
  Po predstavljenih storitvah so praktično takoj razvili še dva izdelka - "Yandex.CD" in "Yandex.B knjižnico". Prva je pomagala pri iskanju zahtevanih CD ROM datotek. Drugi je potreben pri namestitvi različnih programov in baz podatkov. Prva zasnova mesta je bila precej preprosta. Tisti, ki je prišel z "Yandex", popolnoma razumel nepopolnost modela. Vendar pa so bila velika prizadevanja uporabljena za funkcionalni del, kot za estetski. Za ta del dela je bil odgovoren Artemy Lebedev. Dobra ideja je bila organizacija "Yandex" -foruma. Glavni namen njegovega ustvarjanja -, da bi dobili nove ideje za izboljšanje projekta, ki bi morala biti izvedena s komunikacijo z razvijalci. Ta možnost je popolnoma delovala do leta 2008. Po preoblikovanju sistema, vendar je ta ideja ostala, šele zdaj je na svojem blogu "Yandex". Po mnenju razvijalcev, je to storjeno za povečanje socializacije.

  Devetdeseta leta

  Ker je tisti, ki je prišel z iskalnikom Yandex, uresničil svoj močan potencial, je bilo odločeno, da se izboljša inizboljšanje sistema. Leto po uradni predstavitvi so razvijalci zagnali iskalnik motorjev. Rezultati dela so bili vidni uporabnikom v obliki naprednih funkcij. To vključuje iskanje filtriranih in podobnih dokumentov. Nazadnje je bila pozornost namenjena tudi zasnovi spletne strani. Cenjene so tudi oblikovalske izboljšave. Kljub temu pa so bile s funkcionalne in tehnične strani spremembe pomembnejše.
  V prvih nekaj letih je iskalnik hitro naraščal in priljubljenost se je povečevala. Ker tehnološki napredek ne stoji na kraju samem, se podjetje nenehno uči nekaj novega, kar je vplivalo na njegove izdelke. Na primer, zaradi uvedbe novega iskalnika, je proces postal hitrejši. Hkrati se je povečalo število transakcij v enoti časa. Za običajnega uporabnika so bile opazne izboljšave naslednje:
 • Možnost izbire parametrov iskanja, ki jih je treba določiti, zožitev obsega možnosti. To pomeni, da lahko sedaj poiskate potrebne podatke s podpisi, opombami, slikami in podpisi posebej.
 • Uvedba omejitev za določeno število elektronskih virov.
 • Datoteke v ruskem jeziku so bile dodeljene v ločeni kategoriji.
 • Hkrati je obstajal tak koncept kot tematski indeks citiranja, ki določa verodostojnost elektronskega vira. Nato je to število odvisno od števila mest, ki se povezujejo z analizirano domeno.
  Oblikovanje mesta je postalo večjemoderno, nekaj podobnega trenutni zasnovi. V istem letu, razvijalci predstavil oblikovalec strani - "Narod.ru."

  Novo tisočletje

  Z začetkom novega tisočletja je družba dosegla novo raven razvoja. Sistem je postavil svojo socialno usmerjenost, zato je privabil še več uporabnikov. Na nadaljnjo spodbudo za razvoj je vplivala odločitev enega od ustanoviteljev "Yandexa" o aktivni promociji tega projekta. Sedaj je podjetje iskalo partnerja in investitorja. Postal je podjetje ru-Net Holdings. Ker je novi partner veliko vložil v "Yandex", je zaupal pravico do spremembe osebja. Toda to je šlo projekt samo v korist.
  Od takrat je podjetje začelo velike spremembe. Večnamenskost sistema je postala jasna. To je očitno posledica dejstva, da so se pojavile nove storitve, ki nikakor niso bile povezane z iskalnimi roboti. To so Novice, Zaznamki in Pošta. Nekateri od njih so bili kmalu združeni v skupno aplikacijo "Yandex.Market." Prav tako so razvijalci integrirali sistem s prilagojenimi brskalniki. Ta možnost je bila imenovana "Yandex.Bar".

  "Yandex.Grosh"

  Kdo je ustvaril "Yandex.Money"? Leta 2001 se je nadaljeval sprostitev nepreiskovalnih storitev. In naslednji projekt je bil samo "Yandex.Groshi". Na pojav elektronskega plačilnega sistema je vplivalo dejstvo, da je projekt v letu 2001 postal najbolj uspešen med ruskimi uporabniki. Tam je bila tudi dodatna možnost - "Яндекс.Картинки". Zahvaljujoč konstantiRazširitev ponudbe ponujenih storitev je povečala količino informacij, shranjenih na strežnikih podjetja. V času leta 2001 je ta obseg znašal en terabajt. Iskalnik je nadaljeval z delom. Sedaj je glavna stran zasukala ikone različnih storitev. Ločeno so bile povezave do novic in novosti.

  Yandex.Direct in Photos

  Letošnje leto je postalo pomembno za razvijalce spletnih mest in poslovne aplikacije. Verjetno so vsi ti ljudje psihično hvaležni tistemu, ki je prišel z "Yandex.Direct". Takrat je bila ta storitev zelo slabo oblikovana, imela je številne slabosti. Večinoma je to ciljno občinstvo oglaševalcev in ne skrbnikov spletnih mest.
  Za običajne uporabnike se je pojavila druga možnost. Tisti, ki je prišel z "Yandex.Foto" verjetno ni pričakovati takšnega uspeha storitve. Ker je podjetje v zadnjih letih aktivno širilo svojo geografijo, je bilo odprtje predstavništva Yandex v Ukrajini zelo nepričakovano. Zdaj je v svetu enajst uradov, vsak z določeno vrsto dejavnosti.

  Ustvarjanje brskalnika

  Eden najpomembnejših dogodkov v zadnjih letih je bil pojav lastniškega brskalnika te družbe. Tisti, ki je prišel z "Yandex.Brauser", je vodila možnosti drugega podjetja, ker bi moral biti rezultat slabši. Konkurenca je gonilna sila napredka, zato ni presenetljivo, da je po Googlovem "Yandexu" izdal tudi svoj izdelek. Za razliko od konkurenčnega podjetja so razvijalci leta 2012 predstavili svoj brskalnik (Google Chrome je bil objavljen leta 2008). Toda to je bila tudi napaka pri razvijalcih, saj"Google" v letu 2010 ni bil tako priljubljen, vendar pred sprostitvijo "Yandex.Brauzera" je popolnoma utrdila svoje položaje. Poleg tega, ki temelji na razvoju podjetja-konkurenta, dopolnjuje le razlikovanje blagovnih znamk.

  Yandex.Transport

  Leta 2014 je družba uvedla nov projekt. Tisti, ki je prišel z "Yandex.Transport", je želel ublažiti življenje sodobnega človeka, ki je nenehno prisiljen premikati. Osnova programa je zemljevid naselja, ki označuje gibanje vozil v realnem času. To pomeni, da lahko oseba, ki stoji na postaji, jasno določi, koliko več mora počakati na prevoz. Tudi storitev je opremljena z budilko, ki vam bo povedala čas odhoda iz javnega prevoza.

  Sorodne publikacije